تامین سرمایه برای استارتآپها چه اهمیتی دارد؟
یکی از مهمترین کارهایی که مالکان کسب و کارهای نوین باید به آن توجه کنند، تامین سرمایه برای ساخت و راهاندازی تجارت خود است. نمیتوانید بدون داشتن سرمایه اولیه، اهداف پیش روی شرکت خود را به انجام برسانید. پس از آنکه تمامی اطلاعات مورد نیاز درباره کسب و کار جدید خود را جمع آوری کردید، باید به سراغ ارائه محاسبات مالی به سرمایه گذاران مختلف بروید.هنگام شروع یک کسب و کار، باید لیستی از مخارج خود داشته باشید. عمدهی کسب و کارها (آنلاین و غیرآنلاین) مخارجی شامل موارد زیر دارند:
- هزینه مکان
- هزینه تجهیزات
- هزینه ارتباطات
- هزینه مجوزهای قانونی
- هزینه خرید مواد اولیه
- هزینه تبلیغات
- حقوق، بیمه و مالیات کارمندان
یقیناً تمامی کسب و کارهای نوپا، از پس تمامی این مخارج برنخواهند آمد و به ناچار باید به دنبال جذب سرمایه خارجی برای شرکت خود باشند. اما جذب سرمایه خارجی، تنها در صورتی امکان پذیر است که شما تصویر کلی از مخارج و صورتحسابهای مالی خود به آنها ارائه کنید. در اینگونه موارد، بیزینس پلن یا طرح توجیهی کسب و کارتان، بسیار کارآمد خواهد بود (1).
در اینگونه از موارد بهتر است تا مخارج خود را به شکل جزیی و کلی، در کنار یکدیگر ذکر کنید. میتوانید در قدم اول، از هزینههای روز اول و جاری شرکت خود بگویید و در ادامه به سراغ هزینههای هفتگی، ماهانه و سالانه بروید. این تصویر کاملترین دید را از استارتآپ شما به سرمایه گذار میدهد(2).
روشهای تامین سرمایه برای استارتآپها
1.وام بانکی
گرفتن وام میتواند یکی از اولیهترین کارها در تامین سرمایه برای هر کسب و کاری باشد. اما در نظر داشته باشید که عمدهی وامهای بانکی، حجم و مقدار زیادی ندارند و تنها برای شروع استارتآپهای بسیار کوچک جوابگو هستند. میتوانید این وامها را برای استارت اولیه و جلو بردن پیشنیازهای استارتآپ تا زمان پیدا شدن سرمایه گذار بهتر استفاده کنید.برای گرفتن این وامها میتوانید به هر بانکی مراجعه کنید و دستتان برای گرفتن وام، باز است. البته هنگام دریافت وام، حواستان به بهره و مدت بازپرداخت وام نیز باشد و اگر مقدار قسط را در توان خود نمیبینید، مقدار وام را کمتر کنید.
عمدهی وامهای بانکی شامل 8 تا 18 درصد سود هستند که باید به آنها توجه کنید. موسسههای قرضالحسنه هم اگرچه مقدار پول کمتری به شما وام میدهند، اما سود 2 یا 4 درصد را دارند که شرایط پرداخت را برای شما راحتتر میکند.
2.صندوقهای سرمایه گذاری
بسیاری از سرمایه گذاران بزرگ، با راه اندازی صندوقهای سرمایه گذاری در صدد تبدیل سرمایه نقد خود به سرمایههای در جریان و کار هستند. این صندوقها، وظیفه تامین سرمایه کسب و کارهای خرد و کلان را بر عهده دارند. مدیران استارتآپها نیز میتوانند با ارائه مستندات لازم و انجام مراحل مختص به هر صندوق، سرمایه اولیه برای شروع کار خود را دریافت کنند.البته این صندوقها در کنار تامین سرمایه، به راهنمایی و مشاوره مالی و حقوقی استارتآپها نیز میپردازند و به این شکل، از سرمایه خود محافظت مینمایند. برخی از صندوقهای سرمایه گذاری برای استارتآپهای ایرانی، اسمارت آپ، گروه بانیان، ایندیگو، حرکت اول (زیر نظر همراه اول) و گروه اینترنتی ایران (زیر نظر ایرانسل و پشتیبان اسنپ) هستند.
مزیت استفاده از این صندوقها در برابر تامین سرمایه از وام و خانواده این است که تمامی این صندوقها، علاوه بر تامین مالی استارتآپ شما، آموزش و حمایت معنوی کسب و کارتان را نیز بر عهده میگیرند. تامین سرمایه از این صندوقها، به شکل مرحله به مرحله است و پس از رسیدن به هر نقطهی تعیین شده از سوی صندوق، مبلغ مشخصی از نقدینگی به حساب شرکتتان واریز میشود (3)و(4).
3.سرمایه گذاران خطرپذیر
قبل از آنکه بتوانید از سرمایه صندوقهای سرمایه گذاری استفاده کنید، باید برگشت سرمایه کسب و کار خود را اثبات نمایید. تمامی صندوقهای سرمایه گذاری، تمایل به گذاشتن سرمایه در استارتآپهای با پتانسیل بالا و ریسک پایین دارند. نمیتوانید انتظار سرمایه گذاری در استارتآپهای پُر ریسک را از آنها داشته باشید. اما این آخر ماجرا نیست.سرمایه گذاران خطرپذیر، کسانی هستند که تمایل بیشتری روی استارتآپهای پُرخطر دارند. سه رکن اصلی در امتیازدهی استارتآپ از سوی این صندوقها، میزان جهش، رشد ارزش و حجم ریسک است؛ که باید سعی کنید امتیاز بالایی در این ارکان به دست آورید. این صندوقها با گرد هم آوردن نیروی انسانی، اختصاص فضای کاری، آماده سازی بستر تجهیزاتی و برگزاری جلسات آموزشی، سعی در راهنمایی و کمک هر چه بیشتر به کسب و کارهای نوپا دارند.
از بهترین صندوقهای سرمایه گذاری خطرپذیر برای استارتآپهای ایرانی میتوان به صندوق آرمانی، بنیاد برکت، پیک برکت و شناسا اشاره کرد (4) و( 5) .
4.تامین سرمایه جمعی
در تامین سرمایه جمعی، میتوانید مجموعهای از تمامی روشهای بالا را مشاهده کنید. در این حالت، مدیران کسب و کار سعی میکنند تا هر چه بیشتر در دید و نظر صاحبان سرمایه حضور داشته باشند. در تامین سرمایه به روش جمعی، ممکن است افراد حقیقی با چند میلیون تومان پول یا افراد حقیقی با چند میلیارد تومان سرمایه، به کمک شما بیایند.البته این تامین سرمایه، تنها محدود به منابع مالی نمیشود و ممکن است فضای کار، تجهیزات و نیروی انسانی متخصص باشد. عمده سرمایه گذاران جمعی را افراد حقیقی تشکیل میدهند که به سرمایه گذاران فرشته مشهورند. این افراد کسانی هستند که دانش و تجربهی کافی برای سرمایه گذاری در استارتآپها را دارند و برنامهی 3 تا 8 ساله برای بازگشت سرمایه خود در نظر دارند.
استارتآپهایی مانند کارن کراد، همبودگاه، نیک استارتر، حامی جو و حامی باش، مکانهایی هستند که وظیفه حمایت از استارتآپهای نوپا و تامین سرمایه جمعی برای کسب و کارها را بر عهده دارند (6).
5.مراکز رشد دانشگاهی
دانشگاهها به عنوان مراکز برتر آموزشی، از چند سال پیش با احداث مراکز رشد و تاسیس شتابدهندههای درون دانشگاهی، سعی در حمایت و به نتیجه رساندن استارتآپهای بالقوه دارند. علیالخصوص که ثبت نام و شروع به کار در این مراکز بسیار راحتتر از دیگر مراکز حمایت از کسب و کارهاست. اولین حمایتی از استارتآپها میشود، دادن فضای کار و تجهیزات اولیه است؛ که در ادامه با وامهای کمبهره و متناسب با وسعت کسب و کار همراه میشود.در بیشتر دانشگاههای بزرگ کشور از جمله دانشگاه صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، دانشگاه تهران و تمامی واحدهای دانشگاه آزاد، مراکز رشد فعال هستند و میتوانید بدون هیچ سرمایه اولیهای، کارتان را در آنجا استارت بزنید. همچنین این امکان را دارید تا با استفاده از مراکز رشد، از متخصصان دانشگاهی، دانشجویان مرتبط با کسب و کار خود و اساتید راهنمای پروژه خود استفاده کنید (7).
نتیجه گیری
صاحبان ایده و مالکان استارتآپهای مختلف، عمدتا در گیر و دار تامین سرمایه برای کسب و کار خود، از حرکت بازمیمانند. بسیاری از افراد نمیدانند که راههای متعددی برای تامین سرمایه اولیه شروع کسب و کار وجود دارد که علاوه بر پول نقد، فضای کار، امکانات و مشاورههای آموزشی را هم در اختیار آنان میگذارد.بانکها، صندوقهای سرمایه گذاری و سرمایه گذاری جمعی از بهترین راههای کسب نقدینگی با حجم متوسط و بالا هستند که رشد استارتآپ شما را تسریع میکنند. علاوه بر آن، میتوانید با دوستان و اقوام خود، کسب و کاری خانوادگی را راه بیندازید و از سرمایههای دور و اطراف خود بهره بگیرید.
پی نوشتها
- www.sba.gov
- www.thebalancesmb.com
- www.tinet.ir
- www.ecomotive.ir
- www.startups.co.uk
- www.ecosystem.ir
- www.ecomotive.ir