خویشتن از هم گسیخته
در کتاب خویشتن از هم گسیخته با تحلیل وجود گرایانه این حالت بیماران، آن را نیز به حیات آنان مربوط می سازد. به اعتقاد لینگ، حتی در این حالت نیز نمی توان بدن را به جماد فروکاست.
شنبه، 4 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
لینگ(لینگ معتقد است بیمار اسکیزوفرن از روی قصد و به گونهای التفاتی، متعهد به کوشش برای کشتن خود می شود. اینکار از نگاه لینگ یا امری دفاعی است زیرا بیمار با خود اینگونه می اندیشد: «اگر من مرده ام، نمی توانم کشته شوم» و یا برای رهایی از احساس گناه عمیقی صورت می گیرد که فرد را آزار میدهد بیمار با خود می اندیشد که «من هیچ حقی برای زنده بودن ندارم». این امر نشان دهنده آن است که حتی در این موقعیت نیز نمی توان بدن بیمار اسکیزوفرن را به جماد فروکاست؛ زیرا در این حالت نیز پای انتخاب و التفات در میان است و این انتخاب و تصمیم گیری برآمده از حیات و زندگی است نه مردگی (لینگ، ۱۳۸۵، ترجمه باقری، صص ۲۵۸-۳۰۰). (ترجمه باقری، ۱۳۷۴) در کتاب "خویشتن از هم گسیخته" با تحلیل وجود گرایانه این حالت بیماران، آن را نیز به حیات آنان مربوط می سازد. به اعتقاد لینگ، حتی در این حالت نیز نمی توان بدن را به جماد فروکاست. در منظر وی، بیمار اسکیزوفرن نیز برخلاف نظر عامه، از محیط پیرامون خویش دارای تجربیاتی است و بر مبنای همین تجربیات- که البته مغشوش و آمیخته با توهم اند- به این نتیجه می رسد که برای در امان ماندن از شر انسان های اطراف خود، خویشتن را در ظاهر به جماد تبدیل کند. در واقع، وی در تحلیل های خویش به این نتیجه می رسد که منشاء این آزارها، همین حیات وی است که باید محو گردد و بدین ترتیب با حفظ حیث التفاتی، خود دست اندرکار حیات زدایی از خویش می شود. بنابراین، حتی در این حالت نیز بدن فرد کاتاتونیک با جماد متفاوت و برخوردار از حیات است و این تفاوت و حیات از همین حیث التفاتی و اختیاری بودن ناشی می شود.
باهم نگری مطالب بیان شده می تواند به وارد دانستن نقد ارتباط مبهم میان شواهد و تبیینهای کلی فوکو منجر شود. از این رو می توان گفت، عدم توجه فوکو به شواهد تجربی و تاریخی و بسنده کردن به بیانات کلی راجع به مقوله کلانی چون بدن، تبیین خطرناک باشد. امری که میتوانست با ملاحظه دقیق تر شواهد و مشخص کردن ارتباط تبیین با آنها رخ ننماید. ملاحظه دقیق شواهد نشان میدهد که با وجود برآمدن تصویرها و سازه های جدید در مورد بدن در دوران های خاص و وضعیتهای جامعه شناختی ویژه، همه این تصویرها بر طرحی اولیه، یعنی همان تصویر حداقلی بدن، نگاشته میشوند.
برای نشان دادن اهمیت این تصویر حداقلی، می توانیم به چالشی با دیدگاه تامس کوهن در باب جایگزینی انگاره های کلان در علم بپردازیم (کوهن، ترجمه آرام، ۱۳۶۹). این چالش از آنجا به بحث فوکو مربوط می شود که وی نیز در تاکید بر گسستهای تاریخی و ظهور تفسیر جدیدی از بدن در هر مقطع از این گسستها، سخنی کمابیش شبیه سخن کوهن مطرح کرده است. همانگونه که کوهن جابجایی انگاره های کلان علمی را با مفهوم انقلاب، یعنی تغییر بنیادی و تمام عیار، بیان می کند، فوکو نیز رابطه تفسیرهای مختلف از بدن را رابطه ای قیاس ناپذیر در نظر می گیرد. کوهن برای نشان دادن رابطه انقلابی در جایگزینی انگاره های کلان علمی، شکلهای مبهم و وارون پذیر را نمونه می آورد. در اینگونه اشکال، نمی توان در یک زمان، هر دو تصویر را مشاهده کرد. به سخن دیگر، تمرکز بر ابعادی از تصویر که شکل نخست را پدید می آورند، مانع از تمرکز بر ابعاد دیگر- تشکیل دهنده شکل دوم میشود و از این رو، در هر لحظه تنها یکی از دو شکل قابل رویت است. اما نکته مهم که در بیان جایگزینی انقلابی مورد نظر کوهن، نادیده گرفته میشود این است که دو شکل مذکور بر بستری از خطوط شکل می گیرند و جایگزینی آنها با یکدیگر به معنای محو این خطوط نیست بلکه تنها نوع نگاه به این خطوط اولیه است که یکی از اشکال را قابل رویت و دیگری را پنهان می سازد. این خطوط اولیه در مثال بدن، در حکم همان وضعیت حداقلی بدن است که سازه های جامعه شناختی بدن بر آن بار می گردند. بنابراین، جایگزینی بدن مکانیکی" با "بدن طبیعی"، در خلاء صورت نمی پذیرد. به سخن دیگر، جایگزینی را باید محو شدن یکی در اثر تاکید بر دیگری دانست، با این توجه که هر دو در پس زمینه وضعیت حداقلی قابل حضورند و با آن تعارضی ندارند.
منبع: تبارشناسی و تعلیم و تربیت، نرگس سجادیه، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول، تهران، 1394
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
رویکرد تبارشناسی در تعلیم و تربیت
شنبه، 4 آبان 1398
قدرت و کنشهای انسانی
شنبه، 4 آبان 1398
ویژگیهای تبارشناسی فوکویی
شنبه، 4 آبان 1398
اصول خرد معطوف به تبارشناسی
چهارشنبه، 1 آبان 1398
اصول معطوف به تبارشناسی
دوشنبه، 29 مهر 1398
خطوط اساسی تبارشناسیهای فوکو
دوشنبه، 29 مهر 1398
پیش فرضهای تبارشناسی
دوشنبه، 29 مهر 1398
ارتباط درونی دانش و قدرت
شنبه، 27 مهر 1398
قدرت معطوف به حیات
شنبه، 27 مهر 1398
مؤلفههای تبارشناسی
شنبه، 27 مهر 1398
تازه های مقالات
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
داستان امالبنین
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
اولین تصاویر از استادیوم آزادی پس از بازسازی
قالیباف: خانواده اساس حرکت در همه ابعاد زندگی است
تداوم عملیات تخریب رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
مدل جدید موهای ترامپ را ببینید
زیبایی خاص در جاده برفی درازنو
غبارروبی مضجع رضوی با حضور همسران و مادران شهدا
تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)
انهدام ادوات و نیروهای دشمن صهیونی در اردوگاه طولکرم
کودک ۶ ساله فلسطینی که اسرائیل از داشتن پا محرومش کرد
بغض پزشکیان با دیدن عکس همسر مرحومش
کشورهایی همچون ایران مرکز قدرت آینده خواهند بود!
هر طرفی غیر از ایرانیها در مرزهای ما باشند بهتر است!
۳ دقیقه نکات مهم دیدار زنان و دختران با رهبر انقلاب
سوریه و جای خالی قوات دفاع الوطنی
آهوان سهرین در ضیافت زمستانه