سه‌شنبه، 21 اسفند 1397

خواندن دعای کمیل

پرسش :

در دعای کمیل آیه «أَفَمَن کَانَ مُؤْمِنًا کَمَن کَانَ فَاسِقًا لَّا یَسْتَوُونَ» و در دعای ندبه («فَکَانَ قَابَ قَوْسَیْنِ أَوْ أَدْنَى»، وجود دارد این آیه از سوره‌ای است که سجده واجب دارد آیا زن حائض می‌تواند این فراز دعای کمیل بخواند؟

پاسخ :
آیات عظام امام، بهجت، فاضل و نوری: خواندن دعای کمیل و ندبه برای زن حائض اشکال ندارد؛ ولی باید آیات یاد شده را بر زبان جاری نکند.
آیات عظام تبریزی، خامنه‌ای، سیستانی، صافی و مکارم: خواندن دعای کمیل و ندبه و نیز آیات یاد شده و غیرآیات سوره‌های سجده‌دار برای زن حائض اشکال ندارد؛ بلکه فقط خواندن آیه سجده‌دار برای حائض حرام است.[۱]
آیت‌الله وحید: خواندن دعای کمیل برای زن حائض اشکال ندارد؛ ولی بنابر احتیاط واجب آیات یاد شده را بر زبان جاری نکند.[۲]
تبصره – آیه یاد شده، آیه ۱۸ از سوره سجده است و آیه‌ای که سجده دارد، آیه ۱۵ از این سوره است.

پی نوشت ها:
[۱] – توضیح المسائل مراجع، م ۳۵۴؛ خامنه‌اى، اجوبه‌الاستفتائات، ۱۹۹
[۲] – وحید، توضیح المسائل، م ۳۶۱

منبع: آداب و احکام زیارت، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، گروه اخلاق و عرفان دفتر نشر معارف، 1394.