الگوهای توحید ناب
رسیدن به توحید ناب، که از هر ناخالصی و شرکی به دور باشد، بسیار دور از دسترس انسانهای معمولی است.
دوشنبه، 27 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اسوهها - که در حقیقت تحقق عینی هدفهای غایی اند - بودنشان در میان بشر و در تاریخ، دارای نقش های مثبت و ارزشمندی است. نگاه به الگوهای جذاب و متعالی، انگیزه تلاش برای نزدیک شدن به آنها و شوق هم رنگی با آنها را در انسان ایجاد و تقویت می کند و در ایجاد امید به امکان دستیابی یا نزدیک شدن به رتبه آنها مؤثر است. نقش دیگر آنها، جهت یگانه بخشیدن به فعالیتها و برنامههای پراکنده برای رشد و جلوگیری از انحراف و گم کردن سمت و سوی برنامه هاست. افزون بر این، الگوها معیاری برای ارزیابی و سنجش میزان توفیق به شمار می آیند تا انسان با چشم دوختن به آنها، دچار غرور ناشی از پیشرفت های اندک نشود. بنابراین، هم در زدودن یأس ناشی از احساس شکست مؤثرند و هم در کاهش غرور ناشی از پیشرفت شمار الگوهای خالص توحید در تاریخ زندگی انسان زیاد نبوده است. با این حال، در میان آنها، نام و چهره امام علی بن ابی طالب (علیه السلام) درخشش خاصی دارد. با نگاهی گذرا به زندگی ایشان، تک قطبی بودن و یگانگی بی نظیر شخصیت آن حضرت بر مجور توحید ناب را می توان دید. تولد و شهادت او در دورترین و خالص ترین مکانها از شرک - یعنی درون کعبه و محراب مسجد کوفه - بود. او نخستین کسی بود از مردان که دعوت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) به توحید را پذیرفت و در طول زندگی پیامبر، یعنی پیام آور توحید ناب، نزدیک ترین بار ایشان در جنگ و صلح بود. در جوانی یا نوجوانی برای شکستن بتهای کعبه، بر دوش پیامبر بالا رفت. وجود امیر مؤمنان علیه السلام همراه و هم تراز قرآن و تحقق عینی آن بود که روح حاکم بر همه آیات آن نیز توحید است.
در جنگ خندق چون امیر مؤمنان علیه السلام در برابر عمرو بن عبدود به جنگ ایستاد، رسول خدا فرمود: تمام ایمان در برابر تمام شرک ظاهر شد. به فرموده پیامبر مثل او ل کعبه، اطاعت از او اطاعت از خداوند، [تحقق عینی صراط مستقیم الهی و خالص ترین مؤمنان در ایمان بود، که ایمان با گوشت و خون او آمیخته بود. بی شک او از برترین الگوها برای بلندترین هدف پیامبران الهی لن بود. بارزترین جنبه شخصیت او «خلوص در توحید» است؛ زیرا با توجه به تاریخ مکتوب زندگی او و معرفی پیامبر هیچ رفتاری از او سر نزد که در آن، انگیزه غیر خدایی دخالت داشته باشد.
در کلام ایشان نیز همچون سیره شان - «توحید» برجسته ترین سخن است. اگرچه شمار دعوت صریح و مستقیم به توحید در کلام ایشان زیاد نیست، اما به طور غیرمستقیم، محور همه سخنان ایشان را دعوت به پرستش خدای واحد تشکیل میدهد؛ زیرا:
اولا، بر اساس شمارش برخی از محققان، کلمات «الله»، «اله» و مشتقات آن مجموعة قریب ۱۳۷۸ بار در نهج البلاغه به کار رفته است؛ و اگر مواردی را که با کنایه و ضمیر بارز و مستتر به «الله» اشاره شده و محور موضوع جمله قرار گرفته نیز بدان افزوده شود، عدد آن به هزاران مورد می رسد و با توجه به اینکه «الله»، «اله» و مشتقات آن دو، یا بر شخص خدای تعالی دلالت می کند یا به مفهوم کلی معبود اشاره دارد، می توان گفت: در نهج البلاغه کلمه «الله» و مفاهیم مرتبط با آن پس از حروف ربط و اضافه، از نظر تعداد، بیشترین کاربرد را دارد و از این رو، می توان محور مباحث این کتاب را «پرستش» و به ویژه «پرستش توحیدی» دانست.
ثانیا، آغاز همه یا بیشتر خطبه های نهج البلاغه با نام، یاد، سپاس و ستایش خداوند و نیز ذکر صفات از جمله وحدانیت او و دقایق توحید، و گشودن رازهای توحید بر اهل بصیرت است و افزون بر آن، با وضوح بیشتری محوریت خدای تعالی را در همه چیز از نگاه امام علی نشان میدهد.
ثالثا، سراسر نهج البلاغه پر از گله مندی، شکایت و سرزنش قاسطین، مارقین، ناکثین و اهل شرک و کفر است که همه به نوعی از مسیر دین پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) صلى الله علیه وسلم (یعنی مسیر توحید) فاصله گرفته بودند و در حقیقت، شکایت ایشان از جدایی از توحید است، و در این تردیدی نیست.
بر این اساس، مهم ترین نکته ای که در زمینه تربیت از حضرت علی علیه السلام می توان آموخت، روی گرداندن از همه چیز و رو کردن به سوی خدای واحد است؛ همان نکته ای که در نظام های بشری تعلیم و تربیت توجهی به آن نشده و در اهداف غایی به کلی مورد غفلت واقع شده است. آنچه بر اساس آموزه های انبیا همه رنجها و گرفتاری های بشر به دور شدن از آن باز می گردد، فراموش شده است و حتی در ایران پس از انقلاب اسلامی نیز آنچه عملا در دستگاه عریض آموزش و پرورش رسمی دنبال می شود، تربیت پیشه وران شاغلی است که بتوانند در بزرگسالی، ضمن تأمین هزینه های زندگی خود، بخشی از چرخهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه را بچرخانند و حداکثر در جامعه با رعایت حقوق دیگران برهم زننده نظم و انضباط عمومی نباشند که البته بررسی واقعیت های عینی، کامیابی چندانی نشان نمی دهد.
منبع: مجموعه مقالات تربیتی، عبد الرضا ضرابی، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چاپ اول، قم، ۱۳۸۸
مقالات مرتبط
آشنایی با شیوه های تربیت دینی
نکات کلیدی در تربیت دینی فرزند
روشهای تربیت دینی کودک
راهکارهای بنیادین ترویج فرهنگ حجاب و عفاف
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
نقش والدین در تربیت فرزند(بخش دوم)
شنبه، 6 بهمن 1397
محبت والدین به فرزندانشان
دوشنبه، 1 بهمن 1397
نهادینه کردن دینداری در کودکان( بخش اول)
يکشنبه، 9 دی 1397
دروغگویی کودکان( بخش اول)
چهارشنبه، 5 دی 1397
نفش تنبیه و تشویق در تربیت کودکان(بخش دوم)
پنجشنبه، 15 آذر 1397
نفش تنبیه و تشویق در تربیت کودکان(بخش اول)
پنجشنبه، 15 آذر 1397
تفاوت دو پادشاه کوچک در خانه
چهارشنبه، 30 آبان 1397
تفاوت دو پادشاه کوچک در خانه
چهارشنبه، 23 آبان 1397
ورود یک پادشاه کوچک به زندگی آری یا خیر....
چهارشنبه، 23 آبان 1397
مفهوم شناسی واژه تربیت در لغت و اندیشه متفکران
شنبه، 6 مرداد 1397
تازه های مقالات
تمثیلات و مصادیق قرآنی صهیونیسم
5 ابزار ضروری برای زنده ماندن در صعودهای زمستانی
تحصیل در آلمان: فرصتی برای ساختن آیندهای بهتر
تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه: راهنمای کامل برای متقاضیان ایرانی
بوستان موشها و تاثیر آن در ترک و درمان اعتیاد
سامریهای منافق در جامعه امروز
پیوند خوشنویسی در هنرهای مختلف
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بیشترین بازدید هفته
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
خلاصه ای از زندگی مولانا
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نحوه خواندن نماز والدین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
تمثیلات و مصادیق قرآنی صهیونیسم
5 ابزار ضروری برای زنده ماندن در صعودهای زمستانی
کارآفرینی بانوان ملایری با هنر فرشبافی
نماهنگ/ قلههای بسیج
در بازدید سرزده پزشکیان از وزارت ورزش چه گذشت؟
شهرک نشین صهیونیست: چرا نمیتوانیم به خانههای خود در شمال بازگردیم؟
هدف قرار دادن پایگاه هوایی "حتسور" با موشک کروز توسط حزبالله
ایران یا اسرائیل، کدام پیروز نبرد منطقهای خواهد بود؟
تحصیل در آلمان: فرصتی برای ساختن آیندهای بهتر
هدف قرار دادن مقر دشمن در جبالیا توسط حماس
هدف قرار دادن پایگاه "شراغا" توسط حزبالله
ماهی افسرده!
راهپیمایی مردم یمن و آتش زدن پرچم اسرائیل
گلباران کاروان شهدای حزب الله
ایران تنها کشوری است که در مقابل پروژه اسرائیل برای منطقه ایستاد!