مترجم: مينا اسماعيلي
11 روش مقابله با شب کوري
وقتي از زير نور آفتاب به جاي تاريک مانند سالن نمايش مي رويد، ناگهان متوجه مي شويد فردي را که در کنار شما بود و همراه شما قدم به سالن نمايش گذاشت، به زحمت مي بينيد. همه ي افراد در چنين مواقعي دچار شب کوري لحظه اي مي شوند. يعني، شبکيه ي چشم براي آن که بتواند خود را با تغيير ناگهاني ميزان نور تطبيق دهد، به مدتي زمان نياز دارد. اما در مورد بعضي از افراد، شب کوري بيش از يک لحظه طول مي کشد.
برخي مردم سريع تر از ديگران قادرند خود را با تغيير نور و تاريکي تطبيق دهند. گاهي چشم هاي نزديک بين ديرتر مي توانند خود را با تاريکي تطبيق دهند و بعضي افراد به طور کلي در تاريکي قادر به ديدن نيستند. براي آن چندين علت مي توان ذکر کرد. به طور مثال، برخي از افراد (هرچند اين مورد شايع نيست) شب کوري پايدار مادرزادي دارند که هيچ خطري را متوجه چشم هاي فرد نمي سازد. متأسفانه پزشکان قادر به درمان فوري شب کوري نيستند. اما اگر دچار شب کوري هستيد و پزشک وجود اختلالي در چشم را عامل آن معرفي ننموده، به نکاتي که در ادامه به آن اشاره مي کنيم توجه کنيد. زيرا هنگام رانندگي در شب به شما ياري مي کنند.
- ارزيابي خود
بسياري از مردم توجه بسيار زيادي به چشم هاي خود دارند و نگران آنند که روزي بينايي خود را از دست بدهند. اگر پس از گذشت 5 دقيقه از زمان ورود به سالن نمايش، قادر به ديدن شخص مجاور خود باشيد چشم هايتان مشکلي ندارند و مي توانيد مطمئن باشيد که چشم هايتان داراي ديد خوب و کافي در شب مي باشند.
- مصرف ويتامين A
ويتامين A در تقويت ديد در شب، بسيار مهم است. در واقع با تجويز دوز بالاي ويتامين A براي افرادي که به کمبود اين ويتامين دچارند، مي توان ظرف چند ساعت مشکلات بينايي آن ها را در شب برطرف نمود. اما بايد گفت که عده ي کمي از افراد در آمريکا به کمبود ويتامين A دچارند. بنابراين لازم است قبل از مصرف ويتامين A حتماً با پزشک مشورت نماييد.
- هنگام رانندگي در شب از هر چيز که موجب بهبود بينايي مي شود بهره بگيريد
هنگام رانندگي در يک روز آفتابي در يک جاده مستقيم، معمولاً قادريد تا فاصله ي 350تا 450 متري را به خوبي ببينيد. اما هنگام شب، تحت شرايط خوب و هنگامي که چراغ هاي جلوي اتومبيل روشنند، فقط قادريد فواصل 100تا 130متري را ببينيد. پس استفاده از هر چيزي که بينايي را بهبود ببخشد حائز اهميت است. از تميز بودن چراغ هاي جلوي اتومبيل اطمينان حاصل نماييد. کثيفي جلو واقعاً موجب کاهش بينايي و ديد شخص شده، مشکل را دو چندان مي کنند.
هم چنين از زدن عينک هاي دودي در نور کم خودداري نماييد. زيرا اين عينک ها مانع از رسيدن نور به چشم شده، نور را از آنچه که هست کمتر مي کنند.
- از سرعت خود بکاهيد
هنگامي که با سرعت کم مي رانيد در صورت بروز حواث ناگهاني چشم ها فرصت کافي براي تطابق دارند.
