مراقبت از سالمندان بيمار، نگران نباش من هستم
سالمند کيست ؟
حتي اگر اقبال يارمان باشد که عمري طولاني کنيم سرانجام همه پير مي شويم پس ضرورت دارد همه ما از همين امروز به سالمندي و کساني که در حال رسيدن به آن هستند توجه کنيم. جمعيت شناسان تخمين مي زنند در پنجاه سال آينده تعداد سالمندان برجوانان جهان پيشي خواهند گرفت. «در سال 1998 تعداد کودکان زير شانزده سال بيش از جمعيت بازنشستگان بود. در حاليکه در سال 2008 جمعيت بازنشستگان بالغ بر تعداد کودکان شده ». «سن ميانسالي در حال حاضر 36 سالگي، در سال 2021 سن ميانسالي به بالاي 41 سالگي مي رسد، و در 40 سال بعد به 44 سالگي خواهد رسيد.اگر همه حقوق بگيران را در سنين مختلف با هم در نظر بگيريم و آنها را بازنشسته و به عنوان سالمند تلقي کنيم، دو نسل بين بازنشستگي و مرگ از 60 تا 90 سالگي با توجه به 30 سال اختلاف سني به وجود مي آيد، اصطلاحات پير و جوان و پيرپير در توصيف دو مرحله متفاوت در فرآيند پيري بسيار مفيد خواهد بود.
مراقبت از سالمندان بيمار
مشکلات جسمي:
نکات منفي سالمندي:
2ـ دگرگوني هاي سريع اجتماعي، اقتصادي و بخصوص فرهنگي باعث مي شود. افراد مسن جامعه در حال تغيير را تجربه کنند. ارزش ها و شيوه هاي زندگي عوض شده و منجر به شکاف نسل مي شود.
3ـ با بالا رفتن سن، مرگ اعضاي خانواده و دوستان بيشتري را شاهد خواهيم بود و نظاره گر بيماري ها، ناتوانايي دوست و همسايه خواهيم شد.
4ـ از دست رفتن فرصت ايفاي نقش مؤثر و مفيد در خانه و جامعه يکي ديگر از عوارض منفي سالمندي است. بالا بودن ارقام گزارش بيماري و مرگ ناگهاني افراد سالمي که بازنشسته شده اند اين وضعيت را تأييد مي کند.
نکات مثبت سالمندي:
2ـ لذت نزديک تر شدن به فرزندان، نگهداري از نوه ها، دور هم بودن در تعطيلات، کمک به کارهاي روزمره فرزندان مانند خريد اقلام مصرفي، مشارکت در کارهاي سرمايه گذاري آنان در مسکن و غيره امکان سفر به شهر يا کشوري ديگر براي ديدار فرزندان اين دوره را شيرين تر مي کند.
3ـ رفتن فرزندان، زيستن «در بهار دوم » را براي زوجين فراهم مي کند آمارها نشان مي دهد روابط جنسي در اين سال ها در ميان زن و شوهراني که خاطرات و تجربه هاي مثبت در طول زندگي زناشويي داشته اند بيشتر مي شود. تجربه دوباره هيجان هاي عاطفي، جنسي و رد و بدل نوازش هاي عاشقانه و محبت آميز از فرصت هايي است که تنها در سال هاي ميانسالي به بعد قابل مشاهده است.
اصول سالمندي موفق:
الف: شفاف بودن راجع به واقعيت هاي وضعيت خود
ب: پذيرفتن واقعيت ها و ديدن آنها در بهترين نور ممکن
ج: قادر بودن به کنار آمدن مؤثر با اين واقعيت ها
د: قادر بودن به جبران از دست دادن ها و کمبودها
ه: فعالانه درگير بودن در يک تلاش هدفمند.
و: خردمندانه گزينشي بودند در مورد آنچه که شخص عهده دار مي شود.
ز: حفظ پيوندهاي نزديک با سايرين
ک: نگهداشت حرمت نفس مثبت برخلاف از دست دادن ها و کمبودها.
کمک به سالمندان براي انجام امور شخصي:
اغلب سالمندان ترجيح مي دهند در وضعيتي قرار نگيرند که مجبور شوند در کارهاي شخصي، مانند لباس پوشيدن، شستشو و رفتن به دستشويي نيازمند کمک ديگران باشند؛ اما در صورت نياز به اين کمک ها رعايت موارد زير به حفظ روحيه و بهداشت رواني سالمند کمک مي کند:
1.پوشش: هرگز سعي نکنيد کنترل پوشاندن لباس او را در اختيار بگيريد؛ بلکه فقط در پوشيدن لباس به او کمک کنيد. همواره در موقعيتي مناسب از ظاهر او تعريف کرده و تا جايي که ممکن است اين تمجيد را بدون تظاهر و رياکاري انجام دهيد.
2.شستشو: ممکن است مجبور شويد فرد سالمند را در امر شستشو ياري کنيد. براي افرادي که هنوز تا حدي تحرک دارند، کافي است به آنها اطمينان دهيد که همه وسايل مورد نيازشان فراهم است. در مورد حفظ خلوت، دقت کنيد پرده هاي حمام و همچنين اتاق خواب او را بکشيد و درها را ببنديد. براي حمام کردن اگر خودشان مي توانند خود را بشويند، فقط آنچه را نياز دارند، به دست شان بدهيد. ضمناً هر مورد غيرطبيعي در بدن، از قبيل کبودي، آماس و تورم به پزشک گزارش شود.
3. دستشويي: کمک به افراد پير و بيمار جهت استفاده از دستشويي يا لگن غالب اوقات موجب ناراحتي پرستار و سالمند است. اگر او ترجيح مي دهد که خود به دستشويي برود، تمامي توان خود را به کار بگيريد و به او کمک کنيد تا اين کار را انجام دهد؛ حتي اگر بيش از لگن آوردن و گذاشتن در اتاق طول بکشد. اما در مورد افرادي که بايد براي شان لگن گذاشت در اتاق طول بکشد. اما در مورد افرادي که بايد براي شان لگن گذاشت، رمز اصلي براي کمک به آنها جهت فائق آمدن بر شرم يا احساس حقارت شان، برخورد دوستانه و ساده و بدون دستپاچگي است. قبل از استفاده از لگن آن را با آب گرم، گرم کرده و براي اينکه بدن او به لگن نچسبد، پودر تالک بپاشيد. خلاصه اينکه راه حل، تفقد به افراد سالخورده نيست، بلکه کمک به آنهاست که راجع به واقعيت هاي متنوع زندگي خود بياموزند، آنها را بپذيرند و بر آنها مديريت کنند و تا جايي که امکان دارد، به آنها مثبت بينديشند.
منبع:نشريه دنياي زنان، شماره 51.
/ج