شنبه، 3 شهريور 1397

حکم غش در معامله

پرسش :

طلا فروش، جنسی را با وصف خاصی مثل فیروزه نیشابور یا برلیان اصل خریداری نموده و به مشتری فروخته است، اگر بعداً معلوم شود که جنس مذکور دارای ویژگی‌های ذکر شده نبوده است، معامله انجام شده چه حکمی دارد؟ و چه کسی ضامن است؟

پاسخ :
اگر عین خارجی را با وصف خاص می‌فروشد، در صورتی که معلوم شود آن وصف را نداشته، می‌تواند معامله را فسخ کند؛ و اگر کلّی می‌فروشد(۱) مشتری می‌تواند در صورت خلاف عوض کند و آن توصیف شده را بگیرد.
پی‌نوشت:
۱. معنای خرید و فروش به صورت کلی : بیع کلّی، مقابل بیع شخصی است که عبارت است از خرید و فروش کالایی که در وصف، معیّن و مشخّص است، لیکن در خارج و مصداق، کلّی و قابل صدق بر افراد متعدّد می‌باشد، مانند بیع صد گرم از طلای موجود در مغازه. معنای خرید و فروش به صورت جزئی و شخصی : خرید و فروش کالایی که در مصداق و بیرون، معیّن و مشخّص است، و معامله بر روی همان کالای مشخص و معین می‌شود. مانند معامله­ بر روی این انگشتر مشخص و معین.
منبع: leader.ir

احکام مرتبط:

اگر طلا فروش نداند ترازوی او دقّت لازم برای وزن طلا را دارد یا نه؛ آیا در این صورت می‌تواند از این ترازو استفاده نماید؟

آیا نحوه‎ی چیدن طلا و نقره و زیاد کردن نور و استفاده از چراغ‌های رنگی در ویترین مغازه، تدلیس و فریب در معامله محسوب می‌شود؟

اگر سطح فلزی را آب طلا یا نقره بدهند، و با عنوان طلا یا نقره بفروشند، معامله چه حکمی دارد؟

سازنده طلا به چه میزان می‌تواند أجرت ساخت از زرگر دریافت نماید؟

خرید و فروش طلا و نقره به صورت اینترنتی چه حکمی دارد؟

سپرده گذاری طلا در بانک چه حکمی ‌دارد؟

آیا خرید و فروش سکه طلا به صورت عددی در صورتی که مشتری وزن آن را نداند، صحیح است؟

خرید و فروش زیور آلات و جواهرات با طرح و نقش حیوانات چه حکمی دارد؟