دوشنبه، 25 اسفند 1393

پرسش :

جواني هستم كه ميل به زن گرفتن ندارم‌؟ آيا اگر ازدواج نكنم مرتكب گناه مي‌شوم‌؟

پاسخ :
در قرآن كريم‌، دربارة ازدواج‌، آيات متعددي وارد شده است‌; آية 32 سورة نور كه مي‌فرمايد:"وَ أَنكِحُواْ الاْ ئَيَـَمَي‌َ مِنكُم‌ْ وَ الصَّـَـلِحِين‌َ مِن‌ْ عِبَادِكُم‌ْ وَ إِمَآئِكُم‌ْ إِن يَكُونُواْ فُقَرَآءَ يُغْنِهِم‌ُ اللَّه‌ُ مِن فَضْلِه‌ِ وَ اللَّه‌ُ وَ َسِع‌ٌ عَلِيم‌ٌ".و نيز در آيات 3، 4، 22، 23، 24 سوره نسأ و... دربارة ازدواج سخن گفته شده است‌.ازدواج از نظر اسلام‌، تنها ارضا نمودن شهوت جنسي نيست‌; بلكه يك حكم فطري و هماهنگ با قانون آفرينش است و وسيله‌اي براي تربيت فرزندان صالح و حفظ نسل بشر است و همان‌گونه كه در آية شريفة "وَ مِن‌ْ ءَايَـَتِه‌ِ أَن‌ْ خَلَق‌َ لَكُم مِّن‌ْ أَنفُسِكُم‌ْ أَزْوَ َجًا..." (روم‌، 21) بيان فرموده است‌، هدف از آن‌، رسيدن به سكون و آرامش جسمي‌، روحي‌، فردي‌، اجتماعي و مودت و رحمتي است كه خداوند متعال در بين زن و شوهر و خانواده قرار داده است‌.انسان با ازدواج‌،از عدم تعادل روحي خارج مي‌شود و از زندگي فردي‌، به مرحله زندگي جمعي گام گذارده‌، شخصيت تازه‌اي مي‌يابد و احساس مسؤوليت بيشتري مي‌كند و... .در روايتي از پيامبراكرم‌مي‌خوانيم‌: "شرار كم عزّابكم‌; بدترين شما مجردانند".(ميزان‌الحكمة‌، محمدي‌ ري‌ شهري‌، ج 2، ص 1180، ح 7823، دارالحديث / تفسير نمونه‌، آيت‌الله مكارم شيرازي و ديگران‌، ج 14، ص 463 ـ 465، ج 16، ص 391 ـ 393، دارالكتب الاسلامية / نظام حقوق زن در اسلام‌، شهيد مطهري‌;، ص 21 ـ 52، دفتر نشر فرهنگ اسلامي‌.).
ازدواج نكردن در اسلام‌، اگر چه گناه نيست‌، ولي مذموم و ناپسند است‌. در روايتي از پيامبر اسلام‌نقل شده كه فرمود: "مَن‌ْ تزوّج فقد أَحرَزَ نصف‌َ دينه‌ِ فليتق الله في النصف الباقي‌; هر كه همسر اختيار كند، نيمي از دينش را محفوظ نگه داشته است‌; پس بايد در نيم ديگر از خدا بترسد".(سفينة البحار، محدث قمي‌;، ج 1، ص 561، چاپ خطي‌.).البته اگر در ترك ازدواج مفسده و يا خوف به گناه افتادن باشد، اگر بتواند بايد ازدواج كند; همچنين اگر ترك ازدواج به جهت رهبانيت باشد، ممنوع و معصيت است‌; چرا كه رهبانيت در دين اسلام وجود ندارد.(ر.ك‌: ميزان الحكمه‌، محمد ري‌شهري‌، ج 2، ح 7473.)
منبع:سایت انوار طاها