تحلیل ها و اخبار تحولات جهان (از نگاه ترکیه به اوکراین تا حجاب در هند)

سناتور ارشد جمهوری‌خواه از ایالت کارولینای جنوبی آمریکا تأکید کرد، دونالد ترامپ اگر بخواهد نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ خواهد بود، اما وی با تمرکز بر انتخابات قبلی، دچار تردید شده...
پنجشنبه، 5 اسفند 1400
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
تحلیل ها و اخبار تحولات جهان (از نگاه ترکیه به اوکراین تا حجاب در هند)

 اردوغان هم اوکراین را می‌خواهد و هم روسیه را!

جعفری: سیاست ترکیه در قبال اوکراین و روسیه جالب است، در حالی که این کشور یکی از اعضای ناتو به شمار می‌رود و علی‌القاعده باید همه امور امنیتی و نظامی را با اعضای این پیمان هماهنگ کند، اما آنچه مشخص است او نمی‌خواهد در این مسیر حرکت کند. رجب طیب اردوغان که از سفر به چند کشور افریقایی به آنکارا باز می‌گشت گفت که اوکراین را رها خواهد کرد و نه روسیه را!! این همان نکته‌ای است که چند باری در موردش صحبت کردیم، در واقع این مساله نشان دهند عمق اختلاف‌نظر و دیدگاه در مورد چگونگی برخورد با روسیه در ناتو است.

اردوغان خطاب به خبرنگاران حاضر در هواپیمای همراهش گفت: رئیس جمهور اوکراین اهمیتی که کشورمان برای تمامیت ارضی اوکراین قائل است را اعلام و تأکید کردم که ما هیچ ابتکاری را که آشکارا توافقنامه مینسک را نقض کند، نمی‌پذیریم و آماده‌ایم تا قبل از تشدید بیشتر بحران، سهم خود را برای حل بحران از طریق دیپلماسی و گفت‌وگو انجام دهیم. در روزهای آینده با متحدان خود در ناتو درباره وضعیت کنونی که امنیت و ثبات دریای سیاه را تهدید می‌کند رایزنی خواهیم کرد. اجلاس سران ناتو را از طریق ویدئو کنفرانس داریم. امید ما این است که همسایگان ما از دریای سیاه، روسیه و اوکراین هر چه زودتر به میز مذاکره بازگردند.

وی با بیان اینکه ما دیپلماسی تلفنی را ادامه خواهیم داد و امیدوارم موفق شویم و نتایج خوبی بگیریم، گفت: ما با اوکراین روابط سیاسی، نظامی و اقتصادی یکسانی داریم. اگر بگویید «اوکراین را رها کنید»، نمی‌توانیم زیرا منافع کشور ما در اینجا بسیار پیشرفته است. اگر بگویید «از روسیه دست بکشید»، نمی‌توانیم از آن هم دست برداریم، فعلا نمی‌توانیم از آن دست بکشیم ما شراکت داریم، امیدواریم بدون دست کشیدن از هیچ کدام این مشکل را حل کنیم. ما با تیم و هیأت خود جلساتی خواهیم داشت به همین دلیل من برای نشست سران ناتو اهمیت زیادی قائل هستم. آنجا خواهیم دید که همه رهبران چه فکری می‌کنند و بعد از آن با دوستان خود ملاقات خواهیم کرد.

در موضع‌گیری اردوغان چند نکته برجسته است، نخست آنکه او از ترس امریکا توان تصمیم‌گیری ندارد و همه چیز را به نشست سران ناتو حواله کرده تا در آنجا پس از جلسه در یک تصمیم مشارکت کند! او با بیان اینکه «فعلاً نمی‌توانیم از روسیه دست بکشیم» به صورت آشکاری دارد می‌گوید اگر امریکا حاضر باشد تحریم‌های ما را بردارد، بار دیگر شراکت با ترکیه را بپذیرد آن وقت آنکارا هم در مورد روابطش با روسیه تجدیدنظر خواهد کرد. هر چند این مساله در کوتاه‌مدت ممکن نیست اما بیانگر این مساله است که اردوغان اگر امریکا چراغ سبز نشان دهد، حاضر است روسیه را هم بفروشد...

اما موضوع دیگر، تاکید او بر دیپلماسی تلفنی است. به نظر پس از برخورد پوتین با رئیس جمهور فرانسه و صدراعظم آلمان، اردوغان ترجیح می‌دهد که چندان با همتای روس خود دمخور نشود به همین دلیل دنبال دیپلماسی تلفنی است و این دیپلماسی خروجی‌اش برابر با صفر است. در واقع او می‌داند که در این بازی کسی محل ترکیه نخواهد گذاشت – جایی که مقامات بلندپایه اروپایی بازی داده نمی‌شوند، رئیس‌جمهور ترکیه عددی محسوب نمی‌شود – بنابراین مانند طوطی روی دست ارباب انگلیسی خود مشق شب کرده و می‌خواهد خودش را وسط غائله جا کند.

مساله دیگر که باید به آن اشاره کرد، اصرار بی‌مورد او در مورد روابط با روسیه است. پیش از این فشارهای امریکا باعث شد که سامانه بسیار پیشرفته اس400 که ارتش ترکیه خریداری کرده‌ بود به گوشه‌ای از یک پایگاه هوایی در نزدیکی آنکارا منتقل شود و هنوز هم خبری از عملیاتی شدن آن نیست. اگر امریکا اراده کند که کشورهای عضو ناتو باید روابط خود با روسیه را کاهش دهند و کشوری مانند ترکیه بخواهد بازی خودش را کند، دایره تحریم که بزرگ‌تر شد، اردوغان هم باید ماست‌ها را کیسه کند. او در کوتاه‌مدت باید دندان خرید گاز از روسیه را هم بکشد...

 

سرکوب به سبک ترودو؛ وضعیت اضطراری در برابر معترضان به واکسن

اعتراضات و درگیری‌های کامیون‌داران کانادایی با مأموران پلیس در نزدیکی مرز کانادا و آمریکا تأثیر فوق‌العاده‌ای بر افکار عمومی در آمریکا داشته است. حمایت حزب جمهوری‌خواه و به خصوص دونالد ترامپ از اعراض کامیون‌داران کانادایی، منجر به صدور این نوع اعتراض به کشورهای دیگری، مانند استرالیا و انگلستان نیز شد. به نظر می‌رسد، این نوع اعتراض که بستن جاده‌های مهم و به خصوص مرزی در اعتراض به اجباری شدن واکسن کرونا برای صنف‌های مختلف است، می‌تواند به سرعت در بسیاری از کشورهای جهان رواج یابد. کانادا اولین کشوری بود که کامیون‌داران با اعتراض مسیرهای ارتباطی با آمریکا را نیز بستند. این کار باعث شد در این کشور وضعیت فوق‌العاده اعلام شود و تلاش شود تجمع کامیون‌داران با روش‌های مختلف سرکوب شود.

«جاستین ترودو» نخست‌وزیر کانادا که به تازگی مجبور شده بود به دلیل این تجمعات، یک روز را هم با نگرانی‌های امنیتی طی کند، تأکید کرده است با اعلام وضعیت اضطراری در این کشور تلاش دارد به این غائله به سرعت خاتمه دهد. او گفته است تدابیر جدید به زمان و مکان محدود می‌شوند. مسدودسازی حساب بانکی کامیون‌داران معترض و استفاده از پلیس فدرال برای بازگشایی راه‌ها، اقدامات مورد نظر نخست‌وزیر کاناداست.

مسئله اعلام وضعیت اضطراری، قدرتی قانونی در دست نخست‌وزیر است که البته به مدت نیم قرن از سوی هیچ یک از نخست‌وزیران کانادایی اعمال نشده است؛ اما ترودو با استفاده از این قدرت تلاش می‌کند به سیاست اجباری بودن تزریق واکسن ادامه دهد. با این حال، تاریخ‌نگاران می‌گویند بین وضعیت فوق‌العاده‌ای که جاستین ترودو اعلام کرده است و وضعیت اضطراری که پدرش در اکتبر ۱۹۷۰ اعلام کرد، تفاوت‌های بزرگی وجود دارد. نخست‌وزیر لیبرال وقت کانادا پس از آنکه گروهی کوچک از نظامیان جدایی‌طلب در کبک یک دیپلمات و وزیر کابینه را گروگان گرفتند،‌ ارتش را به خیابان‌ها فرستاد. این مسئله به احتمال زیاد باعث ایجاد درگیری‌ها و اعتراضاتی در آمریکا نیز می‌شود.
 

