شورای نگهبان، نگهبانِ چه چیزی است؟
شورای نگهبان نهادی است مستقل و دارای پشتوانه قوی؛ همین جایگاه و نقش راهبردی در حفظ کشور باعث شده است این نهاد با هجمه دشمنان مواجه شود.
سهشنبه، 25 تير 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
1. اهداف: مطابق اصل 91 قانون اساسی، شورای نگهبان «بهمنظور پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی ازنظر عدممغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با آنها» تشکیل شده است. آنان که شورای نگهبان را حافظ قانون اساسی یا اسلامیت نظام میدانند، نظرشان از همین اصل نشأت گرفته است. البته، یکی از مبانی محدوددانستن کارکرد شورا به حفظ اسلامیت نظام، مقایسه آن با هیأت پنجنفرهای است که در متمم قانون اساسی مشروطه پیشبینی شده بود تا مصوبات مجلس شورای ملی را با احکام اسلام تطبیق دهد که بهصورت ناقص در مجالس اول تا چهارم اجرا شد و با رویکارآمدن پهلویها به دست فراموشی سپرده شد. این در حالی است که جایگاه رفیع شورای نگهبان به هیچوجه با این هیأت قابل مقایسه نیست.
2. وظایف: مطابق قانون اساسی وظایف شورای نگهبان عبارتند از: انطباق مصوبات مجلس با موازین اسلام و قانون اساسی، نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان، ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی و تفسیر قوانین. علاوهبرآن، طبق قوانین عادی وظایفی مانند اظهارنظر درباره اساسنامه سازمانهای دولتی و پاسخ به استعلامهای دیوان عدالت اداری نیز برعهده شورا قرار دارد. تا اینجا فهرست آنچه شورای نگهبان باید از آنها حفاظت کند، عبارت است از انتخابات، قانون اساسی، اسلامیت نظام و جمهوریت نظام؛ زیرا برخی اصول قانون اساسی مربوط به جمهوریت است و درصورتیکه طرح یا لایحهای مغایر با این اصول تصویب شود، شورای نگهبان از تبدیل آن به قانون ممانعت میکند. بااینحال، هنوز کارکردهای واقعی شورای نگهبان بهطورکامل احصا نشده است. شورای نگهبان با انجام این وظایف به ایفای نقشها و کارکردهای خود در ساختار سیاسی میپردازد و این کارکردها نتایجی دربردارد که گستردهتر از اهداف و وظایف قانونی شورا هستند؛ بنابراین، برای یافتن پاسخ پرسش خود باید وارد گام بعدی شویم.
3. کارکردها: پیامدهای عملکرد شورای نگهبان فراتر از پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی یا نظارت بر انتخابات است. برای توضیح این ادعا از نظریه کارکردگرایی کمک میگیریم. براساس نظریههای کارکردگرایی، هر نظام سیاسی چهار کارکرد بنیادی دارد که عبارتند از: ۱. کارکرد استخراجی؛ مانند اخذ مالیات از شهروندان؛ ۲. کارکرد توزیعی؛ یعنی توزیع منابع مادی و غیرمادی میان مردم مانند پرداخت حقوق کارمندان یا احداث مدرسه؛ ۳. کارکرد تنظیمی؛ یعنی ایجاد نظم در جامعه و حلوفصل اختلافات؛ ۴. کارکرد حفظ سیستم. یکی از کارکردهای اصلی هر نظام سیاسی این است که از خود (حکومت)، مردم و سرزمینش حفاظت کند؛ زیرا بدون حفظ سیستم اجرای سایر کارکردها امکانپذیر نیست.
دولت (State) یا کشور ایران مانند سایر دولتها از سه جزء اصلی سرزمین، مردم و حکومت تشکیل شده است. وظایف شورای نگهبان ازقبیل حفاظت از تطبیق قوانین با اسلام و قانون اساسی، نظارت بر انتخابات و تفسیر قوانین همگی در حیطه حکومت یا نظام سیاسی قرار دارد؛ اما کارکردهای (Function) شورا از حیطه حکومت فراتر میرود و کلیت کشور را دربرمیگیرد. چنانچه از این منظر به کارکردهای شورای نگهبان نگاه کنیم، این شورا چشم بینای نظام است تا دشمنان کشور با ورود به جایگاه ریاست قوه مجریه و نمایندگی مجلس یا تصویب قوانین مغایر با منافع ملی، موجودیت نظام را بهخطر نیندازند. بنابراین، کارکرد شورای نگهبان فراتر از حفظ حکومت و نظام سیاسی است و به حفظ سرزمین و مردم نیز ربط پیدا میکند. این ادعا مستند به واقعیت است و جنبه شعاری ندارد. بررسی رفتار سیاسی دشمنان ایران در طول چهار دهه گذشته نشان میدهد که آنها به حذف جمهوری اسلامی قانع نیستند. هیچ کشور سلطهگری مانند آمریکا حاضر نیست مالیات شهروندان خود را هزینه کند تا حکومت کشور دیگری را تغییر دهد و سپس آن را ترک کند. رفتار آمریکا با همسایگان ما نیز دلیلی بر اثبات این ادعاست؛ بنابراین، هدف آنها کلیت ایران است. یکی از مهمترین شیوههای دستیابی به این هدف، نفوذ در هیأتحاکمه است. این شیوه از بدو پیروزی انقلاب استفاده و بهتدریج پررنگتر شده است. ورود نیروی نفوذی به جایگاه ریاستجمهوری یا نمایندگی مجلس یا تصویب قوانین مدنظر دشمن دقیقا همان کارکرد حمله نظامی را برای دشمن دارد. بنابراین، شورای نگهبان با نظارت دقیق بر انتخابات و نظارت بر تصویب قوانین مانع نفوذ بیگانگان و حفاظت از کلیت کشور میشود. برایناساس، چنانچه بخواهیم بعد از عبارت «شورای نگهبان» کلمهای اضافه کنیم که سوال طرحشده در ابتدای این یادداشت را پاسخ دهد، بهترین کلمه «ایران» است؛ یعنی شورای نگهبان، نگهبان ایران اسلامی است که قانون اساسی، اسلامیت، جمهوریت و... را دربرمیگیرد. باتوجهبه این مسوولیت خطیر، قانونگذار شورای نگهبان را ذیل هیچیک از قوا قرار نداده است؛ اما سه رکن نظام در انتخاب اعضای شورا دخیلاند: 1. ولیفقیه بهعنوان بالاترین مقام رسمی کشور؛ 2. قوه قضاییه؛ 3. مجلس شورای اسلامی. بنابراین، این شورا نهادی است مستقل و دارای پشتوانه قوی. همین جایگاه و نقش راهبردی در حفظ کشور باعث شده است این نهاد با هجمه دشمنان مواجه شود.
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
امامزادگان سرمایه های ملی و معنوی مردم ایرانند
چهارشنبه، 5 مرداد 1390
ماهواره نوید دانشگاه علم و صنعت آماده پرتاب است
دوشنبه، 16 خرداد 1390
دفاع از مشایی برای ما لکه ننگ است
پنجشنبه، 16 دی 1389
پیشبینی آیت الله جنتی درباره مشایی
سهشنبه، 9 آذر 1389
محمدعلی کشاورز: دوست دارم نقش رهبر ارکستر را بازی کنم
پنجشنبه، 21 مرداد 1389
صدا و سیما زندگینامه طالبانی را به تصویر کشید
شنبه، 12 دی 1388
برگزاری کنسرت "سال" در برج میلاد
سهشنبه، 10 شهريور 1388
پربینندهترین سایت فضایی دنیا کارکرد ماهواره امید را گزارش میداد
يکشنبه، 6 ارديبهشت 1388
سعدی با شعر نام ایران را به همه جای دنیا برده است
جمعه، 4 ارديبهشت 1388
رییس دانشگاه اصفهان: طراحی و مطالعات شهرموزه اصفهان با 16 آزمایشگاه پیشرفته پایان یافت
سهشنبه، 10 دی 1387
تازه های اخبار
حاج قاسم چگونه دوران نوجوانی و جوانی خود را تعریف میکند؟
سال نو میلادی با ولادت حضرت عیسی مسیح متفاوت است؟ روز واقعی ولادت از نظر اسلام چه زمانی است؟
صفر تا صد حج عمره | فیش حج + قیمت
فراخوان سومین جشنواره فرهنگی، ادبی، هنری نماز «فجر تا فجر»
انقلابی بصیر، یا انقلابی بصیرنما؟
فدرالیسم در ایران؛ قانون اساسی در این باره چه میگوید؟
مزایا و معایب کانال سیگنال فارکس و سیگنال خرید ارز دیجیتال در دنیای مالی
حضرت عیسی، از پسر خدا تا نماز خواندن پشت سر امام زمان
بیست و ششمین جشنواره بین الملل قصه گویی
سرمایه گذاری در بورس را از کجا شروع کنیم؟ 3 مرحله اصلی
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
29 جمادی الثانی سالروز وفات حضرت ام کلثوم(سلام الله علیها)
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
ثواب روزه فردا را از دست ندهید
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
وضعیت سوریه در آخرالزمان
موارد بیشتر برای شما
حکمت | خیرخواهی عمومی در دعا / استاد عالی
استوری شهادت امام هادی علیه السلام
آموزش خوشنویسی در ایران، ترکیه و بلاد عرب
مداحی زیبای جان جانانی
جان جانانی با نوای جواد مقدم
روش و آداب ختم حضرت ابوالفضل (ع) + متن و صوت
استادی که پس از جلسه با آیتالله مصباح نگاهش به او تغییر کرد
خلاصه دیدار هوادار ۰ - پرسپولیس ۵
سندرز: دولت آمریکا امروز برای میلیاردرهاست
اژهای: مستکبرین از جریان مقاومت دلهره و اضطراب دارند
تیراندازی در آمریکا
تصاویر دوربینهای مداربسته از لحظه حمله در نیواورلئان
تصاویری از حضور حاج قاسم در سیستان و بلوچستان برای مبارزه با اشرار
لاریجانی: بعید میدانم در سوریه حکومت دموکراتیک ایجاد شود
پنجره متفاوتی از دیدار امروز رهبر انقلاب با خانواده شهدا