انتخابی دیگرFreeBSD

یکی از نگارش های سیستم عامل قدیمی یونیکس که همانند سلف خود در دانشگاه متولد شد، FreeBSD می باشد. این سیستم عامل که در سال ۱۹۹۲ زاده شد، دگرگونی های بسیاری را پشت سرگذاشته و همواره تکامل یافته است تا آنجا که سایت قدرتمند یاهو، این سیستم عامل را به عنوان سیستم عامل سرورهای خود انتخاب کرده است. در این نوشتار نگاهی به FreeBSD داریم.
دوشنبه، 3 مرداد 1390
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
 انتخابی دیگرFreeBSD

انتخابی دیگرFreeBSD
انتخابی دیگرFreeBSD


 





 

معرفی
 

FreeBSD یک سیستم عامل قدرتمند و مشابه یونیکس است که در سال ۱۹۹۲ براساس پروژه ای قدیمی به نام BSD و توسط یک تیم نرم افزاری در دانشگاه برکلی کالیفرنیا (به نام های جردن کی هوبارد، گریمس، ویلیامز) و با نام اولیه ۳۸۶ BSD Patchkit ابداع شد. سپس این تیم با افزودن بسیاری از قابلیت ها و برطرف نمودن مشکلات این سیستم عامل، نسخه ای جدید از آن را به نام ۳۸۶ BSD با ورژن ۰.۵ طراحی کردند و در نهایت در سال ۱۹۹۳ شخصی به نام دیوید گریمن در والنات کریک کالیفرنیا یک سیستم عامل جدید به نام FreeBSD ۱.۰ را براساس نسخه قدیمی اش یعنی Patchkit و با همکاری سازنده اصلی آن یعنی هوبارد ساخت و روانه بازار کرد. پس از آن و در سال های ۱۹۹۴ به بعد، نسخه های کامل تری از آن و تحت عنوان ویرایش های ۴و۵ توسط والنات کریک ارائه گردید. هدف از ساخت این سیستم عامل طبق گفته های جردن هوبارد، ارائه یک نرم افزار کامل همه منظوره و مستقل است. در ضمن سورس کد موجود در آن طوری در اختیار کاربر قرار می گیرد که وی بتواند به راحت ترین و بهترین شکل از آن استفاده کند. به همین دلیل این سیستم عامل آزادی بیشتری را به کاربران و توسعه دهندگان سیستم عامل می دهد و در این راه نه تنها به لیسانس GPL که مخصوص توسعه دهندگان اپن سورس است اکتفا نمی کند بلکه مجوز آزادتری برای استفاده از سورس برنامه به نام FreeBSD License را به علاقمندان خود اعطا می نماید. در این میان والنات کریک اعلام می کند FreeBSD سیستم عاملی بسیار قدرتمند و در واقع بهترین انتخاب برای سرورهای بزرگ محلی و یا اینترنتی محسوب می شود. از بین کمپانی های سرشناس دنیا، یاهو یکی از اواین هایی است که با مبنا قراردادن FreeBSD به عنوان سیستم عامل سرورهای اصلی خود، براین گفته والنات، صحه می گذارد. این سایت روزانه بیش از نیم میلیارد صفحه وب را در سراسر جهان برای کاربران خود ارسال می کند که نشان از قدرت و سرعت سیستم های مورد استفاده اش دارد. همچنین سرویس پست الکترونیک رایگان شرکتی مثل مایکروسافت یعنی هات میل که خود از سازندگان سیستم عامل های سرور است، برای تحت پوشش قرار دادن بیش از ۳۰میلیون کاربر در سراسر جهان، ترکیبی از ویندوز، سولاریس و FreeBSD را مورد استفاده قرار می دهد. طبق آزمایش هایی که والنات کریک از سیستم عامل خود به عمل آورده، این سیستم عامل موفق به انتقال دو ترابایت اطلاعات در اینترنت طی ۲۴ ساعت شده است که یک رکورد در نوع خود محسوب می شود.

● مقایسه
 

سیستم عامل FreeBSD از جهات بسیاری با رقبای خود از دنیای لینوکس و ویندوز قابل مقایسه است. کارایی، امنیت، قابلیت اطمینان و ... از مهمترین عوامل این مقایسه محسوب می شود.

