کاربرد زینت در قرآن
زیبایی آسمان، هم از لحاظ تعداد آیات مربوط به آن و هم از این نظر که خداوند، آن را به خودش نسبت داده، قابل توجه است
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
زینت آسمان: زیبایی آسمان، هم از لحاظ تعداد آیات مربوط به آن و هم از این نظر که خداوند، آن را به خودش نسبت داده، قابل توجه است: إنا زینا السماء الدنیا بزینة الکواکب (1)«ما آسمان دنیا را با زینت ستارگان آراستیم» مضمون این آیه، در آیههای ۱۲ سورة فصلت، ۵ سوره ملک، ۱۶ سوره حجر، و ۶ سورة ق نیز آمده است.
زینتهای الهی: زینت به معنای زیبایی بصری است که در قالب حرام نبودن زینتهای الهی تأکید شده است: قل من حرم زینة الله؛(2) «بگو چه کسی زینت های الهی را برای بندگانش بر آورده، و روزیهای پاکیزه را حرام کرده است؟» این آیه، زینت را برای انسان حلال می شمارد. قرآن، یکی از نعمتهای خداوند را زینت آسمانها با ستارگان برای تماشاگران می داند: وزیناها للناظرین.(3) اما علاقه به زینت نباید انسان را به هلاکت بکشد و بهره گیری از آن باید کنترل شده باشد. قرآن کریم نشان دادن زینت زنان را جز برای شوهرانشان و محرمهای آنان، حرام می داند: لا یبدین زینتهن إلا لبعولتهن.(4) به هر حال اسلام، با زهد نابجا و ریاضت نامشروع و رهبانیت، مخالف است، و اصل در اسلام برای بهره گیری از زینت ها و طیبات، مباح بودن است، مگر با دلیل خاصی حرام شود.
فلسفه وجودی زینتها: إنا جعلنا ما على الأرض زینة لها لنبلوهم أهم أحسن عملا * وإنا لجاعلون ما علیها صعیدة جرزا(5): «البته ما آنچه را روی زمین است، زینت برای آن قرار دادیم تا آنان را بیازماییم که کدامشان بهتر و نیکوتر عمل می کنند، و ما سرانجام آنچه را روی آن است، به صورت خاک و زمینی بی گیاه قرار میدهیم». بر اساس این دو آیه، آنچه روی زمین است (باغ ها، گلها، میوه ها، جانوران، أبها، معادن و رنگها) زینت زمین است، ولی برای انسانهای رشد یافته، ایمان، زینت و آرایش است(6)، و به قول پیامبر خدا، بهترین زینت مرد، وقار و آرامش همراه با ایمان است: عن الصادق علیه السلام قال: قال رسول الله : أحسن زینة الرجل السکینة مع إیمان (7)
زینت ایمان: بیشترین کاربرد واژه زینت در قرآن، در مورد زیباییهای فوق حسی است؛ مانند: لکن الله حبیب إلیکم الإیمان وزینه فی قلوبکم(8)؛ «ولی خدا ایمان را محبوب شما قرار داده، در دلهایتان آن را زینت بخشیده است».
بنابراین زینت انسان، کمالات معنوی است، چنان که جلوه های مادی زینت زمین است. خداوند در ادامه آیه، آفت زینت انسان را نیز کفر، فسوق و عصیان برمی شمارد. بدین سان، تنفر از بدی، امری فطری است. آن که آنها را بد نداند و ایمان را محبوب نشمارد، فطرتش منحرف شده یا بر آن پرده ای قرار گرفته است.با وجود اینکه ایمان برای انسان به عنوان زینت ذکر شده است، در جمله ای برای ایمان نیز زینتی ارائه می شود: قال أمیر المؤمنین : زین الإیمان الور؟ «پارسایی، آرایش دهنده ایمان است».
زینت کارهای شیطانی: وعادا وثمود وقد تبین لکم من مساکنهم وزین لهم الشیطان أعمالهم فصدهم عن السبیل وکانوا مستبصرین؛ «و (قوم) عاد و ثمود را نیر (هلاک کردیم)، و بیشک بعضی از مساکن (مخروبه) آنان برای شما آشکار است. شیطان اعمالشان را برای آنان زینت داد، پس آنان را از راه (خدا) بازداشت، درحالی که (برای شناخت حق و باطل) بصیرت داشتند».
از آنجا که انسان به طور فطری زینت و زیبایی را دوست دارد، شیطان از این گرایش درونی سوءاستفاده می کند. او با تبلیغات، توجیهات، زیبانمایی غرور، خودبزرگ بینی و افتخار به ثروت و قدرت، زشتیها را، به زیبایی، دام خود قرار میدهد.
رسول خدا صلی الله علیه وآله و سلم در سخنی می فرماید: «خداوند متعال زیباست و زیبایی را دوست دارد. او مایل است اثر نعمت خود را در بندهاش ببیند و دشمن فقر و فقرنمایی است»؛ إن الله تعالى جمیل یحب الجمال، ویجب أن یرى أثر نعمته على عبده، ویبغض البؤس والتباؤس (9)
و همچنین فرمودند: إن الله تعالى جمیل یحب الجمال، ویجب معالی الأخلاق، ویکره سفسافها (10)؛ «خداوند متعال زیباست و زیبایی را دوست دارد. او خویهای والا را دوست، و خصلتهای پست را ناخوش میدارد».
و در جایی دیگر می فرمایند: آفة الجمال الخیلاء؟(11) «آفت زیبایی، غرور است». از دید امام علی(علیه السلام) همه هستی زیباست، و زیبایی هم تنها در صداء چهره، منظره و خط خلاصه نمی شود. نگاه جمال شناس و جمال یاب آن حضرت، ژرفای وجود را می کاود و با نگاهی فراتر از مادیات، زیبایی را حتی در مفاهیم و مقوله های ذهنی، روحی و رفتاری نیز درک می کند و آن را میستاید و می شناساند. از این نگاه، بردباری، وقار، دانش، عمل به دانش، نشر دانش، عفاف، صدق، خرد، سلامت، پارسایی، قناعت، منت ننهادن عدالت و... زیبایی است.
در دعای سحر: اللهم إنی أسئلک مین بهائک بأبهاه، و بهایک بھی، اللهم انی اسئلک به یک گله اللهم إلى أسئلک من کمالک بأجمل وکل جمالک جمیل، اللهم إنی أسئلک بجمالک کله؛ خدایا، از تو خواهم به درخشنده ترین مراتب درخشندگی ات با اینکه تمام مراتب آن درخشنده است؛ خدایا، درخواست کنم به همه مراتب درخشندگیات. خدایا، از تو خواهم به زیباترین مراتب جمالت با اینکه تمام مراتب جمالت زیباست؛ از تو خواهم به همه مراتب جمالت».
پینوستها:
1. صافات (۳۷)، ۶.
٢. اعراف (۷)، ۳۲.
٣. حجر (۱۵)، ۱۶.
4. نور (۲۴)، ۳۱.
5. کهف (۱۸)، ۷ و ۸
6. ر.ک: حجرات (۴۹)، ۷.
7. صادق احسانبخش رشتی، آثار الصادقین، ج ۸، ص۱۰۱، به نقل از: محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، ج۶۷، ص۳۱۳.
8. حجرات (۴۹)، ۷.
9. محمد محمدی ری شهری، منتخب میزان الحکمة، بر گردان حمیدرضا شیخی، ج ۲، ص ۷۷۲.
10. همان. ٣.
11.همان، ص ۷۴.
منبع: اسلام و زیباییهای زندگی: رویکردی تحلیلی و تربیتی به سبک زندگی ، دکتر داود رجبینیا، صص164-155، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ اول، 1391
مقالات مرتبط
انسان و نظام آفرینش
حدوث و قدم نفس در آیینهی قرآن و حدیث
بررسی چیستی فطرت
جایگاه فطرت در نسبت با قوای نفس
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
نگاهی به مفهوم زیبایی در قرآن
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
زندگی پاکیزه انسان مؤمن
يکشنبه، 6 بهمن 1398
آثار زیبای ایمان
يکشنبه، 6 بهمن 1398
نقش اسلام در زیباسازی زندگی
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
مفاهیم کلی در علوم عقلی
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
زیبایی؛ مطلق یا نسبی؟
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
زیبایی از معقولات اولیه فلسفی
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
زمینه زیباخواهی انسان
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
تفکیک موارد مطلق و نسبی زیبایی (قسمت اول)
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
تفکیک موارد مطلق و نسبی زیبایی (قسمت دوم)
چهارشنبه، 2 بهمن 1398
تازه های مقالات
به جای اکسیدان چی استفاده کنیم
متن کامل سوره مزمل با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل زیارت امین الله با خط درشت + صوت و ترجمه
متن کامل دعای جوشن صغیر با خط درشت + صوت و ترجمه
به جای ارتودنسی چه کنیم
عواقب شوم جاهطلبی طلحه و زبیر
پیوند خوشنویسان با نام مبارک امیرالمومنین علی(ع)
بخل؛ آفت جان و جامعه در نگاه امیرالمؤمنین(ع)
متن کامل زیارت اربعین با خط درشت + صوت و ترجمه
توصیه امام رضا علیه السلام به حضرت عبدالعظیم حسنی چه بود؟
بیشترین بازدید هفته
محل دفن امام جواد(ع) کجاست؟
چرا به زیارت می رویم؟
دعای طلب رزق و روزی امام جواد(ع)
نحوه خواندن نماز والدین
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
محل ولادت امام علی علیه السلام کجاست؟
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
پیش شماره شهر های استان تهران
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
بهترین رستوران های سنتی شیراز؛ طعمی اصیل در دل شهر شعر و عطر بهار نارنج
هفتمین سالگرد درگذشت یادگار معنوی اصفهان
حکمت | عواقب سکوت ما در برابر گناه / استاد حسینی قمی
حکمت | نسبت به گرفتاری برادرت بی تفاوت نباش! / استاد عالی
خبرنگار تلویزیون وزارت خارجه آمریکا: انگار همه چیز فتوشاپ است!
قدردانی قالیباف از برگزاری رزمایش توسط نیروهای مسلح
حضور رئیسجمهور در نشست شوراهای آموزش و پرورش
اینجا گنجشک را بهجای قناری میفروشند!
نماهنگ/ "شط شراب" با نوای حاج محمود کریمی
حملات هوایی اسرائیل به جنوب لبنان
علی انصاریان در پناه امام رضا(ع)
تصاویر هوایی از ویرانی گسترده در لس آنجلس
رونمایی از سامانه پدافندی ۳۵۸ در رزمایش پیامبر اعظم۱۹
در طبیعت به حیوانات غذا ندهید
ابهامهای شک برانگیز آتشسوزی کالیفرنیا