9 كيلوكاهش وزن يک بيمار قلبي در 2 ماه

خانم اعظم عباس‌زاده، يکي از همان‌هايي است که براي به دست آوردن سلامت اقدام به کاهش وزن کرده است. او که 59 سال سن دارد و قدش 165 سانتي‌متر است،‌ براي درمان مشکل قلبي‌اش، تصميم گرفت وزنش را پايين بياورد. پس با ما همراه شويد تا ببينيم آيا رژيم‌غذايي مناسب در بهبود ناراحتي‌هاي قلبي نقش دارد يا نه؟
يکشنبه، 3 بهمن 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
9 كيلوكاهش وزن يک بيمار قلبي در 2 ماه

9 كيلوكاهش وزن يک بيمار قلبي در 2 ماه
9 كيلوكاهش وزن يک بيمار قلبي در 2 ماه


 





 
این نوشته درباره روند كاهش وزن خانم اعظم عباس‌زاده با حضور دكتر هاتف شجاعي( متخصص تغذيه و رژيم‌درماني)، دکتر هاله دادگستر (متخصص پزشکي ورزشي) و دکتر عبدالحميد عقدايي (متخصص بيماري‌هاي قلب و عروق) است.
بيشتر ما تصور مي‌کنيم همه کساني که وزن‌شان را پايين مي‌آورند، فقط مي‌خواهند تناسب اندام‌شان را حفظ کنند اما واقعيت چيز ديگري است. بعضي از افراد صرفا براي به دست آوردن سلامت‌شان مجبور مي‌شوند وزن خود را كم كنند.

خانم اعظم عباس‌زاده، يکي از همان‌هايي است که براي به دست آوردن سلامت اقدام به کاهش وزن کرده است. او که 59 سال سن دارد و قدش 165 سانتي‌متر است،‌ براي درمان مشکل قلبي‌اش، تصميم گرفت وزنش را پايين بياورد. پس با ما همراه شويد تا ببينيم آيا رژيم‌غذايي مناسب در بهبود ناراحتي‌هاي قلبي نقش دارد يا نه؟
 

اعظم عباس‌زاده که وزنش طي 2 ماه از 86 کيلو به 77 کيلو رسيده است، مي‌گويد: به خاطر قلبم وزن کم کردم.

خانم عباس‌زاده! کمي از بيماري‌تان برايمان مي‌گوييد؟
 

به گفته متخصصان، من به صورت مادرزادي مشکل دريچه قلب داشتم و به همين خاطر سال گذشته، دريچه‌هاي قلبم را تعويض و ترميم کردم. قبل از عمل هم متخصص قلب به من گفت که بايد براي بهتر شدن روند عمل جراحي، وزنم را پايين بياورم اما چون زمان کمي تا عمل باقي مانده بود، نتوانستم به وزن مناسبي برسم و بعد از عمل شروع به رژيم گرفتن کردم.

مگر پيشنهاد کاهش وزن فقط براي عمل نبود؟
 

خير. من کمي بعد از عمل هم پيشنهاد کاهش وزن پزشکم را جدي نگرفتم و در نتيجه به شدت احساس ناتواني و کمبود انرژي مي‌کردم. به همين دليل شروع کردم به گرفتن رژيم خودسرانه‌اي که يک روز بود و يک روز نبود. تا اينکه آبان‌ماه همين امسال متوجه شدم که بيمارستان قلب، دکتر تغذيه هم دارد در نتيجه تصميم گرفتم براي کم‌کردن اصولي وزنم پيش دکتر شجاعي بروم.

شما چقدر اضافه‌وزن داشتيد؟
 

تقريبا 16 کيلوگرم. وقتي اوايل آبان‌ماه براي اولين بار نزد دکتر شجاعي رفتم، وزنم 86 کيلوگرم بود و حالا به 77 کيلوگرم رسيده است. دکتر مي‌گويند که اگر بتوانم وزنم را به 70 کيلوگرم برسانم، خيلي برايم خوب است.

شما از دوران کودکي و نوجواني با مشکل اضافه‌وزن روبه‌رو بوديد؟
 

خير. من خيلي زود ازدواج کردم و شايد باورتان نشود اگر بگويم که در 14 سالگي به خانه بخت رفتم و وقتي اولين فرزندم را به دنيا آوردم، تنها 38 کيلوگرم وزن داشتم. اما بعد از هر زايمان، وزنم بالاتر رفت و بعد از پنجمين و آخرين زايمانم هم حسابي استخوان ترکاندم!

براي بالا نرفتن بيش از اندازه وزن‌تان، کاري هم مي‌کرديد؟
 

البته! من از 40 سالگي به بعد، دائم رژيم داشتم و اگر نمي‌خواستم خورد و خوراکم را کنترل کنم، حتما تا حالا 150 کيلوگرم شده بودم. راستش احساس مي‌کنم که چاقي در خانواده ما ارثي است چون بچه‌هايم هم مانند خودم هستند و اگر کمي مراقب غذا خوردن‌شان نباشند، سريع وزنشان بالا مي‌رود. اما اعتراف مي‌کنم که رژيم‌هاي خودسرانه من هيچ قانوني نداشتند و به عنوان نمونه يک روز چيزي نمي‌خوردم و 800 گرم کم مي‌کردم و فردايش دوباره از گرسنگي زياد غذا مي‌خوردم و آن 800 گرم مي‌آمد سرجايش! من ضعف روزانه‌ام را هميشه با ميوه جبران مي‌کردم و صبحانه هم نمي‌خوردم و شايد به همين دليل، طي 10 تا 15 سالي که مدام رژيم مي‌گرفتم، کاهش وزن محسوسي نداشتم.

چه اتفاقي افتاد که بعد از اين مدت طولاني، بالاخره تصميم گرفتيد که به متخصص تغذيه مراجعه کنيد؟
 

بعد از عمل دريچه، دکتر به من قرص وارفارين داد که جلوي غليظ و سفت‌شدن خونم را بگيرد. از آنجايي که خودم نمي‌دانستم که مصرف چه غذاهايي برايم خوب است و مصرف چه غذاهايي بد، فکر کردم که بهتر است نه تنها براي کم کردم وزن بلکه براي داشتن يک رژيم‌غذايي مناسب براي کسي که دريچه‌هاي قلبش را عمل کرده و قرص وارفارين مي‌خورد، به متخصص تغذيه مراجعه کنم.

رژيمتان چطور است؟ سخت نيست؟
 

نه اصلا. رژيم من خيلي معمولي است و منع غذايي آنچناني ندارم اما بايد در مصرف چربي و نمک، حد اعتدال را رعايت کنم. چند وقت است که خورش‌هايم را بسيار کم‌چرب درست مي‌کنم و داخل برنج هم اصلا روغن نمي‌ريزم و آن را با آب خورش نرم مي‌کنم. خيلي برايم جالب است که با يک رژيم کاملا معمولي، وزنم دارد پايين مي‌آيد و مانند سابق يک روز در ميان، چاق و لاغر نمي‌شوم! ماه اول نبايد قند و شکر مي‌خوردم ولي تازگي‌ها اجازه دارم که شکر و حتي مرباي آلبالو بخورم. پيشنهاد دکتر شجاعي اين بود که غذاهايي مانند کدو و بادمجان يا ماهيچه را به صورت بخارپز و بدون روغن تهيه کنم. اين را هم بگويم که من تخم‌مرغ و ماهي در رژيمم ندارم، با اينکه هميشه فکر مي‌کردم بيماران قلبي بايد مصرف ماهي‌شان زياد باشد!

ميوه، سبزيجات و لبنيات هم در رژيم‌تان هست يا آنها هم جزو حذفيات هستند؟
 

من روزي چند واحد شير و ماست کم‌چرب و ميوه دارم و سبزيجاتي مانند گوجه‌فرنگي را هم مي‌توانم به همراه گردو با نان و پنير صبحانه‌ام بخورم. به طور کلي، تمام‌وعده‌ها و ميان‌وعده‌هاي غذايي در رژيم من وجود دارند و من به هيچ عنوان در اين رژيم احساس ضعف و گرسنگي نمي‌کنم. نکته جالب اينکه وقتي دکتر به من رژيم دادند، گفتم که نمي‌توانم اين همه غذا را بخورم و اگر مي‌شود، وعده شام را برايم حذف کنند. اما ايشان گفتند که اگر شده، بايد حداقل 2، 3 لقمه غذا به عنوان شام بخورم تا صبح که از خواب بيدار مي‌شوم، احساس ضعف و گرسنگي شديد نکنم.

اضافه‌وزن، غير از فشار به دريچه‌هاي قلبتان مشکل ديگري هم برايتان به وجود آورده بود؟
 

بله. متاسفانه من به خاطر اضافه‌وزن و فشاري که روي زانوهايم بود، هر دوي آنها را عمل کردم؛ يکي از زانوهايم را به دليل پاره شدن رباط و زانوي ديگرم را به علت ساييده شدن غضروف‌هاي سر زانو! دکتر به من گفت که هر چه سبک‌تر باشم، فشار کمتري هم به زانوهايم وارد مي‌شود و ديگر اينقدر درد نمي‌کشم. ولي اين را بگويم که خوشبختانه مانند خيلي از افراد چاق، من اصلا احساس لختي نمي‌کردم و بسيار سرحال بودم. اين اواخر هم قند و چربي‌ام داشت به مرز مي‌رسيد که خدا را شکر با کاهش وزني که تحت‌نظر دکتر داشتم، برطرف شد.

بنابراين به خاطر زانودردتان ورزش هم نمي‌توانيد بکنيد، درست است؟
 

تقريبا بله! کمي که پياده‌روي مي‌کنم، زانوهايم به شدت درد مي‌گيرند. به همين خاطر ترجيح مي‌دهم در خانه فعاليت‌هاي فيزيکي نشسته را با حرکت دادن دست و پهلوهايم انجام دهم يا با دستگاه‌هاي دراز‌و‌نشست، کار کنم. البته دکتر به من گفته‌اند که از اين ماه مي‌توانم در صورت تمايل به استخر هم بروم و شنا کنم.

راستي! نگفتيد که از قديم، عادت بد غذايي هم داشتيد يا نه؟
 

راستش را بخواهيد، بله. من خيلي هله‌هوله‌هايي مانند چيپس، پفک، بيسکويت و شيريني را دوست داشتم و مدام هم به غذا ناخنک مي‌زدم و تازه غذاهايم هم تقريبا چرب بودند. ولي واقعا از وقتي رژيم دکتر شجاعي را شروع کرده‌ام، آن ميل و اشتهاي سابق را ندارم و تمايل چنداني به تنقلات نشان نمي‌دهم. دکتر کاري کرده‌اند که من به سمت غذاهاي سالم گرايش پيدا کنم و از خوراکي‌هاي چرب و شور، دلزده شوم. الان ديگر هم خودم و هم همسر و فرزندان‌ام به غذاهاي کم‌چرب و کم‌نمک عادت کرده‌ايم.

پس اين‌طور که مي‌گوييد، خانواده‌تان هم حسابي براي رژيم‌گرفتن با شما همکاري کرده‌اند. درست است؟
 

صددرصد! راستش همسرم چربي خون دارد و فرزندانم هم علاقه‌اي به افزايش وزن ندارند. به همين دليل همه آنها در رژيم با من همکاري مي‌کنند و هر چه که مي‌پزم، مي‌خورند و حتي آنها هم کمي وزنشان پايين آمده و چربي خون همسرم وضعيت بهتري پيدا کرده است. من به جرأت مي‌توانم بگويم که اگر خانواده‌ام با من همکاري نمي‌کردند، شايد به هيچ‌وجه نمي‌توانستم روند رژيم درماني‌ام را به خوبي ادامه دهم.

نگاه اول
 

پرسشهایی از دکتر هاتف شجاعي درباره رژيم خانم عباس‌زاده

آقاي دکتر! چرا به خانم عباس‌زاده پيشنهاد شده بود که قبل از عمل وزن‌شان را پايين بياورند؟
 

وقتي که وزن فردي بالاست، قلب او هم بايد پمپاژ بيشتري داشته باشد تا بتواند خون مورد نياز را به تمام بدن برساند و شخصي مانند خانم عباس‌زاده که ناراحتي دريچه قلب دارند، اگر وزنشان هم بالا باشد، فشار بيشتري روي قلبش وارد مي‌شود و پزشکان به خاطر کاهش فشار وارده روي قلب چنين افرادي، از آنها مي‌خواهند که وزنشان را كم كنند. به علاوه، کاهش وزن قبل از جراحي قلب در افراد داراي اضافه‌وزن کار عمل را براي جراح ساده‌تر و مشکلات و عوارض بعد از عمل را هم براي خود فرد کمتر مي‌کند. پس، کسي که به هر دليل ناراحتي قلبي دارد، بايد وزنش را به حد ايده‌آل برساند تا کار بيش از اندازه از قلبش نکشد.

آيا رژيم غذايي افرادي که دريچه قلب‌شان را عمل کرده‌اند، مانند رژيم غذايي ساير افراد است؟
 

نه! تنظيم رژيم غذايي اين افراد بسيار سخت است چون آنها براي جلوگيري از لخته شدن و تنظيم رقت خونشان، قرص وارفارين مصرف مي‌کنند و ممکن است در صورت ناآگاهي، غذاهايي بخورند که با وارفارين تداخل داشته باشد و اثر آن را کم کنند، باعث لخته‌شدن خون در بدنشان شوند يا اثر دارو را افزايش دهند و به وجود‌آمدن خون‌ريزي‌هاي کشنده داخلي مانند خون‌ريزي مغزي را حتمي كنند يا حتي در صورت بريدن عضوي، آنقدر خون از بدنشان برود که جانشان به خطر بيفتد!

نقش تغذيه در پيشگيري از اين مشکلات چيست؟
 

پزشک با آزمايش‌هايي که روي بيمارش انجام مي‌دهد، مي‌تواند ميزان رقت خون او را بسنجد. حالا اگر بيماري که وارفارين مصرف مي‌کند، نداند که چه بخورد و چه نخورد، مدام ميزان رقت خونش بالا و پايين مي‌رود و پزشک او مجبور مي‌شود که ميزان وارفارين مصرفي‌اش را پي‌در‌پي کم و زياد کند که اين کار بسيار کلافه‌کننده است. به همين دليل ما اصرار داريم کساني که داروهايي مانند وارفارين مصرف مي‌کنند، حتما براي کاهش وزن يا حتي رژيم معمولي روزانه‌شان، با يک متخصص تغذيه مشورت کنند تا بدانند کدام غذاها با اين دارو تداخل دارند.

مي‌شود چند نمونه از اين تداخل‌هاي غذايي را برايمان مثال بزنيد؟
 

بله. مثلا ويتامين k، اثر وارفارين را کاهش مي‌دهد و مصرف بيش از اندازه خوراکي‌هاي حاوي اين ويتامين، باعث مي‌شود که خوني که در اثر خوردن وارفارين رقيق شده، دوباره غليظ و حتي لخته شود و مشکلاتي را براي فرد به وجود بياورد. به همين دليل ما فهرستي از غذاهاي حاوي ويتامين k به بيماران مي‌دهيم و از آنها مي‌خواهيم که در مصرف اين خوراکي‌ها حد اعتدال را رعايت کنند و بيش از اندازه مشخص شده، نخورند. رعايت کردن حد اعتدال هم به اين معنا نيست که بيمار مي‌تواند يک روز بيش از اندازه غذاهاي حاوي ويتامين k به بهانه سفر يا ميهماني بخورد و فرداي آن روز، براي جبران، اصلا آن غذاها را نخورد. رعايت کردن اعتدال يعني مصرف روزانه اما به اندازه اين ويتامين!
چه غذاهايي بيشترين اندازه از ويتامين k را دارند؟
سبزي‌هايي با برگ‌سبز تيره مانند کلم بروکلي، اسفناج يا جعفري. به طور کلي هر چه سبزيجات، سبزتر و تيره‌تر باشند، ويتامين K آنها هم بيشتر است.

آيا موادغذايي خاصي هم هستند که اثر وارفارين را افزايش دهند؟
 

صددرصد! مصرف بيش از اندازه خوراکي‌هايي مانند سير و پياز مي‌تواند اثر وارفارين را به شدت بالا ببرد. به همين دليل بيماراني که اين دارو را مصرف مي‌کنند پس از يک سفر کوتاه به شمال کشور با شکايت از خون‌ريزي بيني يا حتي خون‌ريزي‌هاي گوارشي به پزشک‌شان مراجعه مي‌کنند که اين خون‌ريزي‌ها مي‌توانند نشان‌دهنده افزايش اثر وارفارين به خاطر مصرف فراوان سير و پياز در مسافرت باشد. بنابراين، پزشکان بايد پيش از کم يا زياد کردن ميزان دارو، يک شرح حال کامل تغذيه‌اي از بيمارشان بگيرند.

آقاي دکتر! چرا با اينکه مصرف ماهي به بيماران قلبي توصيه مي‌شود، شما اين چند وقت، ماهي را در رژيم خانم عباس‌زاده قرار نداده‌ايد؟
 

اشتباه شايعي که در بين مردم ما وجود دارد، همين است که فکر مي‌کنند مي‌توان يک توصيه دارويي با يک توصيه غذايي را به تمام بيماران يک گروه پيشنهاد داد. بيماري قلبي چند نوع است. کسي که گرفتگي عروق کرونر دارد، بايد محتواي اسيدچرب ترانس و اشباع در بدنش کم شود و ميزان چربي غيراشباع افزايش يابد. به همين دليل پزشکان به او توصيه مي‌کنند که حتما ماهي را به عنوان منبعي از چربي امگا3 در رژيم‌غذايي‌اش بگنجاند و اين کار باعث کاهش التهاب و بهبود بيماري وي مي‌شود. اما کسي که دريچه قلبش را عمل کرده و قرص وارفارين مي‌خورد بايد از مصرف خودسرانه و بيش از اندازه ويتامين E، جين‌سينگ، ويتامين‌هاي محلول در چربي يا حتي غذاهاي چرب خودداري کند تا اين ويتامين‌ها و موادغذايي به صورت مستقيم يا غيرمستقيم روي ويتامين K موجود در بدن تاثير نگذارند و در نتيجه اثربخشي وارفارين را مختل نکنند. به همين دليل من از خانم عباس‌‌زاده خواستم که براي مدت‌کوتاهي از مصرف ماهي يا زرده تخم‌مرغ که سرشار از چربي است، چشم‌پوشي کنند تا تنظيم رقت خونشان به هم نريزد.

بنابراين مصرف چربي براي اين بيماران کاملا ممنوع نيست. درست است؟
 

بله. همان‌طور که خود خانم عباس‌زاده هم اشاره کردند، ما مصرف چربي را براي ايشان کاملا منع نکرده‌ايم اما گفته‌ايم که نبايد بيشتر از ميزان تعيين شده در روز، چربي بخورند. به علاوه مصرف لبنيات کم‌چرب هم در رژيم ايشان وجود دارد. بد نيست اين را هم بدانيد که اصلا يک مقدار چربي براي جذب برخي از داروها لازم است و بدن به چربي‌ها هم نياز دارد اما ميزان چربي مصرفي بايد هميشه کنترل شده باشد تا مشکلي براي افراد، به خصوص آنهايي که به نوعي از بيماري‌هاي قلبي رنج مي‌برند، به وجود نيايد.
آيا دليل خاصي وجود دارد که شما به خانم عباس‌زاده توصيه کرده‌ايد، حتما شام بخورند و اين وعده غذايي را حذف نکنند؟
بله. ايشان هميشه مي‌گويند که با خوردن عصرانه سير مي‌شوند و ديگر ميلي به شام ندارند اما من نه تنها به ايشان، بلکه به تمام کساني که در حال رژيم گرفتن هستند، توصيه مي‌کنم که به هيچ عنوان، هيچ‌کدام از وعده‌هاي اصلي يا ميان‌وعده‌هايشان را حذف نکنند و کالري دريافتي روزانه‌شان را در طول روز تقسيم کنند. يعني اينکه اگر قرار است 1400 کيلوکالري در روز انرژي از طريق مصرف غذا کسب کنند، 1000 تاي آن را ناهار نخورند و 400 تاي آن را هم صبحانه! بلکه با برنامه دقيقي که متخصص تغذيه در اختيار آنها قرار مي‌دهد، اين ميزان کالري را در طول روز به بدنشان برسانند تا ميزان قند و تري‌گليسيريد خونشان خيلي بالا و پايين نشود. وقتي شما يک وعده غذايي را حذف مي‌کنيد، مسلما در وعده غذايي بعدي، ولع و اشتهايتان براي غذا خوردن دو چندان مي‌شود و ديگر نمي‌توانيد به رژيم‌تان پايبند بمانيد.

نگاه دوم
 

دکتر عبدالحميد عقدايي/ متخصص قلب و عروق، عضو هيات علمي دانشگاه ارتش
هر کاهش وزني به درد قلب نمي‌خورد!
داشتن اطلاعاتي در خصوص پرونده بيمار، علت عمل و شرح عمل در تصميم‌گيري درخصوص مصرف دارو و كاهش وزن بيمار بسيار كمك‌كننده است. براي فردي كه حين راه رفتن مشكل تنفسي دارد و دچار تنگي نفس مي‌شود يا دچار درد قفسه سينه است، كاهش وزن مي‌تواند در بهبود علايم باليني و وضعيت وي كمك‌كننده باشد. در نارسايي‌ قلبي به اصطلاح گفته مي‌شود كه بازده قلب جوابگوي نيازهاي بدن نيست بنابراين براي بهبود علايم بيمار بايد سعي كنيم از يك سو بازده قلب را بالا ببريم و از سوي ديگر نيازهاي متابوليك بدن را کاهش دهيم. به همين دليل در راستاي بالا بردن بازده قلب در نارسايي قلبي، درمان‌هايي مانند افزايش قدرت انقباض قلب، كنترل آريتمي و... و تجويز داروهايي كه در زمينه نارسايي قلبي به كار مي‌رود، صورت مي‌گيرد. در خصوص كاهش نيازهاي بدن نيز با كم كردن وزن، نيازهاي متابوليك بدن را كاهش ‌مي‌دهيم تا بازده قلبي بتواند بهتر جوابگوي نيازهاي بدن باشد. به عبارت ساده‌تر، در نارسايي قلبي بايد عرضه بالا و تقاضا پايين باشد تا بازده قلبي انطباق پيدا كند.
اما به طور كلي نمي‌توان يك نسخه كلي و يكسان را براي همه افراد تجويز كرد. با در نظر گرفتن اينكه آيا فرد دچار تنگي نفس مي‌شود، مبتلا به قند، فشارخون يا چربي خون است و اينكه آيا مي‌تواند فعاليت‌هاي روزمره خود را به راحتي انجام دهد و همچنين با در نظر گرفتن وضعيت توانايي جسمي فرد و اينكه چه ميزان مي‌تواند سربالايي را كند، مي‌توان گفت كه كاهش وزن براساس شرايط چقدر در بهبود علايم وي كمك‌كننده است. اگر بخش عمده اضافه وزن به دليل آب موجود در بدن باشد به کمک ديورتيک‌ها (داروهاي ادرارآور) مي‌توان اين مشكل را برطرف كرد. با اين روش وضعيت فرد نسبت به قبل بهتر مي‌شود اما اگر اضافه وزن به دليل عضله‌اي بودن بدن باشد -به عبارتي فرد داراي جثه‌اي درشت و عضلاني باشد- در اين خصوص كاهش وزن مناسب نيست چراكه با كاهش وزن، توانايي فرد كاهش مي‌يابد. به همين دليل هر كاهش وزني درخصوص بيماراني كه نارسايي قلب دارند، مفيد نيست. به عنوان نمونه كاهش وزن فردي كه كشتي‌گير است و 80 كيلوگرم وزن دارد نسبت به فردي كه 160 سانتي‌متر قد دارد و وزن وي 80 كيلوگرم است، درست نخواهد بود. بنابراين براي كاهش وزن بر مبناي قد، ديدن ظاهر فرد نيز ضروري است.
در نهايت اگر فردي كه داراي اضافه وزن است، قبل از عمل جراحي اقدام به كم كردن وزن كند انجام عمل جراحي براي پزشك وي راحت‌تر است و همچنين به زودي بهبود مي‌يابد. اما اگر بيمار به دلايل فردي مانند خانم عباس‌زاده نتواند وزن خود را كم مي‌كند و بعد از عمل جراحي نيز دچار مشكلات خاصي نشده‌اند، اگر نيازي به كاهش وزن است چه بهتر كه اين کار حتما تحت نظر متخصص تغذيه باشد تا مشکلي پيش نيايد.

