موارد مصرف و عوارض جانبی کلوزاپین

کلوزاپین یکی از انواع داروهای ضد روان‌پریشی است که اغلب برای مهار کردن بیماری‌های سایکوز مانند روان‌گسیختگی یا اسکیزوفرنی از آن استفاده می‌شود و زمانی تجویز می‌گردد که فرد به درمان‌های دیگر پاسخ نداده باشد.
يکشنبه، 5 بهمن 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: نیر زارع کابدول
موارد بیشتر برای شما
موارد مصرف و عوارض جانبی کلوزاپین
کلوزاریل(کلوزاپین) یک داروی ضد روان پریشی است. این دارو با تغییر دادن عملکرد مواد شیمیایی در مغز کار می کند. کلوزاپین برای درمان شیزوفرنی(اسکیزوفرنی) شدید یا برای کاهش خطر تمایلات مربوط به خودکشی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی یا سایر اختلالات مشابه استفاده می شود.

کلوزاپین فقط در داروخانه های معتبر و تحت شرایط ویژه ای در دسترس است.

دیگر نام های تجاری این دارو عبارتند از:

FazaClo
Versacloz
Clopine
CloZAPine
Synthon
Denzapine
Zaponex


اطلاعات مهم درباره کلوزاپین

در صورت دچار شدن به موارد زیر، فورا با پزشکتان تماس بگیرید:

درد قفسه سینه، مشکل تنفسی، لرزش در قفسه سینه، علائم عفونت (ضعف، تب، گلودرد، علائم سرماخوردگی و یا آنفولانزا)، یا احساس بیهوش شدن ناگهانی.

کلوزاپین می تواند موجب سرگیجه شدید، ضربان قلب کند، غش یا تشنج شود. از این دارو بیشتر از مقدار توصیه شده، استفاده نکنید.

استفاده از کلوزاپین برای شرایط روانی مرتبط با دمانس(زوال عقل) تایید نشده است. ممکن است کلوزاپین در سالمندان وابسته به دمانس(زوال عقل)، خطر مرگ را افزایش دهد.

کلوزاپین فقط در داروخانه های معتبر و تحت شرایط ویژه ای در دسترس است.


قبل از مصرف کلوزاپین 

اگر تابحال حین مصرف این دارو دچار عفونت یا واکنش شدید آلرژیک شده اید، نباید از کلوزاپین استفاده کنید.

استفاده از کلوزاپین برای شرایط روانی مرتبط با دمانس(زوال عقل) تایید نشده است. کلوزاپین ممکن است در سالمندانی با شرایط مرتبط با دمانس(زوال عقل)، خطر مرگ را افزایش دهد.

برای اطمینان از مضر نبودن کلوزاپین برای شما، در صورت داشتن موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

بیماری قلبی، فشار خون بالا، یا سابقه حمله قلبی یا سکته (شامل حمله ایسکمیک گذرا{سکته کوچک مغزی})؛

سابقه شخصی یا خانوادگی سندرم QT طولانی (نوعی اختلال فعالیت الکتریکی قلب)؛

عدم تعادل الکترولیتی (از جمله سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون شما)؛

سابقه تشنج، آسیب سر یا تومور مغزی؛

دیابت، یا عوامل خطرساز مانند چاقی یا داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت؛

کلسترول یا تری گلیسیرید بالا ؛

انسداد روده ای به نام فلج ایلئوس؛

بیماری کبدی یا کلیوی؛

پروستات بزرگ یا مشکلات ادراری؛

گلوکوما یا آب سیاه

اگر دچار سوء تغذیه یا کم ابی بدن هستید؛ یا

اگر سیگار میکشید.

در حین درمان اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، به پزشک خود بگویید. مصرف داروهای ضدروان پریشی در سه ماهه آخر بارداری، ممکن است در نوزادان مشکلاتی ایجاد کند، از جمله: نشانه های بازگیری (withdrawal)، مشکلات تنفسی، مشکلات تغذیه ای، ایرادگیری، لرزش و عضلات سست یا سفت. با این وجود، درصورت قطع مصرف دارویتان در طی بارداری، ممکن است دچار علائم بازگیری (withdrawal) یا سایر مشکلات شوید. اگر در هنگام مصرف کلوزاپین باردار شدید، بدون مشاوره با پزشک خود، مصرف دارو را قطع نکنید.

کلوزاپین می تواند از طریق شیر مادر منتقل شده و به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. درهنگام مصرف کلوزاپین نباید به نوزادی از شیر خود تغذیه کنید.


نحوه مصرف کلوزاپین 

کلوزاپین را دقیقا مطابق با تجویز پزشکتان استفاده کنید. از همه دستورات و راهنمایی های نسخه تجویز شده پیروی کنید. ممکن است گاهی پزشکتان، دوز مصرفی دارویتان را تغییر دهد. این دارو را در مقادیر بیشتر یا کمتر و یا طولانی تر از میزان توصیه شده، استفاده نکنید.

کلوزاپین را می توان با غذا یا بدون آن مصرف کرد.

کلوزاپین می تواند به ویژه در زنان و سالمندان، و افرادی که دچار سوءتغذیه یا مشکلات جدی پزشکی اند، گلبول های سفید خون را که به مبارزه با عفونت ها کمک می کنند، کاهش دهد. در این حالت ابتلای شما به یک عفونت جدی یا تهدید کننده حیات آسان تر می شود. اغلب نیاز خواهد بود که آزمایش خون بدهید. بر اساس نتایج این آزمایشات، درمان های آینده شما ممکن است به تأخیر بیفتد.