ادامه چالش حجاب برای دانشجویان هندی

پس از تصمیم دادگاه عالی کارناتاکا مبنی بر ممنوعیت پوشاک مذهبی در مؤسسات آموزشی، دانش‌آموزان مدارس دولتی در هند مجبور به برداشتن روسری و حجاب خود برای ورود به کلاس‌ها شدند. این مسئله موجب شکل‌گیری اعتراضات زیادی در مدارس و دانشگاه‌های هندوستان در ایالت‌های گوناگون شده است. چند هفته پیش دولت ایالتی در کارناتاکا در جنوب هند به همه مدارس و دانشگاه‌ها اعلام کرد از این پس پوشیدن برقع و حجاب اسلامی برای دختران دانش‌آموز و دانشجویان ممنوع است. این موضوع باعث بروز بحرانی در ایالت به ویژه در شهر اودوپی شد. «آریندام باغچی» سخنگوی وزارت خارجه هند ممنوعیت حجاب در این کشور را موضوع داخلی اعلام کرده است.

مناقشه بر سر محدودیت استفاده دانش‌آموزان و دانشجویان زن مسلمان از حجاب در ایالت جنوبی هند پس از مدتی به پرجمعیت‌ترین ایالت این کشور، یعنی اوتارپرادش رسید و گروهی از جوانان از یک کالج خواسته‌اند پوشش سر را ممنوع کنند. اوتارپرادش از سوی یک راهب هندو از حزب بهاراتیا جاناتا به رهبری نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند اداره می‌شود و در میانه یک انتخابات چند مرحله‌ای است که ماه آینده میلادی به پایان می‌رسد. اختلافات هندو و مسلمانان اغلب برای منافع سیاسی در این ایالت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مقامات کالج‌های واقع در کارناتاکا در جنوب هند را پس از آن تعطیل کردند که بر اساس یک سیاست پوششی جدید، دانشجویان از استفاده از حجاب و پوشش سر در کلاس‌های درس منع می‌شوند و این مسئله باعث شد تا اعتراضاتی از سوی دانشجویان مسلمان و دانشجویان هندی به راه بیفتد. مسلمانان با انتقاد از این سیاست‌گذاری جدید آن را راهی برای به حاشیه کشاندن جامعه‌ای می‌دانند که حدود 14 درصد از جمعیت 15/1 میلیاردی هندوستان را تشکیل می‌دهد. این مسئله تاکنون بارها به شکایت مسلمانان به دادگاه‌های هندوستان انجامیده؛ اما روند رسیدگی طولانی به شکایات باعث می‌شود رأی نهایی در این خصوص دیر صادر شود.
 

پایان پرونده شاهزاده اندرو

شاهزاده اندرو، پسر ملکه بریتانیا با ویرجینیا جوفری، زنی که او را به «تعرض جنسی» متهم کرده بود، برای صرف نظر از شکایتش به توافق رسید. ویرجینیا جوفری که از قربانیان شبکه سوءاستفاده از زنان و دختران به سردستگی جفری اپستین، میلیاردر آمریکایی است، از شاهزاده اندرو به دلیل «تعرض جنسی» در سال ۲۰۰۱ شکایت کرده بود. به گزارش روزنامه «تایمز» لندن، بنا به اعلام وکیل مدافع ویرجینیا جوفری ۳۸ ساله دو طرف امیدوار هستند تا طی یک ماه آینده پرونده شکایت از شاهزاده اندرو مختومه اعلام شود. شاهزاده اندرو ۶۱ ساله که فرزند سوم و دومین پسر ملکه بریتانیاست پیش از این از شرکت در گردهمایی‌های عمومی به عنوان عضو ارشد خاندان سلطنتی کنار گذاشته شده بود و عناوین نظامی خود را نیز به ملکه بازگردانده بود. با این حال رابطه دوستانه او با جفری اپستین که جسدش سال ۲۰۱۹ در سلولش در زندان نیویورک کشف شد، بر وجهه خاندان سلطنتی بریتانیا سایه انداخته بود. شاهزاده اندرو عناوین نظامی خود را به ملکه بریتانیا بازگرداند تا در آمریکا محاکمه شود.
 

درمان با پیوند سلول‌های بنیادی

یک بیمار آمریکایی مبتلا به سرطان خون و ایدز پس از دریافت سلول‌های بنیادی اهداکننده‌ای که به طور طبیعی در برابر ویروس عامل بیماری ایدز مقاوم است، بهبود یافت و تبدیل به سومین فرد و اولین زن بهبود یافته از این بیماری با کمک پیوند تا به امروز شد. به گزارش روزنامه «وال استریت ژورنال»، این اولین باری است که از خون بندناف استفاده شده است؛ رویکردی جدید که می‌تواند این درمان را برای افراد بیشتری قابل دسترس کند. این زن از زمان دریافت خون بند ناف برای درمان سرطان خون تاکنون و به مدت ۱۴ ماه عاری از هرگونه ویروس و در حال بهبود بوده و نیازی به درمان‌های قوی اچ‌آی‌ویHIV)) موسوم به درمان‌های ضد ویروسی نداشته است. دو فرد دیگری که از این بیماری بهبود یافته بودند، دو مرد هستند که یکی از آنها سفید پوست و دیگری لاتین است. آنها سلول‌های بنیادی یک فرد بالغ را دریافت کردند.
 

توصیه‌های ترامپ

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا به اریک زمور، نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه توصیه کرد برای پیروزی در انتخابات پیش رو تسلیم نشود و شجاع باشد. گیوم پلتی، سخنگوی زمور به شبکه خبری «فرانس ۲۴» گفت: «ترامپ در یک تماس تلفنی ۴۰ دقیقه‌ای به زمور توصیه کرد هرگز تسلیم نشو، صبر کن، شجاع باش، این سرسختی و پایداری است که در پایان یک کارزار هزینه می‌شود.» ترامپ همچنین به زمور درخصوص نفوذ رسانه‌های جریان اصلی هشدار داد و افزود: «رسانه‌ها تصور خواهند کرد که شما بی‌رحم هستید، تسلیم نشوید.» گفتنی است تیم ترامپ درباره صحت و سقم این تماس تلفنی اظهار نظری نکرده است.
 

در انتظار محکومیت

محاکمه جدید «الکسی ناوالنی» آغاز شد و به موجب آن، وی احتمالاً با یک حبس طولانی دیگر رو‌به‌رو خواهد شد. الکسی ناوالنی، مشهورترین منتقد ولادیمیر پوتین، به اتهام «کلاهبرداری و توهین به دادگاه» مورد محاکمه قرار می‌گیرد. متحدان ناوالنی که او را شوالیه ضد فساد می‌دانند، چنین اقدامی را از سوی دادگاه محکوم کردند و معتقدند کرملین تلاش می‌کند او را در زندان نگه دارد. مقامات، دادگاه را پشت درهای بسته و در زندانی واقع در صد کیلومتری شرق مسکو برگزار کردند؛ جایی که ناوالنی در حال گذراندن دوران محکومیت خود به دلیل نقض آزادی مشروط است.
 

نامزد 2024

سناتور ارشد جمهوری‌خواه از ایالت کارولینای جنوبی آمریکا تأکید کرد، دونالد ترامپ اگر بخواهد نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ خواهد بود، اما وی با تمرکز بر انتخابات قبلی، دچار تردید شده است. لیندسی گراهام، سناتور ارشد جمهوری‌خواه آمریکا در مصاحبه با برنامه تلویزیونی شبکه «ای‌بی‌سی نیوز» گفت: «دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا شانس برگشت مجدد به کاخ سفید را دارد. اگر او به صحبت کردن درباره انتخابات ۲۰۲۰ ادامه دهد، به هدفش و حتی به حزب جمهوری‌خواه لطمه می‌زند.» از نظر گراهام، ترامپ به بازگو کردن ادعاهای بی‌پایه و اساس درباره تقلب در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ ادامه داده است.
 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط