شنبه، 23 ارديبهشت 1396

پرسش :

چرا حجاب باید اجباری باشد؟

پاسخ :
در مورد لزوم رعایت حجاب و اجباری بودن آن باید گفت: با نگاهی گذرا به آثار فردی و اجتماعی حجاب و تأثیر آن بر سلامت فرد و جامعه به خوبی ضرورت رعایت آن در جامعه از سوی زنان آشکار می گردد. حجاب زن در بُعد فردی موجب حفظ شخصیت او و باعث امنیت اوست و در مقابل، فقدان حجاب در زن باعث سقوط شخصیت او و تقویت نگرش شیء انگارانه نسبت به او و از بین رفتن امنیت او خواهد شد. از این­رو، حضرت علی ـ علیه السلام ـ در سفارش به امام حسن ـ علیه السلام ـ فرمودند: «و اکفف علیهن من ابصارهنّ بحجابک ایاهن فانّ شدة الحجاب ابقی علیهن؛[1] در پرده حجاب نگاهشان دار، تا نامحرمان را ننگرند زیرا که شدت پوشش و حجاب، عامل سلامت و استواری آنان است. و در بعد اجتماعی، حجاب زن از یکسو، باعث تحکیم بنیان خانواده می­گردد و از سوی دیگر، موجبات حاکمیت آرامش بر اجتماع را فراهم می­سازد و گونه­ای آرامش اجتماعی را در پی خواهد داشت و از طرفی، باعث سلامت جامعه و تعمیق بهداشت روانی و اجتماعی در سطح جامعه و استواری نظام اجتماعی می­گردد بدیهی است عدم توجه به حجاب و رعایت نکردن آن نه تنها سلب کننده آزادی و امنیت زن در جامعه است بلکه جامعه را از بهره گیری از خدمات زنان به عنوان بخشی اساسی، مؤثر و فعال جامعه محروم می سازد و نه تنها بنیان خانواده، که بنیان اجتماع را تهدید نموده، موجبات گسترش فساد در جامعه و ضربه پذیر شدن فعالیت­ها و مسئولیت­های اجتماعی را فراهم می آورد. بر این اساس اسلام که برای شخصیت افراد در بعد فردی و سلامت خانواده و اجتماع اهمیت قائل شده است برای حفظ سلامت فردی و اجتماعی و بهداشت روانی افراد، حجاب را بر زنان واجب نموده است. در واقع حجاب مصونیت فرد و جامعه را به دنبال دارد و اولین نفع آن به خود زن باز می­گردد و در سایه آن جایگاه و موقعیت شایسته خویش را به دست می آورد. بدیهی است با توجه به آثار گران­بهای حجاب و نقش آن در سلامت بنیان خانواده و جامعه، ضرورت حجاب به حکم عقل و شرع ثابت می شود و اگر زنان مسلمان به آثار و فواید حجاب توجه داشته باشند قدر این نعمت گرانقدر و گوهری بی همتا را بیش خواهند دانست و آن را با دل و جان پذیرا خواهند بود. اجبار حجاب برای جلوگیری از مفسده­هایی است که بر جامعه اسلامی ممکن است در صورت عدم رعایت حجاب مترتب شود و آثار آن در جامعه فراگیر شود لذا حکومت اسلامی می تواند حجاب را حتی برای افراد غیر مسلمان اجبار و الزام آور نماید.

معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. فتاحی زاده، فتحیه، حجاب از دیدگاه قرآن و سنت، قم: بوستان کتاب قم، 1392.
2. فتاحی زاده، فتحیه، زن در تاریخ و اندیشه اسلامی، قم: بوستان کتاب قم، 1393.
3. جوادی آملی، عبدالله، زن در آیینه جلال و جمال، قم: اسراء، 1391.
4. شفیعی سروستانی، ابراهیم، حجاب: مسئولیت‌ها و اختیارات دولت اسلامی، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، 1387.
5. فتاحی زاده، فتحیه، زن در تاریخ و اندیشه اسلامی، قم: بوستان کتاب قم، 1393.
6. محمدی آشنایی، علی، حجاب در ادیان الهی، قم: یاقوت، 1378.
7. مطهری، مرتضی، مسئلة حجاب، تهران: صدرا، 1393.
8. مطهری، مرتضی، نظام حقوق زن در اسلام، تهران: صدرا، ‎۱۳۶۵.

پی نوشت ها:
[1]. نهج البلاغه، نامه، 31، ترجمه دشتی، محمد، ص390.

منبع: اندیشه قم

نظرات کاربران