اگر جراحی در پیش رو دارید، زودتر به جراحتان اطلاع دهید که از کلوزاپین استفاده می کنید. شاید نیاز باشد برای مدت کوتاهی مصرف دارو را متوقف کنید.

نباید مصرف کلوزاپین را به طور ناگهانی قطع کنید در غیر اینصورت ممکن است دچار علائم ناخوشایند بازگیری (withdrawal) شوید. از دستورالعمل های پزشکتان در مورد کاهش دوز پیروی کنید.

کلوزاپین می تواند اثرات طولانی مدت روی بدن شما بگذارد. ممکن است برای مدت کوتاهی پس از قطع مصرف دارو، به آزمایشات مکرر پزشکی نیاز پیدا کنید.
دارو را در دمای اتاق و دور از رطوبت و گرما، نگهداری کنید.


در صورت فراموش کردن مصرف دارو

نوبت از دست رفته دارو را به محض یادآوری، مصرف کنید. اگر تقریبا نزدیک به زمان مصرف دوز برنامه ریزی شده بعدی هستید، از مصرف مقدار از دست رفته چشم پوشی کنید. برای جبران کردن دوز از دست رفته، داروی اضافی مصرف نکنید. اگر بیش از دو روز متوالی نتوانستید دارو را مصرف کنید، قبل از شروع دوباره مصرف آن، با پزشک خود تماس بگیرید.


موارد مصرف و عوارض جانبی کلوزاپین

در صورت سوء مصرف (اووردوز)

به اورژانس مراجعه کنید یا با امداد مسمومیت تماس بگیرید.


در طول مصرف کلوزاپین


کلوزاپین می تواند موجب سرگیجه شدید، ضربان قلب کند، غش یا تشنج شود. از این دارو بیشتر از مقدار توصیه شده، استفاده نکنید. اگر رانندگی میکنید یا هرکاری که نیازمند هوشیاری و وضوح دید است انجام میدهید، مراقب باشید. نباید از وضعیت نشسته یا درازکش خیلی سریع بلند شوید وگرنه ممکن است احساس سرگیجه کنید. سرگیجه یا خواب آلودگی شدید می تواند موجب افتادن، شکستگی و یا آسیب های دیگر شود. 1


عوارض مصرف قرص کلوزاپین

این دارو می‌تواند باعث شود که گلبول‌های سفید خون از بین بروند و سیستم ایمنی بدن را به شدت ضعیف کنند. این اتفاق اگر بخواهد رخ دهد معمولا در 6 ماه اول اتقاق می‌افتد و بعد از آن فقط 1 درصد افراد را درگیر می‌کند. عوارض این دارو بسیار مشخص و برجسته هستند که باعث عدم پذیرش از سمت بیماران می‌شود. از شایع‌ترین عوارضی که پس از مصرف این دارو به وجود می‌آید افزایش وزن، لرزش، سرگیجه، سردرد، خواب‌آلودگی، تهوع، یبوست، خشکی دهان یا افزایش بزاق دهان، دید تار، افزایش ضربان قلب و تعریق زیاد است. همچنین خطر تشنج با بالا رفتن دوز در شخص بیشتر می‌شود.

از عوارض دیگر این دارو می‌توان به یرقان، کم‌خونی همولوتیک، ناتوانی جنسی، رنگ‌پریدگی، کاهش یا افزایش دمای بدن، ژنیکوماستی، اختلال در قاعدگی، نعوذ دائم، کابوس شبانه، احتقان بینی، آریتمی قلبی، گالاکتوره، به ندرت تغییرات فشار خون، افزایش قند خون، استفراغ، مشکل در دفع ادرار و میوکادریت و پروکادریت اشاره کرد. 2


تداخلات دارویی

مصرف همزمان این دارو با داروهای کاربامازپین، کرتریموکسازول، کلرامفنیکل، سولفونامیدها و پنی‌سیلامین‌ خطر تضعبف شدید مغز استخوان و بروز آگرانولوسیتوز را افزایش می‌دهد.

مصرف همزمان این دارو با داروهای هوشبر، داروهای ضد درد شبه تریاک، داروهای ضد اضطراب و خواب‌آور موجب افزایش اثرتسکین‌بخش می‌شود.

آریترومایسین و سایمتیدین متابولیسم این دارو را مهار و موجب افزایش غلظت پلاسمایی آن می‌شوند.

مصرف همزمان کلوزاپین‌ها با داروهای ضد افسردگی مهار کننده آنزیم مونوآمینواکسیداز، موجب افزایش اثرات این داروها می‌شود.

این دارو با اثر پائین‌آورنده قندخون سولفونیل اوره‌ها و اثر ضد تشنجی داروهای ضد صرع مقابله می‌کند. فنی توئین‌ متابولیسم کلوزاپین‌ را تسریع می‌کند.

مصرف همزمان این دارو با ترفنادین خطر بروز آریتمی بطنی را افزایش می‌دهد.

این دارو با لیتیم و نیز متیل‌دوپا خطر بروز عوارض خارج هرمی را بالا می‌برد. درصورت مصرف داروهای مضعف CNS با این دارو ممکن است اثرات تضعیف کننده CNS تشدید شود.

اثر کاهنده فشار خون داروهی پائین‌آورنده فشار خون در صورت مصرف همزما با کلوزاپین‌ ممکن است تشدید شود. 3


پی نوشت:
1.www.darooy.ir
2.www.honarehzendegi.com
3.www.hirbodclinic.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما