روانشناختي رنگ ها در دکوراسيون داخلي

در اين شماره مي خوانيم به مقوله اهميت و کاربرد رنگ در دکوراسيون داخلي بپردازيم. شايد باورکردن آن برايتان کمي مشکل باشد، اما از لحاظ روان شناسي، رنگ ها تاثيرات مستقيمي روي حالا رواني، احساسات، تفکر، ادراک و حتي فيزيک بدن انسان مي گذارند. رنگ ها که اصلي ترين موضوع در دکوراسيون داخلي هستند بر خلاف ساير ملزومات در دکوراسيون، يک بعد انساني دارند که نمي توان آن را ناديده گرفت.
پنجشنبه، 21 ارديبهشت 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
روانشناختي رنگ ها در دکوراسيون داخلي

روانشناختي رنگ ها در دکوراسيون داخلي
روانشناختي رنگ ها در دکوراسيون داخلي


 






 
در اين شماره مي خوانيم به مقوله اهميت و کاربرد رنگ در دکوراسيون داخلي بپردازيم.
شايد باورکردن آن برايتان کمي مشکل باشد، اما از لحاظ روان شناسي، رنگ ها تاثيرات مستقيمي روي حالا رواني، احساسات، تفکر، ادراک و حتي فيزيک بدن انسان مي گذارند.
رنگ ها که اصلي ترين موضوع در دکوراسيون داخلي هستند بر خلاف ساير ملزومات در دکوراسيون، يک بعد انساني دارند که نمي توان آن را ناديده گرفت.
هر کسي به طور ناخودآگاه با ديدن يک رنگ خاص لذت مي برد و دچار احساسات دلپذيري مي شود. گويي هربار که آن رنگ را مي بيند، عطشي در درونش سيراب مي شود. در واقع اين رنگ نياز دروني ماست و شايد خلائي که هميشه به دنبال جذب آن هستيم.
رنگ ها يک زبان بين المللي مشترک بين تمامي انسان ها هستند که احساسات را تحريک مي کنند.
خانه اي که غرق رنگ هاي مناسب باشد هميشه تسکين دهنده آلام روحي و آرامش بخش است.
لوييز چسکين مي گويد: «رنگ هاي مناسب موسيقي سکوت هستند و رنگ هاي نامناسب، آزاردهنده و ناراحت کننده اند.»
از اين رو بايد براي هر فضا رنگي متناسب با آن را به کار برد. به عنوان مثال براي اطاق خواب يا يک مرکز روان درماني به هيچ عنوان نبايد از رنگ هاي تند و گرم مانند قرمز و نارنجي به مقدار زياد استفاده کرد؛ چون اين رنگ ها باعث تهييج احساسات و افزايش ضربان قلب مي شوند. بهتر است در اين گونه فضاها از رنگ هاي نسبتا سرد و ملايم و آرامش بخش مانند سبز، آبي و سفيد و يا ترکيب آن ها استفاده کنيم.
و يا براي يک اتاق نشيمن خانوادگي بهتر است از رنگ هايي که باعث افزايش حس صميميت و گرما مي شوند استفاده کرد مانند رنگ هاي قهوه اي – طلايي – کرم – نارنجي و....
در واقع استفاده مناسب از رنگ ها مي تواند تکنيکي باشد براي القاء حس دلخواه بصري به بيننده مانند حس آرامش، صميميت، هيجان، عشق و نفرت و يا حتي القاء حس بزرگتر و يا کوچک تر جلوه دادن فضا.
به همين ترتيب انواع فضاها مانند پذيرايي، ناهارخوري، آشپزخانه، اطاق کار و ورودي و... رنگ مناسب خود را مي طلبند. براي استفاده درست و بجا از رنگ ها گريزي جز شناخت خواص ذاتي و روانشناختي آن ها نيست.
