همه چیز درباره انگیزش درونی

انجام هر کاری نیاز به انگیزه دارد و بی تردید انسان اگر انگیزه نداشته باشد هیچ کاری را انجام نخواهد داد. انگیزش ها به دو نوع بیرونی و درونی تقسیم می شود و هر کدام برای برخی افراد و برخی موقعیت ها ممکن است کارآمد و مفید باشند. در این مقاله شما را با یکی از این انگیزش ها یعنی انگیزش بیرونی آشنا می سازیم. با ما همراه باشید.
شنبه، 4 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سید مصطفی سید آقامیری
موارد بیشتر برای شما
همه چیز درباره انگیزش درونی
انگیزش درونی برخاسته از درون است ولی انگیزش بیرونی امری خارج از فرد محسوب می شود.
 

مقدمه

انگیزش درونی یعنی انجام یک کار بدون اینکه هیچ پاداش خارجی و یا بیرونی دریافت کنید. در واقع شما کار را تنها به این دلیل انجام می دهید که برایتان لذت بخش بوده و به انجام آن علاقمندید و این در حالی است که در قبال انجام آن کار هیچ مشوقی از خارج دریافت نکرده و یا هیچ اجباری به انجام آن نخواهید داشت.
 
یکی از مثال های واضح انگیزش درونی مطالعه کتابی است که به آن علاقه دارید و از خواندنش لذت نمی برید. اما وقتی برای امتحان درس می خوانید احتمالاً آنچه شما را مجبور به نشستن پشت میز می کند، قبول شدن و یا تلاش برای کسب نمره بهتر است.
 

تئوری انگیزش درونی

چندین تئوری مختلف و متفاوت تلاش نموده اند تا عملکرد انگیزش درونی در انجام کارها را توضیح دهند. برخی متخصصان معتقدند علت بوجود آمدن تمام رفتارها مشوق های خارجی از جمله پول و قدرت و غذا و ... است. در رفتارهایی که به نظر می رسد مشوق خارجی وجود ندارد و می گوییم علت آن انگیزش درونی است، در واقع همان رفتار و فعالیت، به مثابه پاداش خواهد بود.
 
مشهورترین تئوری انگیزش درونی مبتنی بر نیاز و سائق افراد بود. گرسنگی، تشنگی و نیاز جنسی نیازهایی زیستی هستند که فرد را وادار به انجام برخی رفتارها می کنند تا بواسطه آن رفتارها زندگی مطلوب تری را تجربه کنند. انسان ها علاوه بر نیازهای زیستی، نیازهای روانشناختی متنوعی نیز دارند که برای رشد و شکوفایی استعداد ها، لازم است این نیازها نیز برطرف شوند.
 

انگیزش درونی در برابر انگیزش درونی

انگیزش درونی برخاسته از درون است ولی انگیزش بیرونی امری خارج از فرد محسوب می شود. وقتی فرد با یک انگیزش درونی برانگیخته می شود، کار مد نظر را فقط به خاط اینکه از انجامش لذت می برد انجام می دهد، هر چند که مشوق خارجی هم نداشته باشد.
 
از سویی وقتی توسط یک انگیزش خارجی برانگیخته می شوید، کار را برای دریافت آن مشوق خارجی انجام خواهید داد. این بدان معنی است که انتظار دارید در برابر کاری که انجام می دهید چیزی مانند پول به دست بیاورید و یا اینکه برای اینکه چیزی را از دست ندهید مثلاً از محل کارتان اخراج نشوید، فلان کار را انجام دهید.
  

نمونه هایی از انگیزش درونی

قطعاً همه شما تجربیاتی از انگیزش درونی داشته اید و دست به کارهایی زده اید که در قبال آن ها هیچ مشوق خارجی دریافت نکرده اید. برخی از نمونه های انگیزش درونی از این قرارند:
 
انجام فعالیت های ورزشی مانند فوتبال، بسکتبال، شنا و ... تنها به این خاطر که انجامشان برایتان لذت بخش است و این در حالی است که در صورت برنده شدن هیچ جایزه ای دریافت نخواهید کرد و حتی برنده شدن نیز برایتان اهمیتی نداشته باشد.
 
یادگیری یک زبان خارجی جدید، تنها به این خاطر که دوست دارید کارهای جدید را در زندگی تان تجربه کنید، در حالیکه هیچ نیازی به یادگیری آن ندارید.
 
گذراندن وقت خود با فردی که از بودن با او لذت می برید بدون اینکه بودن با او از لحاظ فردی و اجتماعی منفعت خاصی برای شما داشته باشد.
 
تمیز کردن خانه به این خاطر که از نظم و ترتیب وتمیزی لذت می برید و نه ترس از عصبانی شدن شوهر.
 
انجام حرکات ورزشی سنگین به خاطر لذت بردن از آن و نه کاهش وزن و تناسب اندام.
 
انجام کارهای داوطلبانه در مدرسه و یا محیط کار تنها برای اینکه از انجام آن ها لذت می برید و نه به خاطر زمین نماندن کارها.
 
پذیرفتن برخی مسئولیت های سنگین در محیط کار تنها به دلیل علاقه و نه به طمع ارتقای شغلی و یا حتی تحسین از سوی دیگران.
 
نقاشی کشیدن تنها به خاطر اینکه احساس می کنید این کار به شما آرامش می دهد، بدون اینکه قصد داشته باشید بعداً آن را بفروشید.
 

عوامل انگیزش درونی

همه ما آدم ها به نحوی با یکدیگر تفاوت داریم، بنابراین نگاه ما نیز به زندگی متفاوت بوده و آنچه ما را به انجام کارها بر می انگیزاند هم منحصر به فرد است. برخی افراد برای انجام یک کار تنها به انگیزش های درونی نیاز دارند اما برخی دیگر ممکن است برای انجام همان کار نیازمند محرک ها و پاداش های بیرونی باشند.
 
هم انگیزش های بیرونی و هم انگیزش های درونی هر دو مؤثر و کارآمد هستند اما تحقیقات نشان داده انگیزش های بیرونی اگر به صورت مکرر مورد استفاده قرار گیرند تأثیر خود را از دست خواهند داد.
 

چگونه می توان انگیزش های درونی را در خود تقویت نمود؟

در ادامه به برخی روش های تقویت انگیزش درونی اشاره می کنیم:
 
- در انجام کارها و فعالیت های روزمره به دنبال روش هایی برای علاقمند نمودن خود به آن ها پیدا کنید.
- با تمرکز بر روی ارزش ها و اهداف، به فعالیت های خود معنا بخشید.
- برای خود اهدافی دست یافتنی تعیین کنید بدون اینکه انتظار پاداشی خارجی داشته باشید. مثلا سعی کنید یک مهارت جدید را فرابگیرید.
- سعی کنید به کسی کمک کنید، آن فرد می تواند یکی از اعضای خانواده، یکی از دوستان و حتی یک رهگذر در خیابان باشد.
- لیستی از کارهای مورد علاقه تان و یا کارهایی که همیشه دوست داشته اید و فرصت انجامشان را نیافته اید، تهیه نموده و سعی کنید زمانی که خسته شدید و یا احساس ناامیدی کردید، به انجام آن ها مشغول شوید.
 - در یک رقابت شرکت نموده و به جای تمرکز کردن بر برنده شدن بر عملکرد خود متمرکز شوید.
 

انگیزش درونی در فرزند پروری

کارهایی وجود دارد که به کمک آن ها می توانید انگیزش درونی را در فرزندان خود تقویت کنید. معمولاً والدین برای وادار نمودن کودکان به انجام کارهایی مانند تمیز کردن اتاق و یا انجام تکالیف مدرسه، از پاداش های خارجی استفاده می کنند. اما روش هایی وجود دارد که می توان به کمک آن ها انگیزش های درونی را در کودک خود پرورش دهید، در ادامه به برخی از این راهکارها اشاره می کنیم:
 
- به جای اینکه برای آن ها تعیین تکلیف نموده و یا آن ها را به انجام یک کار وادار کنید، آن ها را میان چند کار مخیر نمایید.
- به بچه ها مسئولیت دهید و اجازه دهید برخی کارها را به تنهایی انجام دهند.
- انجام فعالیت ها را برای کودک لذت بخش نمایید مثلاً کاری کنید که مطالعه برایشان فعالیتی مفرح محسوب شود تا کم کم به مطالعه علاقمند شوند.
- آن ها را تشویق کنید تا به مزایای درونی هر فعالیت متمرکز شود، به آن ها بیاموزید که انجام یک فعالیت می تواند حالشان را خوب کند. مثلاً مرتب کردن اتاق می تواند حال خود کودک را خوب کند و نیازی به دریافت پاداش نخواهد بود.
 
منبع: سایت هلث لاین


سبک زندگی مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط
موارد بیشتر برای شما