يکشنبه، 25 خرداد 1399

چرا خدا در قرآن نسبت جمع به خود داده؟

پرسش :

اگر خدا یکی است، پس چرا در قرآن می‌خوانیم که ما چنین کردیم و ما چنان کردیم؟

پاسخ :
مفسر‌های قرآن کریم به این سؤال دو پاسخ داده‌اند که ما هر دو را به طور مختصر توضیح می‌دهیم.

الف) استفاده از کلمه‌ی "ما" برای نشان دادن قدرت و عظمت خداست؛ یعنی همان طور که پادشاه‌ها و قدرتمند‌های جهان هنگام حرف زدن درباره‌ی خود از کلمه‌ی "ما" استفاده می‌کنند، خدا هم که پادشاه حقیقی عالم و یگانه قدرتمند و بی همتای جهان است، هنگام سخن گفتن از خود، از ضمیر جمع استفاده می‌کند.

ب) خدا کارهای خود را به وسیله‌ی فرشته‌ها که سرباز‌های او به شمار می‌آیند، انجام می‌دهد. به همین دلیل، هنگام بیان کارهایشان می‌گوید که ما چنین کردیم و ما چنان می‌کنیم؛ یعنی من با استفاده از فرشته‌هایم این کار را کردم و آن کار را می‌کنم.

​​​​​​​منبع: هفتاد پرسش و پاسخ درباره‌ خدا، غلامرضا حیدری ابهری، تهران: انتشارات قدیانی، چاپ دوم، 1392.