بهترین زمان برای مسافرت در بارداری
در سه ماهه اول، هم خطر سقط جنین بالاست و هم حالتهای تهوع، استفراغ و خستگی مانع سفر لذتبخش میشود. بهترین زمان مسافرت زنان باردار سه ماهه دوم بارداری بین هفتههای ۱۴ تا ۱۷ است. توصیه میشود در سه ماهه سوم بارداری نیز فرد باردار به مسافرتهای طولانی نرود. از هفت ماهگی به بعد تمام خطوط هوایی برای دادن اجازه سفر به زنان باردار، نامه پزشک متخصص زنان و زایمان را درخواست میکنند.قبل از مسافرت در بارداری با پزشک خود مشورت کنید تا چنانچه لازم است داروهای لازم و یا در صورت لزوم اقدامات ضروری پزشکی در طول سفر را برای شما فراهم کند.
وسایل نقلیه مسافرت در بارداری
در صورتی که خانم باردار تمایل به سفر در بارداری با هر وسیلهای را داشته باشد، قبل از آن باید از پزشک خود، مجوز سفر دریافت کند. پزشک در صورتی که خانم باردار مشکل خاصی یا حاملگی ویژه داشته باشد، به او اجازه سفر نخواهد داد. البته این موضوع به وسیله نقلیهای که قرار است خانم باردار با آن به مسافرت برود نیز بستگی دارد.
سفر با هواپیما و قطار
برای زنان باردار مسافرت با قطار و هواپیما به دلیل کمتر نشستن به مدت طولانی، مناسبتر است. نکته مهم در مسافرت با هواپیما این است که تا حد ممکن جایگاهی را در هواپیما انتخاب کنند که در طول پرواز راحت باشند. پرواز برای خانم باردار و جنین ضرری ندارد. اما چنانچه از آن دسته از خانمهای بارداری هستید که در طول دوران بارداری با مشکلات گوناگون روبرو شده و یا به اصطلاح بارداری پرخطر دارید، قبل از سفر با پزشک خود مشورت کنید.هنگام سفر با قطار یا هواپیما نزدیک راهرو بنشینید تا در صورت نیاز، دسترسی به دستشویی آسان باشد.
خانمهای بارداری که برای مدت زمان طولانی بدون حرکت باشند، ممکن است دچار لختهگی خون شوند؛ بنابراین سعی کنید، در طول سفر هر ساعت یک یا دو بار در طول راهرو قدم بزنید و نرمشهای ساده انجام دهید.
برای جلوگیری از ورم پاها و گرفتگی عضلات پاها، خانمهای باردار باید در طول سفر هر چند دقیقه یک بار پاهای خود را خم و راست کنند و کفشهای خود را در بیاورند.
معمولاً از هفته ۳۷ به بالا زمان زایمان نزدیک و غیر قابل پیش بینی است. بعضی از خطوط هواپیمایی اجازه پرواز در ماه آخر بارداری را نمیدهند. بعضی دیگر از خطوط هواپیمایی تنها با مجوز پزشک، اجازه پرواز به خانمهای باردار را میدهند.
سفر با اتومبیل
اگر مادر باردار حالت تهوع نداشته باشد، مسافرت با ماشین اشکالی ندارد، اما از آنجا که تصادفات جادهای بیشترین علت آسیب دیدگی خانمهای باردار هستند، سعی کنید مسافتهای طولانی را با ماشین طی نکنید.ورزشهای کششی ساده در داخل و خارج خودرو به بهبود جریان خون شما در بارداری کمک میکند و اجازه نمیدهد خون به خصوص در اندامهای انتهایی لخته و عضلات دچار گرفتگی شود. نشستن طولانی مدت در بارداری ریسک سوزش سر دل را نیز افزایش میدهد که با تمرینات کششی کوچک در داخل خودرو میتوانید آن را مهار کنید.
زمانی که با ماشین به سفر میروید مواظب جریان هوای داخل ماشین باشید. هوای داخل ماشین باید مدام در جریان باشد. کمربند را از زیر شکم و از بین سینهها رد کرده سپس آن را ببندید.
چه زمانی زنان باردار باید از مسافرت چشم پوشی کنند؟
لکه بینی در سه ماهه اول (لکه بینی در سه ماهه اول نشانهای از خطر سقط جنین است و در نتیجه خانم باردار در چنین شرایطی باید از مسافرت چشم بپوشد)داشتن سابقه قبلی فشار خون بارداری
وجود حاملگیهای چند قلویی
مسافرتهای پس از هفته ۲۵ بارداری
خانمهای باردار با مشکلات دیابت، جفت غیر طبیعی و خونریزی واژن
نکات قابل توجه در مورد مسافرت زنان باردار
قبل از اقدام به مسافرت در بارداری، توسط پزشک معاینه شده و اجازه سفر دریافت کنید.مدارک بارداری و تمام عکسها و اسکنهای خود را در سفر همراه داشته باشید.
در طول مسافرت در بارداری، شلوارهای مخصوص بارداری بپوشید؛ این شلوارها به خانمهای باردار کمک میکند تا خون به خوبی در پاهای آنها حرکت کرده و از لخته شدن خون جلوگیری شود.
آشامیدن مقدار کافی آب در طول مسافرت بسیار مهم است، زیرا کم آبی بدن خانم باردار میتواند باعث افزایش خطر زایمان زودرس گردد. زنان باردار باید طی مسافرت هوایی حداقل ۲ لیوان آب در ساعت بنوشند.
در صورت مسافرت با ماشین استفاده از کمربند ایمنی اجباری است، زیرا اگر ماشین دارای کیسه هوایی باشد، با استفاده از کمربند در هنگام توقف ناگهانی جنین به ندرت صدمه میبیند. بهترین روش بستن کمربند ایمنی نیز آن است که بند روی پاها را زیر شکم خود و روی رانها قرار دهید و بند شانهای را بین سینهها و روی شانهها قرار دهید.
در صورت سفر با ماشین، صندلی خود را تا حد امکان عقب ببرید و پاهایتان را دراز کنید.
هر چه قدر سن حاملگی بیشتر شود تعداد لگدهای جنین به دیواره رحم بیشتر میشود؛ بنابراین در طول رانندگی هر دو ساعت یک بار ماشین را متوقف کرده، کمی راه بروید و چند حرکت کوتاه ورزشی انجام دهید.
در طول سفر بدون تجویز پزشک هیچ دارویی مصرف نکنید.
در زمان مسافرت در بارداری به مناطق مختلف در مورد همه گیری بیماریها در این مناطق سوال کنید و وضعیت واکسیناسیون خود را بوسیله پزشک کنترل کنید.
برای پیشگیری از حالت تهوع، مقداری میوه و یا خشکبار همراه خود داشته باشید.
میوه و سبزیجات خام و پوست دار نخورید. از خوردن گوشتهای نیم پز و غذاهایی که ممکن است قبلا در طی روز چند بار گرم شده باشد خودداری کنید.
فقط از آب و نوشیدنیهای درون شیشه و بطری بیاشامید.
در صورتی که خودرو در طول سفر دچار سانحه شد، چه باید کرد؟
اگر خودروی شما در طول سفر دچار سانحه شد، حتماً باید یک پزشک شما را معاینه کند تا مطمئن شوید جفت و جنین مشکلی پیدا نکردهاند. البته ممکن است بعد از تصادف شما هیچ علامت خاصی مانند جراحت نداشته باشید، اما چون ممکن است درد و خون ریزی چند ساعت بعد از حادثه شروع شود، معاینه توسط پزشک ضروری است.منبع: سایت ستاره