نگاه سوم
 

دکتر هاله دادگستر/ متخصص پزشکي ورزشي، عضو هيات علمي دانشگاه
زانودرد داريد؟ در آب راه برويد!
فردي که دچار پارگي رباط صليبي قدامي شده در صورتي که جراحي موفقيت‌آميزي را سپري کند و روند توان‌بخشي‌اش نيز به درستي انجام شود، قادر به انجام ورزش‌هاي متنوع و البته با شدت‌هاي متفاوت است. به علاوه با توجه به شرح حال ساييدگي زانوي سمت مقابل خانم عباس‌زاده، انجام ورزش شنا نه تنها براي وي ممنوعيتي ندارد، بلکه اين فعاليت برايشان تاکيد نيز مي‌شود. ابتدا توصيه مي‌شود که فعاليت فرد در استخر و در عمق زياد شروع شود (درحدي که آب به ناحيه شانه برسد) و به تدريج با افزايش آمادگي جسماني و کاهش درد زانو، عمق آب کمتر شود. با اين روش فشار ناشي از وزن حين ورزش به تدريج افزايش مي‌يابد و تحمل شدت ورزش براي بيمار آسان‌تر مي‌شود. در ميان ساير ورزش‌هاي هوازي به منظور کاهش وزن و افزايش توان قلبي - عروقي، پياده‌روي بر سطح صاف نيز براي چنين فردي توصيه مي‌شود. به شرط اينکه فرد با افزايش سرعت راه رفتن، شدت ورزش را در حد متوسط حفظ كند.
نکته‌اي که توجه به آن ضروري است، همراهي انجام ورزش‌هاي مقاومتي عضلات اطراف زانو به ويژه عضله چهارسر است. تحقيقات نشان داده که در اثر ساييدگي استخوان‌هاي مفصل زانو، به دليل درد و عدم انجام فعاليت فيزيکي مناسب، عضلات اطراف مفصل هم ضعيف مي‌شوند. ضعف عضلات هم باعث تشديد درد و افزايش روند تخريب مفاصل زانوها مي‌شود. بنابراين در توصيه‌هاي ورزشي جهت کاهش وزن در فرد مبتلا به آرتروز، علاوه بر ورزش‌هاي استقامتي، ورزش‌هاي ايستا و مقاومتي عضلات اطراف زانو نيز تجويز مي‌شود. انجام توام اين گروه از ورزش‌ها، سبب کاهش درد و افزايش توان عملکردي فرد مي‌شود. همچنين با توجه به تنوع اين گروه از ورزش‌ها، انگيزه فرد هم در ادامه انجام حرکات ورزشي افزايش مي‌يابد. مجددا تاکيد مي‌کنم که در روند کاهش وزن، ورزش به تنهايي تاثير کمي دارد. لازم است که همراه با ورزش، فرد از رژيم غذايي مناسبي نيز استفاده كند. ناگفته نماند که فعاليت با دستگاه‌هاي صرفا دراز و نشست به عنوان ورزش هوازي يا استقامتي محسوب نمي‌شود. به رغم اينكه تبليغات زيادي در خصوص آنها صورت گرفته است اما بايد گفت كه استفاده از آن فقط باعث تقويت عضلات شكم مي‌شود. به طوري كه فرد بعد از مدتي احساس مي‌كند كه عضلات شكم وي جمع و كوچك شده است. البته در مواردي نيز گزارش شده است كه استفاده بيش از حد از دستگاه در طول روز باعث كمردرد مي‌شود. با توجه به اينكه اين نوع فعاليت جايگزين ورزش يا پياده‌روي نمي‌شود بنابراين بهترين نوع فعاليت براي اين خانم كه نمي‌تواند پياده‌روي كند ورزش شنا و پياده‌روي در سطح آب است و نه استفاده از دستگاهي خاص براي انجام فقط دراز و نشست!
منبع:www.salamat.com



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط