امام رضا (علیه السّلام)
مقدمه اي بر زندگاني امام رضا (علیه السّلام)
اما لقبها و كنيههايش، همچون واژگاني درخشان در هزارتوي ذهن تاريخ باقي ماندهاند. كنيههايش ابوالحسن (در بين خواص) است و لقبهايش، صابر، زكي، ولي، فاضل، وفي، صديق، رضي، سراج الله، نورالهدي، قرة عين المومنين، كليدة الملحدين، كفو الملك، كافي الخلق، رب السرير و رئاب التدبير.
و رضا(علیه السّلام)؛
«او از آن روي رضا خوانده شد كه در آسمان خوشايند و در زمين مورد خشنودي پيامبران و خدا و امامان پس از او بود. همچنين گفته شده: از آن روي كه همگان، خواه مخالفان و خواه همراهان به او خشنود بودند و بالاخره چنين آمده است: از آن روي او را رضا خواندهاند كه مأمون به او خشنود شد.»
وقتي القاب، نامها و كنيههاي مادرش را ميخواني، حس ميكني چيزي در آنهاست، شبيه آنچه در القاب خود امام است: ام البنين، نجمه، سكن، تكتم، خيزران، طاهره، و شقراء
اگرچه به روايتي نام پنج پسر و يك دختر را براي امام رضا(علیه السّلام) ذكر كردهاند، اما همانطور كه علامه مجلسي گفته است: «از جواد به عنوان تنها فرزند او ياد كردهاند.» ـ نامي آشنا براي ما ـ ديگر... ميماند سال وفات امام كه باز هم ذهن تاريخ ما را بخوبي ياري نميدهد و احتمال سالهاي 202، 203 و 206 ق، در اين ميان است. اما اكثر علماء همان سال 203 را سال وفات دانستهاند. با اين حساب عمر حضرت رضا(علیه السّلام) 55 سال ميشود. 35 سالش را در كنار پدرش گذرانده و بيست سال ديگر امامت شيعيان را به عهده داشته است.
آغاز امامت آن حضرت، مصادف ميشود با دوره پاياني خلافت هارون عباسي به مدت ده سال.
پنج سال بعد از آن با خلافت امين همزمان است و سرانجام هم دورهاي از خلافت مأمون در مدت پنج سال و تسلط يافتن او بر قلمرو اسلامي آن روزگاران.
مأمون...همان كسي كه با دسيسه و به وسيله زهر امام را شهيد كرده دوستداران امام، پيكر پاكش را درطوس در قبله قبه هاروني سراي حميدبن قحطبه طايي به خاك سپردند و امروزه غبار مرقد او توتياي چشمهاي شيفتگان است.
در مدينه
همانطور كه حضرت موسي بن جعفر(علیه السّلام)، پدر امام رضا(علیه السّلام) را در زندانهاي بصره و بغداد حبس ميكند و آخرش هم با زهر، ايشان را به شهادت ميرساند. يعني دوراني كه مصيبت شهادت پدر، براي امام رضا(علیه السّلام) اتفاق ميافتد و مصيبتهاي اسف بار ديگر براي علويان.
در زمان امام رضا(علیه السّلام)، هارون الرشيد آنقدر از تأثير اهل بيت(علیه السّلام) بر مردم نگران بوده كه علاوه بر همه اينها، انديشهها و افكار بيگانگان را هم وارد علوم مسلمانان ميكرده است. به اين منظور كه توجه مردم را به علوم بيگانه جلب كند.
ابوبكر خوارزمي (383 ه) در نامهاي به اهل نيشابور درباره نحوه رفتار حكومت عباسيان به خصوص «هارون» مينويسد: هارون در حالي مرد كه درخت نبوت را درو كرده و نهال امامت را از ريشه برافكنده بود... چون يكي از پيشوايان هدايت و سروري از سروران خاندان مصطفي صلي الله عليه و آله و سلم در ميگذشت، كسي جنازهاش را تشييع نميكرد و مرقدش را با گچ نميآراست، اما وقتي دلقك يا بازيگر يا مطرب و يا قاتلي از خودشان ميمرد، دادگران و قاضيان بر جنازهاش حاضر ميشدند و رهبران و حكمرانان در مجالس سوگواريش مينشستند. مادي و سوفسطايي در كشورشان امنيت داشت و متعرض كساني كه كتابهاي فلسفي را تدريس ميكردند، نميشدند، ولي هر شيعهاي سرانجام به قتل ميرسيد و هركس كه نام فرزندش را «علي» مينهاد، خونش را به زمين ميريختند.
با توجه به اين موارد و جوي كه حاكم شده بود، امام رضا(علیه السّلام) ترجيح ميداد امامت خودش را علني نكند و فقط با عده معدودي از يارانش ارتباط داشته باشد. ولي وقتي بعد از چند سال، حكومت هارون الرشيد به خاطر شورشهاي مختلف ضعيف ميشود، امام رضا(علیه السّلام) امامت خودش را آشكار ميكند و به رفع مشكلات مردم در زمينههاي اعتقادي و اجتماعي ميپردازد.
خود امام فرموده است: «در روضه جدم رسول خدا صلي الله عليه و آله مينشستم، در حالي كه دانشمندان مدينه بسيار بودند. هرگاه يكي از آنان در مسألهاي در ميماند، همگي متوجه من ميشدند و سؤالات را نزد من ميفرستادند و من پاسخ آنها را ميدادم». بالاخره عمر هارون هم يك جايي به سر ميرسد. وقتي كه در سال 193 براي آرام كردن اوضاع شورش به منطقه خراسان ميرود، در همان جا دار فاني را وداع گفته و در سناباد طوس، در يكي از اطاقهاي تحتاني كاخ فرماندار طوس، «حميدبن قحطبه طائي» دفن ميشود.
پسران هارون ـ امين و مأمون ـ بر سر حكومت، به دعوا و كشمكش با يكديگر ميپردازند. امين در بغداد قدرت را در دست ميگيرد و مأمون در مرو بر تخت پادشاهي مينشيند. اختلاف بين اين دو، پنج سال طول ميكشد تا سرانجام سپاه مأمون به بغداد حمله ميكند؛ امين را در سال 198 ه كشته و مأمون سرتاسر حكومت را به دست ميگيرد.
ولي علويان و سادات مأمون را آرام نميگذارند. آنها ديگر به تنگ آمده بودند. اولش ظلم و ستمهاي هارون، بعد نارضايتي از پسرانش و حالا هم مأمون...
اين گونه ميشود كه در نواحي عراق، حجاز و يمن شورش ميكنند. آنان فقط يك چيز را ميخواستند. حكومت به دست خاندان آل محمد(ص) اداره شود. مأمون با زرنگي تمام، امام رضا(علیه السّلام) را به خراسان دعوت ميكند. هميشه اولين سؤال موقع مرور اين حادثه تاريخي اين است: چرا؟ هدف مأمون چه بود؟
به خاطر اينكه با قرار دادن امام در كنار خود، يك جور مهر تأييد به اعمال و سياستهاي خودش بزند. امام رضا(علیه السّلام) به دعوتنامههاي مأمون پاسخ منفي ميدهد تا اينكه او دست به تهديدي جدي ميزند.
اسناد تاريخي، گوياي اولين زمينههاي سفر امام نيست و جزئيات بسياري از مقدمات هجرت رضوي، ناگفته مانده و در پرده ابهام قرار دارد. ولي با مطالعه اسناد موجود، اين حقيقت مسلم است كه از پيش مكاتباتي ميان مرو و مدينه، صورت ميگرفته و بر سفر امام به سوي مرو، اصرار بوده است.
مأمون علاوه بر دعوتنامهها، دو نفر از مأموران خود به نامهاي رجاء بن ابي ضحاك و ياسر خادم را به مدينه ميفرستد. آنها بعد از ورود به مدينه، مأموريت خودشان را براي امام(علیه السّلام) اينطور عنوان ميكنند:
«ان المأمون امرنا باشخاصك الي خراسان»
مأمون، ما را فرمان داده و مأمور ساخته است تا تو را به خراسان ببريم.
امام رضا(علیه السّلام) شخصي بود كه نيرنگهاي مأمون را ميفهميد و شيوهها و دسيسههاي او را ميشناخت. زندانهاي طولاني پدر را با همه تلخيها و رنجهايش بخاطر داشت و ميدانست كه مأمون كسي است كه برادر خودش را ميكشد و حالا هم از نگراني حضور امام در بين مردم، نميتواند آرام بگيرد.
بدين ترتيب امام رضا(علیه السّلام) سفر آغاز كرد. سفري بدون رضايت خاطر، بدون دل خوش، بايد با مدينه وداع ميكرد، با مدفن پاك رسول خدا، با مردمي كه او را بسيار دوست داشتند. براي اهل مدينه پدري مهربان بود. او نيازي به سفر جغرافيايي نداشت. او در جغرافياي دلها سفر كرده بود.
امام سفر را آغاز كرد. در حاليكه از آن اكراه داشت و وقتي ميرفت خوب ميدانست كه مأمون با او چه خواهد كرد و خوب ميدانست كه در دلها جاودانه خواهد شد.
از مدينه تا مرو
امام رضا(علیه السّلام) در حالي با مسجد پيامبر خداحافظي ميكرد كه ميدانست بازگشتي ندارد. شيخ صدوق در عيون اخبار الرضا(علیه السّلام) به سند خود از محول بجستاني نقل كرده است كه امام رضا(علیه السّلام) با پيامبر(ص) خداحافظي كرد، اما هر بار به سمت قبر بر ميگشت و صدايش با گريه بلند ميشد. به امام نزديك شدم و به او تبريك گفتم. امام فرمود: من را رها كن! من از جوار جدم محمد صلي الله عليه و آله و سلم بيرون ميشوم و در «غربت» ميميرم.
آنچه امروز براي همه ما روشن است. ابتدا و انتهاي سفر امام رضا(علیه السّلام) است، اما اينكه امام در حد فاصل اين دو نقطه، دقيقاً از چه مسيرهايي عبور كرده، كاملاً مشخص نيست و در آن اختلاف وجود دارد. تعيين خط سير دقيق امام رضا(علیه السّلام) به واسطه گزارشهاي متعدد و گاه متناقض منابع، دشوار است.
* ارسال مقاله توسط عضو محترم سایت با نام کاربری : erfanath