رژيم غذایی تقويت کننده عضلات
نويسنده: نویسنده : مژگان کريمي
توصيههاي غذايي دکتر علي کشاورز به آنها که گرفتگي عضلات، امانشان را بريده
گرفتگي عضلاني که بيشتر در ورزشکاران و مادران باردار اتفاق ميافتد، زماني رخ ميدهد که عضله دچار اسپاسم شديد شده و در آن وضعيت باقي ميماند. دکتر علي کشاورز، متخصص تغذيه و رژيم درماني، ميگويد: «مغز از طريق اعصاب، پيامهايي را به عضلات ميفرستد. وقتي اين پيامها از اعصاب به عضلات رسيد يکسري فرآيند مرتبط با حرکت مواد معدني در داخل و خارج عضله به انقباض آنها منجر ميشود. از آنجا که سديم و کلسيم به طور معمول در خارج سلولهاي عضلاني قرار دارند و پتاسيم در داخل سلول است، وقتي پيام از مغز به عضله ميرسد، کلسيم به داخل سلولهاي عضلاني و پتاسيم به خارج منتقل ميشوند. اين عمل به يک فعاليت الکتريکي در طول عضله ميانجامد که انقباض عضله حاصل آن است. حال اگر تعادل اين املاح به هم بخورد، يعني کاهش يا افزايش غير معمول کلسيم، سديم و پتاسيم در خون (عوامل شروع انقباض عضله و جلوگيري از بازگشت آن به وضع اول شود) دقيقاً موجب شکل گيري چيزي خواهد بوده که ما به آن ميگوييم گرفتگي عضله.»
گرفتگي عضلاني؛ چرا و به چه علت؟
مشکل زنان باردار
او در ادامه ميافزايد: «اما نکته مهم در پيشگيري از اين حالت در زنان باردار اين است که عادات غلط غذاييشان را به عنوان اولين قدم، اصلاح کنند، يعني آنکه مادران باردار براساس هوس غذا نخورند و تغذيهشان به گونهاي باشد که نيازهاي روزانهشان برطرف شود. اصلاح رفتارهاي غذايي و مصرف همه گروهها در پيشگيري از بروز اين گرفتگيها موثر است زيرا مادر باردار برحسب وزن قبل از بارداري، قد و استخوانبندي نياز به مواد غذايي مشخصي دارد و روند افزايش وزن نشاندهنده تغذيه خوب اوست بنابراين بايد به برنامه غذايي در اين دوران توجه ويژه داشت.»
بهترين توصيههاي غذايي
• گروه نان و غلات که منبع انرژي هستند؛
• گروه لبنيات که پروتئين و کلسيم آنها بسيار بوده و با هيچ گروه ديگري قابل مقايسه نيست (اين گروه حاوي ويتامين B2 هم هست). مصرف اين گروه از مواد غذايي بسيار توصيه ميشود چرا که در صورت عدم دريافت، دچار کمبود کلسيم و ويتامين B2 ميشويم که عامل اصلي گرفتگي عضلاني شناخته شدهاند؛
• گروه گوشت و ماهي که حاوي پروتئين و آهن بوده و عدم مصرفشان سبب کمبود ويتامين B12 و کمخوني ميشود؛
• و گروه چهارم که شامل ميوه و سبزيجات است، هم موجب دريافت فيبر ميشود و هم انواع ويتامينها و املاح را به بدن ميرساند.
دکتر کشاورز خاطرنشان ميکند: «حال اگر اين چهار گروه مواد غذايي را به اندازه استفاده نکنيم يا به نسبت کم يا زياد مصرف کنيم، تعادل املاح و مواد معدني موجود در خون و سلولهاي بدن به هم خورده و گرفتگي عضلاني پيش ميآيد بنابراين اصلاح رژيم غذايي راهحل اصلي است.»
مکمل ويتامين E
خلاصه اينکه
مصرف قند را هم کم کنيد چون خوردن مواد غذايي شيرين بدن را وادار ميکند تا منيزيم را جهت متابوليزه کردن مواد قندي مصرف کند و کمبود اين ماده معدني شکل گيرد. و به عنوان توصيه آخر هم بايد گفت که يا به کلي مصرف نوشابههاي گازدار را قطع کنيد يا مصرفشان را به حداقل برسانيد زيرا اين نوشيدنيها حاوي فسفات هستند و ذخاير کلسيم و منيزيم را کاهش ميدهند.
منبع:www.salamatiran.com
/س