تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در سیزده آبان 1358، در واقع تسخیر لانه سلطه و توطئه بود. تسخیر لانه جاسوسی خروشی آگاهانه بود که، هم چون خونِ جاری در رگهای جامعه، حیات واقعی ملت ما را تضمین کرد، به دلهای مؤمنان قوّت بخشید و غروری مقدس و حماسه آفرین را در آنان زنده ساخت.
فریاد پرجوش و ضد استکباری دانشجویان به هنگام تسخیر لانه جاسوسیِ شدّادِ زمان یعنی آمریکای غاصب و چپاولگر، پرتوی تابناک از انوار الهی بر ملت مسلمان ما تابانید و درسهایی بزرگ از شهادت و رشادت و دلیری بدانان آموخت.
فتح لانه جاسوسی، به امت مسلمان نشان داد که از هیچ قدرتی جز خداوند باک نداشته باشند و در برابر هیچ گردنکشی سر فرود نیاورند. اولین پیام تسخیر لانه جاسوسی، شکست هیمنه و اُبهّت آمریکا بود. آن هم بدست جوانان تحصیلکردهای که آمریکا تصور و انتظار این حرکت را از سوی آنان نداشت. میدانیم تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی کسی جرأت نمیکرد به دیوار سفارت آمریکا چپ نگاه کند.
آمریکایی که تمام فرماندهان و مسئولین رده اول کشور را بعنوان عوامل خویش میدانست، بزرگترین محبتش به شاه اینکه او را بهعنوان ژاندارم منطقه معرفی کرده بود. آمریکایی که خود را آنقدر مسلط و قوی و با قدرت میدانست که حتی تصورش را نمیکرد کسی بتواند به سایة عُمالش چپ نگاه کند1. برای آمریکا افشای اسناد سراسر توطئه و جاسوسی در سفارتش در ایران، بهقدری گران آمد که شدیداً از چاپ و تکثیر آن در خارج از ایران جلوگیری کرد. رسوایی به حدی شکننده بود که حتی اگر یک نفر هم کمتر با خبر میشد برای او امتیاز بود.
آمریکا تا بخود آمد و درصدد جلوگیری از افشای فراگیر و جهانی شدن خبر تسخیر لانه جاسوسی برآمد امواج حرکت دانشجویان در سراسر عالم طنین انداز شد و دیگر کاری نمیتوانست بکند2.
امام (ره) حرکت دانشجویان و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا را انقلاب دوم نامید. بی تردید امام نقش مهم و کارآمد تسخیر لانه جاسوسی را در تضمین و بقا و استمرار انقلاب میدانستند3.
در یک دیدگاه کلی برخی از پیامدهای داخلی اشغال سفارت امریکا را میتوان چنین برشمرد:
1- دور نگه داشتن جامعه از ستیزههای فزاینده داخلی و دفع خطر گروههای سیاسی که بعضا بی هویت یا مجهول الهویه بودند.
2- ایجاد فرصت برای تثبیت دولت.
3- رسوا شدن گروههای سیاسی مدعی مبارزه با امپریالیسم و خلع سلاح آنان از شعارهای چپ.
4- توجه به خطر اصلی و توطئههای امپریالیسم جهانی.
5- ایجاد وحدت عمل در نیروهای وفادار به انقلاب و نیز انسجام اجتماعی.
6- کناره گیری دولت موقت و یکدست شدن نیروهای انقلابی و وفادار به امام (ره)4.
سید احمد سجادی
پینوشتها:
1) مضمونی قریب به سخنان امام خمینی (ره). فصلنامه حضور ، شماره 58 - 13 آبان، تسخیر لانه جاسوسی امریکا انقلاب دوم
2) همان منبع
3) تعبیر «انقلاب دوم» برای لانه جاسوسی از امام خمینی (ره) است.
4) در مورد روش ها و تاکتیکهای امام ن. ک. بررسی انقلاب ایران. ع. باقی. نشر تفکر. 1370 صص 479-486.