پارلمان اروپا همچنین وظیفه نظارت بر کمیسیون اروپا را نیز برعهده دارد، تا جایی که رئیس و اعضاء کمیسیون موظف به اخذ رای اعتماد از این پارلمان هستند و پارلمان میتواند آنان را بصورت دستهجمعی استیضاح کند.
انتخابات پارلمان اروپا در کشورهای مختلف عضو این اتحادیه در حالی روز یکشنبه به پایان رسید که این دوره همانطور که بسیاری از رسانههای غربی و اروپایی پیشبینی کرده بودند، با استقبال ضعیف مردم برگزار شد. این انتخابات مهم که از برخی جوانب در اروپا بینظیر است، امسال طی سه روز برگزار شد و نتایج اولیه آن نیز طی چند ساعت اخیر به تدریج از کشورهای مختلف برگزارکننده به دنیا مخابره میشود. بنا به نتایجی که تا کنون اعلام شده: در آلمان اتحاد احزاب مسیحی و بعد از آنها سوسیالدموکراتها، در فرانسه حزب راستگرای افراطی جبهه ملی و در اتریش راستگرایان حزب FPÖ به عنوان منتقدان اتحادیه اروپا پیروز انتخابات شدهاند.
طی چند ماه اخیر نام پارلمان اروپا بارها و بارها در رسانههای داخلی مطرح شده است، به عنوانهای گوناگون. این اخبار با سفر هیئتی از نمایندگان این پارلمان به ایران و دیدار پرحاشیه آنها با عوامل فتنه 88 و بعدها انتشار گزارش حقوق بشری ضدایرانی توسط این پارلمان و و متهم کردن ایران برای چندمین بار به نقض حقوق بشر به اوج خود رسید. مجموعه این عوامل موجب شد تا مردم ایران نسبت به نام و و موجودیت پارلمان اروپا حساستر شوند. به بهانه انتخابات اخیر این پارلمان و برای آن که مخاطبین محترم هر چه بیشتر با این نهاد اروپایی آشنا شوند، گزارش ویژه مشرق پارلمان اروپا را با جزئیاتی بیشتر معرفی میکند و علاوه بر ساختار و سازوکار این نهاد، دلایل اهمیت و میزان تأثیرگذاری آن بر سیاستهای کشورهای اروپایی را نیز بررسی خواهد کرد.
مجلس اروپا یا پارلمان اروپا به طور مشترک با شورای اروپا به قانونگذاری و اتخاذ تصمیمات در اتحادیه اروپا میپردازد و به دلیل آنکه نمایندگان آن به طور مستقیم از سوی شهروندان اروپایی انتخاب میشوند، نماد دموکراسی در اتحادیه اروپا به حساب میآید.مقر پارلمان اروپا، شهر "استراسبورگ" فرانسه است. پارلمان دوازده اجلاس کامل خود را هر ماه یک بار و هر بار یک هفته در این شهر برگزار میکند. اما اجلاسهای فوقالعاده و کمیسیونهای بیستگانه آن در بروکسل و دبیرخانه در "لوکزامبورگ" است.
با وجود اختیارات پارلمان اتحادیه اروپا به دنبال تصویب قطعنامه ضد ایرانی پارلمان اروپا که طی آن ایران برای چندمین بار به نقض حقوق بشر متهم شده بود، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه گفت: "از نظر ما اظهارنظرهای پارلمان اروپا نه اعتبار دارند و نه از وزن سیاسی برخوردارند." در همین رابطه 258 نماینده مجلس شورای اسلامی هم بیانیهای صادر کرده و ضمن محکوم کردن "اظهارنظرهای پارلمان اروپا در خصوص نقض حقوق بشر در ایران" تصریح کردند: "پارلمان اروپا از وزانت سیاسی برای اظهارنظر در این حوزه برخوردار نیست." این در حالی بود که حتی "مایکل مان" سخنگوی کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم درباره قطعنامه پارلمان اروپا و تأثیر آن بر مذاکرات هستهای گفت: "پارلمان اروپا حق دارد که هر آنچه میخواهد بگوید و تصمیم بگیرد. اما این قطعنامه الزامآور نیست. ما برای پارلمان اروپا احترام قائلیم اما اقدام آنها، تاثیر مستقیمی بر این مذاکرات نخواهد داشت."
به دنبال تمهیدات کنفرانس لاهه (1969)، ابتدا تقویت پارلمان و ضرورت دخالت آن در امور بودجه جامعه مورد توجه قرار گرفت. پس از پیمان "ماستریخت"، پارلمان اروپا نیز مانند سایر نهادهای اروپایی به نوعی شاهد یک جهتگیری فراملی بود. پارلمان از قدرت عزل اعضای کمیسیون اروپا برخوردار گردید و کمیسیون ملزم شد پیش از شروع کار خود از پارلمان تقاضای رأی اعتماد بکند. همچنین برای تمام شهروندان اروپایی هر کجا که باشند، حق انتخاب در نظر گرفته شد. براساس پیمان "نیس"، تعداد نمایندگان پارلمان اروپا افزایش یافت، همچنین مقرر شد که تصمیمات پارلمان بر اساس اکثریت دو سوم اتخاذ شود و پارلمان حق شکایت از سایر نهادهای اروپایی را در نزد دیوان عدالت اروپا داشته باشد.
1- حزب مردم اروپا (EPP)
زیر سلطه احزاب دموکرات مسیحی است و خواهان همگرایی نزدیکتر اقتصادی در اروپا و نیز سیاستهای مهاجرتی، خارجی و دفاعی مشترک است.
2- ائتلاف مترقی سوسیالیستها و دموکراتها (S&D)
که به نوعی نماینده چپ میانه محسوب میشود بر اساس ایدئولوژی سوسیال دموکراسی عمل میکند و هدف آن ایجاد یک اروپای سوسیال جدید است.
3- ائتلاف لیبرالها و دموکراتها (ALDE)
بیشتر مبتنی بر لیبرالیسم است. این گروه علاقمند به تعمیق و گسترش بیشتر اتحادیه اروپاست.
4- ائتلاف آزاد اروپا–سبزها (Greens/EFA)
متشکل از احزاب سبز و بومیگرایان و نمایندگان ملتهای بدون دولت از اسکاتلند، ولز و کاتالونیا است. این گروه خواهان حمایت بیشتر از محیط زیست، تمرکز کمتر بر دموکراسی و برابری جنسیتی در محل کار هستند.
5- اصلاحطلبان و محافظهکاران اروپا (ECR)
دارای رویکرد راست میانه میباشند و معمولاً متشکل از دموکراتهای مسیحی یا محافظهکاران است و یک بلوک ضدفدرالیستی در پارلمان اروپا محسوب میشود.
6- چپ متحد اروپا–چپ سبز نوردیک (GUE/NGL)
ترکیبی از دو سازمان کوچکتر چپ متحد اروپا و چپ سبز نوردیک است. برخی اعضای آن متعلق به احزاب کمونیست ملی هستند. این گروه هدف خود را توسعه اقتصادی و اجتماعی و حمایت از محیط زیست نهاده است.
7- اروپای آزادی و دموکراسی (EFD)
که ایدئولوژی این گروه را میتوان در عناصری چون بدبینی به اروپا، محافظهکاری ملی، محافظهکاری لیبرال، بومیگرایی و عوامگرایی معرفی نمود.
8- غیروابستهها (NI)
عضو هیچ گروه سیاسی در پارلمان اروپا نیستند. در پارلمان فعلی اتحادیه اروپا فقط 27 نماینده مستقل وجود دارد.
انتخابات پارلمان اروپا هر پنج سال یک بار برگزار میگردد. شهروندان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، در یک انتخابات ملی و به طریق رأیگیری مستقیم، نمایندگان خود را در پارلمان اروپا انتخاب میکنند. از هر کشور عضو، تعداد معینی نماینده برای پارلمان اروپا انتخاب میشوند. تعداد نمایندگان هر یک از کشورهای عضو در پیماننامه اساسی اتحادیه قید گردیده است. کشورهای بزرگتر دارای نمایندگان بیشتری از کشورهای کوچکتر هستند. با این وجود، کشورهای کوچکتر دارای سهم بیشتری از آن هستند که با احتساب جمعیتشان به آنها تعلق میگیرد. بنا به پیماننامه لیسبون، از انتخابات سال 2014 میلادی به بعد، هر کشور عضو باید حداقل شش نماینده در پارلمان اروپا داشته باشد. حداکثر تعداد نمایندگان کشورهای پرجمعیت 96 نفر است.
با این وجود که روش برگزاری انتخابات در کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است، ولی عوامل مشترکی نیز بین آنها وجود دارد. مهم این است که سیستم انتخابات نسبی باشد، یعنی احزاب با توجه به درصدی که در انتخابات به دست میآورند صاحب کرسی در پارلمان شوند. به این ترتیب هم احزاب کوچک و هم بزرگترها از امکان انتخاب شدن کاندیداهای خود برخوردار میشوند. در عین حال، شیوه برگزاری انتخابات در هر کشور میتواند بنا به ضوابط و رسوم ملی همان کشور باشد.
انتخابات امسال پارلمان اروپا در روزهای 22 تا 25 مه (اول تا چهارم خرداد) در سراسر این قاره برگزار شد .این انتخابات را نبردی بیسابقه بین جبهههای مختلف اروپا بر سر قدرت در این قاره دانستهاند .برای اولین بار احزاب مخالف اتحادیه اروپا در بسیاری از کشورها نقشی بزرگ بازی کردند .از آنجایی که هر قانونی باید به تائید نمایندگان پارلمان اروپا برسد، این نمایندگان نقشی کلیدی دارند.
بحران اقتصادی باعث بحثهای جدی درباره آینده اتحادیه اروپا شده و به همین خاطر انتخابات این دوره اهمیت ویژهای پیدا کرده است. اگر تعداد زیادی از رأیدهندگان خواستار ترک اتحادیه اروپا باشند، نظیر احزابی در انگلیس، فرانسه، ایتالیا، یونان و برخی کشورهای دیگر که خواستار خروج از اتحادیه اروپا هستند، در آن صورت پارلمان اروپا عرصه سرکشی گروهی بزرگ از مخالفان اتحادیه اروپا خواهد شد . نظرسنجیها میگویند بحران بدهی باعث افزایش خصومت با اتحادیه اروپا در بسیاری از کشورها شده است. به همین خاطر انتظار میرفت که احزاب منتقد اتحادیه اروپا مانند جبهه ملی در فرانسه و حزب استقلال بریتانیا در انتخابات نتایج خوبی کسب کنند.
حدود یک هفته قبل، خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم "برایان مک مانوس" درباره برگزاری انتخابات پارلمان اروپا نوشت: "احتمال شرکت ضعیف رأیدهندگان در این انتخابات معضلی اساسی برای اعتبار اتحادیه اروپا محسوب میشود. حدود 400 میلیون رأی دهنده برای شرکت در انتخابات امسال ثبتنام کردهاند، اما همه شواهد از این موضوع حکایت دارد که بیشتر رأیدهندگان از حضور در انتخابات صرفنظر خواهند کرد."
در نخستین انتخابات پارلمانی اروپا در سال 1979، در مجموع میزان مشارکت حدود 62 درصد بود. از آن زمان به بعد میزان مشارکت روندی نزولی به خود گرفت به طوری که در سال 2004 این رقم به شدت افت کرد و به 45/6 درصد و در آخرین انتخابات پارلمانی اروپا در سال 2009 به 43 درصد رسید. در این سال، میزان مشارکت در فرانسه تنها 40/6 درصد بود این رقم در آلمان 43/3 درصد بود. این در حالی است که میزان مشارکت در در لوکزامبورگ و بلژیک حدود 90 درصد بود، اما رأی دادن در هر دو کشور اجباری است که به گفته تحلیلگران، از جمله "آنتوان ووشه" استاد دانشگاه پاریس، چنین ارقام ناامیدکنندهای نشانه "ضعیف بودن اصول دموکراتیک در اتحادیه اروپاست."
علیرغم تمام آنچه گفته شد، تصمیمات و عملکرد پارلمان اروپا به موضوعات این قاره محدود نیست و بر نقاط دیگر دنیا هم تأثیرگذار است. این پارلمان اگرچه نام اروپا را یدک میکشد، اما عملاً به یک نهاد بینالمللی تبدیل شده و تصمیمات جهانی میگیرد و سیاستهای جهانی اتخاذ میکند. و متأسفانه مثل اغلب نهادهای بینالمللی دیگر تحت تأثیر نفوذ کشورهای غربی و به ویژه آمریکا قرار گرفته است. این پارلمان که باید خود را موظف و حتی مطلقاً محدود به دفاع از حقوق مردم اروپا کند، فروردین ماه امسال درباره نقض حقوق بشر در ایران کنفرانسی در بروکسل برگزار کرد و در این کنفرانس از "مریم رجوی" سرکرده گروهک تروریستی منافقین نیز دعوت کرد.
مریم رجوی در جلسه پارلمان اروپا
پارلمان اروپا دو هفته قبل از تشکیل این کنفرانس هم قطعنامهای علیه ایران صادر کرده و مدعی شده بود که اگر پیشرفت مهمی در موضوع هستهای کسب شود، اتحادیه اروپا باید روابط بهتر با ایران را طراحی کند و پیگیری وضعیت حقوق بشر محور روابط با ایران خواهد بود. نمایندگان پارلمان اروپا در این قطعنامه گفته بودند که در خصوص نقض سیستماتیک حقوق اساسی مردم و اعدامها در ایران نگرانیهای جدی دارند. در بخش مقدمه این قطعنامه آمده بود: "انتخابات ریاستجمهوری ایران بر اساس استاندارهای دموکراتیک مدنظر اتحادیه اروپا برگزار نشده است." در بخش آخر این قطعنامه هم که به حقوق بشر اختصاص داده شده بود، پارلمان اروپا خواهان آزادی کسانی که زندانیان عقیده خوانده میشوند، آزادی زندانیان به اصطلاح سیاسی، مدافعان حقوق بشر و محکومان فتنه شده و تأکید کرده بود که هیأتهای اعزامی پارلمان اروپا به ایران باید به دیدار با مخالفان سیاسی و فعالان جامعه مدنی متعهد بوده و به زندانیان سیاسی دسترسی داشته باشند.
منبع مقاله :
سایت مشرق نیوز
/ج