تغذیه‌های لازم در زمان سرما خوردگی

استراحت، اگر بیمار دچار تب، سرفه‌های شدید، و بی‌حالی میباشد حتما در خانه استراحت نماید. حداقل فایده آن این است که دیگران را مبتلا نمیکند.و در محل کار حتما از ماسک استفاده نماید.
يکشنبه، 6 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
تغذیه‌های لازم در زمان سرما خوردگی
مصرف مایعات مانند آب، آب میوه، چای، سوپ، و مانند آن در طی سرما خوردگی توصیه میشود تا جایگزین مایعات از دست رفته از راه ترشحات و تب شوند. مصرف الکل و سیگار باعث تشدید علائم میشود. مصرف سوپ مرغ، امروزه معلوم شده است که سوپ مرغ اولا بعنوان یک ضد التهاب عمل میکند و ثانیا باعث تسریع تخلیه مخاط و ترشحات از بینی و بهبودی احتقان میشود که این مسئله باعث کاهش مدت زمان تماس ویروس‌ها با مخاط پوششی بینی می‌گردد و در بهبود علائم موثر است.
 
 استراحت، اگر بیمار دچار تب، سرفه‌های شدید، و بی‌حالی میباشد حتما در خانه استراحت نماید. حداقل فایده آن این است که دیگران را مبتلا نمیکند.و در محل کار حتما از ماسک استفاده نماید. تنظیم دما و رطوبت اتاق، دمای اتاق باید گرم بوده و داغ نباشد و اگر هوا خشک است از یک مرطوب کننده استفاده شود. البته دستگاه رطوبت ساز باید تمیز باشد تا محلی برای رشد میکروب‌ها و قارچ‌ها نگردد.
 
 تسکین گلو درد، غرغره کردن آب نمک گرم یا نوشیدن مخلوط آب لیمو ترش با عسل به تسکین گلو درد و کاهش سرفه ها کمک میکند. استفاده از قطره های بینی نمکی باعث کاهش احتقان بینی میشود و خصوصا در اطفال به غذا خوردن و خواب بهتر آنها کمک میکند. متخصصان تغذیه عقیده دارند کودکان باید مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز خود را با تغذیه ای که از مواد طبیعی دارند به دست بیاورند و از آن جمله می توان به موادغذایی چون شیر و سایر لبنیات، میوه و سبزیجات سبز، مواد پروتینی مانند مرغ ماهی گوشت و تخم مرغ و نان و غلات اشاره کرد.
 
کودکانی که به صورت معمول غذاهای سالم و تازه مصرف نمی کنند، کودکان ایرادگیری که به اندازه کافی غذا نمی خورند، کودکانی که به بیماری های مزمن از قبیل آسم یا بیماری‌های گوارشی مبتلا هستند به ویژه اگر در حال درمان باشند. کودکان فعالی که به ورزش های فیزیکی سخت مشغول هستند، باید از مکمل های غذایی استفاده کنند. همچنین مصرف این مکمل ها برای کودکانی که به میزان زیاد Fast Food می خورند، کودکانی که گیاهخوار هستند و رژیم های بدون لبنیات یا رژیم های غذایی دیگر دارند و کودکانی که از نوشیدنی های کربوناتی استفاده می کنند که موجب کاهش ویتامین و دفع مواد معدنی بدن می شود، توصیه می کنند.
 
ویتامین A موجب رشد و ساختن بافت ها، استخوان، پوست سالم، چشم و سیستم ایمنی می شود. بهترین منابع ویتامین A شامل شیر، پنیر، تخم مرغ و سبزیجات زرد و نارنجی مانند هویج، کدو و سیب زمینی شیرین است. ویتامین های خانواده B نیز به سوخت و ساز، تولید انرژی و سلامت سیستم عصبی و چرخشی کمک می کنند. منابع خوب این ویتامین ها گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، شیر، آجیل، پنیر، لوبیا و سویا است.
 
ویتامین C، سلامت ماهیچه ها، بافت های متصل و پوست را تقویت می کند. مرکبات، توت فرنگی، کیوی، گوجه فرنگی و سبزیجات سبز مانند کلم بروکلی از جمله منابع سرشار از ویتامین C هستند. ویتامین D نیز به رشد استخوانها و دندان‌ها و همچنین جذب کلسیم کمک می کند. منابع این ویتامین شیر، پنیر و ماست، زرده تخم مرغ و روغن ماهی است. کلسیم به رشد کودکان و ساختاستخوان‌های قوی کمک می کند. منابع آن شیر، پنیر، ماست، سویا و آب پرتقال های غنی شده است. آهن ماهیچه را می سازد و برای سلول های خونی بسیار ضروری است. کمبود آهن در دوران بزرگسالی به ویژه در دختران بسیار زیاد است. منابع سرشار آهن، گوشت قرمز، بوقلمون، اسفناج، حبوبات و آلو بخارا هستند.
 
ویتامین ها را دور از دسترس کودکان قرار دهید تا آنها را مثل شکلات نخورند. همچنین از مصرف بیش از اندازه مکمل ها خودداری کنید، چرا که موجب مسمومیت می شود. اگر فرزند شما از داروی خاصی استفاده می کند، ابتدا از پزشک درباره تداخل داروها با ویتامین ها و مواد معدنی بپرسید تا با مشکل روبه رو نشوید.در ضمن توجه کنید که حتما مکملها را از داروخانه تهیه کرده و از مکمل هایی استفاده کنید که دارای برچسب تأییدیه وزارت بهداشت است.
 
کوتاهی قد کودکان ممکن است در دو مرحله قبل از تولد (مرحله جنینی) و پس از تولد یا در هر دو مقطع اتفاق بیفتد. در دوران بارداری، مادر نقش مهمی در این زمینه ایفا می کند، به نحوی که مصرف ناکافی ریز مغذی ها به همراه استعمال دخانیات در دوران بارداری به رشد ناکافی و کم وزنی کودک در هنگام تولد می انجامد، بنابراین، مکمل یاری غذایی و اجتناب از سیگار برای چنین مادرانی ضروری خواهد بود. علاوه بر انرژی، وجود چندین اسید چرب ضروری به همراه اسید آمینه ضروری (که در ساختمان پروتئین ها وجود دارند) برای رشد و نمو کافی کودکان لازم است. مصرف طولانی مدت غذاهایی که پروتئین آنها کیفیت پائینی داشته و در نتیجه همه اسیدهای آمینه ضروری را به حد کافی برای بدن کودک تأمین نمی کند، به کندی یا توقف رشد کودک می انجامد.
 
البته مصرف غذاهایی که چربی زیادی داشته باشند نیز موجب میشود که پروتئین ها در حد نیاز، به بدن کودکان نرسند و همین برای رشد مشکل ساز خواهد بود. علاوه بر انرژی و چربی و پروتئین دریافت کافی ریز مغذی های مختلف یعنی ویتامین ها و املاح نیز برای رشد کافی و مناسب کودکان ضروری است. نقش چند ریز مغذی در تأمین رشد کافی کودکان شناخته شده است. اما این که کدام یک از آنها بیشترین تأثیر را در تأخیر و کندی رشد کودکان دارد، هنوز مشخص نیست. کمبود روی در کاهش رشد قدی کودکان نقش دارد. کمبود متوسط تا شدید ویتامین A آهن، کلسیم و ید نیز در تأخیر رشد کودکان نقش مهمی دارند.
 
کمبود روی تا حدود زیادی به ناکافی بودن آن در رژیم غذایی، جذب ناکافی آن از رژیم غذایی با اختلال جذب و از دست دادن روی با فعل و انفعالات، بدن (مثلا در هنگام اسهال) بستگی دارد. تحقیقات نشان داده است خوردن غذاهای حیوانی به همراه مکمل های غذایی دیگر در مقابله با کاهش رشد کودکان مؤثر است. در بعضی شرایط مصرف شیر (بهترین منبع کلسیم) میزان رشد کودکان را بهبود می بخشد.
 
کمبودهای غذایی در دوران کودکی، حتی در صورتی که مکمل های ویتامینی و غذایی در ابتدای خردسالی کودک به او داده شود باز هم نمی تواند از کوتاهی قد کودک جلوگیری کند. در کودکان «از رشد مانده»، دادن یکی یا برخی از مکمل ها تأثیر چندانی نخواهد داشت، بلکه توصیه می شود از مخلوط مکملها استفاده شود. براین اساس مصرف غذا در حد متعادل، مناسب و از تمام گروه های غذایی همراه با مکملهای غذایی توصیه شده از سوی پزشک، بسیار مهم است. باید توجه داشت استفاده از مکمل های غذایی حاوی ریز مغذی ها به خصوص در کودکان باید با نظر پزشک متخصص انجام شود.
 
منبع: آشپزی و تغذیه کودکان، فاطمه تقدسی‌نیا، صص318-314، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
موارد بیشتر برای شما