جـوش زدن مردان بـعـد از اصـلاح

در این مقاله به پاسخ چند سوال رایج در مورد اصلاح صورت مردان پرداخته می شود
پنجشنبه، 28 بهمن 1400
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
جـوش زدن مردان بـعـد از اصـلاح

رویش موی صورت به مدت زمان شروع رویش موی صورت در دوران بلوغ مربوط می شود و طی چند سال ضخیم و پرپشت می شود. البته پس از شروع بلوغ چند سال طول می کشد که موی صورت پسران ضخیم و پر شود. حتی بسیاری از آقایان اوایل دهه دوم زندگی ریش و سبیل تکه تکه و کم پشتی دارند ولی ریش آنها اواخر دهه دوم زندگی یا اوایل دهه سوم پرتر و ضخیم تر می شود.
 

آیا بعد از اصلاح با تیغ شاهد رویش ریش و سبیل ضخیم تری هستید؟

به دلایل متفاوتی، موی صورت پس از اصلاح به نظر ضخیم تر می رسد. موها در نزدیکی ریشه مو کلفت تر و تیره تر هستند. با تراشیدن، مو از نزدیکی ریشه بریده می شود و کلفت ترین ناحیه آن در نزدیک پوست قرار می گیرد و این منظره را ایجاد می کند.

خارج شدن موی تراشیده شده، ۱ یا ۲ روز پس از اصلاح کردن باعث ایجاد حالت زبری روی سطح پوست می شود و با ادامه رشد مو، این حالت زبری کمتر خواهد شد. اگر این باور درست باشد، بیشتر افرادی که هر روز اصلاح می کنند، باید ریش پر و کاملی داشته باشند در حالی که این طور نیست.

حتی این باور غلط وجود دارد که استفاده از رنگ مو در ضخیم تر شدن ریش و سبیل تاثیر دارد. استفاده از رنگ مو ممکن است موی صورت را ضخیم تر و پرتر نشان دهد ولی اگر مو خیلی نازک باشد، رنگ کردن آن چندان موثر نیست و نمی تواند منظره ریش و سبیل یک فرد بالغ را ایجاد کند ولی با به وجود آوردن حالت سایه، می تواند ریش و سبیل را پرتر و ریش های بور را نمایان کند.
 

بعد از اصلاح جوش می زنید. راه حلش چیست؟

گاهی پسران جوان و حتی گاهی آقایان، بعد از اصلاح با تیغ دچار مشکلاتی مانند جوش زدن صورت و ملتهب شدن پوست می شوند و به دنبال راه حل این مشکل می گردند. در بسیاری مواقع می توان از ایجاد این مشکلات پوستی پیشگیری کرد. گاهی اگر به جای خودتراش های دستی از ماشین های ریش تراش استفاده کنند، مشکل کمتر می شود اما اگر جوش ها زیادتر از معمول باشد، دردسرساز است.

باید به متخصص پوست مراجعه کرد و نیاز به مصرف داروهای موضعی شامل آنتی بیوتیک موضعی و کرم ها یا ژل ها وجود دارد. قبل از هر اقدامی باید علت ایجاد جوش را تشخیص داد و بعد درمان را آغاز کرد.
 

آیا ریش تراش های برقی نسبت به دستی مزیت دیگری هم دارند؟

برتری هایی که ماشین های ریش تراش برقی نسبت به خودتراش های دستی دارند شامل امکان استفاده از آنها بدون نیاز به آب، آسان بودن اصلاح و کمتر بودن خطر بریدگی پوست صورت است. اصولا خودتراش های دستی به دو نوع اصلی تقسیم می شوند:
یکی تیغ های مستقیم یا همان تیغ های سلمانی و دیگری تیغ های معمولی که در انواع مختلف ساخته می شوند شامل تیغ های دولبه، تیغ های کارتریج و تیغ های یکبار مصرف. نوع اول بیشتر در آرایشگاه ها موجود است تا دومی. هنگام اصلاح با این خودتراش ها باید آن را با زاویه ۳۰ درجه و در خط رویش موها حرکت داد.

خودتراش های یکبار مصرف و کارتریج دار شامل انواع یک تیغه، دو تیغه و سه تیغه هستند. از هر کارتریج می توان چند بار برای اصلاح استفاده کرد و روی آنها نشانگری تعبیه شده است که پایان زمان مصرف را نشان می دهد.

هنگام اصلاح صحیح با خودتراش ها به چه نکات دیگری باید توجه کرد؟

تیغ باید تیز و تمیز و صورت گرم، تمیز و مرطوب باشد. استفاده از خودتراش یک تیغه بهتر است ولی باعث ایجاد جوش های زیرپوستی در افراد مستعد می شود اما انواع دو تیغه و سه تیغه اصلاح بهتر و کامل تری انجام می دهند. باید قبل از اصلاح صورت را با آب گرم و صابون شست.

بهترین زمان برای تراشیدن ریش پس از حمام آب گرم است. خمیر یا ژل ریش را با فرچه و با حرکات دورانی روی صورت پخش کنید. بیش از حد کف ریش به صورت نزنید زیرا باعث کاهش کارایی خودتراش می شود. تیغ را زیر آب داغ بگیرید و با حرکات ملایم و کوتاه شروع به تراشیدن موها کنید. موها را فقط در جهت رویششان بتراشید و هر ازچند گاهی خودتراش را زیر آب گرم بگیرید.


جـوش زدن مردان بـعـد از اصـلاح

 نکاتی مهم در تراشیدن صورت

هنگام تراشیدن ریش (هم در روش تر و هم خشک) باید با دست دیگر کمی پوست صورت را بکشید و اگر صبح ها می خواهید ریش خود را اصلاح کنید، حداقل ۲۰ دقیقه پس از برخاستن از خواب این کار را انجام دهید تا پف صورت بخوابد.

در عین حال، در اصلاح خشک یا اصلاح صورت با ماشین ریش تراش برقی، ریش را باید در خلاف جهت رویش موها تراشید. اگر از نوع تیغه های دور استفاده می کنید، حرکات چرخشی و چنانچه از نوع فویل دار استفاده می کنید با حرکات مکرر در فواصل کوتاه موها را بتراشید.

برای جلوگیری از بریدگی پوست، خودتراش دستی را به شکل افقی روی صورت حرکت ندهید و هنگام تغییر موقعیت آن را حدود ۲ سانتی متر از پوست بلند کنید و در موقعیت جدید قرار دهید.

برای جلوگیری از جوش زدن پوست صورت قبل از اصلاح چه باید کرد؟

قبل از اصلاح با آب ولرم و بعد از آن با آب سرد صورت را بشویید. برخی افراد فکر می کنند بلند شدن بخار از صورت، نشانه شستشوی خوب است اما شستن صورت با آب داغ به پوست آسیب می زند. افرادی هم که از صابون برای اصلاح صورت استفاده می کنند حتما بعد از پایان اصلاح از کرم های مرطوب کننده استفاده کنند اما این کار برای کسانی که از خمیر ریش استفاده می کنند، ضرورت چندانی ندارد زیرا خود این خمیر ریش ها حاوی مواد مرطوب کننده هستند.
 

 آیا استفاده از لوسیون ها و کرم های بعد از اصلاح را توصیه می کنید؟

استفاده از افترشیو و لوسیون های بدون الکل بعد از اصلاح می تواند برای سلامت پوست مفید باشد اما آنهایی که حاوی الکل هستند، باعث افزایش خشکی پوست می شوند و به تدریج به بافت های آن آسیب می رسانند
 

چرا ریش بعضی آقایان درنمی آید؟

رویش موهای صورت یا ریش یکی از علایم بلوغ در پسرهاست اما گاهی در موارد نادری، فرد مذکر ریش درنمی آورد یا ریش های بسیار کم پشت و تنکی دارد. در نیامدن موهای صورت در جنس مذکر دو دلیل می تواند داشته باشد؛

یکی اینکه اصلا فولیکول مویی وجود نداشته باشد، مثلا در بعضی از نشانگان ها مثل هیپوتریکوزیس ارثی و مادرزادی چنین مشکلی وجود دارد و به طور ژنتیکی در بعضی از پسران و مردان خانواده، قسمتی از ریش های فرد درنمی آید.

در اغلب این موارد، در قسمت های فاقد ریش، فولیکول مو اصلا وجود ندارد و هیچ درمانی نمی تواند باعث رشد مو شود و تنها راه حل، کاشت مو است. البته در موارد بسیار نادری که این تنک بودن غیرقرینه و محدود به منطقه کوچکی باشد، طبیعی به نظر می رسد و به درمانی نیاز ندارد.
 

اما دومین علت کم پشتی موهای صورت در آقایان، کمبود هورمون های مردانه است. کمبود هورمون مردانه (آندروژن) قبل از سن بلوغ، در جنس مذکر باعث بروز علایمی می شود که شامل ایجاد علایم ثانویه جنسی به طور ناقص، تناسب اسکلتی خواجه ای، آلت تناسلی کوچک، کوچک ماندن بیضه ها و عدم تشکیل چین و چروک های خاص کیسه بیضه است.

در این حالت صدای فرد نازک می ماند، توده عضلانی اش افزایش پیدا نمی کند و قدرتش از حد طبیعی کمتر خواهد بود. نشانه های دیگری هم وجود دارد؛ مثلا موهای زیر بغل و عانه، تنک و کم پشت و موهای صورت (ریش)، سینه، بالای شکم و پشت بسیار کم هستند.

صفحات اپیفیزیال استخوان های بلند همچنان به رشد خود ادامه می دهند و استخوان های بلند اندام فوقانی و تحتانی نسبت به اسکلت محوری بدن بلندتر می شوند. در مردان سفید پوست، نسبت قسمت فوقانی بدن (از فرق سر تا عانه) به قسمت تحتانی بدن (از عانه تا کف زمین) بیشتر از یک است ولی در مورد فوق این نسبت کمتر از یک می شود. در مردان سفید پوست طبیعی، نسبت فاصله بین انگشتان دست ها در حالتی که اندام فوقانی کاملا از طرف پهلوها باز شده باشند، به قد فرد، حدود۹۲ درصد است ولی این نسبت در افراد خواجه، حدود ۵ سانتی متر یا بیشتر، بلندتر از قد است.

جالب است بدانید اگر کمبود تستوسترون بعد از بلوغ رخ دهد، بیمار ممکن است فقط از کاهش میل جنسی و اختلال عملکرد جنسی و کاهش انرژی شکایت کند.

بیماران بالغی که دچار کمبود خفیف هورمون های مردانه می شوند یا در مواردی که این کمبود تازه ایجاد شده باشد، موهای صورت یا بدن چندان تحت تاثیر قرار نمی گیرند زیرا پس از درآمدن ریش، فقط میزان اندکی آندروژن (هورمون مردانه) برای حفظ آن کافی است. به همین دلیل اگر چه رشد موهای صورت افرادی که تغییر جنسیت از مذکر به مونث می دهند و تحت درمان با هورمون های زنانه قرار می گیرند، کمتر می شود اما تقریبا در همه موارد لازم است برای از بین بردن موهای صورت، از لیزردرمانی استفاده شود.

البته در مواردی که فرد به مدت طولانی از هورمون های مردانه محروم باشد، رشد موهای صورتش کمتر و نیاز به اصلاح صورتش هم کمتر می شود.

افرادی که از کم پشت بودن موهای صورت و ریش رنج می برند، در ابتدا باید به وسیله متخصص غدد درون ریز تحت بررسی هورمونی قرار بگیرند تا مشکلات هورمونی احتمالی بررسی شود و تحت درمان قرار گیرند و در ضمن معاینه متخصص پوست و مو برای بررسی موهای سر، دندان ها و علایم جنسی ثانویه می تواند برای تشخیص برخی از نشانگان خاص مفید باشد. افرادی که به طور ارثی دچار تنک بودن ریش هستند، معمولا از نظر سایر مسایل هیچ مشکلی ندارند و قدرت جنسی آنها نیز با سایر افراد تفاوتی ندارد.

بیشتر کسانی که چنین مشکلی دارند، با تراشیدن ریش، این نقص را تقریبا غیرقابل مشاهده می کنند ولی برای کسانی که اصرار به بلند کردن محاسن دارند، اگر موهای کرکی قابل مشاهده باشند، متخصص پوست مصرف داروی ماینوکسیدیل موضعی را که ممکن است موهای نازک را ضخیم تر کند، تجویز می کند ولی در مواردی که هیچ مویی وجود نداشته باشد، درمانی به جز کاشت مو وجود ندارد.

بعد از اصلاح ادکلن نزنید

تاریخچه اصلاح کردن به ۱۰۰هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. در آن زمان انسان ها برای از بین بردن موهای خود از ۲ گوش ماهی (صدف) استفاده می کردند به گونه ای که موها را بین آنها گیر می انداختند و می کندند. اما استفاده از تیغ برای زدودن موها به ۳ هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد که در آن زمان از سنگ چخماق برای درست کردن تیغ های یکبار مصرف استفاده می کردند.

از همان زمان ها با به کارگیری فلزات، ساخت تیغ های دائمی از جنس مس شروع شد. امروزه تیغ های مسی هنوز هم در هند و مصر یافت می شوند. در یونان در ۵۰۰ سال قبل از میلاد،اصلاح کردن صورت در مردان بسیار رایج بوده است. امروزه اصلاح صورت با تیغ یکی از کارهای روزمره آقایان است که از دوران جوانی این کار را آغاز می کنند. برای برخی از آنها، داشتن صورتی صاف و اصلاح شده برای آغاز یک روز خوب کاری اعتماد به نفس خاصی به آ نها می دهد.

جـوش زدن مردان بـعـد از اصـلاح

استفاده از کرم و صابون اصلاح

 کرم ها و صابون های اصلاح به عنوان یک عامل لغزنده (لوبریکانت) و مرطوب کننده عمل می کنند همچنین نشان دهنده نواحی هنوز اصلاح نشده هستند اما این ژل ها ممکن است پوست را خشک کنند. اخیرا کرم های اصلاحی به بازار عرضه شده است که غنی از مواد نرم کننده و روغن هستند (مثل روغن TEA TREE که نقش ضدعفونی کننده دارد). روش ارزان تر از کرم ها، استفاده از صابون و درست کردن کف صابون با آب گرم و سپس استفاده از فرچه مخصوص اصلاح است.
 

استفاده از ماشین اصلاح

ماشین های اصلاح به وسیله تیغ های دوار که پشت یک صفحه فلزی سوراخ سوراخ قرار دارند، کار می کنند. این صفحه از برخورد مستقیم پوست با تیغ جلوگیری می کند. امروزه مدل های مختلف و متعددی از این ماشین ها وجود دارند که هدف همگی آنها اصلاح راحت تر، سریع تر و موثرتر است.

معمولا ماشین های اصلاح نیازی به استفاده از لوسیون قبل یا بعد از اصلاح ندارند و می توان به صورت خشک از آنها استفاده کرد. نکته ای که وجود دارد این است که این ماشین ها باید برای هر فرد به صورت شخصی استفاده شود چرا که تماس مستقیم این ماشین ها با پوست صورت می تواند عوامل عفونی میکروبی و قارچی را به راحتی به فرد دیگر منتقل کند به همین دلیل توصیه می کنیم که حتی در صورت استفاده شخصی از دستگاه پس از هر بار استفاده، صفحه فلزی با کمی الکل پاک شود. برخی شرکت های سازنده، محلول های ضدعفونی کننده خاصی را برای استفاده بعد از اصلاح عرضه می کنند که می توان از آنها نیز استفاده کرد.

پس از هر چند بار اصلاح، صفحه فلزی دستگاه را جدا کنید، اولا از لابه لای تیغ ها، قطعات مو را با فرچه های مخصوص کوچک پاک کنید و ثانیا صفحه فلزی را با آب و صابون بشویید و خشک کنید. اگر فردی موهای ریشش بلند باشد باید ابتدا با قیچی یا یک دستگاه پیرایشگر الکتریکی، موها را به حد کافی کوتاه و سپس از ماشین های اصلاح استفاده کند.
 

استفاده از تیغ برای اصلاح صورت

 شاید تنها عارضه اصلاح با تیغ در برخی افراد که دارای موهای مجعد هستند باشد پاسخ التهابی نامناسبی به اصلاح با تیغ می دهند که به آن سودوفولیکولیت ریش گفته می شود که ناشی از فرورفتن نوک موهای بریده شده با تیغ، داخل پوست و ایجاد جوش های التهابی است. بسیاری از عوارض را می توان با استفاده از تیغ تازه، مصرف زیاد لوبریکانت و پرهیز از فشار زیاد تیغ روی پوست و همچنین استفاده از فرچه اصلاح به حداقل رساند.

از عوارض دیگر استفاده از تیغ، خونریزی و نیز بر جا ماندن (گاهی از مواقع) جوشگاه های بدشکل روی پوست است. اگر افراد برای اصلاح از تیغ های شخصی استفاده نکنند، امکان انتقال بیماری های ویروسی مثل ایدز و هپاتیت وجود دارد. به همین دلیل افراد هنگام مراجعه به پیرایشگاه ها و آرایشگاه ها باید دقت کنند تیغ های مصرفی نو باشد. از دیگر مشکلات شایع استفاده از تیغ، سوختگی با تیغ است. در این حالت یک خراش خفیف قرمز رنگ ظاهر می شود و معمولا پس از چند ساعت، تا یکی، دو روز (با توجه به شدت آن) رفع می شود. در موارد شدید، سوختگی می تواند با جوش های اطراف موهای اصلاح شده یا جوش های چرکی همراه شود.

سوختگی به ویژه در افرادی که موهای ضخیم را در نواحی با پوست حساس تیغ می زنند (مثل کشاله ران، زیر بغل، سینه و ریش) شایع تر است. از دیگر علل سوختگی با تیغ، تیغ زدن های پشت سر هم، استفاده از تیغ کند، اصلاح با تیغ به صورت خشک، فشار زیاد هنگام اصلاح، اصلاح بیش از حد سریع یا خشن و اصلاح درخلاف جهت رویش موهاست.

راه های پیشگیری از این سوختگی عبارتند از مرطوب کردن صورت، استفاده از فرچه اصلاح و کف صابون، استفاده از ژل مرطوب کننده، اصلاح در جهت رویش موها، اجتناب از اصلاح کردن های مکرر و پشت سرهم، پرهیز از خاراندن یا تحریک بعد از اصلاح، پرهیز از فرآورده های محرک مثل ادکلن و عطرها روی ناحیه اصلاح شده و استفاده از افترشیو های حاوی نرم کننده ها و مرطوب کننده.

۳ روش برای رفع جوشگاه آکنه

اسکار آکنه یا همان چاله های پوستی در اثر جوش های عمیق به وجود می آید. در بعضی موارد این چال ها سطحی و در بعضی موارد عمقی هستند. هر چه اسکارها سطحی تر باشند،پر و صاف کردن آنها آسان تر و سریع تر و هر چه عمیق تر باشند صاف تر کردن آنها دشوارتر است و به زمان بیشتری نیاز دارد.

قبلا برای درمان اسکار آکنه، اول جوش فعال را متوقف می کردیم و وقتی مطمئن می شدیم که بیمار جوش عمیق نمی زند، اقدام های لازم برای صاف ترکردن فرورفتگی ها را شروع می کردیم ولی با پیشرفت دستگاه های لیزر امروزه می توانیم همزمان با بهبود آکنه فعال، فرورفتگی های آن را هم صاف کنیم.
 

در حال حاضر روش های درمانی موثر برای اسکار آکنه می تواند یک یا ترکیبی از چند روش زیر باشد:
۱) میکرودرم ابریژن:
این روش هرچه اسکارها عمیق تر باشند به تکرار بیشتری نیاز دارد (هر ۲ یا ۳ هفته یکبار) ولی برای اسکارهای بسیار عمیق توصیه نمی شود. دراین روش جوش فعال و تیرگی محل جوش ها نیز بهبود می یابد همچنین منافذ باز بسته تر و همزمان اسکارها سطحی تر می شوند. این روش فیزیکی است و تقریبا هیچ عارضه ای در پی ندارد و فرد به استراحت نیاز نخواهد داشت.
 
۲) لیزر IPL:
دراین روش، کلاژن سازی پوست تحریک و اسکارها سطحی تر می شوند و با تکرار آن، پوست صاف خواهد شد. باعث بستن منافذ، کاهش قرمزی و کاهش جوش فعال نیز می شود. این روش عارضه خاصی ایجاد نمی کند و فرد می تواند بلافاصله به کار روزمره خود ادامه دهد (بدون نیاز به پانسمان) همچنین می تواند جوش های فعال و التهابی را نیز بهبود بخشد و باعث شود طول مدت درمان کوتاه شود تا حدی که بیمار را از مصرف همزمان آنتی بیوتیک بی نیاز می کند.
 
۳) ۲ CO لیزر:
در این روش جوش فعال باید قبلا درمان شده و فرد تقریبا هیچ جوش فعال و التهابی روی صورت نداشته باشد. این روش به مهارت و تجربه زیاد پزشک نیاز دارد و باید از بی حسی موضعی استفاده کرد. پوست بیمار ۱۰ روز پانسمان می شود و پس از آن، پوست صاف تر و صورتی رنگی ایجاد می شود. این قرمزی می تواند از یک تا چند ماه ادامه یابد. پس از آن کاملا از بین می رود و پوست یکدست و هم رنگ می شود. حتما باید در صورت استفاده از این روش، پس از بهبودی زخم ها از ضدآفتاب استفاده شود تا محل زخم لیزر شده تیره نشود. پوست طی یک جلسه، حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد بهبود می یابد (صاف شدن فرورفتگی) معمولا درصد خیلی خوبی است و بیمار از نتیجه رضایت خواهد داشت.

البته نکته مهم در لیزر پوست این است که بهبود اسکارها به عمق آنها بستگی دارد. اسکارهای سطحی تقریبا کاملا صاف می شوند ولی اسکارهای عمیق تر فقط ۶۰ درصد بهبودی دارند به همین دلیل فرد باید پس از ۶ ماه دوباره لیزر انجام دهد یا از روش های میکرودرم ابریژن و لیزر فرکشنال برای بهبودی بیشتر استفاده کند. یکی دیگر از عوارض لیزر، تیره شدن محل لیزر شده است که بیشتر در افراد خیلی تیره یا کسانی که زیاد درمعرض آفتاب قرار می گیرند، اتفاق می افتد که درصورت بروز این مشکل می توان با میکرودرم ابریژن و دارو آن را از بین برد.

البته نباید فراموش کرد این روزها دستگاه لیزر فرکشنال به دلیل اینکه شرایط نسبتا دشوار لیزر ۲CO قبلی را ندارد و فرد می تواند بعد از لیزر با آن به کارهای روزمره خود ادامه دهد، محبوبیت خاصی پیداکرده است. در این روش بدون نیاز به تزریق ماده بی حسی، منطقه مورد نظر لیزر می شود ولی پوست دچار زخم یا ترشح نمی شود و در نتیجه نیاز به پانسمان ندارد. قرمزی مختصری به مدت ۵ تا ۶ روز ایجاد می شود و پس از آن هیچ اثری از لیزر باقی نمی ماند. این لیزر عوارض احتمالی لیزر ۲CO را ندارد. البته این روش درمانی با توجه به عمق اسکار (فرورفتگی) بین ۳ تا ۶ جلسه به تکرار ماهیانه نیاز دارد. افرادی که اسکارهای سطحی دارند کاندیدای مناسب تری برای این لیزر هستند و افراد با اسکارهای عمیق بهتر است از لیزرCO معمولی استفاده کنند.

تاثیر ریش در صورت

من چاقم، بیش از حد لاغرم، کاش کمی قدم بلندتر بود، کاش قدم کوتاه تر بود، کاش موهایم مجعد بود، کاش موهایم صاف بود. کاش بینی ام کوچک تر بود، کاش جوش نمی زدم، کاش پوست تیره ای داشتم و ...
 

اینها جمله هایی هستند که بارهاوبارها از افراد مختلف شنیده یا حتی در ناخودآگاهمان، برای خودمان تکرار کرده ایم. بسیاری از افراد برای کنار آمدن با ظاهرشان مشکل دارند و همین موضوع بر عزت نفسشان تاثیر می گذارد. عزت نفس، یعنی میزان احترامی که افراد برای خود قائل هستند، یعنی چقدر نسبت به خود احساس غرور می کنند و به نظرشان چقدر ارزشمندند.

عزت نفس از این نظر اهمیت دارد که احساس شما نسبت به خودتان بر اعمال و رفتارتان تاثیر می گذارد. افرادی که عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی دارند، سریع تر دوست پیدا می کنند، بر رفتارهای خود کنترل بیشتری دارند و از زندگی بیشتر لذت می برند. البته در بیشتر مردم به ویژه نوجوانان و جوانان، تصویر ظاهری رابطه بسیار نزدیکی با اعتماد به نفس دارد. بعضی از نوجوانان در آستانه بلوغ به دلیل تغییرات جسمشان اعتمادبه نفس کمی دارند. این تغییرات، به علاوه میل طبیعی برای مورد قبول واقع شدن، باعث می شود افراد خود را با دیگران، اطرافیان، هنرپیشه ها و افراد مشهوری که در تلویزیون، سینما، یا مجله ها می بینند، مقایسه کنند.

فقط تغییرات ظاهری بدن نیست که بر اعتمادبه نفس تاثیر می گذارد، مثلا یک فرد ممکن است به دلیل تغییرات ظاهری از طرف همکلاسی ها و دوستانش مورد اذیت و تمسخر قرار گیرد. گرچه بیشتر اوقات این انتقادها و توهین ها از حماقت و نادانی فرد منتقد منشا می گیرد اما می تواند اعتمادبه نفس و تصویر ذهنی فرد از خود را تحت تاثیر قرار دهد. البته اگر تصویر ذهنی شما از خودتان مثبت باشد، خود را آنطور که هستید، می پذیرید. این برخورد صحیح باعث می شود از سایر جنبه های وجودتان نیز بهره بگیرید؛ گاهی مشکل اعتمادبه نفس پایین آنقدر بزرگ است که فرد به تنهایی قادر به کنار آمدن و مقابله با آن نخواهد بود.

شاید بهتر باشد بحث را به سوژه این هفته میزگرد «سلامت» تعمیم دهیم. جوش های پوستی، از جمله عواملی هستند که در دوران بلوغ سراغ بیشتر نوجوانان و جوانان می آیند و ظاهر آنها را تغییر می دهند. از طرفی در این سنین میل به زیبایی و به طور کلی حساسیت به این مقوله چشمگیر است. وقتی فرد مقابل آینه می ایستد و به صورت خود نگاه می کند، این احساس به او دست می دهد که زشت ترین فرد دنیاست و از نظر روانی آسیب می بیند. حتی دستکاری این جوش ها نیز می تواند ناشی از استرس روانی باشد.

نباید فراموش کنیم در روان پزشکی اختلالی به نام «بدشکلی بدن» وجود دارد که یک احساس ذهنی مداوم درباره زشت بودن برخی از جنبه های ظاهر یا چهره است در صورتی که ظاهر طبیعی یا تقریبا طبیعی است. اساس این اختلال، باور یا ترس بیمارگونه از نداشتن ظاهر جذاب یا حتی داشتن ظاهر نفرت انگیز است.

این افراد بیشتر به ظاهرشان توجه می کنند و عیب های خود را بزرگ تر از آنچه هست، می بینند. افرادی که در این گروه قرار می گیرند، برای درمان به مداخله های درمانی نیاز دارند اما اگر حساسیت نسبت به ظاهر خیلی زیاد نیست و مثلا فقط وجود جوش ها آزاردهنده است، می توان از محصولات زیبایی پوست استفاده و با کرم های پوشاننده پوست، جوش ها را محو کرد و روند درمانی را هم ادامه داد. همین راهکار به ظاهر ساده تا حد زیادی در افزایش اعتماد به نفس موثر است.


 

تاثیر تغذیه بر آکنه

بیش از ۴۰ سال است که پژوهشگران روی آکنه و ارتباط آن با رژیم غذایی مطالعه و تحقیق می کنند. هرازگاهی مطالب اشتباهی به صورت شایعه مطرح می شود و برخی رسانه ها هم این اشتباه ها را تکرار می کنند. متاسفانه وقتی اخبار غیرعلمی و ثابت نشده ای پخش می شود، مدت ها زمان می برد تا بتوان آن را از ذهن مردم پاک کرد. من معمولا در مورد تغذیه در دوره نوجوانی و بحث آکنه پیگیر هستم زیرا با موضوع تدریسم رابطه تنگاتنگی دارد اما تا به حال، تحقیق قطعی و ثابت شده ای را در این خصوص ندیده ام.

متاسفانه گاهی رسانه های ما تفکر اشتباه عوام را تکرار می کنند و ما باید سال ها تلاش کنیم تا آنها را از ذهن مردم بیرون بکشیم. یکی از همین باورهای غلط، ارتباط تغذیه با درمان آکنه است. به طور کلی توصیه می شود افراد مبتلا به آکنه، غذاهای محرک و چرب را با احتیاط مصرف کنند به طور مثال غذاهای تند، کافئین، قهوه، کاکائو، شکلات و نوشابه را زیاد مصرف نکنند. یکی دیگر از مهم ترین توصیه ها به افراد مستعد آکنه، این است که از مصرف موادغذایی حاوی قند و شکر (مثل شیرینی های تر) حتی الامکان پرهیز کنند.
 

نوجوان ها و جوان ها که بیشتر گروه مبتلایان به آکنه را تشکیل می دهند، باید به جای مصرف هله هوله های مختلف، میان وعده هایی مانند سبزی و میوه بخورند. اگر رژیم غذایی متعادل داشته باشند از پوست خود مراقبت کنند و آن را تمیز نگه دارند، اگر دایم جوش ها را دستکاری نکنند و از شوینده هایی استفاده کنند که اسیدیته پوست را در حد مشخصی حفظ می کند، می توانند نتیجه مطلوبی بگیرند.

شاید این سوال مطرح شود که رژیم متعادل چه نوع رژیمی است؟ در پاسخ باید گفت برای پیروی از یک رژیم متعادل کافی است از هر ۴ گروه موادغذایی استفاده کنید و غلات سبوس دار، سبزی ها و میوه های تازه و پروتئین (به ویژه ماهی ها و غذاهای دریایی که پروتئین زود هضم دارند و چربی شان هم مناسب است) را در برنامه غذایی خود بگنجانید. در کنار رعایت این رژیم، باید از مصرف چربی ها به خصوص نوع اشباع شده بپرهیزید و از استرس خود بکاهید و سعی کنید آرامش بیشتری داشته باشید. در این صورت، شاهد سلامت بدن و شادابی و سلامت پوستتان خواهید بود.

در این بین نباید نقش ویتامین ها و املاح را نادیده گرفت، بنابراین به جای مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات یا قند بالا، سراغ سبزی ها و میوه های تازه بروید و مطمئن باشید رژیم غذایی تا حدی در کاهش بروز آکنه موثر است به طوری که اگر محرک نباشد و مشکل هضمی نداشته باشد، معمولا باعث واکنش مثبت پوست می شود اما به هیچ وجه آکنه را درمان نمی کند.
 

سخن آخر

 در میان ریزمغذی ها ویتامین A و روی نقش پررنگی در کنترل آکنه دارند و در جوش خوردن زخم ها خیلی موثرند. حتی گاهی پزشکان، مصرف غذاهای حاوی این مواد را توصیه می کنند و گاهی نیز در برخی پمادهای تجویزی، می بینیم که این دو ریزمغذی موجودند اما باز هم تاکید می کنم خوراکی ها باعث درمان آکنه نمی شوند و برای درمان آکنه و به طور کلی هر عارضه پوستی حتما باید به متخصص پوست مراجعه کرد.
 

منبع

بخش آرایش و زیبایی سایت راسخون



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط