بازسازی تعلیم و تربیت
انسانهای قرن بیستم نه فقط به دلیل تغییراتی که قبلا ایجاد شده، بلکه به لحاظ پیش بینی تغییراتی که در آینده به وجود خواهد آمد و مجبورند تا حد زیادی با آنها درگیر شوند، سرگردانند.
دوشنبه، 30 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
انسانهای قرن بیستم نه فقط به دلیل تغییراتی که قبلا ایجاد شده، بلکه به لحاظ پیش بینی تغییراتی که در آینده به وجود خواهد آمد و مجبورند تا حد زیادی با آنها درگیر شوند، سرگردانند. هر چند همیشه افراد باهوش و با درایتی وجود داشته اند که درباره تغییرات اجتماعی و ایجاد آنها بیندیشند، اما تنها در دوران اخیر یک بینش منظم به نام فلسفه بازسازی به وجود آمده است.
زمینههای تاریخی نظریه بازسازی: در طول تاریخ نمونه های مختلفی از اندیشههای بازسازی وجود داشته است. افلاطون در تهیه نقشه برای حکومت آینده (جمهوری) یک فیلسوف بازسازی گرا بود. او برای برپایی یک حکومت عادلانه طرحی ریخت که در آن تعلیم و تربیت عنصر زیربنایی یک جامعه بهتر و نو بود. افلاطون عقیده داشت که حکومت او از مطلوبیت زیادی برخوردار خواهد بود. وی حرکت بنیادی گسستن از رسوم آن روز یونان و روی آوردن به تساوی مرد و زن، تربیت همگانی و فراگیر کودک و حاکمیت یک پادشاه فیلسوف را مطرح کرد. افلاطون در کتاب قوانین از دورانی نام می برد که رباخواری ممنوع، و منافع محدود شده و افراد بشر با یکدیگر دوستانه زندگی می کنند. البته تلاشهای افلاطون برای تحقق چنین جامعه ای ناکام ماند، زیرا او احتمالا از زمان خویش جلوتر بود.
فلاسفه رواقی، به خصوص در علاقه مندی نسبت به حکومت جهانی، نوعی بازسازی ایده آل را ترویج می کردند. مارکوس اورلیوس امپراتور و فیلسوف رومی اظهار داشته که او یک شهروند جهان است و نه شهروند روم. این همان مفهومی است که امروزه طرفداران فلسفه بازسازی سعی دارند برای به حداقل رساندن ملی گرایی و میهن دوستی آن را به کار ببرند.
بسیاری از فلاسفه مسیحی مانند سن. آگوستن، اصلاحات مورد نظر طرفداران نظریه بازسازی را تبلیغ می کردند تا یک حکومت ایده آل مسیحی روی کار بیاید. انواع اصلاحاتی را که اگوستن در شهر خدا مطرح کرده برای روح انسان در نظر گرفته شده نه برای جسم او، هر چند انشعابات آن به جهان مادی نیز سرایت می کند. تئودور براملد" نظریه پرداز مشهور و معاصر فلسفه بازسازی، اظهار می دارد که آگوستن چند سؤال مشکل طرح کرده که بعد فلاسفه خواستار آرمان شهر (مدینه فاضله) کوشش کردند به آنها پاسخ دهند؛ نمونه این سؤالها چنین است: آیا سیر تاریخ به ما می گوید که سرانجام ممکن است به اهداف آرمانی خود دست یابیم؟ توماس مور توماس کامپانلا، جان والتین آندره ، ساموئل گات و سایر نویسندگان مسیحی آرمان شهر نیز کارهایی را پیشنهاد کرده اند که با انجام آن بتوان حکومت را در بالاترین سطح توافق با تفکرات مسیحیت قرار داد.
نوشتههای جامعه شناسان قرن هیجدهم و نوزدهم آرمان شهر، مانند کنت دو سن سیمون شال فوریه، و فرانسوا نوئل بابو" از تفکرات آرمانی نظریه پردازان بازسازی طرفداری می کردند. رابرت آونگ و ادوارد بالامیه بیشتر تحت تأثیر انقلاب صنعتی قرار داشتند و کاربرد تکنولوژی را انحصارا در خدمت تولید نمی دیدند، بلکه آن را در بهسازی زندگی انسانهای سراسر جهان می دیدند. کارل مارکس با اظهار آلام کارگران در نتیجه غیرانسانی شدن نظام صنعتی، دنیای بازسازی شده ای را براساس همکاری بین المللی طرح ریزی کرد.
جالب است بدانیم که کارل مارکس دکترای فلسفه داشت، اما بیشتر درباره اقتصاد مطلب می نوشت. مارکس از تفکرات فلاسفه راحت طلب اظهار تأسف می کرد و مانند طرفداران نظریة بازسازی عقیده داشت که تعلیم و تربیت نباید قضیه ای شبیه برج عاج باشد، بلکه باید عاملی برای تغییر دادن جهان باشد. مارکس در کتاب رساله فویرباخ نوشته است: «فلاسفه تنها به تفسیر جهان به طرق گوناگون پرداخته اند در حالی که نکته اصلی، تغییر دادن آن است.»
مارکس فلسفه هگل را عمیقا مطالعه کرده بود، اما هر چند هگل حرکت دیالکتیک جهان را در مناسبات ایدهالیستی می دید، مارکس آن را در برخورد نیروهای اقتصادی با یکدیگر ملاحظه می کرد. این نیروها امروزه خود را از طریق درگیر شدن کارگر با نظام سرمایه داری نشان می دهد. تعلیم و تربیت به عنوان وسیله ای برای حفظ وضع موجود مورد استفاده قرار گرفته، زیرا از منافع طبقه حاکم حمایت کرده است. با این حال، مارکس عقیده داشت که می توان از تعلیم و تربیت برای از بین بردن این منافع و جایگزین کردن طبقه پرولتاریا استفاده کرد. به نظر مارکس در چنین موقعیتی قدرت حاکم شروع به افول می کند و سرانجام جای خود را به یک حکومت صالح مردمی می دهد.
منبع: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، هوارد آ. اوزمن و ساموئل ام. کراور،مترجمان: غلامرضا متقی فر، هادی حسین خانی، عبدالرضا ضرابی، محمدصادق موسوی نسب و هادی رزاقی، صص273-271، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1387
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
نیازهای تعلیم و تربیت
دوشنبه، 30 دی 1398
تعلیم و تربیت روشی تکاملی
دوشنبه، 30 دی 1398
رسانه های پست مدرن و تربیت دینی در عصر جهانی شدن (1)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
پست مدرنیسم و دلالت های آن در تربیت دینی (2)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
پست مدرنیسم و دلالت های آن در تربیت دینی (1)
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
درآمدی بر روان شناسی دین و تربیت دینی در اندیشه ی غزالی
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
کاربرد نظریه ی «مراحل توسعه ی ایمان» جیمز فاولر در اسلام
چهارشنبه، 14 اسفند 1392
فلسفه ی تربیتی کانت و مبانی آن
دوشنبه، 13 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (2)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (1)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
تازه های مقالات
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
خلاصه ای از زندگی مولانا
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
چهار زن برگزیده عالم
موارد بیشتر برای شما
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا