دستیابى جمهورى اسلامى ایران به فناورى هستهاى و بومى کردن این دانش روز بشرى که در توسعه و پیشرفت کشور نقش بالایى ایفا خواهد کرد، افتخار بزرگى است که در دوران پس از انقلاب اسلامى و با تلاش اندیشمندان و متخصّصان داخلى نصیب ملت ایران گردیده است. تلاش براى حفظ و نهادینه کردن موقعیت به دست آمده در عرصه فناورى هستهاى با توجه به شرایط منطقهاى و بینالمللى، از جمله مهمترین عوامل چالش ساز براى ایران محسوب مىگردد1.
امریکایىها با تکیه بر قدرت رسانهاى خود، تلاش گستردهاى را در پیش گرفتند تا ایران اسلامى را در برابر یک جبهه جهانى قرار داده و با این بهانه که جمهورى اسلامى با وجود ذخایر غنى انرژى فسیلى نیازى به انرژى اتمى ندارد و به همین دلیل فعالیتهای هستهاى آن داراى مقاصد غیر صلح آمیز است، با ایجاد فشارهاى بینالمللى و انجام تهدیدات نظامى، مسئولان کشور را به عقب نشینى هستهاى مانند کشورهایى چون آرژانتین، برزیل و لیبى مجبور کنند2.
مقام معظم رهبرى مسئله هستهاى را یکى از مسائل مطرح سیاست خارجى مىدانند و معتقدند جمهورى اسلامى ایران عقب نشینى از مسئله هستهاى را که خواسته عزم ملى و حق طبیعى ملت ایران است، به معناى شکستن استقلال کشور مىداند که هزینه بسیار گزافى براى ملت ایران خواهد داشت. ایشان استفاده صلح آمیز از فناورى هستهاى را ضرورت و نیاز اجتناب ناپذیر آینده کشور و همچنین قدرت علمى برتر براى پیشرفت در عرصههاى مختلف مىدانند و مىفرمایند:
هرگونه عقب نشینى در مقطع کنونى، زنجیرهاى تمام نشدنى از فشارها و عقب نشینىهاى دیگر را در پى خواهد داشت. این راه برگشت ناپذیر است و دستگاه سیاست خارجى باید از این حق، شجاعانه دفاع کند3.
وظیفه ملى امروز دولت مردان است که دنبال این فناورى هستهاى و فناورىهاى مشابه، هرچه که ما را به اوج قله علم نزدیک کند، برویم و امروز دنبال کردن آن براى دولت واجب است و براى کسانى که مىتوانند وظیفه آنهاست تا بتوانند ملت را به عزت برسانند و از وابستگى رها کنند.
سید احمد سجادی
پینوشتها:
1) اندیشه های سیاسی مقام معظم رهبری، آیت مظفری، ج 1، ص 317
2) همان منبع، ص 317
3) بیانات مقام معظم رهبری، 24/12/1384