دوری از قضاوت کردن در هم دلی

برای درک احساسات دیگران باید کاملاً بی طرف باشیم و بدون این که ارزیابی کنیم که آیا کار آن ها درست است یا غلط، خودمان را در جای آنان قرار دهیم. در واقع نباید بخواهیم درباره ی عقاید، افکار و احساسات فعلی آنها قضاوت
سه‌شنبه، 5 آذر 1392
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
دوری از قضاوت کردن در هم دلی
 دوری از قضاوت کردن در هم دلی

 

نویسندگان: دکتر مریم رسولیان- دکتر راضیه صالحیان




 

چگونه می توان هنگام هم دلی کردن از قضاوت دوری کرد؟

برای درک احساسات دیگران باید کاملاً بی طرف باشیم و بدون این که ارزیابی کنیم که آیا کار آن ها درست است یا غلط، خودمان را در جای آنان قرار دهیم. در واقع نباید بخواهیم درباره ی عقاید، افکار و احساسات فعلی آنها قضاوت کنیم، چرا که در این صورت نمی توانیم احساسات شان را به درستی درک کنیم. اما قضاوت نکردن حین هم دلی چندان هم ساده نیست. برای این که بتوانید بدون قضاوت و ارزیابی دیگران با آن ها هم دلی کنید، موارد زیر را در نظر بگیرید:
1. دیدگاه خودتان را کنار بگذارید و سعی کنید مسائل را از نگاه دیگران ببینید. به این ترتیب متوجه می شوید که آن ها افرادی نامهربان، خطاکار، سرسخت یا غیر منطقی نیستند، بلکه احتمالاً به موقعیت پیش آمده با افکار و عقاید خاص خودشان پاسخ می دهند.
2. برای دیدگاه و نظرات دیگران احترام قایل شوید. وقتی متوجه شدید چرا اطرافیان تان به چیز خاصی اعتقاد دارند، در واقع به طرز تفکر آن ها آشنایی پیدا کرده اند، اما آشنا شدن با نظرات و عقاید دیگران به معنای موافقت با این نظرات نیست. افراد دیگر ممکن است نظرات شان متفاوت از نظرات و عقاید شما باشد، چرا که دلایل خاص خودشان را دارند و به گونه ای دیگر در مورد مسائل فکر می کنند.
3. دیدگاه خودتان را بررسی و ارزیابی کنید. ببینید آیا حین ارتباط با دیگران بیش تر نگران به کرسی نشاندن حرف خود هستید و اصرار دارید دیگران نظرات شما را بپذیرند یا این که می خواهید برای مسئله ی پیش آمده راه حل مناسبی پیدا کنید و نظرات درست آن ها را هم بپذیرید؟ اگر از دنیای محدود افکار و عقاید خودتان بیرون نیایید، نمی توانید راهی برای احترام به عقاید دیگران باز کنید و به طور واقعی با آنان هم دلی کنید.
4. ذهن تان را آزاد کنید و با تمام وجود به کل پیامی که دیگران سعی می کنند به شما برسانند، گوش دهید. برای این کار:
• با گوش های تان گوش دهید: او چه می گوید؟ صدایش چگونه است؟
• با چشمان تان گوش دهید: وضعیت بدن و اندام هایش در موقع صحبت کردن چگونه است؟
• با مغزتان گوش دهید: آیا او چیز مهمی را پشت حرف هایش پنهان کرده است؟
• با قلب تان گوش دهید: فکر می کنید او چه احساسی دارد؟
5- از افراد سؤالات بیش تری بپرسید. وقتی شک دارید و نظرات، افکار و احساسات دیگران را به طور دقیق درک نکرده اید، قبل از هر چیز از آن ها بخواهید که موقعیت خودشان را توصیف کنند و مشکل پیش آمده را توضیح دهند و نظرات و احساسات خود را بیان کنند. این روش گرچه بیش از حد مستقیم به نظر می رسد، اما در مواردی که شما با وجود تلاش برای درک موقعیت پیش آمده نتوانسته اید به دنیای دیگران راه پیدا کنید، روش خوبی است تا شما را از قضاوت عجولانه در مورد آن ها باز دارد.
منبع مقاله :
رسولیان، مریم، صالحیان، راضیه،(1389)، هم دلی، تهران: چاپ اول1390



 

 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط