سبک زندگی حضرت زهرا (س)

جامعه به سمتی رفته که ارزش ها رو به زوال است اما با روشنگری و معرفی الگو های که جامع صفات خوب هستند سبب می‌شود تا روح های که ضعف پیدا کردند دوباره قوی شوند و ارزشمند شوند. حضرت زهرا جامع صفات خوب هستند و نمونه و الگوی خوبی برای زنان و مردان ما است.
دوشنبه، 1 بهمن 1397
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سجاد رستمی چورتی
موارد بیشتر برای شما
سبک زندگی حضرت زهرا (س)
مادران نقش مهمی در شکل گیری تربیت فرزند دارند و می‌توانند با تربیت درست، یک فرزند مفید تحویل جامعه بدهند.
 
چکیده: جامعه به سمتی رفته که ارزش ها رو به زوال است اما با روشنگری و معرفی الگو های که جامع صفات خوب هستند سبب می‌شود تا روح های که ضعف پیدا کردند دوباره قوی شوند و ارزشمند شوند. حضرت زهرا جامع صفات خوب هستند و نمونه و الگوی خوبی برای زنان و مردان ما است.

تعداد کلمات 1201 / تخمین زمان مطالعه 6 دقیقه

سبک زندگی حضرت زهرا (س)

سجاد رستمی چورتی

مقدمه

قرآن کریم بهترین اسوه و الگو را برای مردمان، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله معرفی نموده «لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ» «پیامبر برای شما الگو و اسوه حسنه است»[1] و برای کسانی که خواهان خیر دنیا و آخرت هستند، پیروی از آن را گوشزد می‌کند. و فاطمهعلیهالسلام استمرار آن اسوه حسنه است. و این است رمز و راز آنکه سیره فاطمه علیهاالسلام برای همه امامان، اسوه و حجت و الگوست. در روایت است که فرمودند؛ ما امامان معصوم حجت خداوند بر مردمان هستیم و فاطمه علیها السلام حجت خداوند بر ماست. 
نکته: اگر قبر این بانوی بزرگوار برای ما مشخص نیست و ما محروم گشتیم از زیارت آن بزرگوار، ولی خصوصیات رفتاری این خانم برای ما مثل آفتاب عالم تاب روش است و ما محروم از این فیض الهی نیستیم و اگر قدری تلاش کنیم و اراده داشته باشیم، می‌توانیم یاد بگیریم که چه خصوصیاتی را باید از این خانم، الگو برداری کنیم. 
 

1. ساده زیستی

ساده زیستی دختر پیامبر یک نمونه برای زنان امروز جامعه ماست. ما روحیه مصرف گرایی را کنار بگذاریم و در زندگی به حد لزوم اکتفا کنیم و از افراط بپرهیزیم و آرزوهای حقیر و کوچک را فدای ارزش های بزرگ کنیم؛ نمونه کامل آن را در زندگی فاطمه زهرا (علیهاالسلام) می توان در تاریخ مشاهده کرد. جهیزیه دختر پیامبر، فقیرانه ترین جهیزیه ای بود که در آن روز در بین مردم رایج بود.»[3]
تذکر: هر چقدر، جامعه به سمت تجمل گرایی پیش رود، زندگی هم مشکل تر خواهد شد چون فرد با نگاه به زندگی کسی که تجمل موج می‌زند در زندگی آنها، حسرت می‌خورد و کسی هم که سرمایه دار است به زندگی بالادستی خودش نگاه می‌کند و آرامشی در زندگی ندارد و سراسر زندگی آنها را حسرت و چشم و هم چشمی فرا می‌گیرد و تمام هدف آنها از زندگی کردن می‌شود دنبال دنیا بودن و عقب نیفتادن از قافله تجمل گرایی. 
توجه : حضرت زهرا سلام الله علیها بالاترین جایگاه را در بین مردم داشت هم از نظر پدر که بهترین پیامبران بود، هم شوهر و فرزندانش که بهترین خلق بودند و بهترین امکانات هم را می‌توانست برای خودش فراهم کند اما نکرد. ( در دورانی هم که راه فتوحات و غنایم باز شده است، دختر پیغمبر ذره ای از لذت های دنیا و تشریفات و تجملات و چیزهایی را که دل دخترهای جوان و زن ها متوجه آن هاست، به خود راه نمی دهد.) [4] 
با همه ای این اوصاف، آن بانوی بزرگوار (زندگی ساده را می‌پسندد و دنبال تجملات نبودن) و خود را مشغول زرق و برق دنیا نکردن و زندگی آخرت را بر این دنیا ترجیح دادند. 
نکته: الگوی ما باید خانم فاطمه زهرا و ائمه معصومین باشند نه کشورهای غربی و ماهواره. 
 

2 .مادر خوب و نمونه بودن و تامین عاطفه شوهر و فرزند

روح انسان به گونه‌اى ساخته شده که نیاز به محبت و عطوفت، یکی از اساسى ترین نیازهاى او محسوب مى‌شود، بدین جهت، کودکان محروم از این موهبت، دچار کمبودها و مشکلات روانى و گاه نواقص جسمی خواهند شد. حضرت فاطمه(س) که خود از سرچشمه محبت و عطوفت رسول خدا سیراب گشته و قلبش کانون محبت به همسر و فرزندان خود بوده، در این جهت نیز وظیفه مادری خود را به بهترین شکل انجام داد. حضرت فاطمه فرزندان خود را به بازی و مسابقه تشویق و گاهی با آنان به بازی مشغول می‌شد و با حرکت ها و گفتارهای شیرین مادرانه و بالا و پایین انداختن فرزندان خود آنان را از احساسات پاک مادری سیراب می‌کرد.
(عطوفت و مهر مادری در حضرت زهرا سلام الله علیها به قدری بود که در لحظات پایانی عمر خود، سخت نگران حال فرزندانش بود. شاید بیشترین نگرانی آن حضرت برای محرومیت آنها از مادر بود. زیرا او می‌دانست که پس از شهادتش، هیچ کس نمی‌تواند مهر و محبت مادری را نسبت به آنها داشته باشد.)[5] وظیفه مادر این است که بچه های خودش را از نظر روحی و عاطفی تامین کند، مادران نقش مهمی در شکل گیری تربیت فرزند دارند و می‌توانند با تربیت درست، یک فرزند مفید تحویل جامعه بدهند.
 

3. برخورد با پدر 

(برخورد فاطمه سلام الله علیها با پدر، برخوردی مؤدبانه و بسیا متواضعانه بود بگونه ای که فاطمه بیش از همه در تکریم و تعظیم مقام رسالت سعی نموده، گرچه رابطه این دختر و پدر بسیار عاطفی و سراسر محبت و عشق بود، اما این، مانع احترام نسبت به پیامبر صلی الله علیه و آله نمی‌شد.)[6]
در جامعه می‌بینیم که دختر یا پسر با بی احترامی با والدینش صحبت می‌کند و ارزش آن را درک نمی‌کنند و با کلمات ناپسند قلب آنها را پر درد می‌کنند. اما حضرت فاطمه زهرا بعد از نازل شدن (آیه 63 سوره نورلَا تَجْعَلُوا دُعَاءَ الرَّسُولِ بَیْنَکُمْ کَدُعَاءِ بَعْضِکُمْ بَعْضًا ۚ قَدْ یَعْلَمُ اللَّهُ الَّذِینَ یَتَسَلَّلُونَ مِنْکُمْ لِوَاذًا ۚ فَلْیَحْذَرِ الَّذِینَ یُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَنْ تُصِیبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ یُصِیبَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ.  دیگر به خودش اجازه نمی‌داد به پیامبر بابا بگوید بلکه صدا می زد پیامبر خدا، تا اینکه پیامبر فرمودند؛ دخترم این آیه در شأن تو و خاندان نازل نشده بلکه در رابطه با جفا کاران نازل شده.[7] 

نکته پایانی : از آنچه گذشت نتیجه می‌گیریم که منظور از اسوه‌ پذیری این نیست که در همه‌ رفتارها همان قالب‌های رفتاری فرد الگو را مد نظر قرار داده و به همان شکل عمل کنیم. هر یک از رفتارهای حضرت فاطمه(س) دارای حقیقتی است که آن را به سادگی و با تحلیل و استنباط می‌توان در همه زمان‌ها ‌و در همه ابعاد فردی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی به کار برد. البته رفتارهایی هم در سیره حضرت فاطمه وجود دارند که عیناً قابل اقتباس و پیروی است؛ مانند عبادت و دعا، احترام به همسر، رفتار مناسب و مهرورزی به خانواده. پس الگوها منحصر به زمان و مکان نیستند و در همه اعصار می‌توان برای الگوگیری به آنها مراجعه کرد.. 

پاورقی
[1] قرآن کریم، سوره احزاب، آیه 21
[2] بحرانی، عبدالله بن نورالله، عوالم العلوم، جلد 11، قم: موسسه امام مهدی ،صفحه 5
[3] بیانات مقام معظم رهبری در تاریخ 4/11/1364
[4] بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از زنان به مناسبت سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا در تاریخ 25/9/1371
[5] قطبی هادی، بانوی بی نشان، چاپ کوثر، قم: احمدی، 1393، صفحه 15 و 55
[6] انصاری عذرا، جلوه های رفتاری حضرت زهرا علیهاالسلام، قم: مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1375، صفحه 5،15
[7] محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، جلد 43، ناشر: دارالکتب الاسلامیه، صفحه 32

منبع
قرآن کریم، سوره احزاب
بحرانی، عبدالله بن نورالله، عوالم العلوم، جلد 11، قم: موسسه امام مهدی
انصاری عذرا، جلوه های رفتاری حضرت زهرا علیهاالسلام، قم: مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1375
قطبی هادی، بانوی بی نشان، چاپ کوثر، قم: احمدی، 1393
محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، جلد 43، ناشر: دارالکتب الاسلامیه
بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از زنان به مناسبت سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا در تاریخ 25/9/1371
بیانات مقام معظم رهبری در تاریخ 4/11/1364

بیشتر بخوانید :
آشنایی با سبک زندگی فاطمی
سبک زندگی حضرت زهرا علیها السلام 
شگفتی های زندگی حضرت فاطمه (س)
اینگونه حضرت فاطمه (علیها السلام) را الگو قرار دهیم
شخصیت حضرت زهرا (س) در حوادث مختلف و مسؤولیت های زندگی​​​​​​​



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط