تاثیرات نیرومند رسانهها
رسانه تنها کارگذار جامعه پذیری نیست، ارزشهای اخلاقی و هنجارهای اجتماعی ریشه دار، از بسیاری از منابع دیگر مانند والدین و خانواده و نیز مدلهای نقشی و تجارب رشد در اجتماع محلی کسب می شوند.
شنبه، 7 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اما رسانه تنها کارگذار جامعه پذیری نیست، ارزشهای اخلاقی و هنجارهای اجتماعی ریشه دار. از بسیاری از منابع دیگر مانند والدین و خانواده و نیز مدلهای نقشی و تجارب رشد در اجتماع محلی کسب می شوند. در جوامع بسیار محافظه کار، این کارگزاران ممکن است مهمتر از تصاویر و ایدههای منتقل شده از طریق محصولات فرهنگی وارداتی باشند، به طوری که معنای پیام های لیبرال و سکولار می تواند توسط مخاطبان باز - تفسیر گردد یا به سادگی رد شود.
بررسی شواهد ارائه شده ، ارتباط پایدار بین استفاده از رسانهها و ارزشهای اخلاقی را نشان می دهد؛ حتی بعد از اعمال کنترل های آماری، کاربران پر استفاده رسانههای جمعی، به طور کلی در مقایسه با دیگران، نسبت به ارزشهای جنسی و اخلاقی و ارزشهای خانوادگی، لیبرال تر، نسبت به استانداردهای غیر اخلاقی در زندگی عمومی، کم تحمل تر، نسبت به ارزشهای دینی، سکولارتر و نسبت به نقشهای زنان و مردان تساوی طلب تر هستند. به علاوه، قوی ترین این روابط در جوامع جهان وطن مشاهده می شود؛ جوامعی که باز ترین جوامع نسبت به جریانهای اطلاعاتی در سرتاسر مرزهای ملی خود هستند، در حالیکه این روابط در جوامع محلی قوت کمتری دارند. قوی ترین رابطه، مربوط به ارزشهای جنسی و اخلاقی است؛ در این مورد استفاده بیشتر از رسانهها در جوامع جهان وطن با جهت گیری های لیبرال تر و مداراجویانه تر نسبت به مسائلی مانند همجنس گرایی، طلاق و سقط جنین رابطه داشت.
اگرچه دادههایی که ما با استفاده از مدلهای چندسطحی بررسی کردیم در مقایسه با پژوهشهای قبلی، هم از نظر میزان ارزشهای اجتماعی و هم تعداد جوامع مورد بررسی، بسیار بیشتر بود اما این داده ها نیز دارای محدودیت های خاص خود هستند. مهمترین این محدودیت ها این است که مقایسه های ملی - مقطعی نمی تواند جهت علیت موجود در این رابطه را به طور قطعی، تعیین کند؛ قرارگیری در معرض رسانههای جمعی ممکن است جهت گیری های ارزشی کمتر سنتی و لیبرال تری را ایجاد کند، اما همچنین در آنچه که امکان تماشا یا خواندن آن برای مردم فراهم می شود، احتمال رخ دادن سوگیری خود انتخابی نیز وجود دارد.
همانطور که نظریه «استفاده و ارضاء» بیان می کند، افراد فعالانه به انتخاب چگونگی گذران اوقات فراغت و نحوه استفاده از رسانهها در جهت ارضاء علایق و نیازهای خود به مانند نیاز به اطلاعات، سرگرمی، فراغت یا تعاملات اجتماعی می پردازند. در واقع، ما اعتقاد داریم که در این مورد احتمالا یک فرآیند تعاملی دو سویه در جریان است؛ از یک طرف انگیزه قبلی، قرارگیری در معرض اطلاعات را تعیین می کند و از طرف دیگر، استفاده از رسانهها، ارزشهای فرهنگی را تقویت می کند. بدون دادههای مطالعات آزمایشی و پانلی که از مصاحبه با پاسخ دهندگان یکسان در طول زمان استخراج می شود، تعیین نحوه عمل کردن این فرآیند غیر ممکن است. بعلاوه، ما به منظور نیل به یافته های قطعی تر، نیازمند اطلاعات دقیقتر در مورد ژانرها و محتوی ویژه رسانههای جمعی خواهیم بود که افراد به طور منظم به آنها دسترسی دارند؛ این امر شامل تحلیل تفاوت های بین فرهنگی در زمینه ارزشهای اجتماعی و اخلاقی منعکس شده در تلویزیون. روزنامهها، وب سایت ها و مجلات در کشورهای مختلف می شود. ما برای اثبات تاثیرات انباشتی، نیازمندیم با جزییات بسیار بیشتر و در یک دوره طولانی بدانیم مردم معمولا چه چیزی» را تماشا با مطالعه می کنند. این چالشها برای تحقیقات آینده باقی می ماند.
با این وجود، شواهد پیمایش بررسی شده در این فصل، الگوهای کلی استفاده از منابع رسانهای متعدد را در جوامع متعددی ارائه می کند. بر اساس استدلال کلی ما، قرارگیری در معرض رسانههای خبری همواره با ارزشهای اخلاقی و اجتماعی لیبرال و تساوی طلب تر رابطه دارد. در این راستا، به نظر می رسد استفاده از ارتباطات جمعی تاثیری مشابه با تاثیر تحصیلات و سن در تقویت ارزشهای مدرن و نگرشهای مداراجویانه تر داشته باشد. این الگوها در جوامع محلی تر نیز مشاهده شده است، اما قوت همبستگی ها در اینگونه جوامع، کمتر است. در این مناطق، اثرات ترکیبی فقدان توسعه اقتصادی، فقدان ادغام در بازارها و شبکههای ارتباطات جهانی، عدم آزادی رسانهها و عدم دسترسی به رسانهها، میزان تغییر فرهنگی مرتبط با جریانهای اطلاعاتی فرامرزی را محدود می کند.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص264-260، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
اشاعه سلبریتیسم و افزایش بحران هویت
دوشنبه، 27 مرداد 1399
برابری جنسیتی و دینداری
شنبه، 7 دی 1398
ارزشهای اخلاقی و هنجارهای اجتماعی
شنبه، 7 دی 1398
ارزشهای اخلاقی و اجتماعی
شنبه، 7 دی 1398
راههای کاهش شدت مشکل بیخانمانی در سراسر جهان
يکشنبه، 24 آذر 1398
مهمترین آسیب های اجتماعی کشور
جمعه، 30 دی 1401
روز جهانی مبارزه با دخانیات
دوشنبه، 28 ارديبهشت 1388
موفقيت زود هنگام در مدرسه مانع اعتياد نوجوانان به مواد مخدر
سهشنبه، 20 فروردين 1387
غم هاى ماندگار،شادى هاى زودگذر
پنجشنبه، 16 اسفند 1386
« كراك » ؛ روح و جسم را متلاشي مي كند
پنجشنبه، 16 اسفند 1386
تازه های مقالات
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
خلاصه ای از زندگی مولانا
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها