احکام وقف/ اجاره وقف: سوال پنجاه و شش
پرسش :
پدرم در سال 1340 به رحمت ایزدی پیوست. مغازه ای داشت که خودم روی آن بقالی داشتم. ماهی 90 تومان اجاره می دادم و او هم خرج خانواده می کرد. پدرم وصیت کتبی نداشت و بارها شفاهاً وصیت متعدد می کرد. از جمله، همیشه می گفت: این مغازه وقف امام حسین علیه السلام است، ولی صیغۀ وقف نامه نخوانده بود و می گفت: بعد از من، اجاره آن را بدهید برای کسر خرج فقرای طایفه، و اگر در اقوام فقیر نبود، کسی را بگیرید تا در دهات یا مسجد، مسألۀ دینی بگوید. بعد از پدرم پانزده سال روی مغازه بودم، که دولت مغازه را برای خیابان خراب کرد و پانزده هزار تومان پول ملک مغازه را به من داد. جایی نبود که با این پول بتوانم خریداری کنم و وقف کنم، و در این مدت هم چون کاسبی من ضعیف بود و بدهکار بودم، اجارۀ مغازه را ندادم و خودم را مستحق می دانستم. آیا اجاره را مدیونم یا نه؟ در صورتی که بعد از خراب شدن مغازه ـ که سنه 1355 بود ـ تا به حال بیکارم، و ملکی داشتم که چند ماه قبل فروختم، که اگر بخواهم مغازه بگیرم، فقط سرقفلی می شود. در دست سرمایه ندارم. اگر مغازه نگیرم، باید از این پول خرج کنم، تا تمام شود. ولی گاهی یک معاملات جزئی می کنم و به قناعت مخارج منزلم اداره می شود. این است مسأله زندگیم، تا ببینم پانزده سال اجاره را مدیونم یا نه؟ اگر طبق وصیتی که پدرم شفاهاً می گفت: ثلث از مال برای خودم، و درآمدش طبق همان وصیت بالا ـ که عرض کردم ـ مصرف شود. منزلی داشت که محل زندگی تمام خانوادۀ ما و خودش بود. آن را ثلث پدر کردیم، که تا سنه 1355 ـ یعنی پانزده سال بعد از پدرم ـ در آن زندگی می کردیم و هیچ اجاره ندادیم و قادر هم نبودیم. بعد از این که منزلی خریدیم، منزل پدری را اجاره دادیم و درآمدش هم در دست من و خواهرانم خرج شد. از این اجاره، فقط بیست سال نماز و روزه که وصیت کرده بود، خریدیم، و دیگر کاری انجام ندادیم. و این منزل قدری تعمیر لازم دارد، که ما نه پول داریم، نه می توانیم. درآمد هم دارد، ولی دست ما جمع نمی شود. واین مسأله شب و روز مرا رنج می دهد و می ترسم بمیرم و مدیون پدر باشم. نتیجه از مزاحمت این که: 1. با این شرایطی که از زندگی خود عرض کردم، آیا اجارۀ مغازه و منزل را مدیونم یا نه؟ (ضمناً از این اجاره ها، فقط شش هزار تومان برای جبهۀ جنگ پول دادم، گاهی هم خودم چیزی دادم). 2. پانزده هزار تومان پول مغازه را چه کنم؟ به هر کس یا هر جا دستور فرمایید بدهم. 3. منزل را که ثلث پدر قرار دادیم، در سند به نام خودمان است. هر کار، یا به هر کس دستور فرمایید، یا برای طلاب یا مدرسه علوم دینی، در محضر انتقال دهم، که به دست من نباشد، که درآمدش خرج شود و موفق به انجام وظیفه ام نشوم.
پاسخ :
وجه اجارۀ ثلث را متصرفین ضامن هستند. باید به دست وصی، در جهتی که میت تعیین کرده، مصرف نمایید.
بسمه تعالی، اگر با وجه مزبور نمی توانید ملکی تهیه کنید، تا به جای مغازه وقف باشد، باید عین پول را در جهتی که واقف تعیین کرده صرف نمایید.
منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.
پاسخ سوال 1:
بسمه تعالی، با فرض محرز بودن وقف مغازه، وجه اجارۀ آن را در مدتی که متصرف بودید، ضامن هستید. باید آن را در جهت مقرّره صرف نمایید.وجه اجارۀ ثلث را متصرفین ضامن هستند. باید به دست وصی، در جهتی که میت تعیین کرده، مصرف نمایید.
پاسخ سوال 2:
بسمه تعالی، اگر با وجه مزبور نمی توانید ملکی تهیه کنید، تا به جای مغازه وقف باشد، باید عین پول را در جهتی که واقف تعیین کرده صرف نمایید.پاسخ سوال 3:
بسمه تعالی، ثلث باید تحت اختیار وصی باقی بماند، و عواید آن را طبق وصیت میت، در جهت تعیین شده صرف کند. منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.