- منتظر حوادث غير منتظره باشيد
امروزه جاده ها فقط متخص اتومبيل ها نيستند. بلکه عابران، دوچرخه سواران و دونده ها نيز در آن ها رفت و آمد دارند و تنها بر تن داشتن لباس سفيد، براي ديده شدن در شب، کافي نيست. لذا اين وظيفه ي شماست که هنگام رانندگي مراقب عابرين باشيد.
- احتياط در رانندگي در هواي باراني و مه
بارندگي و مه رانندگي در شب را دشوار و خطرناک مي سازند. پس بهتر است هنگام رانندگي در مه، جهت داشتن ديد بهتر، از نور پايين استفاده کنيد.
- انتخاب مسيرهاي خوب
انتخاب مسير خوب، رانندگي را هنگام شب آسان تر مي نمايد. حتي الامکان جاده هاي کم عبور و مرور جدا شده با مرز وسط را براي رانندگي در شب انتخاب کنيد.
- خودداري از رانندگي تحت شرايط نامناسب
تحت شرايط جوي نامناسب مانند مه يا شرايط نامطلوب ديگر از راندن اجتناب کنيد.
تا برطرف شدن شرايط نامناسب مي توان در يک پارکينگ، تعميرگاه و يا محل هاي مخصوص پارک کناره جاده منتظر ماند.
- به سمت راست جاده نگاه کنيد
به منظور جلوگيري از برخورد نور چراغ هاي جلوي اتومبيل هاي روبرو به کناره سمت راست جاده نگاه کنيد.
- روزها رانندگي کنيد
فقط روزها رانندگي کنيد. افراد مبتلا به شب کوري حتي در صورت وجود نور کافي در شب، نظير آنچه در شهرهاي بزرگ وجود دارد نيز، دچار مشکل مي باشند.
هشدار پزشکي
تشخيص را به عهده ي پزشک بگذاريد.
در برخي از موارد، شب کوري علامت اوليه ي بعضي از بيماري هاي چشم به شمار مي رود. به عنوان مثال التهاب و زوال تدريجي شبکيه چشم (1)، که تخمين زده مي شود 100/000نفر در آمريکا مبتلا به آن باشند، از جمله ي اين بيماري هاست. در مورد اين بيماري هنوز درمان خاص مؤثري وجود ندارد. اين بيماري به فرزندان منتقل مي شود و علت آن هنوز ناشناخته است و در نهايت مي تواند به نابينايي منتهي شود. چنانچه شب ها مشکل بينايي داريد، لازم است به چشم پزشک مراجعه نماييد. مراجعه به چشم پزشک بهترين اقدام به منظور مراقبت از بينايي است.
- استفاده از عينک مخصوص شب
جغدها که به شب زيستن معروف اند، داراي ديد بسيار خوبي در شب مي باشند. در حالي که انسان از داشتن چنين نعمتي محروم است. اما اين بدان معنا نيست که نمي توان ديد شب را بهبود بخشيد، ميليون ها تن با استفاده از عينک هاي مخصوص شب، ديد خود را در شب بهبود مي بخشند. ولي هنوز مشخص نيست که چرا اين عينک ها هنگام شب قادر به بهبود بخشيدن بينايي افراد نزديک بين نيستند. خلبان ها مي گويند که شب ها در ديدن باند با مشکل بيشتري مواجهند. در نتيجه شماره عينک آن ها در شب، با شماره ي عينکي که هنگام روز استفاده مي کنند، متفاوت است. پس اگر خلبان ها با اين روش بر اين مشکل فائق مي آيند، شما نيز مي توانيد از آن، جهت تقويت ديد خود در شب استفاده کنيد.
شب ها و يا هنگام رانندگي در شب، حتي اگر در طول روز نياز به عينک زدن نداريد، از عينکي با شماره ي بالاتر استفاده نماييد.
پي نوشت :
1. Retinitis Pigmentosa.
منبع مقاله :تکاک، دبورا، (1388) درمان هاي خانگي، مترجم: مينا اسماعيلي، ويراستار پزشکي: نويد محمدي، تهران: گلبرگ، چاپ پنجم