واکنشهای منفی انسان به موقعیتهای خوشایند و ناخوشایند
افرادی که از خدا غفلت میکنند و همه چیز را در توانمندی خود و اسباب مادی میدانند و هیچ نقشی برای خدا قائل نیستند، به هنگام بلا و سختی که همه راههای مادی، بسته است و خود فرد نیز ناتوان میگردد، دچار یأس...
شنبه، 3 اسفند 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر آیات ۳۳ و ۳۶ سوره روم - که اولی، به دعا و دومی، به ناامیدی در ناخوشایند اشاره دارد - بر همین اساس، این تفاوت را تبیین میکند و مینویسد: با این بیان، روشن میشود که دیگر هیچ تدافع و ناسازگاری بین آیات نیست؛ برای این که مدلول آیه مورد بحث این است که: مردم، ظاهربین و سطحینگر هستند. وقتی نعمتی به دستشان میرسد، خوش حال میشوند، و چون از دست میدهند، نومید و مأیوس، و مدلول آیه، این است که وقتی نعمتی به دستشان میرسد، خوشحال میشوند، و چون از دست میدهند، خدا خدا میکنند، در حالی که از آنچه از دست دادهاند، نومید، و از اسباب آن مأیوساند، تنها به خدا بازگشت میکنند. پس منافاتی بین دو آیه نیست. آنچه گذشت، به واکنش به دوران ناخوشایند اشاره داشت. از این گذشته، در واکنش مربوط به دوران خوشایند نیز تفاوت وجود دارد. سخن از فرح است؛ زیرا ریشه فرح، غفلت از خدا بود و این با اعراض از خداوند، نه تنها منافات ندارد، که مناسبت نیز دارد. چنین افرادی با غفلت، از خدا اعراض میکنند و به فرح و بدمستی می پردازند. لذا در برخی آیات، برای واکنش دوران ناخوشایند، از واژه «یاس» استفاده شده و برای واکنش دوران خوشایند، از واژه «اعراض» استفاده شده.
میتوان گفت که انسان در حالت ناخوشایند، به خاطر طبیعت ناسپاس بشر (کفران)، از خدا غفلت میکند. لذا از یک سو به ناامیدی کشیده میشود(یاس) و در برابر ناملایمات، بی تاب میگردد (جزع) و از سوی دیگر، به خاطر فطرت خداجویش به سوی خدا روی می آورد و از خدا درخواست میکند(دعا)؛ اما در حالت خوشایند، باز از خدا غفلت میکند. لذا به او پشت میکند (اعراض) و به خاطر غرور و تکبر، به سرور و بدمستی روی می آورد (فرح) و به خود مینازد (فخر) و از انفاق و کمک به دیگران خودداری میکند (منع). همان گونه که روشن است، آیات قرآن کریم، به خوبی، ابعاد گوناگون واکنش منفی به این دو موقعیت را بیان کرده است. اکنون نوبت به پاسخ به این پرسش است که: برای تبدیل واکنش منفی به واکنش مثبت چه باید کرد؟ در ادامه، این بحث را در دو سطح بیان خواهیم کرد: یکی سطح روایاتی که مستقیما به تنظیم هر دو موضوع حزن و سرور پرداختهاند و دیگری، اموری که موجب واکنش مثبت به هر دو موقعیت خوشایند و ناخوشایند میگردند.
واکنش مثبت به این دو موقعیت، «شکر - صبر» است. مهم، آن است که برای رسیدن به شادکامی باید از الگوی «شکر- صبر» در بعد تکوینی زندگی استفاده نمود. حاصل این الگو، رضامندی تکوینی است. در این بحث به بررسی عوامل مشترکی میپردازیم که در هر دو موقعیت تکوین، کارایی دارند و موجب واکنش مثبت میگردند وقتی سخن از خیرباوری به میان میآید، پای نظام ارزیابی نیز به پیش کشیده میشود. هر نوع نظام ارزیابی نمیتواند خیرباوری را به ارمغان آورد. اگر نظام ارزیابی، نظام «خیر گرا» نباشد، نمیتواند به خیرباوری منجر شود. دلیل آن نیز در دو بعدی بودن پدیده هاست که به دو گونه شدن نظام ارزیابی نیز میانجامد. پدیدهها و امور زندگی انسان، دو بعدی اند: بعد ظاهر - که بر اساس آن، پدیده ها برای طبع انسان یا «خوشایند» هستند و یا «ناخوشایند» - و بعد باطن - که بر اساس آن، پدیده ها برای حیات انسان یا «خیر» هستند و یا «شر»-. محور بعد ظاهر، خواستههای انسان است و محور بعد باطن، مصلحت او. بر این اساس، دو نظام ارزیابی نیز وجود دارد: نظام ارزیابی «لذت گرا» یا «خواست گرا» و نظام ارزیابی «مصلحت گرا» یا «خیر گرا». اگر نظام ارزیابی کسی خواستگرا باشد، همه امور را با قالب خوشایند - ناخوشایند بررسی میکند و به چیزی جز آن نمی اندیشد. لذا نمیتواند خیر و شر اصیل و واقعی را تشخیص دهد.
البته نتیجه هر ارزیابی در پایان، آن است که فلان مورد، خیر است؛ ولی این در حقیقت، به معنای خیر دانستن خوشایندهاست که با خیر اصیل، تفاوت دارد. اگر نظام ارزیابی فرد، خیر گرا باشد، از ظاهر امور می گذرد و به لایههای باطنی آن نفوذ میکند و همه امور را با قالب «خیر – شر» و «مصلحت - مفسده» بررسی میکند و به چیزی جز آن نمیاندیشد. این نظام، توان ارزیابی خبر بودن امور را دارد و میتوان برای شناخت خیر به آن متکی شد. این قانون به خوبی نشان میدهد که گاه خیر و سعادت واقعی انسان در سختی و رنج است و لذت، رهاوردی جز شر و بدی ندارد. بر همین اساس، در آغاز این آیه، مسئله جنگ را - که امری سخت و پر محنت است - طرح کرده و با استناد به این قاعده، بیان میدارد که هر چند از آن ناخرسندید، اما خیر شما در آن است و طبیعتا مردم از ترک جنگ، خرسند میشوند و شر آنان در آن است.
منبع: الگوی اسلامی شادکامی، دکتر عباس پسندیده، صص160-156، مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، قم، چاپ دوم، 1394
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
پرهیز از لهو
يکشنبه، 3 فروردين 1399
روایات غنا از نظر قرآن کریم و معصومین (علیهم السلام)
سهشنبه، 6 اسفند 1398
ناچیز بودن زندگی دنیوی
دوشنبه، 5 اسفند 1398
خوشایند و ناخوشایندهای زندگی
دوشنبه، 5 اسفند 1398
نیازمندی انسان به تکیهگاهی محکم
شنبه، 3 اسفند 1398
برخی صفات خداوند در قرآن (قسمت اول)
سهشنبه، 29 بهمن 1398
شادی و تفریح از دیدگاه اسلام (1)
دوشنبه، 24 تير 1392
لزوم تدبر در قرآن کریم و ثمرات مترتب بر آن
يکشنبه، 29 بهمن 1391
عوامل مؤثر بر شادی در قرآن و سیره معصومین (ع)
دوشنبه، 6 آذر 1391
تفريح و شادي در آموزه هاي مذهبي
دوشنبه، 22 اسفند 1390
تازه های مقالات
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
خوشنویسی در هنر اسلامی تا دوران معاصر
جایگاه خط در تمدن اسلامی
سیر خوشنویسی چینی
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
چهار زن برگزیده عالم
پنج دعای مهم در شب لیله الرغائب
احکام روزه مستحبی همه مراجع
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
موارد بیشتر برای شما
مداحی زیبای جان جانانی
جان جانانی با نوای جواد مقدم
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
استادی که پس از جلسه با آیتالله مصباح نگاهش به او تغییر کرد
خلاصه دیدار هوادار ۰ - پرسپولیس ۵
سندرز: دولت آمریکا امروز برای میلیاردرهاست
اژهای: مستکبرین از جریان مقاومت دلهره و اضطراب دارند
تیراندازی در آمریکا
تصاویر دوربینهای مداربسته از لحظه حمله در نیواورلئان
تصاویری از حضور حاج قاسم در سیستان و بلوچستان برای مبارزه با اشرار
لاریجانی: بعید میدانم در سوریه حکومت دموکراتیک ایجاد شود
پنجره متفاوتی از دیدار امروز رهبر انقلاب با خانواده شهدا
بیانات رهبر انقلاب در دیدار و سخنرانی به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی
واگویه های دختر شهید حادثه تروریستی کرمان؛
حمله پلنگ به یک منزل در اسفراین