در دکوراسيون 12 رنگ موجود در دايره رنگ را دارا هستيم که اين رنگ ها متشکل از:
1- رنگ هاي اصلي: زرد -قرمز-آبي
2- رنگ هاي مکمل يا درجه دو: بنفش – نارنجي – سبز (اين رنگ ها از ترکيب دو رنگ اصلي ايجاد مي شوند.)
3- رنگ هاي درجه سه: زرد سبز (فسفري) – سبز آبي (فيروزه اي ) – بنفش آبي (سرمه اي)- بنفش قرمز (ارغواني) – قرمز نارنجي – زرد نارنجي (که اين رنگ ها از ترکيب دو رنگ درجه دو يا يک رنگ اصلي ايجاد مي شوند.)
بقيه رنگ ها که نامي از آن ها آورده نشده از ترکيب رنگ هاي بالا با رنگ هاي سياه و سفيد به وجود مي آيند. رنگ هاي بنفش، بنفش آبي، آبي، سبز آبي، سبز و زرد سبز جزء خانواده رنگ هاي سرد و رنگ هاي زرد، زرد نارنجي، نارنجي، قرمز نارنجي، قرمز و بنفش قرمز جزء رنگ هاي گرم محسوب مي شوند.
رنگ هاي گرم فشارخون و ضربان قلب را افزايش داده و باعث القاء حس گرما، هيجان و صميميت مي شوند و بر عکس رنگ هاي سرد فشار خون و ضربان قلب را کاهش داده و باعث القاء حس سرما، آرامش و حتي رخوت مي شوند.
اکنون به بررسي خصوصيات سه رنگ اصلي در دايره رنگ مي پردازيم:
خصوصيات رنگ زرد: رنگ زرد رنگي است با توان پرتوافکني زياد که بيشتر پرتوهاي دريافتي را بازتاب مي کند. در افسانه هاي چيني زرد متعلق به پادشاهان بوده است. از سوي ديگر زرد رنگي است که به سبب همان پرتوافکني زيادش ژرفا وعمق ندارد و برد آن نسبت به ساير رنگ ها زياد است.
زرد انسان را بسيار فعال و پرحرارت مي کند و در رنگ درماني براي انسان هاي گوشه گير، افسرده و بي تحرک، نشاط و فعاليت وحيات دوباره را به ارمغان مي آورد. زرد روحيه بشري و خاکي بودن را دارد، اما استفاده زياد از رنگ زرد مي تواند آزاردهنده باشد و باعث ايجاد هيجان و اضطراب شود. اما آميختن مقدار کمي سفيد به آن از اثرات تندش مي کاهد و آن را به رنگ شادي آوري مبدل مي کند. زرد رنگ، موسيقي و آواز بلبل است. افرادي که به رنگ زرد علاقه مندند معمولا افرادي پرتحرک، خلاق، جاه طلب، محقق و بلندپرواز هستند.
خصوصيات رنگ آبي: رنگي است آرام، عميق و متين و درون گرا، که بيننده را به سوي خود جذب مي کند. رنگي خواب آور است که تسکين دهنده هيجانات دروني است. آبي در هنر کهن به منزله رنگي آسماني و الهي و روحاني تعبير شده است. متمرکز شدن در آبي ذهن را باز مي کند و موجب تفکر و انديشه مي شود.
خصوصيات رنگ قرمز: اين رنگ توان فعاليت زيادي دارد. از لحاظ فيزيکي مي تواند ضربان قلب را تندتر و موجب تهييج احساسات شود. استفاده زياد آن موجب آزار چشم ها مي شود. طعم قرمز شيرين است. سرخ ؛ رنگ عشق، جواني، آرمان، قدرت، شهادت و پيکار و حتي خشونت است. معمولا رنگ قرمز، رنگ حرارت، حادثه و خطر هشدار است. افرادي که به رنگ قرمز علاقه مندند، افرادي با شدت احساسات بالا، آرماني، قدرتمند، عملگرا و معمولا تندمزاج هستند.
منبع:مجله راه کمال شماره 27



 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط