همه چيز درباره استقلال (1)

باشگاه فوتبال استقلال تهران یک باشگاه فوتبال ایرانی است که سال ۱۳۲۴ در شهر تهران، پایتخت ایران بنیانگذاری شده‌است. استقلال پیش از انقلاب ایران تاج نام داشت. استقلال تهران با دو قهرمانی در جام باشگاه‌های آسیا (۱۹۷۰ و ۹۱-۱۹۹۰) و دو نایب قهرمانی (۹۲-۱۹۹۱ و ۹۹-۱۹۹۸) پرافتخارترین باشگاه فوتبال ایران در رقابت‌های آسیایی است. استقلال
شنبه، 16 مرداد 1389
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: حجت اله مومنی
موارد بیشتر برای شما
همه چيز درباره استقلال (1)
همه چيز درباره استقلال (1)
همه چيز درباره استقلال (1)
 
تهيه كننده : محمود كريمي شرودانی
منبع : راسخون



 

استقلال در يك نگاه

باشگاه فوتبال استقلال تهران یک باشگاه فوتبال ایرانی است که سال ۱۳۲۴ در شهر تهران، پایتخت ایران بنیانگذاری شده‌است. استقلال پیش از انقلاب ایران تاج نام داشت.
استقلال تهران با دو قهرمانی در جام باشگاه‌های آسیا (۱۹۷۰ و ۹۱-۱۹۹۰) و دو نایب قهرمانی (۹۲-۱۹۹۱ و ۹۹-۱۹۹۸) پرافتخارترین باشگاه فوتبال ایران در رقابت‌های آسیایی است. استقلال همچنین با هفت قهرمانی در بالاترین دسته فوتبال ایران (لیگ منطقه‌ای یک بار،جام تخت جمشید یک‌بار، لیگ قدس یک‌بار، جام آزادگان ۲ بار و لیگ برتر ۲ بار) دومین تیم پرافتخار در لیگ ایران و با ۵ قهرمانی و ۳ نایب قهرمانی پرافتخارترین تیم در جام حذفی ایران است.
رقیب سنتی این باشگاه، پرسپولیس است. این دو باشگاه پرطرفدارترین و پرافتخاترین تیم‌های فوتبال ایران و برگزارکنندهٔ شهرآورد تهران هستند.
بر طبق تاریخ و آمار فوتبال این باشگاه را پس از الهلال عربستان و یوکوهاما مارینوس ژاپن، سومین باشگاه برتر فوتبال آسیا در قرن بیستم اعلام کرد.

نام، نماد و رنگ

باشگاه در سال ۱۳۲۴ با نام «دوچرخه‌سواران» بنیانگذاری شد. پس از ثبت باشگاه به نام پرویز خسروانی، نام باشگاه با تصویب هیئت مدیره در تاریخ ۱ اسفند ۱۳۲۸ به «تاج» تغییر یافت. پس از وقوع انقلاب، باشگاه «استقلال» نام نهاده‌شد.
رنگ لباس استقلال از آغاز، آبی بوده است و رنگ آبی یکی از نمادهای این باشگاه به شمار می‌رود و از این رو «آبی‌پوشان» یکی از لقب‌های باشگاه است.

ورزشگاه و دارایی‌ها

همه چيز درباره استقلال (1)
هواداران استقلال در ورزشگاه آزادی تهران، استقلال- برق شیراز، هفته پایانی لیگ برتر پنجم

استقلال هم‌اکنون برای بازی‌های خانگی خود ورزشگاه آزادی را اجاره می‌کند. این باشگاه پیش از ساخته شدن ورزشگاه آزادی تهران، در ورزشگاه امجدیه (شهید شیرودی کنونی) به میدان می‌رفت. استقلال در پی بازسازی چمن ورزشگاه آزادی، در فصل ۸۲-۸۱ بازی‌های خانگی خود را در ورزشگاه تختی برگزار کرد.
در روز ۱۶ تیر ۱۳۸۷، کلنگ کمپ اختصاصی باشگاه استقلال در پارک ارم تهران به زمین خورد. علی فتح‌الله‌زاده، مدیرعامل آن زمان استقلال اعلام کرد که ارزش این کمپ ۷۰ میلیارد تومان است.
باشگاه استقلال در تیر ۱۳۸۸، با پرداخت ۲ میلیارد تومان مالک ۱٪ از سهام بانک تات شد، این کار در آغاز با استقبال کارشناسان روبرو شد و اقدامی جهت سودآوری آینده باشگاه دانسته‌شد.

خانواده تیم‌های تاج

در دهه ۱۳۴۰، باشگاه تاج و شاهین، اولین باشگاه‌هایی بودند که در ایران مدرسه فوتبال راه‌اندازی کردند. بازیکنان این مدارس فوتبال، پشتوانه‌ای برای آینده باشگاه بودند. باشگاه تاج در آن زمان پشتوانه مالی خوبی داشت، و در بیشتر شهرستان‌ها دارای شعبه بود. اهواز، رشت، مسجدسلیمان و همدان از جمله این شهرها بودند. این شعبه‌ها، حتی پس از پیروزی انقلاب نیز بنیان باشگاه استقلال را تشکیل می‌دادند.

همه چيز درباره استقلال (1)

یکی از شعبه‌های موفق، تاج اهواز بود که از همان ابتدا گروهی از بازیکنان خوب استان خوزستان را داشت و حتی توانست امتیاز لازم برای صعود به جام تخت جمشید ۱۳۵۲ را به‌دست‌آورد، اما چون مطابق قانون تنها یک تیم از هر باشگاه می‌توانست در بالاترین دسته بازی کند؛ (و تاج تهران نیز در این دسته بود) از صعود باز ماند. دو سال پیش از آن نیز، تاج مسجدسلیمان در سال ۱۳۵۰ در جام منطقه‌ای ایران شرکت‌کرده‌بود و در میان ۸ تیم، ششم شده‌بود.
پس از انقلاب نیز، استقلال رشت (که زیر نظر شهرداری رشت بود) و استقلال اهواز در رده‌های بالای لیگ فوتبال ایران حضور داشتند. بعدها امتیاز استقلال رشت به پگاه گیلان فروخته شد، اما استقلال اهواز تاکنون در فوتبال ایران حضور دارد. با این که استقلال اهواز برخلاف استقلال تهران توسط بخش خصوصی مدیریت می‌شود و دو باشگاه ارتباطی با هم ندارد، گاهی «برادر» یکدیگر خوانده می‌شوند.

تیم‌های پایه

تیم‌های پایه استقلال در چهار رده سنّی امید، جوانان، نوجوانان و نونهالان است.

تیم زنان

باشگاه تاج، نخستین باشگاه فوتبال در ایران بود که برای زنان کلاس فوتبال تمرینی گذاشت و از پیشگامان فوتبال زنان در ایران بود. در تابستان ۱۳۸۷، رئيس كميته بانوان فدراسیون فوتبال ایران از این باشگاه درخواست کرد تا در لیگ شرکت کند.

همه چيز درباره استقلال (1)

تاريخچه استقلال
از سال 1324 تاکنون

تیمی که امروز به نام باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال ایران شناخته میشود با بیش از شصت و دو سال قدمت، یک ازقدیمی ترین تیمهای فوتبال ایران است که افتخارات زیادی را یدک می کشد. اگر ثبت رسمی این باشگاه را با نام «استقلال» تولد اسمی آن بدانیم، مرتکب اشتباه بزرگی شده ایم چرا که اگر واقعیت تشکیل این مجموعه را بپذیریم، باید بیش از نیم قرن به عقب برگردیم، زمانی که ورزش فوتبال از جایگاه ویژه ای در ایران برخوردار نبود.
به هرحال باشگاه استقلال با نام اولیه «دوچرخه سواران» در چهارم مهرماه سال 1324 هجری شمسی پایه گذاری شد و در طول شصت و دو سال حتی یک روز از فعالیت باز نایستاده است.
این بزرگترین افتخار برای باشگاهی است که با جذب بهترین و با اخلاق ترین بازیکنان، خود را به عنوان سرآمد باشگاههای ایران و آسیا مطرح کرده است. موسسان باشگاه به دلیل علاقه به ورزش دوچرخه سواری، نام این باشگاه را دوچرخه سواران گذاشتند و پس از آن رقابت اصلی در فوتبال ایران از سال 1325 بین تیمهای «دوچرخه سواران»، شاهین، سرباز و دارایی بود.
این مجموعه مانند هر تیم ورزشی فراز و نشیب هایی داشته است ولی هیچگاه از کسب افتخار و عناوین، کوتاهی نکرده و همواره خود را به عنوان یک از برترین تیمهای باشگاهی در سطح ایران و آسیا معرفی نموده است.
با انتخاب پیراهن و پرچم آبی رنگ به عنوان نماد اصلی این باشگاه، استقلال پا به عرصه ای گذاشت که کمتر کسی در آن روز تصور می‌کرد این تیم بتواند در آینده ای نه چندان دور به افتخاراتی بزرگ دست یابد.
در سال 1323 تعدادی از دوچرخه سواران با سابقه که عناوین قهرمانی کشوری را در اختیار داشتند، تصمیم گرفتند با ایجاد مرکزی برای گردهمایی دوستانه، پایه های یک تشکل صنفی را برپا کنند. این مرکز، مکان تصمیم گیری و سازماندهی در مورد امور مرتبط به دوچرخه سواری بود. اغلب این دوچرخه سواران نظامی و دانشجو بودند و نام دفتر مرکزی خود را کلوپ دوچرخه سواران انتخاب کردند. فعالیتهای کلوپ دوچرخه سواران از سال 1324 هجری- شمسی وارد مرحله تازه ای شد و این در شرایطی بود که باشگاه تور که توسط مرحوم دانایی فرد تشکیل و هدایت می شد، پس از شکست دادن تیم کارگر آبادان مورد توجه مسئولان دوچرخه سواران قرار گرفت و طی مذاکراتی موافقت شد که تیم تور با نام دوچرخه سواران وارد عرصه رقابتها شود.

همه چيز درباره استقلال (1)

پس از پایه گذاری دوچرخه سواران پنج نفر به نامهای نواب (دوچرخه ساز)، میرزایی (نجار)، خشایی(نگهبان بانک)، خسروانی (افسر) و جانانپور (کارمند تربیت بدنی) تیم دوچرخه سواری باشگاه را بنیان گذاری کردند و پس از سپری شدن چند ماه به پیشنهاد «عمو اوغلی» قرار شد که در کنار تیم دوچرخه سواری یک تیم فوتبال نیز با همان نام به وجود آید که این موضوع، به تایید سایر اعضای باشگاه خصوصاً زنده یاد علی دانایی فرد قرار گرفت و پس از آن دوچرخه سواران رسماً موجودیت خود را اعلام کرد و در همین بین، چند تن از بازیکنان سرشناس تیم فوتبال نادر از جمله مهندس جاویدان به تیم فوتبال دوچرخه سواران پیوستند و نام این تیم در هیات فوتبال استان تهران ثبت گردید. در ابتدا تنها رشته فعال باشگاه، دوچرخه سواری بود. اما در مدت زمان بسیار کوتاهی ورزشهای والیبال، بسکتبال، وزنه برداری، کشتی، پینگ پنگ، شنا و فوتبال نیز فعالیت خود را در باشگاه دوچرخه سواران آغاز کردند.

