امام کجا زندگی می کرد؟
منزل خورشید
خانه دیگر امام، در خمین واقع شده که به نوعی، خانه پدری او هم محسوب می شود. امام تا بیست سالگی، در این خانه زندگی می کرد و در مدرسه علمیه سپهداری اراک درس می خواند. در خمین، همه می توانند آدرس خانه امام را به شما نشان بدهند. این خانه، معماری ای به سبک قاجار دارد و در کنار رودخانه خمین واقع شده که الان مرکز شهر حساب می شود. جالب است بدانید که در حال حاضر، سالانه ده ها هزار نفر از این خانه قدیمی دیدن می کنند و به نوعی، تبدیل به یکی از آثار گردشگری این شهر شده. برج دفاعی، مسجد، آسیاب، جوی پر از آب خمین و حمامی با ستون های سنگی، چیزهایی هستند که در اطراف این خانه می توانید مشاهده کنید. این خانه، 170 سال قدمت دارد و زمان خودش، از خانه های همجوارش ممتایزتر بوده. اگر روزگاری گذرتان به خمین افتاد، می توانید به تماشای آن بروید.
امام مهاجران
امام کی و به کجاها تبعید شد؟
شانزدهم مهرماه 41 بود که امام، جلسه مهمی برگزار کرد؛ جلسه ای با حضور مراجع قم. موضوع جلسه، به یکی از مصوبات حکومت وقت درباره انجمن های ایالتی و ولایتی ربط داشت. در یازدهم آذرماه همین سال، این مصوبه لغو شد؛ به علت مبارزات و روشنگری های پیگیری که امام درباره آن داشت. دوم بهمن ماه همین سال، رفراندوم رژیم از طرف امام تحریم شد تا همه چیز، به سوی فاجعه خونین فیضه قم پیش برود. از دوم فروردین 42، تا پانزدهم خرداد تاریخی این سال، زمان زیادی نبود؛ زمانی که به قیام مردم ایران رسید، قیامی در اعتراض به دستگیری مرجع تقلید مبارزه شان. اولین تبعید امام را، می توان همین دستگیری و انتقال به تهران دانست؛ بالاخره تبعید، یعنی این که تو را، به اجبار از سرزمینی که در آن زندگی می کنی، دور کنند و به جای دیگری ببرند. امام، بعد از پادگان قصر و عشرت آباد و پایان حصر خود، در مسجد اعظم قم سخنرانی مهمی انجام داد. سیزدهم آبان ماه 43 بود که می توان اولین تبعید خارج از کشور امام را، دنبال کرد؛ تبعیدی که انجام شد تا این مرد بزرگ را، به خاطر سخنرانی تاریخی اش درباره طرح کاپیتولاسیون، تنبیه کنند. او به آنکارا و بورسای ترکیه رفت. روزها ادامه پیدا کردند تا این که به سیزدهم مهرماه سال بعدترش رسیدند؛ روزی که امام را از ترکیه، به بغداد منتقل کردند. سه روز بعدتر، امام به سمت کربلا حرکت و 10 روز بعدترش، به نجف رفت. نجف و کربلا، البته برای این مرد مذهبی، چندان غریبه هم نبودند و به خاطر همین، تدریس حوزوی اش را در نجف شروع کرد تا از این روزها، بیشتر و بهتر استفاده کند. سال ها، گذشتند و گذشتند تا به عدد 56 رسیدند، و به ماه اردیبهشت این سال، ماهی که در آن، پیام امام به مناسبت فرا رسیدن چهلم شهدای قم صادر شد. دوم مهر ماه سال بعد، یعنی 1357، بعثی ها منزل امام را محاصره کردند و او، مجبور شد که به کویت مهاجرت کند. هشت روز بعدترش، امام هجرت خودش را به فرانسه آغاز کرد؛ و به همان منطقه معروف نوفل لوشاتو، منطقه ای که فرانسوی ها را، به میزبان یکی از بزرگ ترین رهبران انقلابی عصر خودشان تبدیل کرد. روزهای غربت در نوفل لوشاتو، زیاد طول نکشید چرا که تا 12 بهمن همین سال، چیزی باقی نمانده بود؛ روزی که مقدر بود در آن، رهبری مذهبی، به میهنی که از آن تبعید شده بود، برگردد. اما این بار نه در کسوت یک مبارز، که در قامت رهبری که انقلابش، به پیروزی رسیده بود.
امام چه کتاب هایی نوشت؟
و سوگند به قلم
شرح دعای سحر:
سر الصلاه، صلاه العارفین یا معراج السالکین:
شرح حدیث جنود عقل و جهل:
اربعین:
استفتائات:
حکومت اسلامی یا «ولایت فقیه»:
کشف الاسرار:
دیوان شعر:
مدرسه های رفاه و علوی چه نسبتی با امام داشتند؟
مدرسه گروه انقلاب
مدرسه یا موسسه علوی هم، در سال 1335 تاسیس شد؛ توسط جمعی از متدینین زمان خودش. که برجسته ترین آن ها علامه علی اصغر کرباسچیان بود که به نمایندگی از آیت الله بروجردی، با همکاری چند دانشگاهی دیگر این کار را به سرانجام رساند. این مدرسه، دو دبستان، یک مدرسه راهنمایی و یک دبیرستان دارد که اسم همه شان علوی است. این مدرسه یا موسسه، در اصل شکل گرفت که متدینین نخبه را پرورش بدهد. ده سال اول تاسیس این مدرسه، ده سال آرامی بود و از دهه دوم تاسیس به بعد بود که کم کم وارد سیاست و مبارزات سیاسی شد و در دهه سوم بعد از تاسیس، دیگر یک پای انقلاب شده بود. بعد از خروج امام از مدرسه رفاه، این مدرسه یا موسسه برای اقامت موقت ایشان انتخاب شد. امکانات و موقعیت این مدرسه، از جمله دلایلی که رهبر انقلاب ایران را، به اقامت موقت و مدیریت امور مملکتی در این مدرسه داشت. علوی، فارغ التحصیلان معروفی دارد، از جمله حسن غفوری فرد کمال خرازی، احمد مسجد جامعی، محمد اصفهانی، محمد رضا شریفی نیا، علی اکبر ولایتی و ...
مصلی امام خمینی چگونه شکل گرفت؟
میلاد یک عبادتگاه
مصلی امام خمینی تهران، با این اندیشه شکل گرفت که مکانی بزرگ با بناهایی بزرگ تر باشد برای اجتماع میلیونی مردم، جهت به جا آوردن مراسم های سیاسی و مذهبی و فرهنگی مختلف و هم چنین برگزاری نمایشگاه ها و مراسم های دیگر، برآورد اولیه این مکان، یک میلیونی مترمربع بود که بتواند حداکثر جمعیتی تا 800 هزار نفر را در خودش جا دهد. مکانی که قرار بود مسجد، شبستان، توقفگاه، خدمات بهداشتی و ... داشته باشد. در سال 1361، پنج مکان پیشنهادی برای اجرایی کردن چنین طرحی، به این قرار بود:
پادگان ولیعصر (میدان سپاه)
پادگان حر(خیابان کارگر جنوبی - میدان حر)
زمین های شمال میدان آزادی بوستان لاله (بلوار کشاورز)
اراضی عباس آباد
جلساتی برگزار شد و نهایتاً اعضا به این نتیجه رسیدند که اراضی عباس آباد تهران، بهترین گزینه ممکن برای استقرار مصلی است. اعضای گروه، گزارش خودشان رابه امام جمعه وقت تهران، آیت الله خامنه ای، تحویل دادند و ایشان هم همراه با رئیس مجلس وقت و امام جمعه موقت تهران، گزارش آن ها را تصویب کرده و نامه ای به امام خمینی نوشتند:
«بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی امام خمینی «مدظله العالی»
السلام علیکم و رحمه الله
به دنبال نیاز به ایجاد مصلای تهران و در پی جستجو و بررسی چند ساله، محلی مناسب در قسمت شمال مرکزی تهران (عباس آباد) که در مالکیت شهرداری است، شناسایی شد و طرح مناسب و جامعی پس از مشورت فراوان و به مسابقه گذاشتن میان مهندسان داخلی و خارجی، تهیه شد[...]»
حضرت امام هم وقتی که نامه را رویت کردند، جواب دادند که:
«بسمه تعالی
انشاء الله در کنار ساختن مصلای تهران در ساختن بینش کفرستیزی مسلمانان موفق باشید، ضمناً سادگی مصلی باید یادآور سادگی محل عبادت مسلمانان صدر اسلام باشد و شدیداً از زرق و برق ساختمان های مساجد اسلام آمریکایی جلوگیری شود. خداوند تمامی دست اندرکاران برپاکننده مساجد الله را تأیید فرماید.
روح الله الموسوی الخمینی 24/ 8 / 67»
... و این، نقطه شروع آغاز ساخت مصلی بود. همایشی برای جمع آوری نظرات متخصصان برگزار شد و نظرسنجی های مختلفی هم صورت گرفت تا مصلی، همانی بشود که باید باشد. در 29 فروردین 1364 بود که فراخوانی از تربیون نماز جمعه داده شد تا تمام طراحان باتجربه و واجد شرایط، بیایند و در آن شرکت کنند؛ متخصصانی از داخل آمدند و حتی شرکت کنندگانی از ژاپن، سوریه، پاکستان و هلند. و سرانجام، این دکتر پرویز موید عهد بود که توانست با طرح پیشنهادی خودش، توانست نامش را برای همیشه، در تاریخ مصلی امام خمینی ثبت کند.
و مصلی آخرین جایی بود که حضرت امام «ره» تا صبح در آغوش ملتش بود تا با او وداع گویند.
وب گاه رسمی امام خمینی کجا است؟
http://www.imam_khomeini.com
وبگاه رسمی امام خمینی، که از طرف موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی پشتیبانی می شود، به پنج زبان زنده دنیا، خدمات خودش را ارائه می کند. به محض این که آدرس را وارد نوار آدرس خودتان می کنید، با یک صفحه آبی روبه رو می شوید که تصویر روح الله، در حالی که آسمان آبی همراه به ابرهایش پشت او قرار گرفته اند و همچنین تصویری کم رنگ تر از قنوت معروف او در پس زمینه، خودنمایی می کند. زبان های انگلیسی، فارسی، عربی، فرانسه و ترکی، زبان های مورد نظر این سایت هستند.
بعد ازخوش آمد گویی سایت، با این پیام روبه رو می شوید تا هدف از راه اندازی آن مشخص شود؛ این سایت با آدرس
www.imam_khomeini.com
از سایت های تخصصی در مورد بنیانگذار جمهوری اسلامی است که تلاش دارد مقالات و مطالب متنوعی یپرامون زندگی، افکار و اندیشه امام خمینی «ره» ارائه نماید. و هدف آن ایجاد ارتباط فرهنگی با اندیشمندان سایر ملل و تبادل اطلاعات است.
در قسمت راست این سایت، می توانید به این لینک ها دسترسی داشته باشید:
درباره ما، زندگینامه امام خمینی از ولادت تا رحلت، زندگی امام به روایت امام، سفری به تاریخ، روزشمار تبعید حضرت امام خمینی «ره» مبارزه تاریخی امام و پیروزی انقلاب اسلامی- و آن روز قلب ملت از کار ایستاد و -
هم چنین در قسمت مقالات هم، می توانید نوشته هایی را که دیگران درباره آثار و آراء و اندیشه های او داشته اند، بخوانید. اگر الان به این سایت مراجعه کنید، می توانید مقاله هایی از این دست را مشاهده کنید: نگاهی به اصول توسعه از دیدگاه امام خمینی «ره»، نقش و جایگاه مردم در اندیشه سیاسی اسلام و امام خمینی «ره»، مفهوم حکومت و جمهوری اسلامی از دیدگاه امام خمینی «ره» و..
گزینه ها و لینک هایی که در این سایت مشاهده می شود، ساده و محدود است و همین اتفاق، کار کردن با آن را ساده تر می کند. در یکی پدیا هم، سایت رسمی آیت الله العظمی خمینی، همین آدرس معرفی شده است.
دیگران درباره امام چه می گویند؟
حدیث دیگران
هفته نامه میدل ایست
اشپیگل
روزنامه لاسویس ژنو
بی. بی. سی
روزنامه انگلیسی ایندیپندنت
نیویورک پست
بی نظیر بوتو، نخست وزیر فقید سابق پاکستان
نلسون ماندلا، رهبر مبارز آفریقای جنوبی
امام در سینما چگونه است؟
کلوزآپ مرد مبارز
در داخل ایران هم فیلم ها و مجموعه های تصویری مختلفی از امام ساخته شده است. اما در حوزه سینما، اولین بار بهروز افخمی است که با فیلمی به نام فرزند صبح، قصد دارد زندگی این رهبر بزرگ را به تصویر بکشد. البته این اثر سینمایی، بیشتر در کودکی های امام اتفاق می افتد و تا حالا هم بارها به دلایل مختلف، به تعویق افتاده است. تهیه کننده این اثر، آن را یک پروژه ملی تلقی می کند که همه باید در ساختنش دخالت و همفکر و همکاری داشته باشند. شریفی نیا دراین اثر، نقش حاج آقا احمد را بازی می کند و هدیه تهران، نقش دایه امام را. البته انتخاب شریفی نیا در زمان خودش حرف و حدیث هایی را ایجاد کرد.
داریوش مهرجویی:
رضا میرکریمی
مجتبی راعی
رسول صدر عاملی