دیابت چیست؟
به تعدادی بیماری که شامل مشکلات مربوط به هورمون انسولین میشود، دیابت گفته میشود. پانکراس (عضوی که پشت معده قرار دارد) بهطور طبیعی انسولین آزاد میکند تا در ذخیره و مصرف قند و چربی حاصل از غذایی که میخورید به بدن کمک کند. درصورتی که یکی از موارد زیر رخ دهد، دیابت پیش میآید:پانکراس انسولین ترشح نکند
مقدار انسولینی که توسط پانکراس ترشح میشود اندک باشد
بدن واکنش مناسبی نسبت به انسولین نشان ندهد. به این وضعیت «مقاومت به انسولین» گفته میشود
دیابت یک بیماری مادامالعمر است. تقریبا ۱۸.۲ میلیون نفر از آمریکاییها به این بیماری مبتلا هستند و حدود یک سوم (یا ۵.۲ میلیون نفر) از داشتن این بیماری اطلاع ندارند. بهعلاوه، ۴۱ میلیون نفر نیز به پیشدیابت مبتلا هستند. با اینحال، هنوز درمانی برای این وضعیت وجود ندارد. افراد مبتلا به دیابت باید برای حفظ سلامتی خود بیماری را کنترل نمایند.1
تاثیر کرونا بر افراد دیابتی
به احتمال زیاد افراد دیابتی مشکلات جدی در مواجه با ویروس کرونا داشته باشند. در صورت ابتلا یک فرد دیابتی به ویروس کرونا، علائم شدیدتر و وخیمتری را تجربه خواهد کرد. به یاد داشته باشید که اگر دیابت را به خوبی کنترل کنید اثر ویروس کرونا بر دیابت چندان شدید و وخیم نخواهد بود.اما وجود بیماری قلبی و یا بیماریهای مزمن دیگر، شرایط فرد دیابتی مبتلا به کرونا را وخیمتر میکند؛ چرا که وجود بیماریهای دیگر کار بدن را برای مقابله با ویروس کرونا یا همان کویید ۱۹ سختتر میکند و سیستم ایمنی بدن ضعیفتر میشود.2
آیا تاثیر کرونا بر دیابت نوع یک و دو تفاوتی دارد؟
جواب این سوال کاملا مشخص نیست و به تحقیقات بیشتری برای جواب درست نیاز است؛ اما گزارشات تا اینجای کار حاکی از آن است که افراد با هر رده سنی و مبتلا به دیابت نوع دو، کرونا وخیمتری را تجربه میکنند. افراد مبتلا به دیابت نوع یک و پیش دیابت نیز ممکن است به کرونا شدیدتری دچار شوند. توجه داشته باشید دیابت در هر رده سنی ممکن است اتفاق بیفتد؛ پس واکنش بدن افراد در سنین متفاوت نسبت به کرونا و درمان آن با یکدیگر متفاوت است.
امکان دارد بعضی از افراد با وجود دیابت به خوبی با ویروس کرونا مقابله کنند؛ اما دسته دیگر به این خوبی توانایی مقابله با ویروس کرونا را نداشته باشند. همانطور که گفته شد افرادی که در کنار دیابت به بیماریهای دیگر نیز مبتلا هستند، ممکن است شرایط وخیمتری را تجربه کنند.2
افراد دچار دیابت در معرض خطر بروز علائم شدید و جدی در اثر کوید-۱۹ هستند
درمجموع، فرد دچار دیابت در صورت ابتلا به ویروس علائم و عوارض شدیدی را تجربه میکند. اگر دیابت بهخوبی کنترل شده باشد، خطر اینکه فرد در اثر ابتلا به کوید-۱۹ علائم حاد را تجربه کند، بهاندازهی دیگر افراد عادی است.اگر دیابت کنترل نشود و شاهد نوسان قند خون باشیم، فرد در معرض مشکلات ناشی از دیابت قرار میگیرد. بیماری قلبی و سایر بیماریها نیز در کنار دیابت احتمال شدت بیماری در اثر ابتلا به کوید-۱۹ را، مانند سایر بیماریهای مسری، بالا میبرد زیرا توانایی بدن در مبارزه با عفونت کاهش یافته است.
بیماریهای مسری در افراد مبتلا به دیابت باعث افزایش التهاب یا ورم داخلی نیز میشود. علت این عارضه بالا بودن قند خون است و هردو منجر به بروز عوارض شدیدتر میشود.
بهگفتهی فدراسیون بینالمللی دیابت، معالجهی بیماری مسری در افراد دچار دیابت بهعلت نوسان گلوکز خون و عوارض احتمالی ناشی از دیابت، دشوارتر است:
«اولا، سیستم ایمنی تحلیل میرود بهطوری که عمل مبارزه با ویروس دشوارتر و احتمالا دورهی نقاهت طولانیتر میشود. دوما، ممکن است ویروس در بستر بالا بودن گلوکز خون رشد بیشتری داشته باشد.»
به گزارش USA Today، افراد مبتلا به دیابت نوع ۱، یعنی افرادی که سیستم ایمنیشان به سلولهای تولیدکنندهی انسولین حمله میکند، بیشتر در معرض خطر کتواسیدوز دیابتی قرار دارند.
انجمن دیابت آمریکا میگوید: کتواسیدوز دیابتی عمل کنترل دریافت مایعات و میزان الکترولیت را، که تابع کنترل گندیدگی است، بهتعویق میاندازد. بهگفتهی این انجمن شوک عفونی و گندیدگی از جمله عوارض جدی است که برخی از بیماران مبتلا به ویروس کرونا تجربه میکنند.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماری اعلام کرده است که نرخ تلفات در افراد دچار دیابت در اثر ویروس کرونا ۷% بوده در حالیکه آمار مرگومیر در بین افرادی که هیچگونه بیماری بنیادین نداشتند ۰.۹% است. این آمار براساس ۴۴ هزار مورد فرد مبتلا به ویروس کرونا در چین است.
افراد دیابتی در صورت ابتلا به ویروس کرونا با خطر کتواسیدوز دیابتی روبهرو میشوند که در بین افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ شایع است. کتواسیدوز دیابتی عمل دریافت مایعات و کنترل سطح الکترولیت را، که در کنترل گندیدگی اهمیت دارد، دشوار میسازد. گندیدگی و شوک عفونی از جمله مشکلات جدی است که برخی از افراد مبتلا به کوید-۱۹ دچار آن میشوند.1
چگونه دیابتیکها از خود مراقبت کنند؟
اگر دیابت نوع ١ یا ٢ دارید موارد زیر را رعایت کنید:دستانتان را قبل از آمادهکردن غذا و خوردن آن، هنگام مراقبت از بچهها و افراد بیمار، استفاده از توالت و حضور در مکانهای عمومی به مدت حداقل ٢٠ ثانیه با آب و صابون بشویید.
در فضاهای عمومی ماسک بزنید. البته لازم نیست از ماسکهای N۹۵ استفاده کنید. زیرا این نوع ماسک مورد نیاز کادر درمان است.
حداقل فاصله یک و نیم متری را رعایت کنید. در صورت بیمار شدن خود را در خانه قرنطینه کنید.
همواره انسولین، گلوگومتر، نوارهای تست کتون و قرص گلوگز را در خانه داشته باشید.
اگر از داروهای کنترلکنندهٔ فشار خون نظیر مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE inhibitors) و مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) استفاده میکنید، آنها را ادامه دهید مگر آنکه پزشکتان نظر دیگری داشته باشد.
در صورت ابتلا به بیماری از داروهای تببر مانند استامینوفن استفاده کنید.
اگر دیابت دارید و به بیماری کرونا دچار شدید
بهتر است افرادی که مبتلا به دیابت هستند، پیش از ابتلا به ویروس کرونا برنامه ریزی کنند که چه کاری باید انجام دهند، به عنوان مثال شماره تلفن ارائه دهنده خدمات درمانی خود را در دست داشته و از منابع کافی داروها و مواد مصرفی برای نظارت بر قند خون در خانه برخوردار باشند، به طوری که آنها در صورت بیماری نیازی به بیرون رفتن نداشته باشند یا فقط زمان بازبودن داروخانه محلی اینکار را انجام دهند.بیماران اگر به ویروس مبتلا شوند، ممکن است دچار کاهش کنترل قند خون خود در طی بیماری باشد. آنها باید برای بهبود جبرانی دیابت خود، "قوانین روزانه" را که برای هر وضعیت استرس زا توصیه می شود، تمرین کنند.
در صورت ابتلا بیماران باید روزانه چند بار قند خون خود را کنترل کنند، دریافت مجدد نسخه برای داروهای خود (خصوصاً انسولین) و آنچه ممکن است لازم باشد در داروها یا رژیم غذایی خود انجام دهند و با ارائه دهنده خدمات درمانی خود تماس بگیرند.
بیماری کووید ١٩ میتواند با افزایش فشار خون، شرایط بیآبی (دهیدراتاسیون) را به وجود آورد. بنابراین به میزان کافی آب بنوشید و فشار خون خود را اندازه گرفته و به پزشک اطلاع دهید.
قند خون خود را به طور مرتب بررسی کرده و اگر بالاتر از ٢٥٠mg/dL بود ممکن است در معرض کتواسیدوزیس باشید. شرایطی که بدن با سوزاندن چربی برای تولید انرژی، مقدار بسیار زیادی کتون میسازد که ممکن است برای بدن سمی باشد. مهم است که در زمان ابتلا به کرونا میزان کتون در خون کم باشد.
مدیریت و بهبود احساسات خود را در اولویت قرار دهید.
از آنجاییکه استرس باعث افزایش قند خون میشود، با انجام دادن کارهای مفرح، نفس عمیق کشیدن یا صحبت کردن با یک دوست استرس خود را کنترل کنید.
به میزان کافی بخوابید، در حد توان ورزش کرده و برای ارتباط با دوستان یا خانواده از تکنولوژی استفاده کنید.3
پینوشتها
1.www.darmankade.com
2.www.kermany.com
3.www.kmtmed.com