چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

همان طوري كه مي‏دانيد خلاف شرع‏هاي زيادي در صدا و سيما وجود دارد كه به هيچ وجه جاي انكار ندارد (موسيقي‏هاي لهوي، اختلاط زن و مرد نامحرم در فيلم‏ها و سريال‏ها و ده‏ها چيز ديگر). مسئول صدا و سيما را رهبري تعيين مي‏كند و رياست سازمان هم مي‏تواند تاثير زيادي در جلوگيري از مفاسد در آن داشته باشد. اما چرا اين معضلات اصلاح نمي‏شود؟

پاسخ :
مشكلات صدا وسيما
كاركرد صدا و سيما هم مانند ساير دستگاه‏ها خالى از عيب و نقص نيست اما با توجه به اهميت اين رسانه و نقش مهم و تأثيرگذار آن بر افكار عمومى، عقايد و نگرش‏هاى جامعه و وظايف سنگينى كه اين رسانه ملى بر عهده دارد، رفع مشكلات و معضلات اين رسانه و بهبود كيفى و كمى برنامه‏هاى آن از اولويت به سزايى برخوردار است. به رغم وجود برخى مشكلات و معضلاتى كه به هيچ وجه زيبنده رسانه ملى نظام اسلامى ايران نيست، صدا و سيما دستاوردها و برنامه‏هاى مفيد و سازندة فراوانى داشته است و اين چنين نيست كه كاركرد آن، فقط وجود برخى خلاف شرع ها، اختلاط زن و مرد و باشد گذشته از برخى مظاهر نامتناسب با ارزش‏هاى اسلامى، بيشتر برنامه‏هاى صدا و سيما، آموزنده و در راستاى تأمين نيازهاى متنوع اقشار مختلف جامعه است.
صدا و سيما چون در قلمروى بسيار گسترده فعاليت مى‏كند، بالطبع در معرض آفت‏هاى زيادترى نيز مى‏باشد. در مورد انتقاداتى كه نام برديد بايد گفت: بخشى از اينها مربوط به مجموعه نظام، صدا و سيما و اصلاح كاركردهاى آن مى‏باشد و بخشى هم مربوط به افراد بيننده و مخاطبان آن است
هم در زمان امام راحل (ره) و هم در زمان حال كه نصب و عزل رئيس آن با مقام معظم رهبرى است و شورايى مركب از نمايندگان سه قوه بر سازمان نظارت دارند، خود اين بزرگواران انتقادهاى زيادى به برخى از برنامه‏هاى اين رسانه داشته، تذكرات متعددى در جهت بهبودبخشى آن داده اند. مقام معظم رهبرى فرمود: «من به صدا و سيما هفته اى يك بار يا كمتر، اعتراض مى‏كنم و پيغام تند مى‏دهم؛ اما صدا و سيما كارهاى زيادى به عنوان اسلام انجام داده و برنامه‏هاى اسلامى درست كرده است. برنامه‏هاى هنرى، اسلامى، گزارش و علمى، اگر خطا دارد تلاش هم دارد». بنابراين چنين نيست كه مقام معظم رهبرى هيچ گونه نظارت و كنترل بر اين رسانه ندارد بلكه برعكس با توجه به جايگاه و وظايف آن نسبت به اين رسانه، حسّاس بوده و اهتمام جدى دارند. مقام معظم رهبرى بر همه قواى حاكم و دستگاه‏هاى حكومتى نظارت دارند ليكن به دليل گستردگى تمامى اركان حكومت و شعاع كارها و فعاليت‏هاى آنان، مقام معظم رهبرى به طور طبيعى نمى‏توانند در تمام جزئيات آن فعاليت‏ها نظارت كنند. پس عمدة نظارت‏ها، در بخش سياست‏گذارى‏ها است كه دستگاه‏هاى حكومتى در مسير صحيح حركت كنند. علاوه بر آن مشى رهبرى، با توجه به ضرورت قانونمند شدن فعاليت‏هاى جامعه و نهادينه شدن مسئوليت و پاسخ‏گويى قواى حاكم در برابر سازوكارهاى قانونى، اين است كه حتى الامكان بر امور مختلف كشور نظارت كنند نه دخالت مگر آنكه مسئله بسيار حاد باشد كه ناچار به مداخله گردند (مانند طرح قانون مطبوعات در مجلس ششم).
مقام معظم رهبرى در موارد بسيارى به مسئولان تذكر مى‏دهند ولى لازم نيست اين تذكرات علنى بوده و باعث تضعيف آنان گردد.
نكته اى كه بايد توجه شود اين است كه نظارت و كنترل مقام معظم رهبرى، به تنهايى نمى‏تواند علت تامه براى حل مشكلات و معضلات جامعه و سازمان‏ها و نهادها باشد بلكه حل اساسى آنها، نيازمند ريشه يابى دقيق مشكلات و انجام اقدامات اصولى و صحيح براى برطرف كردن آن مشكلات است از قبيل:
1. نظارت دقيق بر گزينش افراد و برنامه‏ها در صدا و سيما و استفاده از هنرمندان متعهد و انقلابى
2. كنارگذاشتن افراد منحرف و غيرقابل اصلاح از راديو و تلويزيون و جلوگيرى از نفوذ افراد وابسته به درون صدا و سيما
3. نظارت همه جانبه بر پخش راديو و تلويزيون با استفاده از متخصصان و كارشناسان متعهد و نظارت دقيق بر فيلم سازان و محتواى فيلم ها
4. برخورد با مسئولان پخش مطالب توهين آميز يا منافى ارزش‏هاى اسلامى.
5. پرهيز از تقليد برنامه‏هاى خارجى بدون مطابقت با آيين اسلام و بسط فرهنگ تجمل گرايى و.
مردم وصداوسيما
حال با توجه به مشكلاتى كه در صدا و سيما و برخى برنامه‏هاى آن وجود دارد و به هر دليلى شايد اين مسائل در كوتاه‏مدت قابل حل نباشد بينندگان و مخاطبان نيز بايد نكاتى را رعايت كنند:
1. هر چند نمى توان براى برخى از فيلم‏ها يا سريال‏هاى خارجى از نظر شرعى مشكل ذاتى نام برد ولى اگر براى برخى بينندگان مفسده اى به دنبال داشته باشد، بايد آن فرد به آن نگاه نكند و صرف پخش آن برنامه از صدا و سيماى جمهورى اسلامى ايران به هيچ وجه دليل بر مشروعيت آن
نيست.
2. وجود اين قبيل مشكلات و نقايص، وظيفه نيروهاى انقلابى و متعهد را در كسب تخصص‏ها و مهارت‏هاى گوناگون، دوچندان مى‏كند زيرا پاره اى از عوامل اين نارسائى‏ها به كمبود نيروى انسانى و متخصصان مؤمن باز مى‏گردد.
3. با توجه به تهاجم فرهنگى از طريق ارتباطات و فن آورى پيشرفته مطمئن‏ترين راه براى دورماندن از انحراف و آلوده شدن به گناه، تقويت ايمان و تقواى الهى (كنترل درونى) است. البته اين موضوع به هيچ وجه توجيه كننده مشكلات برخى برنامه‏هاى صدا و سيما نيست.
پرسمان