اهل انصاف نزدیکترینها به پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)
انصاف به معنای اقرار به حقوق دیگران و ادای آنها و در دقیقترین معنا یعنی آنچه برای خودمان میپسندیم را برای دیگران بپسندیم و آنچه برای خود نمیپسندیم برای دیگران هم نپسندیم. البته این در حالی است که...
پنجشنبه، 10 مهر 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
قرآن و اهل بیت(علیه السلام) به ما میآموزند که اصلاح فرد و جامعه از بسط عدل شروع میشود. امام زمان(عجل تعالی فرجه) پس از ظهورشان اصلاحات خویش را از عدالتگستری شروع میفرمایند. رسول خدا(صلوات الله علیه) میفرمایند: «المهدی من ولدی... فیملأ الارض قسطا و عدلا کما ملئت ظلما و جورا.» مهدی از فرزندان من است، نام او نام من و کنیه او کنیه من می باشد و او شبیهترین انسانها از نظر صورت و سیرت و چهره و اخلاق به من است. او غیبتی طولانی خواهد داشت و امتها در مورد او سرگردان خواهند شد تا آنجایی که از دین خویش برمیگردند و گمراه میشوند آنگاه در آن شرایط است که آن حضرت بسان ستاره نورافشان به مردم روی میآورد و زمین را از عدالت و قسط لبریز میسازد، همانگونه که از ظلم و بیداد لبریز شده است. (اکمالالدین، ج1، ص286) این حدیث به صورت متواتر آمده است و در تمام آنها وقتی پیامبر(صلی الله علیه و آله) میخواهند از فرزندشان حضرت حجت(عجل تعالی فرجه) بگویند، بسط عدل و قسط را اولین و مهمترین کارشان معرفی میفرمایند. جالب آنکه به جای عدل، دین، نماز، روزه، حتی تقوا و ایمان را نمیآورند. چه آنکه همه اینها در پرتو عدالت، مواسات و انصاف به وجود میآیند. پس همانطور که گفته شد این امور برای فرد و جامعه از اولین زینتهایی است که صالحین و متقین به آن آراسته شدهاند.
ابن عثمان گوید: امیرالمؤمنین(علیه السلام) نزد یاران خود رفت و دید آنها دربارهی «مروّت» گفتگو میکنند، پرسید: «از کتاب خدا در این مورد چه میگویید؟» پرسیدند: در کجای قرآن آمده است؟ فرمود: «آیه إِنَّ اللهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ.» (نحل90) عدل یعنی انصاف و احسان یعنی بخشش و نیکی. (معانیالأخبار، ص۲۵۷)؛ أمیرالمؤمنین(علیه السلام) عَنْ عَمْرِوبْنِعُثْمَانَ قَال خَرَجَ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) عَلَی أَصْحَابِهِ وَ هُمْ یَتَذَاکَرُونَ الْمُرُوه فَقَالَ أَیْنَ أَنْتُمْ مِنْ کِتَابِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ قَالُوا یَا أَمِیرَالْمُؤْمِنِینَ(علیه السلام) فِی أَیِّ مَوْضِعٍ فَقَالَ فِی قَوْلِهِ عَزَّوَجَلَّ إِنَّ اللهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْإِحْسانِ فَالْعَدْلُ الْإِنْصَافُ وَ الْإِحْسَانُ التَّفَضُّلُ. امیرالمؤمنین (علیه السلام) نزد یاران خود رفت و دید آنها دربارهی مروّت گفتگو میکنند، پرسید: «از کتاب خدا در این مورد چه میگویید»؟ پرسیدند: «در کجای قرآن آمده است»؟ فرمود: «آیه: إِنَّ اللهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ. عدل یعنی انصاف، احسان یعنی بخشش و نیکی». (تفسیر اهل بیت(ع)، ج۷، ص۷۱۴)
همچنین امام باقر(علیه السلام) میفرمایند: عدل یعنی شهادت به یگانگی خدا و اینکه محمّد(صلی الله علیه و آله) فرستادهی خداوند است و احسان یعنی پذیرش ولایت امیرالمؤمنین(علیه السلام) و اطاعت از پیامبر(صلی الله علیه و آله) و علی(علیه السلام)، و إِیتاءِ ذِی الْقُرْبی یعنی حسن(علیه السلام) و حسین(علیه السلام) و امامان از نسل او. وَ یَنْهَی عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنکَرِ وَالْبَغْیِ یعنی هرکس که به آنها ظلم کند و آنان را بکشد و حقّ آنها را غصب کند.(بحارالأنوار، ج۲۴، ص۱۸۸) همانطور که میبینید در اینجا امیرالمؤمنین(علیه السلام) معنای انصاف را برای عدل أخذ فرمودند. زیرا گاهی خودمان و همنوعانمان به انصاف بیش از عدل نیازمندیم. همچنین پیامبر(صلی الله علیه و آله) به ابن مسعود میفرمایند: «ای پسر مسعود! بر تو باد به راستی و هیچگاه از دهانت دروغی بیرون نیاید. مردم را از طرف خود انصاف ده، نیکی کن و مردم را به نیکی دعوت کن....» و سپس آیه90 سوره نحل را قرائت فرمودند. (بحار، ج۷۴، ص۱۱۱)
همه ما میخواهیم با رعایت حلال و حرام خدا، به خدا و اهل بیت(علیه السلام) نزدیک شویم و آنها نیز همین را میخواهند. در کتاب مکارمالاخلاق صفحه۴۴۲ نقل شده که پیامبر(صلوات الله علیه) به مولای متقیان امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) میفرمایند: «آیا تو را خبر ندهم که کدام یک از شماها به من نزدیکتر است؟» عرض کردند «آری! ای رسول خدا»، فرمودند «آنکس که از همه شماها خوشاخلاقتر و بردبارتر و به خویشاوندانش نیکوکارتر و با انصافتر باشد و نیز فرمود هر کس به نیازمند کمک مالی کند و با مردم منصفانه رفتار کند، چنین کسی مؤمن حقیقی است.» (خصال صدوق، ص۴۷) انصاف به معنای اقرار به حقوق دیگران و ادای آنها و در دقیقترین معنا یعنی آنچه برای خودمان میپسندیم را برای دیگران بپسندیم و آنچه برای خود نمیپسندیم برای دیگران هم نپسندیم. البته این در حالی است که بالاترین انصاف، انصاف در رابطه با خدا است. یعنی اگر انصاف داشته باشیم هم در خداشناسی و هم در عبادت خدا و هم در اطمینان و اعتماد به خدا قدم های بزرگی برمی داریم.
امام صادق(علیه السلام) میفرمایند: «برترین بخش دین شناختن پیامبران (و فرستادگان خدا و حق ولایت و حاکمیّت آنان است. و تو را آگاه میکنم که خدا تا روز قیامت حلال را حلال و حرام را حرام کرده است. معرفت فرستادگان و قبول حاکمیّت و اطاعت ایشان حلال است؛ و حلال شده چیزی است که آنان حلال کرده باشند، و حرام شده آنکه ایشان حرام دانسته باشند. و آنان اصل هر حلالند و فرعهای حلال از ایشان منشعب خواهد بود. و این رسالت ایشان است. و از فروع منشعب از ایشان، امر ایشان است به پیروان و دوستان خود به انجام دادن کارهای حلال: مثل برپا داشتن نماز و دادن زکات و ... و همه نیکیها؛ و خدا در کتاب خود از این امور یاد کرده و گفته است: إِنَّ اللهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْإِحْسانِ وَ إِیتاءِ ذِی الْقُرْبی، وَ یَنْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ وَ الْبَغْیِ، یَعِظُکُمْ لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ خدا به دادگری و نیکوکاری و بخشش به خویشاوندان فرمان میدهد، و از بدکاری و کار ناپسند و ستمگری نهی میکند؛ پندتان میدهد تا مگر پند پذیرید». و امّا دشمنان پیامبران (و دوستان آنان که همواره پیرو آنانند حرامند و حرام است پیروی از آنان، و آنانند زشتیها و فواحش آشکار و نهان، و شراب و قمار و زنا و ربا و خون و مردار و گوشت خوک، و آنانند حرام شده و اصل هر حرام، و شرّ و اصل هر شر، و فروع شر همه از آنها است. و کارهای حرام و حلال شمردن آنها از آنان مایه میگیرد، که از آن جمله است تکذیب پیامبران، و منکر شدن وصایت اوصیا، و مرتکب شدن کارهای زشت: زنا و دزدی و باده نوشی و خوردن مال یتیم و خوردن ربا و فریبکاری و خیانت و ارتکاب انواع حرام و پرداختن به گناهان. خدا به دادگری و نیکوکاری و بخشیدن مال به خویشاوندان، یعنی دوست داشتن ایشان (خاندان پیامبر) و پیروی ایشان فرمان میدهد، و از فحشا و منکر و بغی نهی میکند. و آنان دشمنان پیامبران (و اوصیای پیامبرانند. و خود آنانند که دوست داشتن و اطاعت کردن ایشان نهی شده است؛ خدا به این همه شما را پند میدهد تا مگر پند گیرید.» (الحیاة، ج۲، ص۶۶۳)
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
زندگی فرصتی برای خوب بودن و خوب زیستن
جمعه، 16 اسفند 1398
راهكارهاي قرآني رهايي از خساست و بخل
چهارشنبه، 1 اسفند 1386
مهمانان حقيقي ضيافت الله
چهارشنبه، 1 اسفند 1386
توبه راه بازگشت به خويش
چهارشنبه، 1 اسفند 1386
آثار سلام در فرهنگ اسلامی
چهارشنبه، 1 اسفند 1386
چشم چراني در آموزه هاي قرآني
چهارشنبه، 1 اسفند 1386
شرايط و آثار توبه
چهارشنبه، 1 اسفند 1386
فضيلت؛ اساس آموزه هاي اخلاقي
سهشنبه، 30 بهمن 1386
درمان حسد
سهشنبه، 30 بهمن 1386
شيطان،انسان و جنگ نابرابر
دوشنبه، 29 بهمن 1386
تازه های مقالات
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
اعجاز علمی قرآن در آیه «وَ النَّهارِ إِذا جَلاّها»
اعجاز علمی قرآن؛ شکافتن دانه و هسته در آیه 95 سوره انعام
اعجاز علمی قرآن؛ حکمت آفرینش آسمان ها و زمین در شش روز
اعجاز علمی قرآن در آیه «وَ السَّماءِ ذاتِ الرَّجْعِ؛ به آسمان بازگرداننده»
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
مهم ترین خواص هویج سیاه
موارد بیشتر برای شما
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
توضیحات قالیباف درباره علت عدم ابلاغ لایحه عفاف و حجاب
شام خوردن عراقچی در رستوران این بار در چین
جزئیات دستگیری غاصب عناوین قضایی و امنیتی در ساری
آخرین وضعیت پرونده فرزندان معاون اول سابق عدلیه
رونمایی از تندیس «شهید جمهور» در تهران
بقایای موشک بالستیک یمن در تلآویو
فرار صهیونیستها از ترس حمله موشکی یمن
رسم زندگی در غزه
موشک هایپرسونیک یمن در آسمان ایلات اشغالی
رئیس بانکمرکزی: قیمت دلار از آمریکا جهتدهی میشود!
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه اشغالگران در غزه
آخرین وضعیت پروندۀ تتلو