ادغام اقتصادی بازارهای جهانی
بین فقیرترین و ثروتمندترین کشورهای جهان، پیوندهای به مراتب ضعیفتری در زمینه تجارت فرهنگی و ارتباطات بین المللی وجود دارد.
دوشنبه، 2 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
در مقابل، بین فقیرترین و ثروتمندترین کشورهای جهان، پیوندهای به مراتب ضعیفتری در زمینه تجارت فرهنگی و ارتباطات بین المللی وجود دارد. در نتیجه، حجم گسترده تجارت فرهنگی و جریانهای اطلاعاتی برون مرزی، تأثیر محدودی بر بسیاری از جوامع در حال توسعه که به لحاظ جغرافیایی دور افتاده اند و اجتماعات فقیری که در جنوب جهان قرار گرفته اند، دارد. عامه مردم، در بسیاری از کشورهای فقیر، از جریانهای اطلاعاتی برون مرزی نسبتا جدا باقی مانده اند. دلایل این امر عبارتند از: دسترسی محدود به ارتباطات جمعی و فناوریهای اطلاعاتی، اعمال موانع حمایتی بر واردات خارجی و محدودیت های داخلی بر آنچه می توان در رسانهها مشاهده و در مطبوعات مطالعه کرد. بر این اساس، مردمی که در اجتماعات روستایی توسعه نیافته ترین جوامع، نظیر مالی، اتیوپی و بنگلادش زندگی می کنند، هنوز بخش عمده از اطلاعات، ارزشها و عقاید مربوط به رخدادهای جامعه خود و جهان را از روابط فردی با والدین و سایر اعضای خانواده، معلمان، رهبران روحانی و بزرگان جامعه، دوستان، همسایگان و همکاران و شبکههای اجتماعی سنتی در محل زندگی خود و نیز تجربه مستقیم شان از شرایط زندگی در چنین جوامعی کسب می کنند و نه از جریانهای اطلاعاتی برون مرزی. فقدان ادغام در بازارهای جهانی، احتیاط قابل توجهی را در تعمیم دهی فرایند همگرایی فرهنگی (به کل جهان) ایجاب می کند: از به طور طنز آمیری، «جهانی شدن، خود یک پدیده کام جهانی نیست».
بعلاوه، حتی در جوامع جهان وطن، وجود جریانهای اطلاعاتی برون مرزی متراکم که بدوأ در کشورهای شمال آغاز گردید، فی نفسه تعیین کننده نتایج روانشناختی اجتماعی این فرایند و تأثیر آن بر افکار عمومی نیست. هر چند پذیرش این امر که فرهنگ ها در معرض مجموعه مشترکی از ارزشها و هنجارهای غربی با آمریکایی هستند، منطقی به نظر می رسد، اما این امر نیز درست است که چنانچه مردم در طول سال های اولیه رشد خود در کودکی و نوجوانی، به فراگیری کردارها، عقاید و ارزشهای ریشه دار و پایدار، از بسیاری از منابع، مدلهای نقشی و تجارب اولیه خود (علاوه بر رسانههای جمعی) بپردازند، غالبأ قادر به جذب این افکار و ایدهها (هنجارها و ارزشهای غربی) نخواهند بود. رسانه با بسیاری از دیگر نهادهای جامعه پذیری رقابت می کند. نظریه پردازان فرهنگی استدلال می کنند که خوانندگان و بینندگان منتقد، معانی پیام های دریافتی از رسانههای جمعی را واسازی و باز تفسیر می کنند و در صورتی که احساس کنند که ارزشها و نگرشهای منتقل شده از طریق این منابع، نادرست هستند یا اینکه رسانه قادر به تأمین اطلاعات معتبر و موثق نیست، ممکن است به رد این ارزشها و نگرشها بپردازند. نظریه ها نشان می دهند که تأثیر ارتباطات جمعی، ظریف، پیچیده و غیر مستقیم است؛ هنوز زود است که مستقیما از شواهد مربوط به عدم توازن تجارت فرهنگی، به پذیرش تأثیرات آن بر روی مخاطب پرش کنیم. بررسی این که آیا بینندگان، شنوندگان و خوانندگان جوامع جهان وطن (جوامعی که نسبت به جریانهای اطلاعاتی در درون و بیرون مرزهای ملی شان نفوذپذیر هستند که دسترسی منظمی به ارتباطات جمعی دارند، واقعا، نگرشها، ارزشها و باورهای متفاوتی نسبت به سایرین افراد فاقد دسترسی دارند، نیازمند تحلیل تجربی نظام مندی است.
آنکتاد (UNCTAD) صنایع خلاق را به چندین بخش مجزا تقسیم کرده است: میراث فرهنگی شامل؛ موزهها، جشنواره های سنتی، صنایع دستی، آرشیوها، کتابخانه ها و کارهای هنری، بخش عمده و در حال رشدی، خصوصا برای توسعه پایدار و جذب درآمد از طریق مسافرت و توریسم به شمار می آیند. بخش هنرهای نمایشی شامل اجرای موسیقی، تئاتر، رقص و اپرا به صورت زنده است که از نظر جذب تماشاگر نیز مهم هستند. هنرهای تصویری، بخش مربوط به نقاشی، مجسمه سازی و ساختن اشیاء قدیمی (آنتیک) را تشکیل می دهد. حمایت از محصولات فرهنگی داخلی و نظارت بر صادرات فرهنگی به ویژه در مورد نمادها و محصولات خاصی که نشانگر میراث یک جامعه هستند، شدید است. جنبه های تجاری اقتصاد خلاق شامل خدماتی مانند معماری، تبلیغات و تحقیق و توسعه و همچنین طراحی بصری مدرن به کار رفته در ساخت و تولید مبلمان، طراحی داخلی ساختمان، دکوراسیون، مد و تزیینات می شود. سرانجام، سه بخش تجاری که در مباحث مربوط به تجارت فرهنگی از آنان نام برده اند عبارتند از : فراهم آوری خدمات صوتی - تصویری (شامل تولید و پخش فیلمهای مستند و سینمایی، موسیقی، پخش اخبار و برنامههای سرگرم کننده رادیو تلویزیونی به شکل زمینی، کابلی و ماهوارهای)، رسانههای جدید (مقولههای متنوع که شامل مجموعه ای از محتوایهای دیجیتالی است که از طریق، باندیهن، وای فای و اینترنت منتقل می شوند. از جمله این رسانهها می توان به وب سایت ها، نرم افزارهای کامپیوتری و بازی های ویدئویی اشاره کرد و صنعت چاپ (شامل روزنامهها و نشریات ادواری، کتاب ها، مجلات تخصصی و سایر منابع چاپی مربوطه). اگر چه تمایز گذاری بین این مقولات مفید است، اما در عمل آنها در هم ادغام می شوند. روزنامه آنلاین و دانلود فیلم و کلیپ های ویدئویی، تحویل رسانههای سنتی از طریق فناوریهای جدید، مواردی از این فرایند ادغام هستند.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص96-93، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
فهم روند جهانی شدن
چند نکته درباره سازمان تجارت جهانی
دورنمای جهانیسازی
نظریه جهانی شدن را چگونه بخوانیم (قسمت اول)
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
دو بال عقاب
چهارشنبه، 6 اسفند 1393
تأملي بر جهاني سازي
سهشنبه، 9 دی 1393
نظريه هاي جهاني شدن
شنبه، 29 آذر 1393
جهاني شدن چیست ؟
شنبه، 29 آذر 1393
جهاني شدن زندگي اجتماعي
يکشنبه، 2 شهريور 1393
جهاني شدن
جمعه، 24 مرداد 1393
جهانی شدن Globalization
يکشنبه، 25 خرداد 1393
حوزه های علمیه در چالش جهانی شدن
چهارشنبه، 29 آبان 1392
آیا جهانی شدن تهدید است؟
چهارشنبه، 29 آبان 1392
راهبرد جمهوری اسلامی ایران در قبال جهانی شدن
پنجشنبه، 14 شهريور 1392
تازه های مقالات
معرفی کوتاه بانوان خوشنویس
ولایت اهلبیت علیهم السلام نقشه راه سعادت
آموزشگاه زبان پردیسان ارائه دهنده دوره های متنوع و مدرن
ترسناک ترین مسیرهای ریلی جهان
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
موارد بیشتر برای شما
معرفی کوتاه بانوان خوشنویس
ولایت اهلبیت علیهم السلام نقشه راه سعادت
سرمایه گذاری در بورس را از کجا شروع کنیم؟ 3 مرحله اصلی
آموزشگاه زبان پردیسان ارائه دهنده دوره های متنوع و مدرن
ترسناک ترین مسیرهای ریلی جهان
«خط دیدار» مداحان اهلبیت علیهمالسلام
زمان امضا موافقت نامه ایران و روسیه از زبان بقایی
اعلام زمان دور جدید گفتوگوهای ایران و اروپا
وقتی تاد هم درد صهیونیستها را درمان نمیکند
تاجر برزیلی همه اعضای خانواده خود را به کشتن داد
دستگیری هنجارشکنان منطقه باغمیشه تبریز
دعای مادر شهیدی که برآورده شد
لحظه انهدام ادوات و نیروهای دشمن در شمال نوار غزه
سرلشکر سلامی: گروههای مقاومت خودشان سلاحشان را تولید میکنند
عملیات ضدصهیونیستی در قدس اشغالی