آداب دستور دادن صحیح به فرزندان
آینده بچهای که «نه» نشنیده باشد، رو به تباهی است. بعضی از این بچهها در خانواده سالار هستند خودمحور بار می آیند.
چهارشنبه، 11 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
در مورد اینکه چرا در اغلب خانواده های امروزی، فرزندسالاری باب شده است؛ آقای دکتر فدایی و خانم دکتر راز جویان به تفصیل صحبت کردند. من هم در تایید صحبت های دکتر فدایی، به نقش پررنگ تربیت در این مورد تاکید می کنم و از پدر و مادرهایی که حس می کنند همه درآمدشان، برنامه ریزی ها و تصمیم گیری هایی که برای خانواده دارند، باید فقط حول محور بچهها باشد و کم کم خودشان را به عنوان زن یا مردی که نیازهایی دارد و باید خواسته های خود را هم اجابت کند، فراموش می کنند.
درخواست می کنم حتما در افکار و شیوه مدیریت زندگی شان تجدیدنظر کنند. به نظر من جلوی این ضرر را از هر جایی بگیرند، فایده است. گمان نکنید چون از اول بنای تربیت را اشتباه گذاشته اید و هیچ مهارتی در فرزندپروری نداشته اید و حالا کودک ۷ ساله تان خود را رییس خانواده می داند، مسوولیت پذیر نیست و تحمل شنیدن نه ندارد، باید بسوزید و بسازید. شما نه فقط به خاطر خودتان و اینکه بتوانید از زندگی کنار همسر و فرزندتان لذت ببرید، بلکه به خاطر آینده کودک دلبندتان باید از همین امروز رویه تربیتی تان را عوض کنید.
آینده بچه ای که «نه» نشنیده باشد، رو به تباهی است. بعضی از این بچهها که در خانواده سالار هستند و خودمحور بار می آیند به سمت انواع بزهکاری می روند و با قلدری ای که پدر و مادر خریدارش بودند، سعی می کنند در جامعه قانونمند هم کار خود را پیش ببرند ولی با در بسته مواجه می شوند و به محض برخورد با اولین در بسته، چون تحمل ناکامی ها را ندارند، به سمت اعتیاد می روند. بعضی از آنها هم به بزهکاری روی نمی آورند اما از بس ناتوان هستند و در خانواده برای زندگی قانونمند و سازگار کردن خود با محیط آموزش ندیده اند، آینده خوبی ندارند و هرگز خوشبخت نخواهند شد. این بچهها اصلا رشد سالمی ندارند.
والدینی که به دلیل ناآگاهی یا بی نیاز دانستن خود از فراگیری مهارت های فرزندپروری یا به دلیل سرکوب شدن نیازهای ارضا نشده درونی و شکست در نقش های دیگر زندگی از جمله همسر بودن تصمیم می گیرند فرزندشان را باری به هر جهت بار بیاورند و خود را با افتخار سهل گیر می نامند، باید بدانند بزرگ ترین نعمت را که همان توانایی سازگاری با محیط و تحمل ناکامی است، از فرزند خود دریغ کرده اند.
بچهها باید از پایان یک سالگی کم کم با ناکامی های کوچک مواجه شوند؛ مثلا مادر آبمیوه را در لیوان بریزد و به کودک بی قرار که برای خواسته اش دست و پا می زند، بگوید: «صبر کن! دارم میارم عزیزم!» کمی که بزرگ تر شد، می توان از او خواست شعر کوتاهی بخواند تا برایش شیر کاکائو درست شود یا با این روش ها بچه به تدریج معنای صبر و تحمل برای رسیدن به خواسته ها را می فهمد و تمرین می کند؛ اما والدینی که در خانواده شان فرزندسالاری حکمفرماست، این کار را نکرده اند و حالا با بچه ای مواجه اند که تا به حال نه نشنیده و هیچ دستوری به او داده نشده است.
۱۰ نکته برای آداب دستور دادن صحیح دارد که از همه والدین، به خصوص آنهایی که بحث تشویق و تنبیه اصولی را پیگیری می کنند، می خواهم به دقت این نکته ها را بخوانند و تمرین کنند. اگر روش دستور دادن صحیح نباشد، گاهی خودمان زمینه سرپیچی بچهها از دستورها را فراهم می کنیم :
دستور باید محترمانه و امری باشد: «على جان! لطفا بشین»، «لطفا آروم صحبت کن» رفتار مثبت را در جمله ای کوتاه و مثبت بگویید. این جمله های منفی اشتباه هستند: «جیغ نزن»، «غذاتو نریز روی زمین».
با جمله پرسشی، دستور ندهید وگرنه حتما با نافرمانی مواجه خواهید شد. جمله باید امری باشد مثلا معلوم است که سوالی مثل «دلت می خواهد بروی مسواک بزنی؟» جوابش نه است. بنابراین بگویید: «عزیزم! برو مسواک بزن وقت مسواکه.»
بیش از حد دستور ندهید؛ فقط در مواقع ضروری با جمله امری کوتاه خواسته تان را بگویید وگرنه به بچه پیام می دهید دستورات شما لازم الاجرا نیست. برخی والدین مانند صدای سوتی آزاردهنده که همواره در هیاهوی پس زمینه خانه شنیده میشود، مدام دارند دستور می دهند و بچهها به این صدای سوت یکنواخت عادت می کنند و هیچ تقصیری ندارند اگر دستورات آنها را اجرا نمی کنند.
دستوری بدهید که اجرای آن در حد توان کودکتان باشد. والدی که دستورهای سخت که در توان بچه نیست می دهد، در واقع یک والد آگاه و مادر یا پدر کافی نیست زیرا باید توانایی کودکمان را به عنوان یک آدم منحصر بفرد در نظر بگیریم نه اینکه بگوییم هر بچه ۶ ساله ای می تواند فلان کار را انجام دهد. اگر دستور سخت می دهید، باید دو پیامد متصور باشید؛ یا بچه از آن سرپیچی می کند یا با وجود همه تلاشش از پس انجام کار برنمی آید که این نیز به مرور زمان به اعتماد به نفس بچه صدمه می زند چون خود را ناتوان می یابد.
دستور باید عادلانه باشد. اگر تا حالا اهل دستور دادن نبوده اید، با دستورات کوتاه کاملا بجا شروع کنید. یادتان باشد دستور باید در زمان مناسب داده شود. فکر کنید بچه از صبح منتظر بوده کارتن دلخواهش پخش شود و درست همان لحظه شما بگویید: «پاشو یک بسته نان بخر» یا «سطل زباله رو ببر پایین» مسلم است که می گوید نه و سرپیچی می کند. در این مورد شما مقصر هستید که دستور را در زمان نامناسب داده اید.
دستوری که قابل پیگیری نیست، ندهید. شما در آشپزخانه مشغول کارید و به بچه دستور می دهید: «بستنی ات را تمیز بخور» مدتی بعد می آیید و می بینید همه بستنی را روی زمین ریخته است. اینجا که امکان نظارت مستقیم و پیگیری نداشته اید، دستور دادن غلط بوده است.
دستورات مبهم ندهید. بچهها معنای کنایه را نمی فهمند. آنها تفکر عینی دارند. مثلا اگر لیوان شیر را به او بدهید و بگویید: «ببینم می تونی بریزی زمین یا نه!» کاملا غلط است و بچه قطعا منظور واقعی شما را نمی فهمد.
دستور نباید با آزار هیجانی کودک همراه باشد. به کار بردن جمله هایی مثل: «با این غذا خوردنت یک روز دق می کنم. درست بخورا» یا «پدرت سکته می کند با این نمره هات؛ درس بخوان!» اشتباه است. گاهی هم بلافاصله بعد از اینکه بچه را دعوا کردید و او هنوز تغییرات هیجانی دارد، شروع می کنید به دستور دادن! صدور این دستورها هم عادلانه نیست و ضمنا در زمان نامناسب صادر شده اند و علاوه بر این، همراه با آزار هیجانی بچهها هستند. پس نباید انتظار اجرای آنها را داشته باشید.
منبع: کودکان نابغه و باهوش، فاطمه تقدسینیا، صص311-306، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
خانواده و اسباب بازی کودک
سهشنبه، 8 تير 1400
جایگاه و وظایف والدین در مورد بازی کودک
دوشنبه، 7 تير 1400
اهمیت بازی از دیدگاه روانشناسی
يکشنبه، 6 تير 1400
نکات آموزشی برای تنها ماندن کودکان در خانه
يکشنبه، 17 آذر 1398
مامان برايم كتاب بخوان
جمعه، 3 اسفند 1386
كودك مقلد
جمعه، 3 اسفند 1386
پرورش خودباوري در فرزندان
جمعه، 3 اسفند 1386
خلاقيت را در كودكان مي توان كشت
جمعه، 3 اسفند 1386
نقاشي و شخصيت كودكان
سهشنبه، 30 بهمن 1386
توصيه هايى براى افزايش ضريب هوشى كودكان
دوشنبه، 29 بهمن 1386
تازه های مقالات
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
آشنایی با مشکلات و تعمیر سایبان برقی
تأثیر استفاده از کفش مناسب بر پیشگیری از آسیبهای اسکلتی
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار