كلروكين Chloroquine
شناسنامه مختصر دارو
دسته دارويي: داروي ضد مالاريا و ضد رماتيسم
ميزان خطر مصرف بيش از دوز مجاز دارو: بسيار زياد
ميزان وابستگي و اعتياد به دارو: كم
احتياج به نسخه پزشك: بلي
قابل استفاده براي عموم: بلي
موارد استعمال دارو
اشكال دارو: قرص، محلول، آمپول (تزريقي)
زمان مصرف دارو: جلوگيري از مالاريا: يك بار در هفته (نوع خوراكي دارو)، درمان مالاريا: 1 تا 4 بار در روز (نوع خوراكي)، درمان درد مفاصل: يك بار در روز
اندازه دوز مصرفي مجاز دارو: جلوگيري از مالاريا: 300 ميلي گرم (2 قرص) در هفته، يك قرص قبل از وارد شدن به منطقه شيوع بيماري مالاريا و يك قرص 4 هفته پس از ترك منطقه.
درمان مالاريا: ابتدا 600 ميلي گرم (4 قرص) و سپس 300 گرم (2 قرص).
درمان دردهاي مفاصل و رماتيسم: 150 ميلي گرم (يك قرص) در روز
چگونگي تأثير دارو: اثرات ضد مالاريايي اين دارو، ظرف 2 تا 3 روز پس از شروع درمان با دارو، ظاهر مي شوند، اما اثرات درمان رماتيسم و دردهاي مفاصل ممكن است تا 6 ماه قابل احساس نباشند ضمناً اين اثرات مدت يك هفته پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن باقي مي مانند. طريقه نگهداري دارو: اين دارو بايد در يک محفظه سربسته در جاي خشک و خنک دور از دسترس اطفال نگهداري شود. ضمناً از تابش نور محافظت گردد.
چگونگي قطع مصرف دارو: مصرف اين دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنيد. اما اگر دچار ظاهر شدن جوش و اختلالات بينايي گشتيد مصرف دارو را قطع کرده و سريعاً پزشک را در جريان قرار دهيد.
عوارض جانبي مصرف دارو:
ضمناً خيلي به ندرت ممکن است عوارضي همچون سردرد، سرگيجه، مشکلات شنوايي نيز حادث شوند.
نکات احتياطي مهم در مصرف دارو: اگر به امراض و دردهاي زير مبتلا مي باشيد، حتماً قبل از مصرف اين دارو، پزشک معالج خود، يا پزشک داروساز را در جريان بگذاريد.
* اگر بيماري کبدي يا کليوي داريد.
* اگر بيماري چشمي يا اختلال در بينايي داريد.
* اگر دچار پسوريازيس، شده ايد.
* اگر بيماري صرع مزمن داريد.
* اگر سنگ مثابه رنج مي بريد.
* اگر از داروهاي ديگري استفاده مي کنيد.
مصرف دارو براي زنان حامله: مصرف دارو در دوز پايين خطري ندارد اما مصرف زياد دارو ممکن است روي بچه تأثير بگذارد. لذا بهتراست اينگونه زنان با پزشک مشورت نمايند.
مصرف دارو براي زنان شيرده: چون دارو در شير مادر ترشح مي شود و ممکن است روي بچه تأثير بگذارد، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.
مصرف دارو براي اطفال: کاهش دوز مصرفي دارو، ضرورت دارد.
مصرف دارو براي افراد بالاي 60 سال: اشکالي ندارد.
مصرف در افراد بالاي 60 سال: چون دارو ممکن است موجب سرگيجه شود لذا کليه رانندگان و افرادي که کارهاي پرمخاطره انجام مي دهند، بهتر است هنگام مصرف اين دارو از فعاليت هاي مربوطه دست بکشند.
نکته: استفاده طولاني مدت از اين دارو ممکن است به ايجاد بيماري هاي خوني و آسيب هاي چشمي، منجر گردد، لذا آزمايشات منظم خون و معاينات چشمي در طول مدت درمان با اين دارو بايد انجام بگيرد.
منبع: چنگیزان، فاضل، (1388) راهنمای کامل داروشناسی عمومی (داروهای موجود در ایران)، قم، نیلوفرانه، چاپ دوم.