رویکرد تبارشناسی در تعلیم و تربیت
ملاحظه پیش فرضهای تبارشناسی و در نظر گرفتن تعلیم و تربیت در مقام عرصهای اجتماعی فرهنگی، واقعیتهای ویژهای را برای پژوهشگر تربیتی برجسته می سازد که در اینجا بدانها می پردازیم.
شنبه، 4 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
توجه به پیش فرض بازتعریف مفهوم قدرت و ملاحظه فراگیر بودن قدرت و حضور آن در تاروپود فعالیتها و نظرورزیهای آدمی پژوهشگر را به پی جویی این روابط در امور مختلف حساس می کند. از سوی دیگر ماهیت فعالیتها و نظرورزی های عرصه تعلیم و تربیت و وابستگی پنهان و پیدای آنها به نیروهای قدرتی متکثر و متنوع موجود در جامعه، آن را از حیث آمیختگی با قدرت، در جایگاهی ویژه قرار میدهد. این حوزه از یک سو تحت تاثیر مستقیم قدرتهای سیاسی حقوقی است و از سوی دیگر جایگاه طرح نظرات همه گروههای موثر اجتماعی مانند گروههای مدافع محیط زیست، گروههای فعال در حقوق و وظایف شهروندی و گروههای موثر مذهبی است. تنوع این گروهها و تعدد روابط انسانی موجود در عرصه تعلیم و تربیت - شامل روابط معلم دانش آموز، دانش آموز دانش آموز، معلم مدیر، معلم -معلم، دانش آموز مدیر والدین معلم، والدین -مدیر، والدین دانش آموز و ... - زمینه را برای آغشتگی این حوزه به قدرت مساعد میسازد. از این رو، یکی از واقعیتهای عرصه تعلیم و تربیت، آغشتگی مسائل نظری و عملی آن با قدرت است.
تاکید فوکو بر تاریخی بودن آمور، تغییر و تحولات آنها در طول تاریخ و وابستگی هویت آنها به بسترهای تاریخی که در پیش فرض نام گرایی مطرح شد؛ همچنین اعتقاد وی بر پاره پاره بودن تاریخ که پیش فرض اعتقاد به تاریخ پاره پاره معطوف بدان است و نیز توجه وی به نقش حوادث و رویدادهای تاریخی در تکوین هویت چندگانه زمان حال جامعه که در پیش فرض هویتهای متکثر بدان پرداخته شد؛ سبب می شود تا تبارشناسی، امر مختلف را دارای زمینه تاریخی بداند.
از سوی دیگر، انسانی بودن مسائل عرصه تعلیم و تربیت و نقش اراده های انسانی در شکل گیری نظریه ها و نهادهای معطوف بدان، سبب شده تا وقایع تاریخی در تکوین چارچوب های نظری و فعالیتهای عملی این حوزه ظهور بیشتری داشته باشند. برای نمونه، عرصه های علوم تجربی- چون فیزیک و شیمی به دلیل وابستگی بیشتر به شواهد عینی و نقش کمرنگ تر عامل انسانی در آنها، کمتر به وقایع تاریخی حساس اند و مطالعه آنها همبستگی کمتری به شواهد و اسناد تاریخی دارد. در مقابل، نهادهای تربیتی چون مکتب، مدرسه، دانشگاه و حوزه، در بستر از وقایع و رویدادهای تاریخی تکوین یافته اند که مطالعه آنها بدون ملاحظه اسناد و مدارک مربوط به این رویدادها و درک این فضاهای تاریخی امکان پذیر نیست. برای نمونه ورود تعلیم و تربیت مدرن در فضای حرفه ای به ایران، ویژگیهای خاصی را به این نهاد بخشیده است که ملاحظه آنها بدون در نظر گرفتن و مطالعه این فضا امکان پذیر نیست. از این رو، تاریخی بودن مسائل عرصه تعلیم و تربیت، مبنایی است که باید در تدوین راهبردهای پژوهش تبارشناختی در این حیطه مد نظر قرار گیرد. . تا قبل از دوره مدرن جهت گیری آموزش و پرورش بیشتر معطوف به مسائل دینی و امور ماورایی بود از جمله مدارس دینی، مدارس دوران صفوی و. (درانی، ۱۳۷۶)- اما از دوره مدرن به بعد، آموزش و پرورش به عنوان یک نهاد اجتماعی مطرح گشت که باید در گردش کار در جامعه نقش خویش را ایفا می کرد و با دیگر بخش ها به تعامل می پرداخت بطور مثالتاسیسدارالفنوننیز از همین قاعده پیروی کرد و سعی در باز کردن گره کور ضعف نظامی ایران داشت (درانی، ۱۳۷۶) - بنابراین دچار نوعی تغییر ماموریت گشت و توجه خویش را بیشتر معطوف به مسائل زمینی و مسائل روزمره جامعه ساخت.
ماهیت فعالیت های تربیتی و معطوف بودن آنها به دانش آموز، موجب می شود تا نقش سوژه در آنها پررنگ شود. آمیختگی امر تربیت با محدودسازی دانش آموز، ارتباط وثیق آن با عاملیت وی، معلم، مدیر و سایر عوامل انسانی سهیم در این جریان و نوع انتظار قدرتهای سیاسی اجتماعی از نهاد تعلیم و تربیت برای جامعه پذیرساختن و تربیت شهروندان ایده آل و هماهنگ با جریان های سیاسی حاکم، سبب می شود تا نقش سوژه در آن پررنگ تر باشد.
این امر از آن رو دارای اهمیت است که پرداختن فوکو به قدرت، برای پرداختن به سوژه بوده و همانگونه که پیش از این نیز در پیش فرض بازتعریف مفهوم قدرت بیان شد وجه سلبی و ایجابی قدرت، همواره معطوف به سوژه بوده است. همچنین همانگونه که در فصل سوم بیان توضیح داده شد، دغدغه اساسی فوکو، از پرداختن به قدرت سوژه و نحوه محدود کردن و دور ساختن وی از خودآفرینی بوده است.
توجه به پیش فرض بازتعریف مفهوم قدرت و پیش فرض نام گرایی، سبب می شود تا تغییر قیافه های قدرت را اجتناب ناپذیر بدانیم. از این رو، همه مسائل به ظاهر بی طرف و عاری از قدرت مانند عرصه های دانشی و اخلاقی گرانبار از روابط قدرت و مستعد آمیختگی به روابط سلطه آمیزند. از سوی دیگر، به دلیل نیاز عرصه تعلیم و تربیت به پشتیبانی و مشارکت عمومی و گستردگی فعالیتهایش، تلاش آن برای موجه ساختن خود بیش از نهادهای اجتماعی دیگر است. از این رو، احتمال بروز تعارض یا تفاوت کنه و وجه در فعالیتهای این عرصه بیشتر خواهد بود. به همین دلیل، نظریه ها، مفاهیم نهادینه و سیاستهای تربیتی باوجود ظاهر انسان دوستانه، خیرخواهانه و مبرا از روابط سلطه، همواره در مظان اتهام وجود نیتهای سلطه آمیز در پس این ظاهرهای فریبنده و موجه خویشند.
منبع: تبارشناسی و تعلیم و تربیت، نرگس سجادیه، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول، تهران، 1394
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
قدرت معطوف به حیات
شنبه، 27 مهر 1398
مؤلفههای تبارشناسی
شنبه، 27 مهر 1398
پیش فرضهای تبارشناسی
دوشنبه، 29 مهر 1398
ارتباط درونی دانش و قدرت
شنبه، 27 مهر 1398
نگاه توزیعی به قدرت
شنبه، 27 مهر 1398
بستر انجام تبارشناسی
جمعه، 19 مهر 1398
تبارشناس شدن نیچه
جمعه، 19 مهر 1398
تبارهای تبارشناسی
جمعه، 19 مهر 1398
آثار اندیشههای فوکو در تعلیم و تربیت
جمعه، 19 مهر 1398
نقش تعلیم و تربیت در جامعه
سهشنبه، 16 مهر 1398
تازه های مقالات
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
اهمیت آموزش و یادگیری خوشنویسی
پیوند عرفانی در هنر خوشنویسی
استناد حضرت زهرا (س) به آیات قران در خطبه فدک
سوالات متداول بلیط تهران دبی علی بابا
انواع هوش مصنوعی را به همراه کاربرد هریک بشناسید
دوگانه جنگ و صلح در اسلام
آب و هوای فتحیه و بهترین زمان سفر به آن
کالری یک لیوان چای
کالری یک لیوان کاپوچینو چقدر است؟
بیشترین بازدید هفته
خلاصه ای از زندگی مولانا
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
پیش شماره شهر های استان تهران
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان گیلان
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
موارد بیشتر برای شما
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
اهمیت آموزش و یادگیری خوشنویسی
همدلی و مهرورزی در آینه قرآن
سرتیپ دوم شیخیان: سامانههای دفاعی ما از اس ۴۰۰ عملکرد بهتری دارند
شهادت سخنگوی حزب الله؛ محمد عفیف ترور شد
لحظات پر التهاب حمله صهیونیستها به ساختمان کناری تیم مستندساز ایرانی
بمباران دفتر حزب بعث سوریه در بیروت
محل شهادت محمد عفیف مسئول رسانهای حزبالله در بیروت
عکاسی که فوتبال یک روستا را جهانی کرد
بخشی از گفتوگوی سفیر جانباز ایران در لبنان با رهبر انقلاب
دیدار وزیر دفاع با رئیس ستاد کل ارتش سوریه
مخالفت نمایندگان با همزمانی انتخابات مجلس و شورای شهر
گل زیبا از وسط زمین در لیگ یک
کلاهبرداری با لباس خرس از بیمه در کالیفرنیای امریکا
پانسمان درختان صدمه دیده جنگلهای هیرکانی