وقتی دیپلماسی از اقتدار شارژ می‌شود

کارت به کارت

سی کیونگ ساعاتی پس از ورود به تهران در نشست خبری مشترک با اسحاق جهانگیری بر برنامه تقویت پایه‌های توسعه دوجانبه تاکید کرد و گفت: 2کشور طبق همکاری جامع که در سال ۲۰۱۶ اعلام شده است، درباره پروژه‌های مختلف...
دوشنبه، 23 فروردين 1400
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
کارت به کارت
نخست‌وزیر کره‌جنوبی برای یک سفر ۳ روزه و دیدار با مقامات کشورمان وارد تهران شد. سفر «چون سی کیونگ» به کشورمان نخستین سفر یک نخست‌وزیر کره‌جنوبی به تهران بعد از 44سال است؛ سفری که البته در پی بالا گرفتن اختلافات میان ۲ کشور در ماه‌های گذشته تنظیم شد. به‌رغم آنکه در روزهای گذشته اعلام شده بود نخست‌وزیر کره‌جنوبی با اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و علی لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب دیدار خواهد کرد اما روز گذشته بسیاری از منابع از پیگیری‌های سی کیونگ برای دیدار با حسن روحانی خبر دادند.

بدون‌شک محوری‌ترین موضوعی که نخست‌وزیر کره‌جنوبی را برای نخستین‌بار در 44 سال گذشته به تهران کشانده و در دیدار با مقامات عالی‌رتبه کشورمان نیز مورد بحث قرار می‌گیرد، بدهی 7 میلیارد دلاری سئول به تهران است؛ مساله‌ای که حتی پیش از آغاز سفر وی نیز مورد تاکید مقامات ایرانی قرار گرفته بود. هفته گذشته و پس از آنکه خبرگزاری یونهاپ به نقل از منابع آگاه از این سفر خبر داد، سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ضمن رد دعوت ایران از «چون سی کیونگ» گفت: درخواستی بوده و ما از این سفر استقبال کردیم. انتظار داریم نخست‌وزیر کره‌جنوبی که عازم ایران است راه‌حل‌ها برای آزادسازی منابع مسدودشده ایران در کره را با خودش بیاورد. این موضوع روابط دوجانبه را در یکی، دو سال اخیر شدیدا تحت تاثیر خود قرار داده و این سفر می‌تواند در ارتقای روابط و رفع برخی سوء‌تفاهمات کمک کند و امیدواریم نخست‌وزیر کره با دست پر و با راه‌حل‌های اجرایی و عملیاتی وارد ایران شود. 

اشاره خطیب‌زاده به ماجرای بدهی‌های کره‌جنوبی به کشورمان نشان از مهم‌ترین موضوع موجود در روابط میان ۲ کشور دارد. بدهی 7 میلیارد دلاری کره‌جنوبی به کشورمان مساله‌ای است که در یک سال گذشته بارها از سوی مقامات اقتصادی و سیاسی کشورمان مورد اشاره قرار گرفته بود. آذرماه سال گذشته عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی درباره بدهی کره‌جنوبی به کشورمان گفته بود در کره‌جنوبی 7 میلیارد دلار سپرده داریم که نه اجازه انتقال می‌دهند و نه سودی به آن تعلق می‌گیرد. تابستان سال گذشته و پس از ارسال محموله دارویی و پزشکی 500 هزار دلاری کره‌جنوبی به کشورمان بود که سیدعباس موسوی، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه در واکنش به این اتفاق گفته بود: به اندازه کافی از کره‌جنوبی وعده شنیده‌ایم، بنابراین فقط منتظر اقدامات ملموس و برجسته هستیم.

وی با تاکید بر اینکه کسی در ایران منتظر محموله نیم‌میلیون یا ۲ میلیون دلاری نیست، اظهار داشته بود: امیدواریم مقامات کره‌ای حجم منابع مالی مردم ایران در این کشور و عدم هیچ منع قانونی برای تجارت با ایران را به یاد داشته باشند. با این حال دی‌ماه سال گذشته و پس از توقیف یک نفتکش کره‌جنوبی به دلیل ایجاد آلودگی زیست‌محیطی در آب‌های خلیج‌فارس و سفر هیات‌هایی از این کشور به تهران برای رایزنی در زمینه آزادسازی منابع بلوکه‌ ایران در سئول بحث‌ها شدت بیشتری یافت. هر چند دلیل توقیف این نفتکش آلودگی‌های محیط‌زیستی در آب‌های خلیج‌فارس بود اما بسیاری از تحلیلگران این اقدام ایران را واجد پیام روشنی برای سئول می‌دانستند. سفر هیات کره‌جنوبی به ایران اما نتایج چندان مثبتی با خود به همراه نداشت. همان ایام روزنامه «کُریا جونگ‌آنگ» کره‌جنوبی در گزارشی پیرامون سفر معاون وزیر خارجه کره‌جنوبی به ایران از شکست ماموریت او خبر داد و نوشت: دیپلمات‌های کره که درباره آزادی یک نفتکش کره‌جنوبی مذاکره کردند، به دنبال اختلاف‌‌نظر بر سر دارایی‌های بلوکه ایران و ادعاها درباره آلودگی محیط‌زیست، این کشور را دست خالی ترک کردند.
 

توقیف نفتکش و تغییر زمین بازی

با تمام این اوصاف سفر «سی کیونگ» به تهران را می‌توان گام جدید کره‌جنوبی در راستای آزادسازی منابع بلوکه ایران در سئول دانست. شکست هیات مذاکره‌کننده کره‌جنوبی در جریان سفر دی‌ماه باعث شد این بار نخست‌وزیر کره‌جنوبی برای مذاکرات راهی تهران شود. کره‌جنوبی که از سال 2018 و با بهانه تحریم‌های آمریکا علیه کشورمان از پرداخت بدهی‌هایش به ایران سرپیچی می‌کرد در 3 ماه گذشته به شکل چشمگیری به دامنه فعالیت‌ها و پیگیری‌هایش برای پرداخت این بدهی افزوده است. توقیف نفتکش کره‌جنوبی در آب‌های خلیج‌فارس فارغ از دلیل زیست‌محیطی، پیامی روشن از سوی تهران به سئول به حساب می‌آمد؛ ایرانی که در میانه یک جنگ اقتصادی تمام‌عیار شاهد بلوکه شدن منابعش در کشوری دیگر است، می‌تواند امنیت تجاری آن کشور را به علت موقعیت ژئوپلیتیک خود با چالش جدی مواجه کند.

مساله‌ای که همان ایام در محافل سیاسی و رسانه‌ای بازخوردهای زیادی یافت و آن را به عنوان آغاز مسیری جدید از سوی ایران مورد اشاره قرار دادند. با این حال روز جمعه هنگامی که اخبار حکایت از سفر نخست‌وزیر کره‌جنوبی به تهران داشت، خبر آزادسازی نفتکش «هانکوک چیمی» نیز منتشر شد؛ خبری که حکایت از نشان دادن یک چراغ سبز به سئول در آستانه این سفر به حساب می‌آمد و می‌توان آن را به عنوان نشانه‌ای از برداشته شدن گامی مهم از سوی دولت کره‌جنوبی برای پرداخت بدهی‌هایش به ایران نیز دانست.
 

تنگه هرمز بر امنیت انرژی کره تاثیر دارد

سی کیونگ ساعاتی پس از ورود به تهران در نشست خبری مشترک با اسحاق جهانگیری بر برنامه تقویت پایه‌های توسعه دوجانبه تاکید کرد و گفت: 2کشور طبق همکاری جامع که در سال ۲۰۱۶ اعلام شده است، درباره پروژه‌های مختلف در زمینه‌های ساخت‌وساز و زیرساخت به مبلغ ۳۷ میلیارد دلار توافق کرده بودند. از این دیدار 2کشور به این نتیجه رسیدند یک کمیته بازرسی همکاری اقتصادی را برای ادامه همکاری اقتصادی تاسیس کنند. نخست‌وزیر کره‌جنوبی ادامه داد: زمانی که برجام احیا شود، همکاری‌ها را گسترش خواهیم داد. دولت کره بر اهمیت آزادی کشتی خود در تنگه هرمز تاکید داشت، زیرا این موضوع بر امنیت انرژی اثر دارد. دولت کره تمایل به حل و فصل موضوع مسدودسازی دارایی‌های ایران دارد.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط