سه‌شنبه، 25 آذر 1399

مدت حکومت حضرت مهدی (عج) از نظر قواعد عمومی

پرسش :

مطابق قواعد عمومى، مدت حکومت عدل امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) چقدر است؟

پاسخ :
مطابق قواعد عمومى، مقدار زمان لازم براى حکومت عدل جهانى و توحیدى امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) باید طولانی باشد تا بتواند اهداف عالى خلقت بشر در این دنیا در آن مدت زمان تحقق یابد. این مطلب را با مقدماتى کوتاه بیان مى کنیم:

الف) هدف از خلقت، ایجاد عبودیتى خالص در سطح کل جامعه است، عبودیت در سطح وسیعش به نحو استغراقى نه بدلى. خداوند متعال مى فرماید: «وَ مَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْاِنْسَ اِلَّا لِیَعْبُدُونَ»(1)؛ (من جنّ و انس را نیافریدم جز براى این‏که مرا پرستش کنند).

ب) حضرت مهدى (عجل الله تعالی فرجه) با برپایى حکومت جهانى اش در پیاده نمودن این هدف سهم عظیمى دارد.

ج) پیاده کردن این هدف عظیم، احتیاج به زمان کافى دارد؛ زیرا اصل بر عدم معجزه است.

نتیجه اینکه بقاى امام و حکومت او در مدت کافى براى تطبیق هدف عالى خلقت انسان ضرورى است؛ زیرا هدف خلقت بشر در دو نوع است:

1. هدف کلى: براى مجموعه بشر که در نهایت باید به نحو عام استغراقى، تمام بشر به کمال برسند.

2. هدف مقطعى: که براى بشر در هر برهه ای از زمان متصور است و آن به نحو عام بدلى براى برخى از افراد بشر تحقق یافته است.

پی نوشت:
(1). سوره ذاریات، آیه 56.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، مسجد مقدس جمکران، قم، 1390 ش، ص 651.