جمعه، 26 شهريور 1400

تفاوت شفاعت قرآنی با شفاعت دنیوی

پرسش :

آیا «شفاعت» مورد بحث قرآن همان شفاعت معمول در برابر جبّاران و حکّام ستمگر است؟

پاسخ :
عده ای در موضوع «شفاعت» آمده اند «شفاعت مورد بحث قرآن» را با «شفاعت معمول در برابر جبّاران و حکّام ستمگر» یکسان دانسته اند؛ در حالی که این چنین نیست؛ چون در آنجا صاحبان نفوذ سعى مى کنند گنهکارانى که با آنها رابطه دارند، برخلاف ضوابط، از مجازات مصون دارند و پادشاه و سلطان و امیر نیز به خاطر نیازى که به صاحبان نفوذ دارد، ناچار مى شود، شفاعت آنها را بپذیرد و گاه برخلاف میل خود از مجازات گناهکار چشم بپوشد.

ولى این مسائل در مورد خداوند و شفاعت در پیشگاه او صادق نیست، در اینجا شفاعت رنگ دیگرى به خود مى گیرد، اولیاء الله به اجازه و اذن خداوند، کسانى را که گناهانشان زیاد سنگین نیست و در مقابل آن گناهان، اعمال شایسته اى نیز دارند شفاعت مى کنند. اعلام این مطلب در واقع برنامه اى است براى تربیت نفوس و پاک ساختن دل ها.

منبع: پیام قرآن‏، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازى دام ظله، تهیه و تنظیم: جمعى از فضلاء، دار الکتب الاسلامیة‏، تهران‏، ‏1386 شمسی‏، چاپ: نهم، ج 6، ص 534.