۱) قابلیت اطمینان
 

FreeBSD در این زمینه بسیار خوب عمل می کند. استفاده بسیاری از سایت ها و مراکز کامپیوتری مربوط به موسسات بزرگ و مشهور، خود گویای این واقعیت است که این سیستم عامل از قابلیت اطمینان زیادی به خصوص در اجرای فرآیندهای مربوط به پایگاه داده ها برخوردار است. در همین حال لینوکس هم از دیرباز به دلیل پایداری و عملکرد خوب در این زمینه زبانزد متخصصان بوده است. اما در مقام مقایسه و برای کاربدهای حجیم و بزرگ سیستم ورودی و خروجی دیسک Disk I/O) FreeBSD) بهتر عمل می کند. زیرا در لینوکس به دلیل این که به صورت پیش فرض به طور غیرهمزمان (non syncronous) کار می کند، احتمال بروز اشکال در فایل سیستم در زمان قطع یا نوسانات برق یا خاموش شدن اتفاقی، افزایش می یابد. در مورد ویندوز ۲۰۰۰ که قبلا به دلیل ناپایداری بیشتر و به خصوص به دلیل نمایش صفحه آبی مرگبار در هنگام بروز اشکال شهرت خاصی پیدا کرده بود، اکنون باید گفت که با به صحنه آمدن ویندوز ۲۰۰۳ تا حد زیادی این مشکل رفع شده است، اما بازهم این سیستم عامل به دلیل یک ایراد مادرزادی خود یعنی استفاده زیاد از منابع سیستم مثل حافظه و CUP، ممکن است هر از چند ماهی با مشکلی مواجه شود که آسان ترین راه حل آن بوت مجدد سرور می باشد.

۲) کارایی
 

FreeBSD در زمینه کارایی، بسیار بی نقض عمل می کند. عملکرد این سیستم عامل در عرصه شبکه و توانایی در انتقال اطلاعات بی نظیر است. به همین دلیل برخی از بزرگ ترین و پرمراجعه ترین سایت های دنیا مثل yahoo، Freesoftware، Qwest، Hotmail و دیگران از این سیستم عامل بهره می گیرند. سایت Freesoftware که سایتی برمبنای انتقال با پروتکل FTP است، بیش از ۲/۱ ترابایت اطلاعات را در طی روز به سراسر دنیا ارسال می کند. در مورد لینوکس باید عنوان کرد که این سیستم عامل هم ازسرعت پردازش و کارایی بالایی برخودار است، اما در آزمایش های خود تحت یک محیط بزرگ شبکه ای پرترافیک در حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد از رقیب خود یعنی FreeBSD عقب می ماند. البته سازندگان کرنل ادعا می کنند که این مساله با استفاده ازنسخه ۴/۲ کرنل لینوکس که دارای یک حافظه مجازی مشابه FreeBSD است حل می شود. به هر حال از آن جایی که هر دو این سیستم عامل ها با سورس باز ارائه می شوند، این امیدواری وجود دارد که از لحاظ سطح تکنولوژی به دلیل الگوپذیری از یکدیگر، هیچ گاه دارای اختلاف اساسی نخواهد بود.
در مورد ویندوز باید گفت که کارایی کم در محیط شبکه پرترافیک، همیشه از بزرگ ترین معضلات این سیستم عامل بوده و هست. حتی با ارتقای ویندوز NT به نسخه ۲۰۰۳ هم آن چنان تفاوت آشکاری در کارایی و سرعت سیستم به خصوص در زمینه سرورهای اینترنتی پرکاربرد ایجاد نمی شود.

