شنبه، 20 ارديبهشت 1399

ثبت مکتوب تاریخ زلزله‌های ایران

پرسش :

تاریخ زلزله‌های ایران چقدر مکتوب شده است؟

پاسخ :
پاسخ آقای دکتر محمد رضا عباسی:

قدیمی‌ترین زمین‌لرزه که در اسناد به آن‌ها اشاره‌شده، مربوط به سده ششم پیش از میلاد است. "زیبرگ" (1932) به رویداد زمین‌لرزه‌های سده ششم پیش از میلاد در شوش اشاره‌کرده است. ولی "آمبرسیز" و "ملویل" (1981) در مطالعات خود نتوانستند به دلایل و مدارک اثبات‌کننده رویدادهای فوق دست یابند.

نخستین زمین‌لرزه در ایران که در تاریخ ثبت‌شده است، زمین‌لرزه سده چهارم پیش از میلاد است که منطقه ری را ویران کرد. در این زمین‌لرزه شهرهای متعدد و 2000 روستا ویران شد. این زمین‌لرزه بزرگ پس از عبور اسکندر از ری (راگا) در 330 سال پیش از میلاد روی‌داده باشد و به ‌احتمال ‌زیاد؛ همانند زمین‌لرزه بعدی که در این منطقه رخ‌داده است، به‌عنوان نمونه زمین‌لرزه‌های 743 و 855 میلادی همراه با چندین رویداد لرزه‌ای بوده است.

پاسخ آقای دکتر محمد تاتار:

با توجه به تمدن کهن ایران، تاریخ زلزله‌های ایران نسبتا خوب مکتوب شده است. مهم‌ترین مرجع برای جستجوی زمین‌لرزه‌های تاریخی ایران کتاب آمبرسیز و ملویل (1982) است که توسط ابوالحسن رده به فارسی برگردانده شده است.

منبع: پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله