هدف شایسته تعلیم و تربیت
ایدهآلیستها ادعا می کنند که تقریبا هر یک از مسائل معاصر در گذشته ریشه دارد.
سهشنبه، 10 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
هرمن هرن بر تربیت اراده تأکید می کند. مقصود این است که دانش پژوهان باید آموزش ببینند تا در برابر وسوسه ها مقاومت کرده و به مشاغل مفید بپردازند. تربیت اراده مستلزم تلاش است، زیرا هرن معتقد بود که تعلیم و تربیت باید به صورتی مناسب به سوی تلاشهای گسترده هدایت شود. در حالی که به نظر برخی مربیان، کودکان تنها باید به دنبال علایق خود باشند. هرن معتقد است که رشد قدرت اراده به کودک این توان را می دهد تا کارهایی را که احتمالا جالب نیست اما بسیار ارزشمند است، انجام دهد. هر چند ممکن است فرد بسیار هوشمند نباشد، اما به نظر هرن تلاش، فرد را قادر می سازد تا از نقطه ای که علاقه محض بدان می رسد، بسیار فراتر برود.
ایدهآلیستهایی از قبیل جیووانی جنتیل که از رژیم فاشیستی بنیتو موسولینی حمایت می کردند، بر رشد وفاداری به عنوان جنبه مهم تعلیم و تربیت منش تأکید می کردند. جنتیل همراه با هگل معتقد بود که سرنوشت فرد به سرنوشت کشور گره خورده و در نتیجه لازم است فرد نسبت به کشورش شدیدا احساس وفاداری کند. بنابراین، تعلیم و تربیت مناسب منش، از ویژگی وفاداری برخوردار است، زیرا فرد بی وفا ناقص است. زمانی که معلم مطابق میل حکومت رفتار کند، علایق واقعی دانش پژوهان نیز به همین قیاس، تحقق خواهد یافت؛ زیرا وظیفه اصلی دانش پژوهان آن است که شلطه معلم را بپذیرند.
امروزه غالب ایدهآلیستها از دیدن مدارس ما به شدت نگران می شوند، زیرا شاگردان را مشاهده می کنند که برای کسب علومی سازماندهی شده اند، بعد از چندی در برخی از دروس تخصص پیدا میکنند و از تخصص خود بدون تعهد انسانی برای همنوعان استفاده می کنند. دانش پژوهان جدید آدمکهایی آهنین به نظر می رسند که با اندکی جستجو همه چیز را تکه پاره می کنند. آنها از این رهگذر، «تعلیم و تربیتی» با عمق کم که بیشتر بر مبنای مقررات بنا شده تا اعتقاد درونی، کسب می کنند. ایدهآلیستها به مطالعاتی تمایل دارند که به آدمی عمق می بخشد و شدیدا معتقد به اصلاح این عقیدهاند که امور از آن جهت باید مورد مطالعه قرار گیرد که جدید یا به زمان مربوطه است. آنها به این نتیجه رسیده اند که بسیاری از آثار بزرگ ادبی گذشته نسبت به آنچه امروزه «جدید» یا «مربوط» خوانده می شود، با مسائل معاصر، تناسب دارد.
ایدهآلیستها ادعا می کنند که تقریبا هر یک از مسائل معاصر در گذشته ریشه دارد. مسائلی از قبیل پیوند فرد و جامعه به صورت وسیعی مورد بحث و گفتگوی فلاسفه و متفکران بزرگ بوده است. غفلت کردن از آنچه نام آوران بزرگ در این زمینه گفته اند، به معنای نادیده گرفتن معتبرترین نوشته های مربوط به این موضوع است. همانگونه که در مورد اهداف تعلیم و تربیت بیان شده، ایدهآلیستها به اندازه ای که بر یادگیری گل گرا تأکید می کنند، برای یادگیری تخصصی ارزش قائل نیستند. آنها از ما می خواهند که به جای مجموعه ای از اعضای ناپیوسته، گل را بنگریم. رهیافت کل گرایانه نگرشی آزاد منشانه تر از یادگیری را در پی دارد. هر چند موضوعاتی مانند علوم طبیعی مفید است، اما تنها زمانی بالاترین ارزش را دارد که ما را بر درک کل یاری دهد.
افلاطون معتقد بود که بهترین روش یادگیری، جدل است. به وسیله این شیوه دقیق تفکر است که افراد می توانند اشیا را به صورت واقعی بینند. او در کتاب جمهوریت که اصولا ثمره تفکر دیالکتیکی است، تلاش کرده مجموعه وسیعی از علوم را به صورت گل معنادار به یکدیگر مرتبط سازد. افلاطون اصولا معتقد بود که می توان اندیشهها را به صورتی طرح کرد که مفاهیم گلی و سنتزها به دست آید. این شیوه را می توان یاد گرفت، اما به نگرشی انتقادی، اطلاعات ریاضی و مطالعه ای گسترده نیازمند است. دیالکتیک روند جداسازی است که طی آن اندیشهها با یکدیگر درگیر می شوند و عقاید بنیادی تر، ارکان اصلی این جنگ هستند.
هر چند امروزه در مدارس از این شیوه زیاد استفاده نمی شود، اما در سراسر قرون وسطی از دیالکتیک به عنوان یک روش آموزشی استفاده می شد. این، خود موضوع بحث و گفتگو است که اندیشهها باید در میدان مبارزه وارد شود و فقط زمانی که پیروز از آب در آید، بر اعتقاد پیدا کردن به آن دلایلی وجود خواهد داشت. مذهبیونی چون پیتر آبلارد از دیالکتیک برای اثبات حقانیت آیین مسیح استفاده می کرد. کتاب مشهور آبلارد، با عنوان هست و نیست؟ شیوه نگرشی بود به دو بعد: پرسش و ایجاد امکان برای پدیدار شدن حقیقت.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی،صص59-57، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
فلسفه تحلیلی و تعلیم و تربیت (قسمت اول)
جمعه، 11 بهمن 1398
فلسفه تحلیلی و تعلیم و تربیت (قسمت دوم)
جمعه، 11 بهمن 1398
فلسفه تحلیلی و تعلیم و تربیت (قسمت سوم)
جمعه، 11 بهمن 1398
تعلیم و تربیت مذهبی
سهشنبه، 10 دی 1398
تأثیر ایدهآلیسم بر تعلیم و تربیت
سهشنبه، 10 دی 1398
برنامههای درسی ایدهآلیستی
سهشنبه، 10 دی 1398
کاربرد نظریه ی «مراحل توسعه ی ایمان» جیمز فاولر در اسلام
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
فلسفه ی تربیتی کانت و مبانی آن
دوشنبه، 13 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (2)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (1)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
تازه های مقالات
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
خوشنویسی در هنر اسلامی تا دوران معاصر
جایگاه خط در تمدن اسلامی
سیر خوشنویسی چینی
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
پنج دعای مهم در شب لیله الرغائب
احکام روزه مستحبی همه مراجع
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
موارد بیشتر برای شما
مداحی زیبای جان جانانی
جان جانانی با نوای جواد مقدم
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
استادی که پس از جلسه با آیتالله مصباح نگاهش به او تغییر کرد
خلاصه دیدار هوادار ۰ - پرسپولیس ۵
سندرز: دولت آمریکا امروز برای میلیاردرهاست
اژهای: مستکبرین از جریان مقاومت دلهره و اضطراب دارند
تیراندازی در آمریکا
تصاویر دوربینهای مداربسته از لحظه حمله در نیواورلئان
تصاویری از حضور حاج قاسم در سیستان و بلوچستان برای مبارزه با اشرار
لاریجانی: بعید میدانم در سوریه حکومت دموکراتیک ایجاد شود
پنجره متفاوتی از دیدار امروز رهبر انقلاب با خانواده شهدا
بیانات رهبر انقلاب در دیدار و سخنرانی به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی
واگویه های دختر شهید حادثه تروریستی کرمان؛
حمله پلنگ به یک منزل در اسفراین