اولين بازي رسمي تيم فوتبال دوچرخه سواران

اولين ديدار رسمي تيم دوچرخه سواران در 15 اسفند 1328 برابر شاهين و در حضور بيش از 20 هزار تماشاگر در ورزشگاه امجديه( شيرودي) برگزار شد كه در آن تيم دوچرخه سواران اولين گل و اولين پيروزي رسمي خود را به دست آورد . گل تيم دوچرخه سواران به اين شكل بود: توپي كه توسط بيوك جديكار، از روي نقطه كرنر بر روي دروازه شاهين فرستاده شد، وارد دروازه اين تيم شد تا دوچرخه سواران اولين بازي رسمي خود را با پيروزي 1-0 پشت سر بگذارند. اولين مربي تيم دوچرخه سواران مرحوم علي دانايي فرد بود، تيم فوتبال( تور) توسط وي تشكيل شده بود و همه بازيكنان آن تيم شاگردان وي بودند .
هنوز چهار سال از تشکیل تیم فوتبال دوچرخه سواران نگذشته بود که پرویز خسروانی در سال 1328 امتیاز باشگاه دوچرخه سواران را به نام خود به ثبت رساند و این تیم به تاج تغییر نام پیدا کرد. طبق سوابق و اسناد موجود، تاریخ تغییر نام باشگاه، اول اسفندماه سال 1328 هجری شمسی می باشد.

همه چيز درباره استقلال (1)

از دلایل اصلی تغییر نام باشگاه می توان به طرز تفکر عده کثیری از علاقه مندان به ورزش اشاره کرد. زیرا باشگاه دوچرخه سواران در تمامی رشته های ورزشی فعالیت داشت، اما عده قابل توجهی از مردم بر این باور بودند که اعضای دوچرخه سواران می بایست دوچرخه سوار باشند. بنابراین اعضای هیات مدیره این باشگاه که متشکل از آقایان «پرویز عمواوغلی، گرائیلی، ملکی، علی دانایی فرد و سید آقا جلالی» بودند، تصمیم گرفتند نام دیگری را برای باشگاه انتخاب کنند. پس از بحث و گفتگوی فراوان و رای گیری بین اعضای هیات مدیره نام «تاج» تصویب و به ثبت رسید.
هیات مدیره باشگاه تاج از افرادی چون «امیر اسدالله علم» - نخست وزیر وقت ایران – به عنوان رئیس هیات مدیره- تشکیل یافت و بودجه قابل توجهی را برای باشگاه تاج منظور کرد. ضمن آنکه سروان پرویز شیخان به عنوان مدیر باشگاه تاج مشغول به فعالیت بود.
باشگاه تاج سپس با تلاشهای پرویز خسروانی و اسداله علم در نزدیکی باغ امین الدوله (دروازه شمیران) صاحب باشگاه آبرومندی شد.

اولين بازي خارجي تيم تاج

اولين سفر خارجي تيم تاج در سال 1329 به كشور افغانستان بود كه اين تيم توانست در يك بازي دوستانه تيم ملي افغانستان را 3-2 شكست دهد. از نكات بسيار جالب در اين سفر، خوابيدن نوبتي بازيكنان بر روي سقف اتوبوس بود، كه ( هشيار نژاد) بازيكن تاج از روي سقف اتوبوس به زمين افتاد ، اما بعد از 20 كيلومتر كه نوبت به تغيير خواب بازيكنان بر روي سقف اتوبوس شد، بازيكنان و راننده متوجه اين اتفاق شدند. آنها در بازگشت اين بازيكن را سالم در كنار جاده در حالي كه به خواب رفته بود ، ديدند . خاطره ديگر در اين مسافرت، خرابي اتوبوس تيم تاج در دشت( دل آرام) افغانستان وگرسنگي بازيكنان اين تيم دراولين سفر خارجيشان بود.

همه چيز درباره استقلال (1)

پس از انقلاب اسلامي

در ادامه و پس از 29 سال، در سال 1357 هجری شمسی متعاقب با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران و با مشورت تعدادی از بازیکنان قدیمی این باشگاه، از جمله کردنوری و جلالی، تیم تاج تغییر نام پیدا کرد و این بار یک اسم ماندگار و فراموش ناشدنی به نام «استقلال» بر این تیم گذارده شد.
لازم به یادآروی است که پس از انقلاب اسلامی، پرویز خسروانی – مدیر باشگاه تاج- از ایران خارج و باشگاه استقلال به سازمان تربیت بدنی جمهروی اسلامی ایران سپرده شد. ضمن آنکه تمامی امکانات باشگاه تاج پس از پیروزی انقلاب به تصرف دولت درآمد و باشگاه استقلال بعد از آن روزهای سختی را پشت سرگذاشت.
استقلال افتخارات فراوانی را برای میلیونها هوادار خود و فوتبال ایران به ارمغان آورد که تاکنون نه تنها در ایران، در قاره کهن آسیا نیز کمتر باشگاهی موفق به کسب آن شده است. اگرچه اکنون بعضی از بنیانگذاران و بازیکنان اولیه و بسیاری از هواداران سالیان گذشته این باشگاه روی در نقاب تیره خاک کشیده اند ولی خدمت و تلاشها و از خود گذشتگی های پیشکسوتان وبازکنان استقلال هر یک همچون بنای یادبودی برای نسل جدید خود نمایی می کند. دوچرخه سواران آن روز، تاج روزگاز بعد و استقلال امروز هر یک بخشی از تاریخ پر افتخار 65 ساله ( تا 1389) باشگاهی است که با وجود فراز و نشسیبها در طول بیش از نیم قرن، هر روز برشمار هوادران آن افزوده می شود. البته باشگاه استقلال تمامی موجودت فعلی خود را مدیون مرحوم علی دانایی فرد است که همزمان با تاسیس و دوچرخه سواران به این تیم پیوست و تمامی عمر خود را صرف ترقی و پیشرفت آبی پوشان و تعلیم و تربیت جوانان این آب و خاک کرد. وی در سال 1358 عام خاکی را به شوق دیدار معبود ترک کرد و چشم از دنیا فروبست. روحش شاد و یادش برای همیشه گرامی باد.

همه چيز درباره استقلال (1)

باشگاه استقلال در ثبت شرکتها، موسسه فرهنگی- ورزشی استقلال تهران ثبت شده است که سرمایه اولیه آن یک میلیون ریال بود.
گفتنی است مجمع باشگاه استقلال در هر سال چهار بار تشکیل جلسه می دهد و کار اصلی مجمع عمومی، تصویب ترازنامه، تصویب ترازمالی، سود و زیان باشگاه، مشکلات احتمالی و مهمتر از همه گزینش افراد هیات مدیره می باشد. اعضای مجمع عمومی باشگاه استقلال را هفت نفر تشکیل می دهد. تشکیل این مجمع غالباً برای ارائه گزارش عملکرد مديرعامل باشگاه برپا می شود.
باشگاه استقلال بنا به شرایط مقتضی از پنج آرم بر روی پیراهن خود به عنوان نماد باشگاه استفاده کرد که دو آرم مربوط به زمان تشکیل تیمهای دوچرخه سواران و تاج بود و سه آرم دیگر پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برای استقلال برگزینده شد.کسب مقامهای متعدد از میادین داخلی وآسیایی از استقلال تیمی رویای و واقعاً پرافتخار در سطح ایران و آسیا ساخته است که شاید ساختن چنین مجموعه ای فقط در رویا برای تیمهای دیگر ممکن باشد.
منابع تحقیق :
www.esteghlaltehranfc.com
fcesteghlal.ir
Fa.wikipedia.org
IPLstats.com
ایسنا
خبرگزاری فارس
سایت رسمی ورزشگاه آزادی
روزنامه همشهری
فدراسیون بین‌المللی تاریخ و آمار فوتبال
همشهری آنلاین
ايران ورزشی
روزنامه ورزشی گل
خبر ورزشی
مجله فیفا
شبکه ورزش ایران
روزنامه اعتماد ملی
شهروند امروز
۳۴ سال با پرسپولیس (از سال ۴۷ تا سال ۸۱). چاپ اول
روزنامه دنیای اقتصاد
روزنامه ایران
روزنامه مردمسالاری
هفته‌نامه شیرزنان
روزنامه اعتماد
خبرگزاری مهر
پارس‌اسپورت
بنیاد آماری سند.ورزش.فوتبال

 


مقالات مرتبط
نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
play_arrow
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
play_arrow
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
play_arrow
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
play_arrow
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
play_arrow
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
play_arrow
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
play_arrow
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
play_arrow
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
play_arrow
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
play_arrow
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
play_arrow
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
play_arrow
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
play_arrow
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیست‌ها
play_arrow
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیست‌ها