دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف/ اجاره وقف: سوال سه

پرسش :

چه می فرمایید در مسأله زمین وقف شده:‏ ‎‏1. کسی یک قطعه زمین مزروعی خود را وقف مسجد نموده تا عایدات آن را در‏‎ ‎‏تعمیرات اساسی کلی و جزئی و هکذا، در مایحتاج مسجد نامبرده خرج و مصرف‏‎ ‎‏نمایند، حالا از طرف ادارۀ بهداشت در همین زمین مرقومه یک ساختمان خانۀ‏‎ ‎‏بهداشت بنا نموده اند، راه استفاده از ساختمان احداثی در این زمین موقوفه چطور‏‎ ‎‏است؟ مرقوم فرمایید.‏ 2. کسی دیگر یک قطعه زمین خود را وقف سیدالشهدا علیه السلام و اولاد ذکور خود نموده که نسلاً بعد نسل‏‎ ‎‏از عایدات همان زمین مخارج خودشان را تأمین نمایند و هر سال به نام حضرت سیدالشهدا علیه السلام به‏‎ ‎‏مدت ده روز عزاداری نمایند، ولی از طرف جهاد و برای اهالی قریه قره شبان لوله کشی کرده اند و در‏‎ ‎‏گوشه همین زمین چاه عمیق حفر و منبع آب نصب و بنا کرده اند. آیا اهالی قریه مزبور می توانند از آب‏‎ ‎‏آشامیدنی همین چاه موقوفه برای وضو و غسل و آشامیدن خودشان استفاده نمایند؟ البته فعلاً مخارج‏‎ ‎‏زیادی در چاه عمیق و منبع آب صرف کرده اند و اگر بخواهند در جای دیگر دوباره خرج نمایند ممکن‏‎ ‎‏نمی باشد، راه حل را در این مسأله مرقوم فرمایید.‏

پاسخ :
پاسخ سوال 1:
‏‏بسمه تعالی، می توانند زمین مزبور را که در آن ساختمان شده به قیمت‏‎ ‎‏عادله از متولی شرعی وقف اجاره کنند و مال الاجاره باید صرف در جهت‏‎ ‎‏وقف شود.‏

پاسخ سوال 2:
‏‏بسمه تعالی، چنانچه رضایت موقوف علیهم تحصیل شود و اقدام به عزاداری هم بشود مانع‏‎ ‎‏ندارد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.