۳) امنیت
 

در مقوله امنیت، FreeBSD همیشه به عنوان یکی از امن ترین سیستم ها مدنظر کارشناسان قرار داشته است. تمام ماژول ها و اجزاء آن بارها از جهت امنیت مورد آزمایش و بررسی قرار گرفته اند. این سیستم عامل همچنین دارای سطوح مختلف امنیت در داخل کرنل است و به مدیر سیستم اجازه می دهد تا سطح دسترسی کاربران را، حتی برای توابع درونی آن کرنل مشخص کند. به علاوه این که FreeBSD دارای مکانسیم دیواره آتش، Packet Fillering و بسیاری از ابزارهای کشف و ردیابی نفوذ است.
عایرغم این که لینوکس نیز همانند FreeBSD دارای دیواره آتش و ابزارهای متعدد IDS است اما نحوه ارائه این سیستم عامل به صورت سورس باز و این که در اختیار گروه هایی است که بسیاری از آن ها دارای کافی در زمینه امنیت نمی باشند و همچنین تعداد زیادی شرکت های توسعه دهنده لینوکس، به خصوص آن هایی که به مقوله کارایی و کاربرد بیش از امنیت اهمیت می دهند(مثل ردهت) باعث شده تا این سیستم عامل در رده بندی امنیتی، پایین تر از رقیب خود قرارگیرد.
در مورد ویندوز نیز از آن جا که این سیستم عامل دارای سورس باز نمی باشد، ضعف های درونی آن کمتر از سایرین به گوش می رسد اما به هر حال این ضعف ها ازچشم متخصصان امنیت دور نمی ماند و هر از گاهی چند نمونه از این موارد در قالب ویروس، کرم و حفره های امنیتی برملا می شود به هر حال این سیستم عامل برای استفاده در مکان هایی که عامل امنیت ارزش زیادی دارد، انتخاب مناسبی محسوب نمی شود.

۴) فایل سیستم
 

FreeBSD از سیستم فایلی یو اف اس (Unix File System) که مختص سیستم عامل یونیکس است استفاده می کند. این سیستم، اندکی از سیستم مورد استفاده لینوکس یعنی ext۲ پیچیده تر و پیشرفته تر است . عملیات ناهمزمان خواندن و نوشتن دیسک (Asyscronous I/O) را بیشتر و بهتر انجام می دهد. همچنین این سیستم فایلی از File Flag هم پشتیبانی می کند که از نوشته شدن تراک های خراب بر روی دیسک جلوگیری می کند. یا هر گونه تغییری را در محتویات یک فایل یا یک دایرکتوری در تمام زمان عمر آن محدود می کند، یا از حذف شدن یک فایل جلوگیری می کند. این قابلیت ها زمانی که با توانایی های موجود در کرنل تلفیق می شود، محیط کاملا قابل کنترل و جالبی را پدید می آورد.
فایل سیستم مورد استفاده لینوکس هم کارایی بسیار خوبی دارد اما نقطه ضعف آن، عدم پایداری کافی می باشد. چه بسا بروز یک اشکال در زمان Mount بتواند قسمتی از یک فایل سیستم را دچار خرابی نماید و باعث از دست رفتن اطلاعات آن قسمت شود.
در مورد ویندوز، آنچه که از آن به نام FAT یا NTFS نام برده می شود، برای موارد محدود مثل دسترسی چند کاربر به شبکه و هارد دیسک، بسیار آسان و روان عمل می کند اما زمانی که بحث شبکه های بزرگ به میان می آید، مجالی برای رقابت با UFS یا ext۲ پیدا نمی کند.

۵) درایوها
 

FreeBSD سیستم عاملی است که هم قابلیت نصب درایورهای با سورس بسته یا همان درایورهای باینری و هم درایورهای با سورس باز را دارا می باشد. اما متاسفانه بسیاری از سازندگان سخت افزار خصوصا آن هایی که سخت افزار ارزان و نه چندان مرغوب اما با تولید انبوه را فراهم می کنند، هیچ تمایلی برای ارائه درایوهای خود تحت سیستم عاملی به غیر ازویندوز ندارند و این یکی از بزرگ ترین نقاط قوت ویندوز در برابر سایر سیستم عامل ها به شمار می رود. در مورد لینوکس هم وضعیت متفاوتی حاکم است. این سیستم عامل درایورهای با سورس باز را بسیار خوب شناسایی ونصب می کند اما بسیاری از تولیدکنندگان سخت افزار حتی آن هایی که درایوهای غیر ویندوزی را به بازار ارائه می دهند علاقه چندانی برای تولید درایورهای با سورس باز نشان نمی دهند.

۶) نرم افزارهای کاربردی
 

تعداد نرم افزارهای کاربردی تحت FreeBSD روز به روز در حال افزایش است اما هنوز هم به فراوانی نرم افزار های تحت ویندوز نمی رسد. در عین حال این سیستم عامل قادر است برنامه هایی را که برای برخی یونیکس ها مثل SCO یا برای لینوکس کامپایل شده اند را اجرا نماید. مشابه همین وضع برای لینوکس هم وجود دارد با این تفاوت که لینوکس قادر نیست برنامه های کامپایل شده برای یونیکس یا FreeBSD را اجرا نماید. در مورد ویندوز، ناگفته پیداست که اکثر برنامه های کاربردی اصولا برای اجرا در این سیستم عامل طراحی و ساخت شده اند و ویندوز از لحاظ تعداد این نوع برنامه ها هیچ کمبودی ندارد و دراین زمینه تکتاز میدان است.

۷) محیط توسعه
 

در زمینه برنامه نویسی، FreeBSD دارای یک محیط بسیار قوی و کامل برای زبان ++C می باشد. همچنین ابزارهای دیگری برای برنامه نویسی با جاوا، پرل و پایتون در این سیستم وجود دارد. در لینوکس هم همین ابزارهای برنامه نویسی وجود دارند اما گاهی اوقات ممکن است برنامه ای که شما با یک لینوکس مثلا RedHat کامپایل می کنید، در لینوکس دیگری مثل Slackware قابل اجرا نباشد. در ویندوز هم ابزارهای برنامه نویسی خوب و متعددی برای توسعه نرم افزار وجود دارند اما هیچکدام از آن ها با خود سیستم عامل همراه نیستند و باید به صورت جداگانه خریداری و نصب شوند.

۸) نرم افزارهای رایگان
 

در حوزه سیستم عامل FreeBSD و لینوکس، هزاران برنامه کاربردی خوب و رایگان با سورس باز وجود دارند که روز به روز هم در حال افزایش هستند. هزاران گیگابایت برنامه به عنوان نرم افزارهای GNU ارائه شده اند که به صورت مجانی قابل نصب و اجرا بر روی هر دو سیستم عامل مذکورمی باشند. به علاوه این که خود FreeBSD یک کتابخانه منحصربه فرد و مخصوص به نام FreeBSD Ports Collection دارد که به نظر بسیاری ازمتخصصان، بهترین منبع برای دسترسی به نرم افزارهای سورس باز می باشد. در مورد لینوکس تعداد محدودی برنامه تحت عنوان Shareware به صورت رایگان وجود دارد، اما این برنامه ها با سورس کد عرضه نمی شوند و در نتیجه امکان مانور را از برنامه نویسان و طراحان سیستم در جهت عیب یابی و بهتر کردن این برنامه ها، سلب می کند. برای ویندوز نیز برنامه های رایگان بسیاری وجود دارند.

۹) پشتیبانی
 

بسیاری از شرکت ها و سایت های اینترنتی مثل BSDi.com کار پشتیبانی از FreeBSD را انجام می دهند. تعداد زیادی از این سرویس های مجانی هم از طریق گروه های خبری و پست الکترونیکی مثل Question@freebsd.org قابل دریافت می باشند.
در مورد لینوکس هم، اوضاع پشتیبانی از این سیستم عامل، خوب به نظر می رسد. تمام تولیدکنندگان لینوکس مثل ردهت، مندریک و دیگران بازار رقابتی را در ارائه پشتیبانی به مشتریان خود درست کرده اند. در مورد ویندوز هم اوضاع چندان بد به نظر نمی رسد. اما باز هم بسته بودن سورس کد در این سیستم عامل باعث شده تا مقوله پشتیبانی هم به صورت انحصاری و توسط سازنده اش یعنی مایکروسافت و آن هم بیشتر از طریق تلفن و با تاخیر زمانی انجام شود.

۱۰) قیمت و هزینه
 

همان طور که از نام FreeBSD برمی آید، این سیستم عامل کاملا رایگان و از سایت freebsd.org قابل دریافت و نصب است. البته اگر بخواهید هم می توانید با پرداخت تنها ۴۰ دلار، یک بسته حاوی ۴ سی دی این سیستم عامل به علاوه چندین گیگابایت برنامه کاربردی را یک جا خریداری نمایید. در مورد لینوکس هم به غیر از نسخه های Enterprise که نسبتا قیمت قابل توجهی دارند، بقیه محصولات متعلق به توزیع کننده های مختلف از قیمت بسیار مناسبی برخوردارند. اما ویندوز در این مقایسه کمی گران به نظر می رسد.
منبع:www.aftabir.com
ارسال توسط کاربر محترم سایت : mohamadaminsh




 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
play_arrow
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
play_arrow
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
play_arrow
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
play_arrow
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
play_arrow
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
play_arrow
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
play_arrow
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
play_arrow
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
play_arrow
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
play_arrow
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
play_arrow
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
play_arrow
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
play_arrow
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا