يکشنبه، 19 اسفند 1397

جمع خوانی زن و مرد

پرسش :

همخوانی زنان و مردان در سرودها و تواشیح، چه حکمی دارد؟ آیا شنیدن آن جایز است؟

پاسخ :

آیات عظام امام، تبریزی، خامنه‌ای، سیستانی، فاضل، نوری و وحید: اگر به صورت غنا نباشد و باعث تهییج شهوت نشود و مفسده دیگری نیز نداشته باشد، اشکال ندارد.[۱]
آیات عظام بهجت، صافی و مکارم: اگر باعث مفسده شود، حرام است و بدون آن نیز بنابر احتیاط واجب جایز نیست.[۲]

پی نوشت ها:
[۱]ـ تبریزی، استفتائات، س ۱۰۵۸؛ خامنه‌ای، اجوبه استفتائات، س ۱۱۴۵؛ نوری، استفتائات، ج ۲، س ۵۴۴ و ۵۴۵ و ۵۴۹؛ سیستانی، sistani.org، (غناء)، س ۶؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۱۷۲۲ و ۹۷۷؛ دفتر: امام و وحید.
[۲]ـ مکارم، استفتائات، ج ۱، س ۵۲۲؛ دفتر: بهجت و صافی.

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

آیا آواز خواندن زن برای شوهرش جایز است؟

آیا جایز است زن در شب عروسی (در مجلس زنان)، غنا و آواز بخواند و عدّه‌ای به رقص و زدن بر روی میز و صندلی مشغول شوند؟ حکم چنین مجلسی از نظر شرع چیست (البتّه از آلات موسیقی استفاده نمی‌شود)؟

در شب عروسی آواز زن را بر روی نوار یا سی‌دی ضبط می‌کنند، آیا بر زنان جایز است در روزهای دیگر نیز آن را گوش کنند؟

اگر زن در شب عروسی غنا بخواند، آیا مردان محرم می‌توانند به آن گوش فرا دهند؟

استفاده از آهنگ‌های مبتذل (موسیقی حرام)، در مجالس عروسی زنان چه حکمی دارد؟

آیا جایز است همراه غنا و آوازخوانی زن در مجالس عروسی، دف و دایره بزنند؟