کودکان دنیای جدیدی کشف کردند

نوزاد شما تا 6 ماهگی عکس العمل‌های بیشتری به حرکات شما نشان می دهد و این می تواند شروع خوبی برای بازی های دو طرفه باشد.
يکشنبه، 26 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
کودکان دنیای جدیدی کشف کردند
نوزادان تا ۳ ماهگی تحرک و جنب و جوش زیادی ندارند و تنها در حال کشف دنیای جدیدی هستند که برایشان کمی نامانوس است. در این سن برای بازی انتخاب های زیادی ندارید، به جز بازی‌هایی که او را با دنیای اطراف بیشتر آشنا می کند. در یکی از این بازی ها می توانید سفری به کمد لباس های تان داشته باشید، به حتم این همه لباس رنگارنگ، یک جا باید به درد بخورد. درون کمد جستجو کنید و لباس‌هایی با بافت، جنس و شکل متفاوت انتخاب کنید، لباس های بافتنی، ساتن، نخی، شلوارهای جین یا پیراهن های گلدوزی شده می توانند انتخاب های مناسبی باشند. هر یک از لباس‌ها را آرام روی پوست دست، پا و گونه های نوزاد بکشید و با او حرف بزنید. مفهوم نرمی و زبری را می توانید از این طریق به نوزاد منتقل کنید. انگشتان کوچکش را روی حاشیه گلدوزی شده یا درزهای لباس ها بکشید تا تفاوت آنها را حس کند. وقتی از این بازی خسته شد، لباس را روی زمین پهن کنید و نوزاد را روی آن بگذارید تا کمی هم به صورت درازکش روی لباس ها بازی کند. بعد از چند ماه متوجه خواهید شد که نوزاد شما چقدر به این تفاوت های ساده عکس العمل نشان خواهد داد و به دنبال حاشیه های سنگ دوزی و گلدوزی شده می گردد و با چه اشتیاقی روی آنها دست می کشد. با این بازی شما نوزاد خود را به تفاوت‌ها حساس کرده و از او یک کودک کنجکاو می سازید که به راحتی از کنار قضایا نخواهد گذشت.
 
نوزاد شما تا 6 ماهگی عکس العمل‌های بیشتری به حرکات شما نشان می دهد و این می تواند شروع خوبی برای بازی های دو طرفه باشد. لازم نیست اسباب بازیهای گران قیمت تهیه کنید، می توانید با وسایل ساده و در دسترس هم بهترین بازیها را انجام دهید و از زمان بازی لذت ببرید، یکی از این وسایل ساده روبان، کش سر، روسری، کلاه یا هر چیز دیگری است که در هر خانه ای یافت میشود. می توانید موهای تان را با روبان ببندید، کلاه یا روسری سر کنید و بعد با شکلک های خنده دار توجه نوزادتان را جلب کنید، «بینا، نگاه کن چی رو سرمه!»، «یه روسری»، «اینو ببین» «کلاه گذاشتم». فرزندتان شاید در وهله اول عکس العملی نشان ندهد، چون کمی طول می کشد تا شکل و شمایل جدید شما را تجزیه و تحلیل کند، اما بعد از ۲ یا ۳ بار با خنده های دلفریبش شما را به ادامه بازی ترغیب خواهد کرد. این بازی را می توانید با عروسک ها هم امتحان کنید، مثلا کلاه را بر سر خرس مورد علاقه اش بگذارید و توجهش را به سمت آن جلب کنید. این بازی به نوزاد یاد می دهد که ماهیت افراد با تغییر ظاهرشان تغییر نمی کند.
 
با یک بازی ساده شما می توانید به راحتی اعضای بدن را به کودکان یاد بدهید. این بازی یکی از ابتدایی ترین بازی هایی است که والدین با فرزندانشان انجام میدهند. در این بازی که شاید ساعت ها هم طول بکشد باید با سوالهای گوناگون توجه نوزاد را به خودتان جلب کنید. با لحن های مختلف از او بپرسید «دماغم کو؟» بعد دماغ تان را نشان دهید و بگویید «ایناهاش، ایناهاش.» این کار را با تمام اعضای بدن تکرار کنید. بعد نوبت به او می رسد، بپرسید «دماغ تو کو؟» و بعد با انگشتان خودش یا با انگشتان خودتان آن را نشان بدهید. این بازی را می توانید دوباره و دوباره تکرار کنید، بدون این که فرزندتان خسته شود. در این سن شاید خیلی کاری از او برنیاید و فقط شما را نگاه کند، اما با مرور زمان می تواند خودش اعضای بدنش را به شما نشان بدهد و وقتی هم که به حرف افتاد نام اعضا را با شما تکرار خواهد کرد. در نوع دیگر بازی می توانید مثلا شکمش را قلقلک بدهید و بگویید «این شکم مال کیه؟» یا انگشتانش را دانه دانه بشمارید و همان سوال را تکرار کنید، حتی می توانید با خلاقیت خودتان شکل دیگری به بازی بدهید و هرطور که دوست دارید و نوزادتان راحت تر است، با او بازی کنید.
 
کودک در سن 9 ماهگی در این سن نوزادی شما عکس العمل‌های واضح‌تری به دنیای اطرافش میدهد، احتمالا غلتیدن و نشستن را یاد گرفته، می تواند اشیا را در دست بگیرد و به دهانش ببرد. نوزادان در این سن از بازی های قلقلکی یا سواری روی پا بی نهایت لذت می برند، اما بازی های آرام هم همچنان به آنها در شناخت دنیای اطراف کمک کرده و برایشان جذاب است. یکی از این بازی ها بازی بو کردن است که مشام او را قوی می کند. وقتی در آشپزخانه هستید مطمئنا نوزادتان خودش را به آنجا می رساند، می توانید با یک بازی ساده و ابتدایی او را سرگرم کنید. چاشنی ها و ادویه های مختلف را مقابل تان بگذارید و یکی یکی چاشنی های مختلف را به او معرفی کنید و مقداری از هر کدام روی دستتان بمالید و اجازه بدهید او بو کند. فقط حواستان باشد ادویه ها و چاشنی ها برای او ایجاد حساسیت نکرده و او را به عطسه نیندازند. استشمام بوی دارچین، وانیل، زیره و انواع سبزی های معطر مثل نعناع و ریحان و... مطمئنا تجربه جدیدی برای نوزاد شماست و او از این کشف جدید لذت برده و سرگرم خواهد شد. این بازی را می توانید با غذاهای لوسیون ها و کرم ها هم امتحان کنید و با این کار حس بویایی نوزاد را هم تقویت کنید، تنها باید مراقب باشید تا نوزاد آنها را به سمت دهانش نبرد.
 
منبع: کودکان نابغه و باهوش، فاطمه تقدسی‌نیا، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.