يکشنبه، 12 فروردين 1397

اگر کودکم بعد از مرگ پدرش، رفتارش عوض شود و بدتر شود، چه کار می‌توانم بکنم؟

پرسش :

اگر کودکم بعد از مرگ پدرش، رفتارش عوض شود و بدتر شود، چه کار می‌توانم بکنم؟

پاسخ :
این حالت طبیعی است. در حقیقت اگر کودکتان پدرش را از دست بدهد و رفتارش تغییر نکند، جای تعجب دارد. کودک ممکن است غم و اندوهش را به طرق مختلف نشان دهد، به ویژه هنگامی‌که درک از دست‌دادن پدر برای او ناآشناست و نمی‌تواند آن را تحمل کند. کودک ممکن است در طی این مدت به عقب برگردد و مثلاً بازهم شب‌ادراری داشته باشد، بدخواب شود یا رفتارش غیرعاقلانه و غیرقابل تحمل شود. مهم‌تر از همه این‌که حتی اگر خودتان هم غصه‌دار هستید و نمی‌توانید آن را تحمل کنید، اما در این شرایط سعی کنید بتوانید کودکتان را درک کنید. با یک مشاور در این زمینه صحبت کنید و از او کمک بگیرید. پزشک می‌تواند شما را به یک متخصص معرفی کند.

منبع: کودک شما (مجموعه پرسش و پاسخ از یک سالگی تا پیش دبستانی)، دکتر کارول کوپر، مترجم: ملیحه وفایی، ناشر: کتاب سعدی، چاپ اول (1384).

پرسش و پاسخ مرتبط:

کودکم هنوز نسبت به مرگ پدرش عکس‌العمل نشان نداده است. این مدت، چه موقع سپری می‌شود؟

چگونه می‌توانم به کودکم که پدرش فوت کرده کمک کنم؟

چگونه به کودکم کمک کنم تا با مرگ پدرش کنار بیاید؟

پدرم بیمار است و ممکن است بمیرد. چگونه این موضوع را به کودکم بگویم؟

کودکم با سقط جنین یا مرده به دنیاآمدن نوزاد چگونه کنار بیاید؟

آیا اشکالی دارد که احساساتم را در برابر کودکم به علت مرگ نزدیکانم بروز دهم؟

آیا کودکان کم‌سن و سال باید در مراسم تدفین حضور داشته باشند؟

یک کودک در چه سنی می‌تواند مفهوم مرگ را درک کند؟

من و همسر قبلی‌ام به کودکم حرف‌های ضد و نقیض زده‌ایم. چه کار می‌توانم بکنم؟